고구마 묘(순)을 삽식하여 괴근을 생산하는 식량작물의 개념에서 벗어나, 괴근을 파종하여 자라난 싹 중 부드러운 어린잎과 잎자루가 함께 포함된 줄기끝 10~15m의 끝순을 채소로 이용하기위하여, 끝순의 채소적 특성과 일반 및 유용 성분 함량, 식품적 기능성 등을 조사하였다. 고구마 끝순의 채소적 특성에서는, 하우스, 논, 밭에 22품종의 고구마를 파종하여 끝순의 이화학적 및 수량 형질 특성과 적품종 선발, 항산화계 효소활성의 변화, 건조특성 등을 조사하였다. 끝순의 경도, 당도, 건물율은 논재배가 높았고, 하우스재배는 생체중당 엽면적과 잎자루의 비율이 높았다. 끝순의 최고 생장시기는 하우스재배는 7월 10일~7월 30일, 논재배는 6월 20일~7월 20일, 밭재배는 6월 30일~7월20 일이었다. 외관특성과 식미 등을 고려하여 볼 때 끝순재배에 적합한 품종은 건미와 주황미이었다. 끝순의 수량은 평균 5,171 kg/10a으로 들깻잎 등 일반채소에 비하여 높았다. 또한 효소활성도의 변화는 ...
고구마 묘(순)을 삽식하여 괴근을 생산하는 식량작물의 개념에서 벗어나, 괴근을 파종하여 자라난 싹 중 부드러운 어린잎과 잎자루가 함께 포함된 줄기끝 10~15m의 끝순을 채소로 이용하기위하여, 끝순의 채소적 특성과 일반 및 유용 성분 함량, 식품적 기능성 등을 조사하였다. 고구마 끝순의 채소적 특성에서는, 하우스, 논, 밭에 22품종의 고구마를 파종하여 끝순의 이화학적 및 수량 형질 특성과 적품종 선발, 항산화계 효소활성의 변화, 건조특성 등을 조사하였다. 끝순의 경도, 당도, 건물율은 논재배가 높았고, 하우스재배는 생체중당 엽면적과 잎자루의 비율이 높았다. 끝순의 최고 생장시기는 하우스재배는 7월 10일~7월 30일, 논재배는 6월 20일~7월 20일, 밭재배는 6월 30일~7월20 일이었다. 외관특성과 식미 등을 고려하여 볼 때 끝순재배에 적합한 품종은 건미와 주황미이었다. 끝순의 수량은 평균 5,171 kg/10a으로 들깻잎 등 일반채소에 비하여 높았다. 또한 효소활성도의 변화는 superoxide dismutase(SOD), catalase(CAT) peroxidase(POD), ascorbateperoxide(APX) 모두 15℃에서 높은 활성을 나타냈고, 한발조건에서는 peroxidase의 활성이 뚜렷이 중가 하였다. 건조채소 제조시 색도의 변화, 엽록소의 함량, 수화복원율 등을 고려하여 볼 때 건조방법은 열풍건조가, 전처리는 0.5% Na₂S₂O_(5)용액 침지가 가장 우수 하였다. 고구마 끝순의 일반 및 기능성 성분에서는, 고구마 끝순은 괴근에 비하여 단백질, 지방 등 여러 성분이 균형있게 함유되어 있었다. 끝순에 함유된 주요 유기산은 malic acid와 taetaric이었고, 항영양성분으로 알려진 oxalic acid는 끝순에는 존재하지 않았다. 유리당의 조성은 glucose와 fructose이었으며, 무기성분의 함량은 괴근보다 많았는데, 주로 potassium, calcium이 많이 함유되어 있었다. 또한 끝순에는 비타민C 187 mg/100 g, 베타카로틴 66.3 mg/100 g 총 식이섬유 21.4 mg/100 g 으로 함량이 높았다. 끝순의 총 구성 아미노산은 5,880.5mg/100 g으로 괴근에 비하여 3배가 많았고, glutamic의 함량이 높아 나물 및 국거리용으로 이용하기에 적합하였다. 또한 끝순에는 항산화 및 항암효능이 있는 것으로 보고되고 있는 galic acid, chlorogenic aicd, gentisic acid, caffeic acid, coumaric acid, ferulic acid 등 phenolics가 함유되어 있었다. 고구마 끝순에 함유된 된 자색 색소의 aglycone은 peonidin이었고 결합당은 glucose이었다. 끝순의 식품적 기능성에서는, 항산화 활성, ACE(Angiotensin Ⅰ-converting enzyme) 저해능, 항균 및 항돌연변이원성, phenolics 함량 등을 부위별로 조사한 결과끝순이 괴근보다 높았고, 또한 용매분획별로는 ethyl acetate와 butanol 추출물의 활성이 높았다. 흰쥐의 간에서 알코을 투여로 인하여 중가된 GOT, GPT와 superoxide dismutase, catalase, xanthine oxidase, glutathione peroxidase 등 항산 화계 효소의 활성은 끝순 추출물을 투여함으로써 유의적으로 억제되었다. 본 연구 결과를 종합하여보면, 고구마 끝순은 수량성이 높고 영양 및 기능성 성분이 풍부하게 함유되어 있으며, 고구마 끝순추출물은 괴근에비하여 항산화 및 ACE 저해능과 항균 및 항돌연변이원성, 흰쥐 간 독성회복작용 등의 활성이 높았다. 이와 같은 결과로부터 고구마 끝순은 채소로서 우수한 가치가 있으며, 기능성이 높은 식품소재로서 금후 수요가 증가될 것으로 기대된다.
고구마 묘(순)을 삽식하여 괴근을 생산하는 식량작물의 개념에서 벗어나, 괴근을 파종하여 자라난 싹 중 부드러운 어린잎과 잎자루가 함께 포함된 줄기끝 10~15m의 끝순을 채소로 이용하기위하여, 끝순의 채소적 특성과 일반 및 유용 성분 함량, 식품적 기능성 등을 조사하였다. 고구마 끝순의 채소적 특성에서는, 하우스, 논, 밭에 22품종의 고구마를 파종하여 끝순의 이화학적 및 수량 형질 특성과 적품종 선발, 항산화계 효소활성의 변화, 건조특성 등을 조사하였다. 끝순의 경도, 당도, 건물율은 논재배가 높았고, 하우스재배는 생체중당 엽면적과 잎자루의 비율이 높았다. 끝순의 최고 생장시기는 하우스재배는 7월 10일~7월 30일, 논재배는 6월 20일~7월 20일, 밭재배는 6월 30일~7월20 일이었다. 외관특성과 식미 등을 고려하여 볼 때 끝순재배에 적합한 품종은 건미와 주황미이었다. 끝순의 수량은 평균 5,171 kg/10a으로 들깻잎 등 일반채소에 비하여 높았다. 또한 효소활성도의 변화는 superoxide dismutase(SOD), catalase(CAT) peroxidase(POD), ascorbateperoxide(APX) 모두 15℃에서 높은 활성을 나타냈고, 한발조건에서는 peroxidase의 활성이 뚜렷이 중가 하였다. 건조채소 제조시 색도의 변화, 엽록소의 함량, 수화복원율 등을 고려하여 볼 때 건조방법은 열풍건조가, 전처리는 0.5% Na₂S₂O_(5)용액 침지가 가장 우수 하였다. 고구마 끝순의 일반 및 기능성 성분에서는, 고구마 끝순은 괴근에 비하여 단백질, 지방 등 여러 성분이 균형있게 함유되어 있었다. 끝순에 함유된 주요 유기산은 malic acid와 taetaric이었고, 항영양성분으로 알려진 oxalic acid는 끝순에는 존재하지 않았다. 유리당의 조성은 glucose와 fructose이었으며, 무기성분의 함량은 괴근보다 많았는데, 주로 potassium, calcium이 많이 함유되어 있었다. 또한 끝순에는 비타민C 187 mg/100 g, 베타카로틴 66.3 mg/100 g 총 식이섬유 21.4 mg/100 g 으로 함량이 높았다. 끝순의 총 구성 아미노산은 5,880.5mg/100 g으로 괴근에 비하여 3배가 많았고, glutamic의 함량이 높아 나물 및 국거리용으로 이용하기에 적합하였다. 또한 끝순에는 항산화 및 항암효능이 있는 것으로 보고되고 있는 galic acid, chlorogenic aicd, gentisic acid, caffeic acid, coumaric acid, ferulic acid 등 phenolics가 함유되어 있었다. 고구마 끝순에 함유된 된 자색 색소의 aglycone은 peonidin이었고 결합당은 glucose이었다. 끝순의 식품적 기능성에서는, 항산화 활성, ACE(Angiotensin Ⅰ-converting enzyme) 저해능, 항균 및 항돌연변이원성, phenolics 함량 등을 부위별로 조사한 결과끝순이 괴근보다 높았고, 또한 용매분획별로는 ethyl acetate와 butanol 추출물의 활성이 높았다. 흰쥐의 간에서 알코을 투여로 인하여 중가된 GOT, GPT와 superoxide dismutase, catalase, xanthine oxidase, glutathione peroxidase 등 항산 화계 효소의 활성은 끝순 추출물을 투여함으로써 유의적으로 억제되었다. 본 연구 결과를 종합하여보면, 고구마 끝순은 수량성이 높고 영양 및 기능성 성분이 풍부하게 함유되어 있으며, 고구마 끝순추출물은 괴근에비하여 항산화 및 ACE 저해능과 항균 및 항돌연변이원성, 흰쥐 간 독성회복작용 등의 활성이 높았다. 이와 같은 결과로부터 고구마 끝순은 채소로서 우수한 가치가 있으며, 기능성이 높은 식품소재로서 금후 수요가 증가될 것으로 기대된다.
This study was conducted to obtain the basic informations about vegetable characteristics, proximate composition, usefulness ingredient content, and food functionality of shoot tip in sweet potato. The materials used in this study were 10~15cm of shoot tip including both stems, petioles and tender l...
This study was conducted to obtain the basic informations about vegetable characteristics, proximate composition, usefulness ingredient content, and food functionality of shoot tip in sweet potato. The materials used in this study were 10~15cm of shoot tip including both stems, petioles and tender leaves after sprout of storage roots. Vegetable characteristics Physicochemical property, yield component, and enzyme activities were investigated among 22 varieties cultivated in three cultivation methods; that is, plastic house, paddy field, and upland field. Chewiness, sugar content, and dry matter of tips cultivated in paddy field were estimated to higher than that of the other cultivation methods. In the plastic house cultivation, the highly ratio of fresh weight, leaf area, and petiole were observed. Most suitable varieties for shoot tip cultivation based on shape properties and sensory evaluation were Geonmi and Juhwangmi. Average yield of tips were higher than popular vegetables like perilla leaves, lettuce as 5,171 kg/10a. Enzyme activity Superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), peroxidase (POD), and ascorbate peroxide (AFX) were observed highly enzyme activities in 15℃. Especially, the activity of peroxidase was investigated higher than the other enzymes under drought stress. Most effective drying method of tip was hot air drying, and pre-treatment was in 0.5% Na₂S₂O_(5), immersion. Proximate composition and usefulness ingredient Major organic acid contained in tips was malic acid and tartaric acid, but oxalic acid known as anti-nutriments was not detected in tips. As free sugar, glucose and fructose were existed, and majority inorganic component were potassium and calcium. Also, shoot tips were contained higher vitamin C, β-carotene, and total dietetic fiber than that of the storage root. Total amino acid (5,880mg/100g) in tips was estimated to three times higher than that of the storage root. Especially, shoot tips seemed to be suitable for Namul and Kukgauri due to the high content of glutamic acid related to palatable taste. Also, sweet potato tips could be use as functional vegetables because it has phenolics and anthocyan pigment which were reported the effect on anti-oxidation and anti-cancer. Food functionality of sweetpotato tips Tips were more superior to storage root in anti-oxidation and physiological activity. Among solvent fraction, ethyl acetate and butanol extracts were good. Extracts of ethyl acetate and butanol were superior in anti-bacteria and anti-mutation, and it was the same tendency with result of anti-oxidation and physiological activity. In addition, it seems to be the enlargement of sweetpotato cultivation area and increase of consuming due to the high vegetable value of the tips like as high yield, nutritive value, functional components, anti-oxidation, ACE impediment, anti-bacteria and anti-mutation, and toxicity recovery of rat's liver.
This study was conducted to obtain the basic informations about vegetable characteristics, proximate composition, usefulness ingredient content, and food functionality of shoot tip in sweet potato. The materials used in this study were 10~15cm of shoot tip including both stems, petioles and tender leaves after sprout of storage roots. Vegetable characteristics Physicochemical property, yield component, and enzyme activities were investigated among 22 varieties cultivated in three cultivation methods; that is, plastic house, paddy field, and upland field. Chewiness, sugar content, and dry matter of tips cultivated in paddy field were estimated to higher than that of the other cultivation methods. In the plastic house cultivation, the highly ratio of fresh weight, leaf area, and petiole were observed. Most suitable varieties for shoot tip cultivation based on shape properties and sensory evaluation were Geonmi and Juhwangmi. Average yield of tips were higher than popular vegetables like perilla leaves, lettuce as 5,171 kg/10a. Enzyme activity Superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), peroxidase (POD), and ascorbate peroxide (AFX) were observed highly enzyme activities in 15℃. Especially, the activity of peroxidase was investigated higher than the other enzymes under drought stress. Most effective drying method of tip was hot air drying, and pre-treatment was in 0.5% Na₂S₂O_(5), immersion. Proximate composition and usefulness ingredient Major organic acid contained in tips was malic acid and tartaric acid, but oxalic acid known as anti-nutriments was not detected in tips. As free sugar, glucose and fructose were existed, and majority inorganic component were potassium and calcium. Also, shoot tips were contained higher vitamin C, β-carotene, and total dietetic fiber than that of the storage root. Total amino acid (5,880mg/100g) in tips was estimated to three times higher than that of the storage root. Especially, shoot tips seemed to be suitable for Namul and Kukgauri due to the high content of glutamic acid related to palatable taste. Also, sweet potato tips could be use as functional vegetables because it has phenolics and anthocyan pigment which were reported the effect on anti-oxidation and anti-cancer. Food functionality of sweetpotato tips Tips were more superior to storage root in anti-oxidation and physiological activity. Among solvent fraction, ethyl acetate and butanol extracts were good. Extracts of ethyl acetate and butanol were superior in anti-bacteria and anti-mutation, and it was the same tendency with result of anti-oxidation and physiological activity. In addition, it seems to be the enlargement of sweetpotato cultivation area and increase of consuming due to the high vegetable value of the tips like as high yield, nutritive value, functional components, anti-oxidation, ACE impediment, anti-bacteria and anti-mutation, and toxicity recovery of rat's liver.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.