로얄제리(royal jelly)는 꿀벌 유충의 영양 섭취에 사용되는 꿀벌의 분비물로서 비타민 및 미네랄, 아미노산등의 영양소를 많이 함유한 것으로 보고되고 있다. 옛 부터 세포재생에 관여한다고 알려져 있으며 피부의 탄력증진, 항염, 항산화 기능성이 높아 널리 사용되어 오고 있다.
본 연구는 로얄제리 식이 보충이 DNA 손상 보충효과와 항산화능에 미치는 영향을 알아보기 위하여 자외선에 의한 ...
로얄제리(royal jelly)는 꿀벌 유충의 영양 섭취에 사용되는 꿀벌의 분비물로서 비타민 및 미네랄, 아미노산등의 영양소를 많이 함유한 것으로 보고되고 있다. 옛 부터 세포재생에 관여한다고 알려져 있으며 피부의 탄력증진, 항염, 항산화 기능성이 높아 널리 사용되어 오고 있다.
본 연구는 로얄제리 식이 보충이 DNA 손상 보충효과와 항산화능에 미치는 영향을 알아보기 위하여 자외선에 의한 피부암 유발과 광노화 피부를 연구하는 hairless mice피부에 UV B (약 30%정도의 UV A를 함유; 5 Sankyo Denky G5T5 lamps, Sankyo Denki Co.Japan)반복적으로 조사하여 광노화를 유발하고, 이에 병행하면서 생산 최적조건 탐색과정에서 제공되는 각 산지별 김포(GP), 포천(PC), 철원(CW), 중국(CH)의 로얄제리 시료를 전체 식이 1.0% 내외 수준에서 첨가하여 자외선 조사와 병행하여 6 주간 식이 공급 하였다. 동물 실험에 앞서 실시된 로얄제리 시료의 항산화능 평가에서 CW과 CH의 OH radical scavenging 효과는 두 원산지 별 유의적인 차이가 나지 않았고, Linoleic acid 의 산화 저해능은 비타민 C에 비해서는 낮았지만 국내산 CW, PC, CH의 경우에 중국산보다 유의하게 높은 것으로 나타났다. 시료 내에 들어있는 총 항산화능을 살펴보는 로얄젤리의 ORAC 값은 선행연구에서 분석되었던 Concord 포도 주스나 딸기, 껍질 채 분석한 사과에 비해 단위 중량당 ORAC 값보다 우수한 것으로 나타났으며, 국내산과 중국산 사이에는 유의적인 차이가 없었다.
동물실험에서 피부조직의 Retinol 농도는 대조군 (UV-, UV+)에 비하여 Royal jelly 보충 투여 군이 모두 유의적으로 향상된 것을 확인할 수 있었고, 항산화 방어기전의 지표인superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GSH-Px), catalase (CAT)와 같은 항산화 효소계에서는 UV+, UV-, RJ에서는 뚜렷한 차이는 나타나지 않았으나, 인체 내 항산화 생리활성을 평가하기 위해 민감한 biomarker로 사용되는 DNA손상은 로얄제리를 식이공급과 UV를 동시에 처리했을 때 현저하게 감소하였다.
따라서 본 연구의 결과, 로얄제리의 각 원산지에 따른 유의적인 차이는 없으나, 로얄제리의 보충섭취가 자외선에 노출된 피부조직의 항산화 및 DNA 손상 억제에 긍정적인 영향 미치는 것으로 사료된다.
로얄제리(royal jelly)는 꿀벌 유충의 영양 섭취에 사용되는 꿀벌의 분비물로서 비타민 및 미네랄, 아미노산등의 영양소를 많이 함유한 것으로 보고되고 있다. 옛 부터 세포재생에 관여한다고 알려져 있으며 피부의 탄력증진, 항염, 항산화 기능성이 높아 널리 사용되어 오고 있다.
본 연구는 로얄제리 식이 보충이 DNA 손상 보충효과와 항산화능에 미치는 영향을 알아보기 위하여 자외선에 의한 피부암 유발과 광노화 피부를 연구하는 hairless mice피부에 UV B (약 30%정도의 UV A를 함유; 5 Sankyo Denky G5T5 lamps, Sankyo Denki Co.Japan)반복적으로 조사하여 광노화를 유발하고, 이에 병행하면서 생산 최적조건 탐색과정에서 제공되는 각 산지별 김포(GP), 포천(PC), 철원(CW), 중국(CH)의 로얄제리 시료를 전체 식이 1.0% 내외 수준에서 첨가하여 자외선 조사와 병행하여 6 주간 식이 공급 하였다. 동물 실험에 앞서 실시된 로얄제리 시료의 항산화능 평가에서 CW과 CH의 OH radical scavenging 효과는 두 원산지 별 유의적인 차이가 나지 않았고, Linoleic acid 의 산화 저해능은 비타민 C에 비해서는 낮았지만 국내산 CW, PC, CH의 경우에 중국산보다 유의하게 높은 것으로 나타났다. 시료 내에 들어있는 총 항산화능을 살펴보는 로얄젤리의 ORAC 값은 선행연구에서 분석되었던 Concord 포도 주스나 딸기, 껍질 채 분석한 사과에 비해 단위 중량당 ORAC 값보다 우수한 것으로 나타났으며, 국내산과 중국산 사이에는 유의적인 차이가 없었다.
동물실험에서 피부조직의 Retinol 농도는 대조군 (UV-, UV+)에 비하여 Royal jelly 보충 투여 군이 모두 유의적으로 향상된 것을 확인할 수 있었고, 항산화 방어기전의 지표인superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GSH-Px), catalase (CAT)와 같은 항산화 효소계에서는 UV+, UV-, RJ에서는 뚜렷한 차이는 나타나지 않았으나, 인체 내 항산화 생리활성을 평가하기 위해 민감한 biomarker로 사용되는 DNA손상은 로얄제리를 식이공급과 UV를 동시에 처리했을 때 현저하게 감소하였다.
따라서 본 연구의 결과, 로얄제리의 각 원산지에 따른 유의적인 차이는 없으나, 로얄제리의 보충섭취가 자외선에 노출된 피부조직의 항산화 및 DNA 손상 억제에 긍정적인 영향 미치는 것으로 사료된다.
Royal jelly is a honey bee secretion that is used in the nutrition of the larvae. It contains remarkable amounts of proteins, lipids, vitamins, hormones, enzymes, mineral substances and specific vital factors that act as biocatalysts in cell regeneration processes within the human body.
The analysi...
Royal jelly is a honey bee secretion that is used in the nutrition of the larvae. It contains remarkable amounts of proteins, lipids, vitamins, hormones, enzymes, mineral substances and specific vital factors that act as biocatalysts in cell regeneration processes within the human body.
The analysis of royal jelly samples performed prior to animal experiments. OH radical scavenging activity effect of CW, CH did not differ significantly. The inhibitory effect of linoleic acid oxidation was lower than vitamin C. The ORAC level which shows the total antioxidant capacity in the sample of royal jelly per unit was compared to that of Concord wine, strawberries or unpeeled apples that was analyzed in previous studies.
This study was designed to study the effect of royal jelly on ultraviolet (UV) induced skin damage. Three kinds of Korean and one Chinese royal jelly (GP: Gimpo, PC: Pochoen, CW: Cholwon, CH: China) was supplemented to mice after UV-irradiation, SKH hairless female mice were fed 1.0% royal jelly and irradiated with UV for six weeks. The amount of retinol was measured in the mice dermis and epidermis. The effect of royal jelly on epidermis was not significantly different among groups but were significantly higher than UV+ and UV- group. Superoxide dismutase(SOD), glutathione peroxidase(GSH-Px) and Catalase(CAT) was measured in both dermis and epidermis. SOD level was significantly higher (p<0.05) in the PC, CW, CH group. But GSH-Px and CAT activity was not significantly different among groups in the dermis. The degree of endogenous DNA damage (assessed by tail DNA, tail length and tail moment) was significantly increased after UV irradiation, but, royal jelly decreased the degree of DNA damage in all groups. H2O2 induced DNA damage was also increased in the UV irradiated mice, but, supplementation of royal jelly reduced the DNA damage to the level of un-irradiated mice. These result demonstrated, that royal jelly consumption for 6weeks with UV irradiation seems to have a partial antioxidant capacity.
Royal jelly is a honey bee secretion that is used in the nutrition of the larvae. It contains remarkable amounts of proteins, lipids, vitamins, hormones, enzymes, mineral substances and specific vital factors that act as biocatalysts in cell regeneration processes within the human body.
The analysis of royal jelly samples performed prior to animal experiments. OH radical scavenging activity effect of CW, CH did not differ significantly. The inhibitory effect of linoleic acid oxidation was lower than vitamin C. The ORAC level which shows the total antioxidant capacity in the sample of royal jelly per unit was compared to that of Concord wine, strawberries or unpeeled apples that was analyzed in previous studies.
This study was designed to study the effect of royal jelly on ultraviolet (UV) induced skin damage. Three kinds of Korean and one Chinese royal jelly (GP: Gimpo, PC: Pochoen, CW: Cholwon, CH: China) was supplemented to mice after UV-irradiation, SKH hairless female mice were fed 1.0% royal jelly and irradiated with UV for six weeks. The amount of retinol was measured in the mice dermis and epidermis. The effect of royal jelly on epidermis was not significantly different among groups but were significantly higher than UV+ and UV- group. Superoxide dismutase(SOD), glutathione peroxidase(GSH-Px) and Catalase(CAT) was measured in both dermis and epidermis. SOD level was significantly higher (p<0.05) in the PC, CW, CH group. But GSH-Px and CAT activity was not significantly different among groups in the dermis. The degree of endogenous DNA damage (assessed by tail DNA, tail length and tail moment) was significantly increased after UV irradiation, but, royal jelly decreased the degree of DNA damage in all groups. H2O2 induced DNA damage was also increased in the UV irradiated mice, but, supplementation of royal jelly reduced the DNA damage to the level of un-irradiated mice. These result demonstrated, that royal jelly consumption for 6weeks with UV irradiation seems to have a partial antioxidant capacity.
주제어
#Royal jelly, UV Irradiation, Antioxidant, DNA damage, ORAC
학위논문 정보
저자
최유연
학위수여기관
경희대학교
학위구분
국내석사
학과
의학영양학과
지도교수
박유경
발행연도
2011
총페이지
73 p.
키워드
Royal jelly, UV Irradiation, Antioxidant, DNA damage, ORAC
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