본 연구는 항산화 효과 및 생리활성촉진효과가 있는 것으로 알려진 유자(Citrus junos SIEB ex TANAKA)를 사료에 첨가하여 사육한 넙치에 있어서 사육효과 및 자체 항병력 증가 효과를 알아보고자 실시하였다. 고흥산 유자과실을 갈아서 넙치사료에 0, 2.5, 5, 7.5% 첨가하여 제조한 실험사료로 3개월 간 사육한 후 넙치의 성장 정도, 혈액성상 및 혈청생화학성분을 측정하였고 혈청 lysozyme 활성 및 ...
본 연구는 항산화 효과 및 생리활성촉진효과가 있는 것으로 알려진 유자(Citrus junos SIEB ex TANAKA)를 사료에 첨가하여 사육한 넙치에 있어서 사육효과 및 자체 항병력 증가 효과를 알아보고자 실시하였다. 고흥산 유자과실을 갈아서 넙치사료에 0, 2.5, 5, 7.5% 첨가하여 제조한 실험사료로 3개월 간 사육한 후 넙치의 성장 정도, 혈액성상 및 혈청생화학성분을 측정하였고 혈청 lysozyme 활성 및 항균활성을 평가하였으며 어류병원세균에 대한 감수성을 비교하였다. 유자를 첨가한 사료(유자사료)에서 성장의 유의적인 증가는 없었으나 7.5% 유자사료로 사육한 넙치는 2.5%나 5% 유자사료로 사육한 넙치보다 체중 증가량이 적었다. 혈액학적인 조사 결과에서 대조구와 유자첨가구 모두 hematocrit와 hemoglobin 함량은 차이가 없었으며, 혈액 중 glutamate oxaloacetate transaminase는 사료의 유자 첨가량이 높을수록 다소 낮아지는 경향이 관찰되었으나 유의적인 차이는 없었다. 혈액 중의 bilirubin 또한 대조 구와 유자사료를 섭취한 넙치 모두 혈액 100 ml당 0.20~0.26 mg의 낮은 값을 보여, 사료 중의 유자 혼합 율이 2.5%~7.5%인 사료를 섭취하더라도 넙치의 생리 상태에 부정적인 영향은 없는 것으로 판단되었다. 혈청의 항세균 활성은 7.5%의 유자혼합사료를 먹인 넙치가 대조구에 비해서 유의적으로 높았으나, 라이소자임 활성은 5% 유자혼합사료를 먹인 넙치가 대조구에 비해 높았으나 유의적인 차이는 없었으며 유자를 먹인 실험구 간에도 유의적인 차이가 없었다. 어류병원세균의 인위 감염실험에서 Edwardsiella tarda와 Streptococcus sp. 감염 시 2.5% 유자사료 실험 구의 넙치에서 폐사가 지연되는 효과를 보였다. 그러므로 사료에 유자를 첨가하여 사육하는 것은 넙치의 어류생리학적, 식품영양학적인 면에서 부정적인 영향은 없으나 유자첨가량을 2.5%∼5% 사이로 하여 사육하였을 때, 넙치의 건강도가 증가되고 생장도 또한 양호하게 유지할 수 있다고 평가 되었다.
본 연구는 항산화 효과 및 생리활성촉진효과가 있는 것으로 알려진 유자(Citrus junos SIEB ex TANAKA)를 사료에 첨가하여 사육한 넙치에 있어서 사육효과 및 자체 항병력 증가 효과를 알아보고자 실시하였다. 고흥산 유자과실을 갈아서 넙치사료에 0, 2.5, 5, 7.5% 첨가하여 제조한 실험사료로 3개월 간 사육한 후 넙치의 성장 정도, 혈액성상 및 혈청생화학성분을 측정하였고 혈청 lysozyme 활성 및 항균활성을 평가하였으며 어류병원세균에 대한 감수성을 비교하였다. 유자를 첨가한 사료(유자사료)에서 성장의 유의적인 증가는 없었으나 7.5% 유자사료로 사육한 넙치는 2.5%나 5% 유자사료로 사육한 넙치보다 체중 증가량이 적었다. 혈액학적인 조사 결과에서 대조구와 유자첨가구 모두 hematocrit와 hemoglobin 함량은 차이가 없었으며, 혈액 중 glutamate oxaloacetate transaminase는 사료의 유자 첨가량이 높을수록 다소 낮아지는 경향이 관찰되었으나 유의적인 차이는 없었다. 혈액 중의 bilirubin 또한 대조 구와 유자사료를 섭취한 넙치 모두 혈액 100 ml당 0.20~0.26 mg의 낮은 값을 보여, 사료 중의 유자 혼합 율이 2.5%~7.5%인 사료를 섭취하더라도 넙치의 생리 상태에 부정적인 영향은 없는 것으로 판단되었다. 혈청의 항세균 활성은 7.5%의 유자혼합사료를 먹인 넙치가 대조구에 비해서 유의적으로 높았으나, 라이소자임 활성은 5% 유자혼합사료를 먹인 넙치가 대조구에 비해 높았으나 유의적인 차이는 없었으며 유자를 먹인 실험구 간에도 유의적인 차이가 없었다. 어류병원세균의 인위 감염실험에서 Edwardsiella tarda와 Streptococcus sp. 감염 시 2.5% 유자사료 실험 구의 넙치에서 폐사가 지연되는 효과를 보였다. 그러므로 사료에 유자를 첨가하여 사육하는 것은 넙치의 어류생리학적, 식품영양학적인 면에서 부정적인 영향은 없으나 유자첨가량을 2.5%∼5% 사이로 하여 사육하였을 때, 넙치의 건강도가 증가되고 생장도 또한 양호하게 유지할 수 있다고 평가 되었다.
Citron (Citrus junos Siebold ex Tanaka) is known to have various effective compounds showing inhibition effect on the formation of N-nitrosodimethylamine, cytotoxicity against cancer cell line and antioxidant effect. Limonene of the major volatile constituent, vitamin C, and organic acids elevate th...
Citron (Citrus junos Siebold ex Tanaka) is known to have various effective compounds showing inhibition effect on the formation of N-nitrosodimethylamine, cytotoxicity against cancer cell line and antioxidant effect. Limonene of the major volatile constituent, vitamin C, and organic acids elevate the taste, flavor and freshness of food. In this study, effects of various concentration of citron in the diets on growth, blood chemistry and disease resistance of olive flounder were determined. Fifteen hundred fish averaging 200∼270g were fed on moist pellet containing citron at the concentrations of 0%(control), 2.5%, 5% and 7.5% for 3 months. After feeding trial, weight gains of fish fed 2.5% and 5.0% citron diet were heigher than those of fish fed 0% and 7.5% citron diet but not significant (P>0.05). No differences in hematological and physiological indices of olive flounder were found among the experimental diets except for total cholesterol. Serum lysozyme activity was not significantly different among fish fed experimental diets but bactericidal activity of fish fed 7.5% citron diet was significantly different from those of fish fed 0, 2.5 and 5% citron diets. Survival rate of fish fed 2.5% citron diet at experimental infection with Edwardsiella tarda and Streptococcus sp. was higher than those of the other experimental groups but not significant. In conclusion, Dietary inclusion of 2.5∼5% citron seems to have positive effects on health condition and disease resistance of olive flounder.
Citron (Citrus junos Siebold ex Tanaka) is known to have various effective compounds showing inhibition effect on the formation of N-nitrosodimethylamine, cytotoxicity against cancer cell line and antioxidant effect. Limonene of the major volatile constituent, vitamin C, and organic acids elevate the taste, flavor and freshness of food. In this study, effects of various concentration of citron in the diets on growth, blood chemistry and disease resistance of olive flounder were determined. Fifteen hundred fish averaging 200∼270g were fed on moist pellet containing citron at the concentrations of 0%(control), 2.5%, 5% and 7.5% for 3 months. After feeding trial, weight gains of fish fed 2.5% and 5.0% citron diet were heigher than those of fish fed 0% and 7.5% citron diet but not significant (P>0.05). No differences in hematological and physiological indices of olive flounder were found among the experimental diets except for total cholesterol. Serum lysozyme activity was not significantly different among fish fed experimental diets but bactericidal activity of fish fed 7.5% citron diet was significantly different from those of fish fed 0, 2.5 and 5% citron diets. Survival rate of fish fed 2.5% citron diet at experimental infection with Edwardsiella tarda and Streptococcus sp. was higher than those of the other experimental groups but not significant. In conclusion, Dietary inclusion of 2.5∼5% citron seems to have positive effects on health condition and disease resistance of olive flounder.
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