[학위논문]DDGS 급여가 거세한우의 비육능력과 도체특성에 미치는 영향 및 거세한우의 육질관련 유전자형에 관한 연구 Effects of DDGS supplemented diets on performances and carcass characteristics and studies on beef quality-related genotypes in hanwoo steers원문보기
DDGS 급여가 거세한우의 비육능력과 도체특성에 미치는 영향 및 거세한우의 육질관련 유전자형에 관한 연구
이 상 욱
영남대학교 대학원 동물생명과학과 동물생명과학 전공 (지도교수 최 창 본)
적 요
본 연구는 비육후기 사료 내 DDGS의 첨가가 거세한우의 비육능력과 도체특성에 미치는 영향을 구명하는 한편, 거세한우의 육질관련 유전자형 (SCD 및 FASN)을 조사하기 위하여 실시되었다. 농가에서 사육중인 평균 28.8 개월령 (평균 체중 747.1±62.8㎏)의 거세한우 44두를, 대조구, 시험1구 (DDGS 15% 첨가구) 및 시험2구 (DDGS 30% 첨가구)에 각각 15, 14 및 15두씩 배치하여 84일간 사양시험을 실시하였다. DDGS의 첨가 수준은 대조구 사료 (비육후기 사료)의 15와 30%를 대체하였다. 일당증체량은 대조구, 시험1구 및 시험2구가 각각 0.37, 0.39 및 0.41㎏으로서 처리구별 차이가 없었다. 사료섭취량은 대조구에 비하여 DDGS를 첨가한 시험1구와 시험2구가 각각 4.1과 9.1% 적었고, 사료요구율은 각각 9.3과 17.1% 개선되었다. 두당 ...
DDGS 급여가 거세한우의 비육능력과 도체특성에 미치는 영향 및 거세한우의 육질관련 유전자형에 관한 연구
이 상 욱
영남대학교 대학원 동물생명과학과 동물생명과학 전공 (지도교수 최 창 본)
적 요
본 연구는 비육후기 사료 내 DDGS의 첨가가 거세한우의 비육능력과 도체특성에 미치는 영향을 구명하는 한편, 거세한우의 육질관련 유전자형 (SCD 및 FASN)을 조사하기 위하여 실시되었다. 농가에서 사육중인 평균 28.8 개월령 (평균 체중 747.1±62.8㎏)의 거세한우 44두를, 대조구, 시험1구 (DDGS 15% 첨가구) 및 시험2구 (DDGS 30% 첨가구)에 각각 15, 14 및 15두씩 배치하여 84일간 사양시험을 실시하였다. DDGS의 첨가 수준은 대조구 사료 (비육후기 사료)의 15와 30%를 대체하였다. 일당증체량은 대조구, 시험1구 및 시험2구가 각각 0.37, 0.39 및 0.41㎏으로서 처리구별 차이가 없었다. 사료섭취량은 대조구에 비하여 DDGS를 첨가한 시험1구와 시험2구가 각각 4.1과 9.1% 적었고, 사료요구율은 각각 9.3과 17.1% 개선되었다. 두당 조단백질 섭취량은 대조구에 비하여 시험1구와 시험2구에서 각각 11.5 및 18.1% 높았으며, 조단백질 요구율은 각각 5.0 및 6.9% 더 높았다. 두당 TDN 섭취량은 처리구간에 뚜렷한 차이가 없었지만, TDN 요구율은 시험1구와 시험2구가 대조구보다 각각 7.1과 13.2% 더 낮은 것으로 나타났다. 도체특성에서는 등지방 두께의 경우, 시험2구가 17.80㎜로서, 대조구와 시험1구보다 각각 1.53 및 1.16㎜ 더 두꺼웠다. 배최장근단면적은 시험2구가 87.67㎠로, 대조구와 시험1구에 비하여 각각 5.26 및 5.04㎠가 더 적었다. 근내지방도는, DDGS를 15% 첨가한 시험1구가 7.07로서, 대조구와 시험2구에 비하여 각각 11.7 및 16.5% 더 좋은 것으로 나타났다. 육량 및 육질등급 모두 시험1구가 가장 유리하였고, 시험2구가 가장 불리하였다. 육질등급별 출현율의 경우, 시험1구에서 1+ 이상 등급이 76.2%로 대조구와 시험2구의 60.0% 보다 16.2% 더 높은 출현율을 보였다. 육량등급별 출현율의 경우, C등급 출현율이 시험2구 (60.0%), 시험1구 (50.0%) 및 대조구 (40.0%) 순으로 높았다. 도체의 이화학적 특성에서는 시험1구의 조지방 함량 (19.01%)이 대조구 (16.73%) 및 시험2구 (16.83%)에 비하여 높은 경향이었고, 조단백질 함량은 대조구 및 시험2구에 비하여 유의적으로 (p<0.05) 낮았다. 육색 CIE값, 가열감량과 드립로스는 처리구간에 뚜렷한 차이가 없었다. 등심지방의 지방산 조성은, 시험2구에서 stearic acid (C18:0)와 총포화지방산 (SFA) 함량이 가장 높았고 (p<0.05), oleic acid (C18:1)와 linolenic acid (C18:3) 함량 및 총불포화지방산 (UFA)과 단가불포화지방산 (MUFA) 함량은 가장 낮았다 (p<0.05). 다가불포화지방산 (PUFA)은 시험1구와 시험2구 모두 대조구에 비하여 유의하게 (p<0.05) 증가하였다. 등심지방의 융점은, 시험2구 (28.07℃)가 시험1구 (25.55℃)에 비하여 유의하게 (p<0.05) 높았고, 신장지방의 경우도 시험2구 (41.27℃)가 대조구 (38.92℃)와 시험1구 (37.97℃)에 비하여 월등히 (p<0.05) 높았다. 도체의 이화학적 특성 항목간의 상관관계를 보면, 수분 함량은 조지방과 육색 L값과 높은 부 (-)의 상관관계, 조지방 함량은 육색 L값과는 높은 정 (+)의 상관관계를, 가열감량 및 드립로스와는 높은 부 (-)의 상관관계를 보였다. 등심지방의 융점과 지방산 조성의 상관관계에서, 융점은 palmitic acid (C16:0), stearic acid (C18:0) 및 총포화지방산 (SFA)과는 높은 정 (+)의 상관관계, oleic acid (C18:1) 및 총불포화지방산 (UFA)과는 높은 부 (-)의 상관관계를 나타내었다. 공시동물 전체 (44두)에 대한 stearoyl-CoA desaturase (SCD) 유전자형 조사에서, AV형이 72.73%로서, AA 및 VV형에 비하여 높은 출현율을 보였고, fatty acid synthase (FASN) 유전자형은 AG형 출현율이 43.19%로 AA 및 GG형 보다 높은 출현율을 나타내었다. 육질등급별 SCD와 FASN 유전자형의 출현율에서는 1+이상 등급의 경우, SCD는 AV형이 71.88%, FASN은 GG형이 81.25%로 가장 높았다. 등급판정 항목과 유전자형과의 관계를 보면, SCD의 AV형 및 FASN의 GG형은 근내지방도가 각각 6.72 및 7.00으로 다른 유전자형 보다 높았다. 등심지방의 융점은 SCD의 VV형 및 FASN의 GG형이 각각 18.81 및 18.48℃로 다른 유전자형 보다 유의하게 (p<0.05) 낮았다. FASN의 GG형은 palmitoleic acid (C16:1)가 6.84%로서, AG형의 5.96%에 비하여 유의하게 (p<0.05) 높았다. SCD와 FASN를 조합한 경우, AA/GG형은 myristic acid (C14:0), palmitic acid (C16:0) 및 포화지방산 (SFA)이 유의하게 (p<0.05) 낮았으며, oleic acid (C18:1), 단일불포화지방산 (MUFA) 및 불포화도는 현저히 (p<0.05) 높았다. 융점은 AV/GG형이 18.24 ℃로서 다른 유전자 조합형에 비하여 유의하게 (p<0.05) 낮았다. 이상의 결과를 종합해 보면, 거세한우의 비육후기 사료 내 DDGS의 첨가수준 15%까지는 비육능력에 불리한 영향을 주지 않고, 근내지방도, 육질등급, 지방산 조성 및 융점 등에 유리한 영향을 주는 것으로 나타나 충분한 활용가치가 있는 것으로 판단되었다. 또한, 거세한우의 SCD 및 FASN 유전자형은 육량 ․ 육질등급 판정 항목, 지방산 조성 및 융점과의 관계를 고려해 볼 때, SCD 유전자형은 AV형, FASN 유전자형은 GG형 및 SCD와 FASN 유전자형을 조합한 유전자형은 AV/GG형이 유리한 것으로 나타났지만, 앞으로 더 많은 연구가 이루어져야할 것으로 생각된다.
DDGS 급여가 거세한우의 비육능력과 도체특성에 미치는 영향 및 거세한우의 육질관련 유전자형에 관한 연구
이 상 욱
영남대학교 대학원 동물생명과학과 동물생명과학 전공 (지도교수 최 창 본)
적 요
본 연구는 비육후기 사료 내 DDGS의 첨가가 거세한우의 비육능력과 도체특성에 미치는 영향을 구명하는 한편, 거세한우의 육질관련 유전자형 (SCD 및 FASN)을 조사하기 위하여 실시되었다. 농가에서 사육중인 평균 28.8 개월령 (평균 체중 747.1±62.8㎏)의 거세한우 44두를, 대조구, 시험1구 (DDGS 15% 첨가구) 및 시험2구 (DDGS 30% 첨가구)에 각각 15, 14 및 15두씩 배치하여 84일간 사양시험을 실시하였다. DDGS의 첨가 수준은 대조구 사료 (비육후기 사료)의 15와 30%를 대체하였다. 일당증체량은 대조구, 시험1구 및 시험2구가 각각 0.37, 0.39 및 0.41㎏으로서 처리구별 차이가 없었다. 사료섭취량은 대조구에 비하여 DDGS를 첨가한 시험1구와 시험2구가 각각 4.1과 9.1% 적었고, 사료요구율은 각각 9.3과 17.1% 개선되었다. 두당 조단백질 섭취량은 대조구에 비하여 시험1구와 시험2구에서 각각 11.5 및 18.1% 높았으며, 조단백질 요구율은 각각 5.0 및 6.9% 더 높았다. 두당 TDN 섭취량은 처리구간에 뚜렷한 차이가 없었지만, TDN 요구율은 시험1구와 시험2구가 대조구보다 각각 7.1과 13.2% 더 낮은 것으로 나타났다. 도체특성에서는 등지방 두께의 경우, 시험2구가 17.80㎜로서, 대조구와 시험1구보다 각각 1.53 및 1.16㎜ 더 두꺼웠다. 배최장근단면적은 시험2구가 87.67㎠로, 대조구와 시험1구에 비하여 각각 5.26 및 5.04㎠가 더 적었다. 근내지방도는, DDGS를 15% 첨가한 시험1구가 7.07로서, 대조구와 시험2구에 비하여 각각 11.7 및 16.5% 더 좋은 것으로 나타났다. 육량 및 육질등급 모두 시험1구가 가장 유리하였고, 시험2구가 가장 불리하였다. 육질등급별 출현율의 경우, 시험1구에서 1+ 이상 등급이 76.2%로 대조구와 시험2구의 60.0% 보다 16.2% 더 높은 출현율을 보였다. 육량등급별 출현율의 경우, C등급 출현율이 시험2구 (60.0%), 시험1구 (50.0%) 및 대조구 (40.0%) 순으로 높았다. 도체의 이화학적 특성에서는 시험1구의 조지방 함량 (19.01%)이 대조구 (16.73%) 및 시험2구 (16.83%)에 비하여 높은 경향이었고, 조단백질 함량은 대조구 및 시험2구에 비하여 유의적으로 (p<0.05) 낮았다. 육색 CIE값, 가열감량과 드립로스는 처리구간에 뚜렷한 차이가 없었다. 등심지방의 지방산 조성은, 시험2구에서 stearic acid (C18:0)와 총포화지방산 (SFA) 함량이 가장 높았고 (p<0.05), oleic acid (C18:1)와 linolenic acid (C18:3) 함량 및 총불포화지방산 (UFA)과 단가불포화지방산 (MUFA) 함량은 가장 낮았다 (p<0.05). 다가불포화지방산 (PUFA)은 시험1구와 시험2구 모두 대조구에 비하여 유의하게 (p<0.05) 증가하였다. 등심지방의 융점은, 시험2구 (28.07℃)가 시험1구 (25.55℃)에 비하여 유의하게 (p<0.05) 높았고, 신장지방의 경우도 시험2구 (41.27℃)가 대조구 (38.92℃)와 시험1구 (37.97℃)에 비하여 월등히 (p<0.05) 높았다. 도체의 이화학적 특성 항목간의 상관관계를 보면, 수분 함량은 조지방과 육색 L값과 높은 부 (-)의 상관관계, 조지방 함량은 육색 L값과는 높은 정 (+)의 상관관계를, 가열감량 및 드립로스와는 높은 부 (-)의 상관관계를 보였다. 등심지방의 융점과 지방산 조성의 상관관계에서, 융점은 palmitic acid (C16:0), stearic acid (C18:0) 및 총포화지방산 (SFA)과는 높은 정 (+)의 상관관계, oleic acid (C18:1) 및 총불포화지방산 (UFA)과는 높은 부 (-)의 상관관계를 나타내었다. 공시동물 전체 (44두)에 대한 stearoyl-CoA desaturase (SCD) 유전자형 조사에서, AV형이 72.73%로서, AA 및 VV형에 비하여 높은 출현율을 보였고, fatty acid synthase (FASN) 유전자형은 AG형 출현율이 43.19%로 AA 및 GG형 보다 높은 출현율을 나타내었다. 육질등급별 SCD와 FASN 유전자형의 출현율에서는 1+이상 등급의 경우, SCD는 AV형이 71.88%, FASN은 GG형이 81.25%로 가장 높았다. 등급판정 항목과 유전자형과의 관계를 보면, SCD의 AV형 및 FASN의 GG형은 근내지방도가 각각 6.72 및 7.00으로 다른 유전자형 보다 높았다. 등심지방의 융점은 SCD의 VV형 및 FASN의 GG형이 각각 18.81 및 18.48℃로 다른 유전자형 보다 유의하게 (p<0.05) 낮았다. FASN의 GG형은 palmitoleic acid (C16:1)가 6.84%로서, AG형의 5.96%에 비하여 유의하게 (p<0.05) 높았다. SCD와 FASN를 조합한 경우, AA/GG형은 myristic acid (C14:0), palmitic acid (C16:0) 및 포화지방산 (SFA)이 유의하게 (p<0.05) 낮았으며, oleic acid (C18:1), 단일불포화지방산 (MUFA) 및 불포화도는 현저히 (p<0.05) 높았다. 융점은 AV/GG형이 18.24 ℃로서 다른 유전자 조합형에 비하여 유의하게 (p<0.05) 낮았다. 이상의 결과를 종합해 보면, 거세한우의 비육후기 사료 내 DDGS의 첨가수준 15%까지는 비육능력에 불리한 영향을 주지 않고, 근내지방도, 육질등급, 지방산 조성 및 융점 등에 유리한 영향을 주는 것으로 나타나 충분한 활용가치가 있는 것으로 판단되었다. 또한, 거세한우의 SCD 및 FASN 유전자형은 육량 ․ 육질등급 판정 항목, 지방산 조성 및 융점과의 관계를 고려해 볼 때, SCD 유전자형은 AV형, FASN 유전자형은 GG형 및 SCD와 FASN 유전자형을 조합한 유전자형은 AV/GG형이 유리한 것으로 나타났지만, 앞으로 더 많은 연구가 이루어져야할 것으로 생각된다.
Effects of DDGS supplemented diets on performances and carcass characteristics and studies on beef quality-related genotypes in Hanwoo steers
Sang Oug Lee
Department of Animal Biotechnology Graduate School, Yeungnam University (Supervised by Professor, CHANG BON CHOI)<...
Effects of DDGS supplemented diets on performances and carcass characteristics and studies on beef quality-related genotypes in Hanwoo steers
Sang Oug Lee
Department of Animal Biotechnology Graduate School, Yeungnam University (Supervised by Professor, CHANG BON CHOI)
Abstract
The current studies were conducted to determine the effects of DDGS supplementation on performances and carcass characteristics and to investigate beef quality-related genotypes (SCD and FASN) of Hanwoo steers. Forty-four finishing Hanwoo steers (average 28.8 months old/747.5±62.8kg BW) were allocated into either control (15 animals), treatment 1 (DDGS 15%, 14 animals) or treatment 2 (DDGS 30%, 15 animals) considering body wight, ages and genetic backgrounds. Feeding trial was performed for total 84 days. Equivalent amount of control diets (finishing diets) were replaced by 15 or 30% of DDGS. Daily gains for control, treatment 1 and treatment 2 were 0.37, 0.39 and 0.41, respectively, showing no differences among treatment group. In DDGS supplemented treatment 1 and 2, feed intake was 4.1 and 9.1% less than control and feed requirement was improved to 9.3 and 17.1%, respectively. Crude protein intake per head in treatment 1 and 2 was improved to 11.5 and 18.1%, and crude protein requirement was 5.0 and 6.9%, respectively, higher than control. There was no significant difference in TDN intake per head, while TDN requirement in treatment 1 and 2 was 7.1 and 13.2%, respectively, less than control. In carcass characteristics, backfat thickness in treatment 2 was 17.80㎜ showing 1.53 and 1.16㎜, respectively, thicker than control. Area of M. longissimus dorsi in treatment 2 was 87.67㎠ showing 5.26 and 5.04㎠ less than control or treatment 1, respectively. Marbling score in DDGS 15% supplemented treatment 1 was 7.07 showing 11.7 and 16.5% better than control or treatment 2, respectively. Treatment 1 showed the best whereas treatment 2 showed the worst in both carcass yield and quality grades. Percentage of carcass quality grade above 1+ grade for treatment 1 was 76.2% showing 16.2% higher than control or treatment 2 of 60%. In carcass yield grade, percentage of C grade was in the order of 60.0, 50.0 and 40.0% for treatment 2, treatment 1 and control, respectively. In physico-chemical characteristics of carcass, crude fat contents of treatment 1 (19.01%) tend to be higher than control (16.73%) or treatment 2 (16.83%), and crude protein content was significantly (p<0.05) lower than control or treatment 2. There were no significant differences in CIE value, cooking loss and drip loss among treatment group. In fatty acid compositions of M. longissimus dorsi, stearic acid (C18:0) and total saturated fatty acids (SFA) showed highest (p<0.05) while oleic acid (C18:1), linolenic acid (C18:3), total unsaturated fatty acids (UFAs) and monounsaturated fatty acids (MUFAs) showed lowest (p<0.05) in treatment 2. Polyunsaturated fatty acids (PUFAs) in both treatment 1 and 2 were significantly (p<0.05) higher than those in control. Melting point of M. longissimus dorsi lipid in treatment 2 (28.07℃) was significantly (p<0.05) higher than treatment 1 (25.55℃), and melting point of perirenal lipid was also significantly (p<0.05) higher in treatment 2 (41.27℃) than control (38.92℃) or treatment 1 (37.97℃). In relationships of phsico-chemical characteristics of carcasses, moisture contents showed significant (p<0.01) negative (-) correlations with crude fat and L value. Crude fat content showed significant (p<0.01) positive (+) correlation with L value, whereas it showed negative (-) correlations with cooking loss and drip loss. Melting points of M. longissimus dorsi lipid showed positive (+) correlations with palmitic acid (C16:0), stearic acid (C18:0) and SFAs, and showed high negative (-) correlations with oleic acid (C18:1) and UFAs. In the survey of genotypes for whole experimental animals (44 heads), frequencies of AV genotypes of stearoyl-CoA desaturase (SCD) were 72.73% showing higher than AA or VV genotypes, and those of AG genotypes of fatty acid synthase (FASN) were 443.19% showing higher than AA or GG genotypes. For genotyping according to carcass quality grade above 1+, AV genotypes (71.88%) of SCD and GG genotypes (81.25%) of FASN showed highest frequencies, respectively. In relationship of genotypes with indices of carcass grading, AV genotype of SCD and GG genotype of FASN showed marbling scores of 6.72 and 7.00, respectively, representing higher than the other genotypes. Melting points of VV genotype of SCD and GG genotype of FASN were 18.81 and 18.48℃, respectively, showing sinificantly (p<0.05) lower than the other genotypes. Palmitoleic acid (C16:1) composition in GG genotype of FASN was 6.84% showing significantly (p<0.05) higher than those in AG genotype of 5.96%. When two genotypes, SCD and FASN, were combined together, AA/GG genotypes showed significantly (p<0.05) lower in myristic acid (C14:0), palmitic acid (C16:0) and SFAs composition, whereas these showed significantly (p<0.05) higher composition in oleic acid (C18:1), MUFAs and unsaturation index. Melting point in AV/GG genotype was 18.24℃ showing significantly (p<0.05) lower than the other genotype combinations. In conclusion, supplementation of DDGS upto 15% of the concentrates for finishing Hanwoo steers showed no detrimental effects in performances and showed beneficial effects on marbling score, carcass quality grade, fatty acid composition and melting points. And thus, it is suggested that DDGS would be useful as a good diet source with high nutritional value for Hanwoo steers. Although, AV genotype of SCD, GG genotype of FASN and AV/GG combinations were revealed to be beneficial to indices of carcass yield and quality grades, fatty acid composition and melting points in Hanwoo steers in the current study, further studies are necessary.
Effects of DDGS supplemented diets on performances and carcass characteristics and studies on beef quality-related genotypes in Hanwoo steers
Sang Oug Lee
Department of Animal Biotechnology Graduate School, Yeungnam University (Supervised by Professor, CHANG BON CHOI)
Abstract
The current studies were conducted to determine the effects of DDGS supplementation on performances and carcass characteristics and to investigate beef quality-related genotypes (SCD and FASN) of Hanwoo steers. Forty-four finishing Hanwoo steers (average 28.8 months old/747.5±62.8kg BW) were allocated into either control (15 animals), treatment 1 (DDGS 15%, 14 animals) or treatment 2 (DDGS 30%, 15 animals) considering body wight, ages and genetic backgrounds. Feeding trial was performed for total 84 days. Equivalent amount of control diets (finishing diets) were replaced by 15 or 30% of DDGS. Daily gains for control, treatment 1 and treatment 2 were 0.37, 0.39 and 0.41, respectively, showing no differences among treatment group. In DDGS supplemented treatment 1 and 2, feed intake was 4.1 and 9.1% less than control and feed requirement was improved to 9.3 and 17.1%, respectively. Crude protein intake per head in treatment 1 and 2 was improved to 11.5 and 18.1%, and crude protein requirement was 5.0 and 6.9%, respectively, higher than control. There was no significant difference in TDN intake per head, while TDN requirement in treatment 1 and 2 was 7.1 and 13.2%, respectively, less than control. In carcass characteristics, backfat thickness in treatment 2 was 17.80㎜ showing 1.53 and 1.16㎜, respectively, thicker than control. Area of M. longissimus dorsi in treatment 2 was 87.67㎠ showing 5.26 and 5.04㎠ less than control or treatment 1, respectively. Marbling score in DDGS 15% supplemented treatment 1 was 7.07 showing 11.7 and 16.5% better than control or treatment 2, respectively. Treatment 1 showed the best whereas treatment 2 showed the worst in both carcass yield and quality grades. Percentage of carcass quality grade above 1+ grade for treatment 1 was 76.2% showing 16.2% higher than control or treatment 2 of 60%. In carcass yield grade, percentage of C grade was in the order of 60.0, 50.0 and 40.0% for treatment 2, treatment 1 and control, respectively. In physico-chemical characteristics of carcass, crude fat contents of treatment 1 (19.01%) tend to be higher than control (16.73%) or treatment 2 (16.83%), and crude protein content was significantly (p<0.05) lower than control or treatment 2. There were no significant differences in CIE value, cooking loss and drip loss among treatment group. In fatty acid compositions of M. longissimus dorsi, stearic acid (C18:0) and total saturated fatty acids (SFA) showed highest (p<0.05) while oleic acid (C18:1), linolenic acid (C18:3), total unsaturated fatty acids (UFAs) and monounsaturated fatty acids (MUFAs) showed lowest (p<0.05) in treatment 2. Polyunsaturated fatty acids (PUFAs) in both treatment 1 and 2 were significantly (p<0.05) higher than those in control. Melting point of M. longissimus dorsi lipid in treatment 2 (28.07℃) was significantly (p<0.05) higher than treatment 1 (25.55℃), and melting point of perirenal lipid was also significantly (p<0.05) higher in treatment 2 (41.27℃) than control (38.92℃) or treatment 1 (37.97℃). In relationships of phsico-chemical characteristics of carcasses, moisture contents showed significant (p<0.01) negative (-) correlations with crude fat and L value. Crude fat content showed significant (p<0.01) positive (+) correlation with L value, whereas it showed negative (-) correlations with cooking loss and drip loss. Melting points of M. longissimus dorsi lipid showed positive (+) correlations with palmitic acid (C16:0), stearic acid (C18:0) and SFAs, and showed high negative (-) correlations with oleic acid (C18:1) and UFAs. In the survey of genotypes for whole experimental animals (44 heads), frequencies of AV genotypes of stearoyl-CoA desaturase (SCD) were 72.73% showing higher than AA or VV genotypes, and those of AG genotypes of fatty acid synthase (FASN) were 443.19% showing higher than AA or GG genotypes. For genotyping according to carcass quality grade above 1+, AV genotypes (71.88%) of SCD and GG genotypes (81.25%) of FASN showed highest frequencies, respectively. In relationship of genotypes with indices of carcass grading, AV genotype of SCD and GG genotype of FASN showed marbling scores of 6.72 and 7.00, respectively, representing higher than the other genotypes. Melting points of VV genotype of SCD and GG genotype of FASN were 18.81 and 18.48℃, respectively, showing sinificantly (p<0.05) lower than the other genotypes. Palmitoleic acid (C16:1) composition in GG genotype of FASN was 6.84% showing significantly (p<0.05) higher than those in AG genotype of 5.96%. When two genotypes, SCD and FASN, were combined together, AA/GG genotypes showed significantly (p<0.05) lower in myristic acid (C14:0), palmitic acid (C16:0) and SFAs composition, whereas these showed significantly (p<0.05) higher composition in oleic acid (C18:1), MUFAs and unsaturation index. Melting point in AV/GG genotype was 18.24℃ showing significantly (p<0.05) lower than the other genotype combinations. In conclusion, supplementation of DDGS upto 15% of the concentrates for finishing Hanwoo steers showed no detrimental effects in performances and showed beneficial effects on marbling score, carcass quality grade, fatty acid composition and melting points. And thus, it is suggested that DDGS would be useful as a good diet source with high nutritional value for Hanwoo steers. Although, AV genotype of SCD, GG genotype of FASN and AV/GG combinations were revealed to be beneficial to indices of carcass yield and quality grades, fatty acid composition and melting points in Hanwoo steers in the current study, further studies are necessary.
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