체리 ‘좌등금’의 저장성에 미치는 가식성 코팅제의 효과를 조사하고자 연구하였다. 체리 ‘좌등금’은 2009년 6월 12일 화성시 송산지역 농가에서 수확하여 실험 처리 후 저장 중 품질특성을 조사하였다. 가식성 코팅제는 SemperfreshTM을 원액으로 하여 15 g/L와 20 g/L의 대조구를 제외한 두 가지 처리 농도를 수돗물과 희석하여 과실을 30초 동안 침지한 후 건조하였다. 과실은 저장온도 5℃와 상대습도 90-95% 조건에서 30일 동안 저장하였다. 체리 ‘좌등금’의 저온저장 30일 후 무게는 대조구에서 7% 정도의 감량이 나타난 반면, 코팅 처리구에서는 약간 적은 감량을 보였고 경도는 대조구보다 코팅 처리구에서 높았으며 ...
체리 ‘좌등금’의 저장성에 미치는 가식성 코팅제의 효과를 조사하고자 연구하였다. 체리 ‘좌등금’은 2009년 6월 12일 화성시 송산지역 농가에서 수확하여 실험 처리 후 저장 중 품질특성을 조사하였다. 가식성 코팅제는 SemperfreshTM을 원액으로 하여 15 g/L와 20 g/L의 대조구를 제외한 두 가지 처리 농도를 수돗물과 희석하여 과실을 30초 동안 침지한 후 건조하였다. 과실은 저장온도 5℃와 상대습도 90-95% 조건에서 30일 동안 저장하였다. 체리 ‘좌등금’의 저온저장 30일 후 무게는 대조구에서 7% 정도의 감량이 나타난 반면, 코팅 처리구에서는 약간 적은 감량을 보였고 경도는 대조구보다 코팅 처리구에서 높았으며 가용성 당 함량 (SSC)도 같은 경향이었다. 유기산, 호흡량과 에틸렌 함량은 코팅처리 된 과실에서 대조구에 비하여 크게 적게 변화하였고 또한 부패 및 막공 발생도 억제되어 코팅처리가 상품성 유지에 매우 효과적인 것으로 나타났다. 주요어: 가식성 코팅제, 체리 ‘좌등금’, 저장성, 수확 후 품질
체리 ‘좌등금’의 저장성에 미치는 가식성 코팅제의 효과를 조사하고자 연구하였다. 체리 ‘좌등금’은 2009년 6월 12일 화성시 송산지역 농가에서 수확하여 실험 처리 후 저장 중 품질특성을 조사하였다. 가식성 코팅제는 SemperfreshTM을 원액으로 하여 15 g/L와 20 g/L의 대조구를 제외한 두 가지 처리 농도를 수돗물과 희석하여 과실을 30초 동안 침지한 후 건조하였다. 과실은 저장온도 5℃와 상대습도 90-95% 조건에서 30일 동안 저장하였다. 체리 ‘좌등금’의 저온저장 30일 후 무게는 대조구에서 7% 정도의 감량이 나타난 반면, 코팅 처리구에서는 약간 적은 감량을 보였고 경도는 대조구보다 코팅 처리구에서 높았으며 가용성 당 함량 (SSC)도 같은 경향이었다. 유기산, 호흡량과 에틸렌 함량은 코팅처리 된 과실에서 대조구에 비하여 크게 적게 변화하였고 또한 부패 및 막공 발생도 억제되어 코팅처리가 상품성 유지에 매우 효과적인 것으로 나타났다. 주요어: 가식성 코팅제, 체리 ‘좌등금’, 저장성, 수확 후 품질
This study was conducted to investigate the effects of edible coatings on postharvest quality of ‘Satonishiki’ Cherry. Treated and control fruit were then transferred to a cold room at 5℃ and 90~95% relative humidity for 30 days. Physio-chemical characteristics of cherry ‘Satonishiki’ of fresh weigh...
This study was conducted to investigate the effects of edible coatings on postharvest quality of ‘Satonishiki’ Cherry. Treated and control fruit were then transferred to a cold room at 5℃ and 90~95% relative humidity for 30 days. Physio-chemical characteristics of cherry ‘Satonishiki’ of fresh weight, firmness were longer maintained in an edible coatings fruit when compared to the not-treated fruit (control). Moreover, treated fruit showed lower soluble solids content (SSC) and titratable acids(TA) compared to control ones. Coated fruit Cherry ‘Satonishiki’ with an edible coatings showed lower production of ethylene, respiration, acetaldehyde, and ethanol, compared to production of control fruit. The potential roles of an edible coatings in postharvest quality during cold storage are needed to study more. Key words: edible coatings, ‘Satonishiki’ cherry, storage life, postharvest quality
This study was conducted to investigate the effects of edible coatings on postharvest quality of ‘Satonishiki’ Cherry. Treated and control fruit were then transferred to a cold room at 5℃ and 90~95% relative humidity for 30 days. Physio-chemical characteristics of cherry ‘Satonishiki’ of fresh weight, firmness were longer maintained in an edible coatings fruit when compared to the not-treated fruit (control). Moreover, treated fruit showed lower soluble solids content (SSC) and titratable acids(TA) compared to control ones. Coated fruit Cherry ‘Satonishiki’ with an edible coatings showed lower production of ethylene, respiration, acetaldehyde, and ethanol, compared to production of control fruit. The potential roles of an edible coatings in postharvest quality during cold storage are needed to study more. Key words: edible coatings, ‘Satonishiki’ cherry, storage life, postharvest quality
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