[학위논문]여대생의 휴대용 화장품 사용과 위생 실천행위 및 휴대용 화장품 용기에 오염된 미생물 종의 분석 Female college students' portable cosmetic use and sanitary practice acts & analysis of polluted microbe species in portable cosmetic case원문보기
화장품의 사용은 일반화·다양화·기능화 되었고 일상생활에서의 빈도 또한 높아지고 있어 위생적인 측면에서의 품질관리 및 안전의식이 요구되고있다. 물을 주성분으로 보습성분이 함유된 수상부분과 오일, 왁스성분이 포함된 유상부분, 여러 첨가물질들로 구성되어 있는 화장품의 성분들은 곰팡이나 세균의 좋은 영양분으로 미생물의 침투 및 번식을 용이하게 한다. 특히, 감염질환의 60%는 손을 통해 전염되며, 화장품 사용에 있어 손은 화장품 용기 및 용기 안의 내용물과 직접 닿게 되고, 피부에 직접 도포하여 사용하므로 화장품 및 화장도구의 위생에 대한 지식과 실천 여부는 대단히 중요하다. 본 연구는 휴대용 화장품 사용 및 위생에 관한 기초자료를 제공하고자하였다. 서울 지역 대학의 여대생 274명을 대상으로 2010년 6월 1일부터 6월 13일까지 설문조사를 통해 휴대용 화장품 사용 실태 및 위생 실천행위 실태를 파악한 후, 서울 S대학 여대생 7명을 대상으로 2010년 6월 21일부터 7월 9일까지 휴대용 화장품 중 파우더, 마스카라, 립글로즈 총 21개의 화장품을 수거하였다. 초음파세척기를 이용하여 화장품 용기에 부착된 미생물을 탈리시킨 후, 탈리한 미생물을 포함하는 식염수 1ml를 페트리디쉬에 따라 60℃로 부분 냉각한 표준한천배지에 약 20ml를 부어 혼합한 후 gel화 하였다. 30℃에서 2∼3일간 배양한 후 미생물 군락 수 및 DNA 분석을 통한 미생물명을 파악하였다. 휴대용 화장품 사용 실태 및 위생 실천행위 실태를 살펴보면 여대생의 98.2%가 화장품 ...
화장품의 사용은 일반화·다양화·기능화 되었고 일상생활에서의 빈도 또한 높아지고 있어 위생적인 측면에서의 품질관리 및 안전의식이 요구되고있다. 물을 주성분으로 보습성분이 함유된 수상부분과 오일, 왁스성분이 포함된 유상부분, 여러 첨가물질들로 구성되어 있는 화장품의 성분들은 곰팡이나 세균의 좋은 영양분으로 미생물의 침투 및 번식을 용이하게 한다. 특히, 감염질환의 60%는 손을 통해 전염되며, 화장품 사용에 있어 손은 화장품 용기 및 용기 안의 내용물과 직접 닿게 되고, 피부에 직접 도포하여 사용하므로 화장품 및 화장도구의 위생에 대한 지식과 실천 여부는 대단히 중요하다. 본 연구는 휴대용 화장품 사용 및 위생에 관한 기초자료를 제공하고자하였다. 서울 지역 대학의 여대생 274명을 대상으로 2010년 6월 1일부터 6월 13일까지 설문조사를 통해 휴대용 화장품 사용 실태 및 위생 실천행위 실태를 파악한 후, 서울 S대학 여대생 7명을 대상으로 2010년 6월 21일부터 7월 9일까지 휴대용 화장품 중 파우더, 마스카라, 립글로즈 총 21개의 화장품을 수거하였다. 초음파세척기를 이용하여 화장품 용기에 부착된 미생물을 탈리시킨 후, 탈리한 미생물을 포함하는 식염수 1ml를 페트리디쉬에 따라 60℃로 부분 냉각한 표준한천배지에 약 20ml를 부어 혼합한 후 gel화 하였다. 30℃에서 2∼3일간 배양한 후 미생물 군락 수 및 DNA 분석을 통한 미생물명을 파악하였다. 휴대용 화장품 사용 실태 및 위생 실천행위 실태를 살펴보면 여대생의 98.2%가 화장품 파우치를 휴대하고 있었으며, 그 이유로는 메이크업 수정을 위해서가 72.9% 이었고, ‘평소에 화장을 거의 다 갖추어서 한다’와 ‘색조화장까지 한다’가 각각 42.3%, 28.1%로, 대부분의 여대생이 화장을 하는 것으로 나타났다. 그러나 휴대용 화장품을 다른 사람으로부터 별 의식없이 빌려 쓰거나 빌려 주는 경우가 많았고, 휴대용 화장품과 화장도구를 닦거나 세척하는 기준이 ‘눈으로 보아 더러울 때’가 44.6%, 50.5%로 대부분의 여대생이 휴대용 화장품 및 화장도구의 위생 실천행위에 대한 중요성을 인지하고 있지 않으며, 화장품을 통한 미생물의 오염 가능성에 대한의식이 그다지 높지 않음을 짐작할 수 있었다. 미생물 군락 수는 파우더 용기에서 3개, 16개, 상대적으로 많게는9.9×10²개, 2.0×10³개, 2.4×10⁵개, 2.5×10⁵개, 마스카라 용기에서 1개, 15개, 상대적으로 많게는 1.9×10⁵개, 립글로즈 용기에서 9.6×10²개, 9.3×10³개, 1.7×10⁵개로 조사되었다. 균종별로는 파우더 용기에서 Kocuria sp., Staphylococcus sp., 마스카라 용기에서 Brevibacterium casei, Brevibacterium sanguinis, Naxibacter sp., Microbacterium oxydans, Uncultured bacterium, 립글로즈 용기에서 Deinococcus caeni, Deinococcu sp., Staphylococcus sp.가 검출되었다. 미생물 군락 수 및 DNA 분석 결과 인간에게 직접적인 영향을 미칠 정도의 미생물 종류나 그 양이 검출되지는 않았으나, Staphylococcus sp.와 Brevibacterium casei의 경우 지나치게 증식하게 되면 식중독과 각막의 감염을 일으키는 원인이 된다고 밝혀진 바 있어 화장품 위생의 중요성에 더욱 철저한 관심과 적극적인 홍보가 필요하다고 판단된다.
화장품의 사용은 일반화·다양화·기능화 되었고 일상생활에서의 빈도 또한 높아지고 있어 위생적인 측면에서의 품질관리 및 안전의식이 요구되고있다. 물을 주성분으로 보습성분이 함유된 수상부분과 오일, 왁스성분이 포함된 유상부분, 여러 첨가물질들로 구성되어 있는 화장품의 성분들은 곰팡이나 세균의 좋은 영양분으로 미생물의 침투 및 번식을 용이하게 한다. 특히, 감염질환의 60%는 손을 통해 전염되며, 화장품 사용에 있어 손은 화장품 용기 및 용기 안의 내용물과 직접 닿게 되고, 피부에 직접 도포하여 사용하므로 화장품 및 화장도구의 위생에 대한 지식과 실천 여부는 대단히 중요하다. 본 연구는 휴대용 화장품 사용 및 위생에 관한 기초자료를 제공하고자하였다. 서울 지역 대학의 여대생 274명을 대상으로 2010년 6월 1일부터 6월 13일까지 설문조사를 통해 휴대용 화장품 사용 실태 및 위생 실천행위 실태를 파악한 후, 서울 S대학 여대생 7명을 대상으로 2010년 6월 21일부터 7월 9일까지 휴대용 화장품 중 파우더, 마스카라, 립글로즈 총 21개의 화장품을 수거하였다. 초음파세척기를 이용하여 화장품 용기에 부착된 미생물을 탈리시킨 후, 탈리한 미생물을 포함하는 식염수 1ml를 페트리디쉬에 따라 60℃로 부분 냉각한 표준한천배지에 약 20ml를 부어 혼합한 후 gel화 하였다. 30℃에서 2∼3일간 배양한 후 미생물 군락 수 및 DNA 분석을 통한 미생물명을 파악하였다. 휴대용 화장품 사용 실태 및 위생 실천행위 실태를 살펴보면 여대생의 98.2%가 화장품 파우치를 휴대하고 있었으며, 그 이유로는 메이크업 수정을 위해서가 72.9% 이었고, ‘평소에 화장을 거의 다 갖추어서 한다’와 ‘색조화장까지 한다’가 각각 42.3%, 28.1%로, 대부분의 여대생이 화장을 하는 것으로 나타났다. 그러나 휴대용 화장품을 다른 사람으로부터 별 의식없이 빌려 쓰거나 빌려 주는 경우가 많았고, 휴대용 화장품과 화장도구를 닦거나 세척하는 기준이 ‘눈으로 보아 더러울 때’가 44.6%, 50.5%로 대부분의 여대생이 휴대용 화장품 및 화장도구의 위생 실천행위에 대한 중요성을 인지하고 있지 않으며, 화장품을 통한 미생물의 오염 가능성에 대한의식이 그다지 높지 않음을 짐작할 수 있었다. 미생물 군락 수는 파우더 용기에서 3개, 16개, 상대적으로 많게는9.9×10²개, 2.0×10³개, 2.4×10⁵개, 2.5×10⁵개, 마스카라 용기에서 1개, 15개, 상대적으로 많게는 1.9×10⁵개, 립글로즈 용기에서 9.6×10²개, 9.3×10³개, 1.7×10⁵개로 조사되었다. 균종별로는 파우더 용기에서 Kocuria sp., Staphylococcus sp., 마스카라 용기에서 Brevibacterium casei, Brevibacterium sanguinis, Naxibacter sp., Microbacterium oxydans, Uncultured bacterium, 립글로즈 용기에서 Deinococcus caeni, Deinococcu sp., Staphylococcus sp.가 검출되었다. 미생물 군락 수 및 DNA 분석 결과 인간에게 직접적인 영향을 미칠 정도의 미생물 종류나 그 양이 검출되지는 않았으나, Staphylococcus sp.와 Brevibacterium casei의 경우 지나치게 증식하게 되면 식중독과 각막의 감염을 일으키는 원인이 된다고 밝혀진 바 있어 화장품 위생의 중요성에 더욱 철저한 관심과 적극적인 홍보가 필요하다고 판단된다.
The use of cosmetics became generalized/diversified/functionalized and the frequency of daily life is also rising. So it needs quality control and safe consciousness in sanitary parts. The water part which contains moisturizing ingredient and oil, oil part which contains wax ingredient, cosmetic com...
The use of cosmetics became generalized/diversified/functionalized and the frequency of daily life is also rising. So it needs quality control and safe consciousness in sanitary parts. The water part which contains moisturizing ingredient and oil, oil part which contains wax ingredient, cosmetic components which is composed of various additives make it easier microbe's penetration and reproduction through good nutrients of mold or bacteria. Especially, 60% of infection disease is contagious through hands. Hands in using cosmetics are touched directly with cosmetic case & contents inside cosmetic case and are used by spreading skins directly. The knowledge and practice about hygiene of cosmetics and makeup tools is very important. This research is to provide the basic data about the use and hygiene of portable cosmetics. We grasp portable cosmetics using condition and hygiene practice acts condition through a survey targeting 274 female college students located in Seoul from June 1st, 2010 to June 13th, 2010. We collected total 21 cosmetics powder, mascara, lipgloss among portable cosmetics targeting Seoul S university 7 female students from June 21th, 2010 to July 9th, 2010. After separating microbe which is attached in cosmetic case by using ultrasonic cleanser, we made a gel by pouring 1ml saline solution which contains separated microbe to Petri dish and pouring about 20ml to 60 degrees partial cooling standard agar medium. We understood microbe name through the analysis of microbe colony number & DNA after culturing two or three days in 30 degrees. If we examine portable cosmetics using condition & hygiene practice acts condition, 98.2% of female college students carried cosmetic pouch. Because 72.9% of them want to change makeup, 42.3% of them usually make up almost well and 28.1% of them make up until color makeup. In conclusion, most female college students make up. However most of them borrow and lend portable cosmetics from others without consciousness. 44.6%, 50% of them have a standard to wash or clean portable cosmetics and makeup tools when 'it looks dirty with eyes'. Most female college students do not recognize the importance about hygiene practice acts of portable cosmetics and makeup tools. We can figure out that the consciousness about polluting possibility of microbe through cosmetics is not so high. Microbe colony number is surveyed 3, 16, relatively 9.9×10², 2.0×10³, 2.4×10⁵, 2.5×10⁵ in powder case, 1, 15, relatively 1.9×10³ in mascara case, 9.6×10², 9.3×10³, 1.7×10⁵in lipgloss case. Kocuria sp., Staphylococcus sp. in powder case, Brevibacterium casei, Brevibacterium sanguinis, Naxibacter sp., Microbacterium oxydans, Uncultured bacterium in mascara case, Deinococcus caeni, Deinococcu sp., Staphylococcus sp. in lipgloss case is detected in bacteria species. Microbe type or the amount which is capable of influencing directly to human is not detected through analytical researches of microbe colony number & DNA. However we judge that more thorough interest and active PR about the importance of cosmetics hygiene is necessary. Because if Staphylococcus sp. and Brevibacterium casei is increased excessively, it could cause food poisoning and cornea infection.
The use of cosmetics became generalized/diversified/functionalized and the frequency of daily life is also rising. So it needs quality control and safe consciousness in sanitary parts. The water part which contains moisturizing ingredient and oil, oil part which contains wax ingredient, cosmetic components which is composed of various additives make it easier microbe's penetration and reproduction through good nutrients of mold or bacteria. Especially, 60% of infection disease is contagious through hands. Hands in using cosmetics are touched directly with cosmetic case & contents inside cosmetic case and are used by spreading skins directly. The knowledge and practice about hygiene of cosmetics and makeup tools is very important. This research is to provide the basic data about the use and hygiene of portable cosmetics. We grasp portable cosmetics using condition and hygiene practice acts condition through a survey targeting 274 female college students located in Seoul from June 1st, 2010 to June 13th, 2010. We collected total 21 cosmetics powder, mascara, lipgloss among portable cosmetics targeting Seoul S university 7 female students from June 21th, 2010 to July 9th, 2010. After separating microbe which is attached in cosmetic case by using ultrasonic cleanser, we made a gel by pouring 1ml saline solution which contains separated microbe to Petri dish and pouring about 20ml to 60 degrees partial cooling standard agar medium. We understood microbe name through the analysis of microbe colony number & DNA after culturing two or three days in 30 degrees. If we examine portable cosmetics using condition & hygiene practice acts condition, 98.2% of female college students carried cosmetic pouch. Because 72.9% of them want to change makeup, 42.3% of them usually make up almost well and 28.1% of them make up until color makeup. In conclusion, most female college students make up. However most of them borrow and lend portable cosmetics from others without consciousness. 44.6%, 50% of them have a standard to wash or clean portable cosmetics and makeup tools when 'it looks dirty with eyes'. Most female college students do not recognize the importance about hygiene practice acts of portable cosmetics and makeup tools. We can figure out that the consciousness about polluting possibility of microbe through cosmetics is not so high. Microbe colony number is surveyed 3, 16, relatively 9.9×10², 2.0×10³, 2.4×10⁵, 2.5×10⁵ in powder case, 1, 15, relatively 1.9×10³ in mascara case, 9.6×10², 9.3×10³, 1.7×10⁵in lipgloss case. Kocuria sp., Staphylococcus sp. in powder case, Brevibacterium casei, Brevibacterium sanguinis, Naxibacter sp., Microbacterium oxydans, Uncultured bacterium in mascara case, Deinococcus caeni, Deinococcu sp., Staphylococcus sp. in lipgloss case is detected in bacteria species. Microbe type or the amount which is capable of influencing directly to human is not detected through analytical researches of microbe colony number & DNA. However we judge that more thorough interest and active PR about the importance of cosmetics hygiene is necessary. Because if Staphylococcus sp. and Brevibacterium casei is increased excessively, it could cause food poisoning and cornea infection.
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