한국의 혼례는 단아하면서도 품위가 있으며 각 지방과 가문마다 매우 고유한 전통과 풍습을 지니고 있는 아름다운 문화다. 우리의 옛 선조들은 혼례를 치를때 재물을 논하고 혼수를 사치스럽게 하는 것을 매우 부끄럽게 여겼으며 혼례를 관혼상제 중에서도 가족구성원을 새로이 맞이하는 가장 중요한 의례로 여겨왔다. 옛 사람들은 혼인을 일러 ‘인륜도덕의 시원이며 만복의 근원’ 이라 했으며 혼례는 한 인간과 한 집안에 있어 가장 큰 경사로 여겨 왔다. 새로 사람을 맞아 가족으로 받아들이는 것 만큼 중요하고 경사스러운 일도 없을 것이다. 경사스러운 혼례때 음식은 빠질 수가 없는 중요한 것 중에 하나다. 혼례음식의 상징인 폐백음식과 이바지음식을 과거와 현재 미래로 연결하여 올바르게 전승함과 동시에 새롭게 창조하여 현대사회와 조화시켜 발전 하는 것이 올바른 전통 혼례음식에 의의가 있다고 사료된다. 혼례음식은 혼례잔치에 축하하러 ...
한국의 혼례는 단아하면서도 품위가 있으며 각 지방과 가문마다 매우 고유한 전통과 풍습을 지니고 있는 아름다운 문화다. 우리의 옛 선조들은 혼례를 치를때 재물을 논하고 혼수를 사치스럽게 하는 것을 매우 부끄럽게 여겼으며 혼례를 관혼상제 중에서도 가족구성원을 새로이 맞이하는 가장 중요한 의례로 여겨왔다. 옛 사람들은 혼인을 일러 ‘인륜도덕의 시원이며 만복의 근원’ 이라 했으며 혼례는 한 인간과 한 집안에 있어 가장 큰 경사로 여겨 왔다. 새로 사람을 맞아 가족으로 받아들이는 것 만큼 중요하고 경사스러운 일도 없을 것이다. 경사스러운 혼례때 음식은 빠질 수가 없는 중요한 것 중에 하나다. 혼례음식의 상징인 폐백음식과 이바지음식을 과거와 현재 미래로 연결하여 올바르게 전승함과 동시에 새롭게 창조하여 현대사회와 조화시켜 발전 하는 것이 올바른 전통 혼례음식에 의의가 있다고 사료된다. 혼례음식은 혼례잔치에 축하하러 오신 손님을 접대하며 양가 사돈댁의 음식솜씨와 안목을 보여주는 기회이기도 하다. 21세기에 들어와서 시대가 변하고 사회의 생활양식이 바뀌면서 특히 여성교육의 확대로 인한 여성사회 진출의 증가 등 많은 변화에 따라 혼례문화는 전통혼례가 아닌 서구식 예식 절차에 따라 진행하며 전통혼례음식은 형식적으로 장만하는 것이 현재 혼례문화의 현실이라 볼수 있다. 혼례의식에 대한 사회적 추세는 우리 전통문화의 혼례음식에 대한 의미조차 퇴색시키려는 경향을 가지고 있으며 혼례음식의 계승과 발전에 어려움을 초래하고 있다. 혼례음식 중 오래도록 전통을 이어오는 폐백음식과 이바지음식에 대한 인식도와 이용실태를 분석하고 특히 이바지음식 중에 떡에 대한 앞으로의 활성화 방안에 대하여 심도 있는 연구를 하고자 한다. 혼례문화의 정착과 21세기에 우리에 전통음식을 계승 발전을 위한 기초자료 제시하고자 한다. 본 연구에서는 문헌적연구(Documenta Study)와 실증연구(Empirical Study)를 병행하여 조사를 하였다. 문헌적 연구에서는 현재국내에 현존하는 혼례음식에 대한 관련 서적, 정기간행물, 단행본, 통계자료 등 선행연구를 토대로 하여 혼례음식에 대한 인식도와 이용실태를 파악하기 위하여 서울, 경기 인근에 거주하는 전통음식에 관심이 많은 20세 이상 성인 남․녀를 대상으로 설문지를 배부하여 자기기입법을 사용하여 실증분석을 실시하였다. 본 연구에서는 실증분석 SPSS Win 12.0 패키지를 이용하였다. 또한 요인분석, 빈도분석, 분산분석을 실시하여 설문항목인 인식도와 이용실태를 파악한 결과는 다음과 같은 결과를 얻었다. 첫째, 전통 혼례음식 유형에 대한 설문에서는 현실성과 전통성으로 구분하였다. 현실성에 대한 질문중에 전통혼례음식은 간소화 해야한다 라는 답이 제일 높았으며 전통성에서는 전통혼례음식은 계속 유지되어야 한다는 답이 높게 나왔다. 전통혼례떡 유형에는 선택성, 전통유지, 다양화로 구분하였다. 선택성에서는 전통혼례 떡은 내가 좋아하는 것을 선택한다는 생각이 가장 높게 나타났다. 전통유지에서는 전통혼례 떡은 의미가 있다고 생각한다는 답이 제일 높게나왔다. 폐백음식 유형에서는 경제성과 유지성으로 구분하였다. 경제성 에서는 폐백음식은 간소화 되어야한다 라는 생각이 높게 나왔으며 유지성에서는 결혼식후에는 폐백례는 반드시 필요 하다라고 생각하는 의견이 높게 나왔다. 이바지음식 유형에서는 지속성과 필요성으로 구분하였다. 지속성에서는 이바지음식은 지역별로 차이가 크다는 생각이 가장 높게 나왔으며 필요성에서는 이바지음식은 반드시 해야한다고 생각하고 있었다. 둘째, 전통혼례 상차림 종류는 폐백‧이바지음식 으로 알고 있으며 전통혼례떡은 전통혼례시 반드시 있어야 한다고 생각하고 있으며 혼례음식의 떡 종류로는 꿀편을 가장 많이 선호하였으며 함음식(봉치떡)은 옛부터 내려오는 풍습이며 부부의 화합을 의미하는 것이므로 함이 들어올 때는 반드시 봉치떡을 준비하는 것으로 조사되었다. 폐백음식으로는 구절판을 가장 많이 알고 있었으며 폐백음식의 개선점으로는 음식종류를 줄이고 현대감각에 맞게 음식을 개발하려는 생각들이 높게 나왔다. 이바지음식의 의미로는 양가에 도움이 되도록 한다 라는 생각이 높게 나왔다. 이바지음식의 전달시기는 신혼여행을 다녀온 후, 편리한 시기에 양가상의하에 전달한다 라는 의견이 높게 나왔으며 이바지음식의 가짓수로는 3-5가지가 적당하다고 생각하였다. 이바지 음식중에 선호하는 음식은 떡 종류가 가장높게 나타났다. 본 연구결과 우리에 전통혼례음식을 현대화 하여 간소화 하기를 원하고 있음을 알았다. 하지만 많은 사람들은 전통에 맥을 이어가기를 원하고 있었으나 현대인들은 바쁜관계로 그다지 큰 의미를 두지 않고 있었다. 본 연구에서는 체계적인 연구방법을 모색하여 지속적인 관심을 갖기 위한 노력이필요한 것으로 보여진다.
한국의 혼례는 단아하면서도 품위가 있으며 각 지방과 가문마다 매우 고유한 전통과 풍습을 지니고 있는 아름다운 문화다. 우리의 옛 선조들은 혼례를 치를때 재물을 논하고 혼수를 사치스럽게 하는 것을 매우 부끄럽게 여겼으며 혼례를 관혼상제 중에서도 가족구성원을 새로이 맞이하는 가장 중요한 의례로 여겨왔다. 옛 사람들은 혼인을 일러 ‘인륜도덕의 시원이며 만복의 근원’ 이라 했으며 혼례는 한 인간과 한 집안에 있어 가장 큰 경사로 여겨 왔다. 새로 사람을 맞아 가족으로 받아들이는 것 만큼 중요하고 경사스러운 일도 없을 것이다. 경사스러운 혼례때 음식은 빠질 수가 없는 중요한 것 중에 하나다. 혼례음식의 상징인 폐백음식과 이바지음식을 과거와 현재 미래로 연결하여 올바르게 전승함과 동시에 새롭게 창조하여 현대사회와 조화시켜 발전 하는 것이 올바른 전통 혼례음식에 의의가 있다고 사료된다. 혼례음식은 혼례잔치에 축하하러 오신 손님을 접대하며 양가 사돈댁의 음식솜씨와 안목을 보여주는 기회이기도 하다. 21세기에 들어와서 시대가 변하고 사회의 생활양식이 바뀌면서 특히 여성교육의 확대로 인한 여성사회 진출의 증가 등 많은 변화에 따라 혼례문화는 전통혼례가 아닌 서구식 예식 절차에 따라 진행하며 전통혼례음식은 형식적으로 장만하는 것이 현재 혼례문화의 현실이라 볼수 있다. 혼례의식에 대한 사회적 추세는 우리 전통문화의 혼례음식에 대한 의미조차 퇴색시키려는 경향을 가지고 있으며 혼례음식의 계승과 발전에 어려움을 초래하고 있다. 혼례음식 중 오래도록 전통을 이어오는 폐백음식과 이바지음식에 대한 인식도와 이용실태를 분석하고 특히 이바지음식 중에 떡에 대한 앞으로의 활성화 방안에 대하여 심도 있는 연구를 하고자 한다. 혼례문화의 정착과 21세기에 우리에 전통음식을 계승 발전을 위한 기초자료 제시하고자 한다. 본 연구에서는 문헌적연구(Documenta Study)와 실증연구(Empirical Study)를 병행하여 조사를 하였다. 문헌적 연구에서는 현재국내에 현존하는 혼례음식에 대한 관련 서적, 정기간행물, 단행본, 통계자료 등 선행연구를 토대로 하여 혼례음식에 대한 인식도와 이용실태를 파악하기 위하여 서울, 경기 인근에 거주하는 전통음식에 관심이 많은 20세 이상 성인 남․녀를 대상으로 설문지를 배부하여 자기기입법을 사용하여 실증분석을 실시하였다. 본 연구에서는 실증분석 SPSS Win 12.0 패키지를 이용하였다. 또한 요인분석, 빈도분석, 분산분석을 실시하여 설문항목인 인식도와 이용실태를 파악한 결과는 다음과 같은 결과를 얻었다. 첫째, 전통 혼례음식 유형에 대한 설문에서는 현실성과 전통성으로 구분하였다. 현실성에 대한 질문중에 전통혼례음식은 간소화 해야한다 라는 답이 제일 높았으며 전통성에서는 전통혼례음식은 계속 유지되어야 한다는 답이 높게 나왔다. 전통혼례떡 유형에는 선택성, 전통유지, 다양화로 구분하였다. 선택성에서는 전통혼례 떡은 내가 좋아하는 것을 선택한다는 생각이 가장 높게 나타났다. 전통유지에서는 전통혼례 떡은 의미가 있다고 생각한다는 답이 제일 높게나왔다. 폐백음식 유형에서는 경제성과 유지성으로 구분하였다. 경제성 에서는 폐백음식은 간소화 되어야한다 라는 생각이 높게 나왔으며 유지성에서는 결혼식후에는 폐백례는 반드시 필요 하다라고 생각하는 의견이 높게 나왔다. 이바지음식 유형에서는 지속성과 필요성으로 구분하였다. 지속성에서는 이바지음식은 지역별로 차이가 크다는 생각이 가장 높게 나왔으며 필요성에서는 이바지음식은 반드시 해야한다고 생각하고 있었다. 둘째, 전통혼례 상차림 종류는 폐백‧이바지음식 으로 알고 있으며 전통혼례떡은 전통혼례시 반드시 있어야 한다고 생각하고 있으며 혼례음식의 떡 종류로는 꿀편을 가장 많이 선호하였으며 함음식(봉치떡)은 옛부터 내려오는 풍습이며 부부의 화합을 의미하는 것이므로 함이 들어올 때는 반드시 봉치떡을 준비하는 것으로 조사되었다. 폐백음식으로는 구절판을 가장 많이 알고 있었으며 폐백음식의 개선점으로는 음식종류를 줄이고 현대감각에 맞게 음식을 개발하려는 생각들이 높게 나왔다. 이바지음식의 의미로는 양가에 도움이 되도록 한다 라는 생각이 높게 나왔다. 이바지음식의 전달시기는 신혼여행을 다녀온 후, 편리한 시기에 양가상의하에 전달한다 라는 의견이 높게 나왔으며 이바지음식의 가짓수로는 3-5가지가 적당하다고 생각하였다. 이바지 음식중에 선호하는 음식은 떡 종류가 가장높게 나타났다. 본 연구결과 우리에 전통혼례음식을 현대화 하여 간소화 하기를 원하고 있음을 알았다. 하지만 많은 사람들은 전통에 맥을 이어가기를 원하고 있었으나 현대인들은 바쁜관계로 그다지 큰 의미를 두지 않고 있었다. 본 연구에서는 체계적인 연구방법을 모색하여 지속적인 관심을 갖기 위한 노력이필요한 것으로 보여진다.
Korean traditional wedding is the graceful and noble culture that contains each province's and family's unique tradition. our ancestors thought that trading materials and magnificent wedding is a shame and having a new family member is the most important thing in wedding. People has been thought tha...
Korean traditional wedding is the graceful and noble culture that contains each province's and family's unique tradition. our ancestors thought that trading materials and magnificent wedding is a shame and having a new family member is the most important thing in wedding. People has been thought that wedding is a origin of the bless and morality. So wedding is the biggest family event for individual and the whole family itself. Therefore, wedding food is the most important part of this event. I think that Paebak and Ibage food of the symbol of wedding have to be connected properly through past, present and future and developing this food creating with new modern idea is very meaningful process. Traditionally, wedding food is for serving for the guests but also this is the opportunity to show one family's recipe and sense of food. but, in 21c many aspects of society has been changed. Especially, expansion of women's educational background and participation to society has been leaded the wedding manner's change to western style and wedding food is prepared as simplified tradition. This trend threaten the meaning of our traditional wedding food and make hard to develop and succeed to the next generation. In this paper, I deal with people's recognition and coefficient of utilization of Paebak and Ibage food and especially, focus on the activity plan of 'Rice Cake' which is one of the Ibage food. So I present this for settle down the right wedding culture and traditional wedding food. I used both Documenta Study and Empirical Study for this paper. In Documenta Study, published books, regular publication, separate volumes, and statistical chart, etc. regarding wedding food have been borrowed. In order to understand the recognition and research on the actual condition about food, I distribute research paper to age over 20 adults who are interested traditional food living in Seoul and Kyonggi province. In this research, actual analysis SPSS Win 12.0 package is used. Also, I have this result though cause analysis, frequency analysis, and dispersion analysis. First, in the questions about traditional wedding food I separate reality and traditional one. in reality, many people think traditional wedding food should be simplified and in traditional, they say it has to be remained. About 'Rice Cake' there are three categories, like choice, succession, variety. People choose the rice cake that they like most, and think traditional wedding rice cake has its unique meaning. In Paebak food, I questioned about economical efficiency and maintenance. People think Paebak food should be simplified but it has to be preserved after wedding ceremony and Ibage food is necessary. Second, people recognize that Paebak, Ibage are the traditional wedding food and traditional wedding rice cake is important. Honey rice cake is the most popular one. Bongchi rice cake which is used 'Ham ceremony' is important because it has a meaning of harmony of the couple. Gujelpan is the most known food for Paebak. But most of the people think reducing the number of the food and developing food with modern sense is really important. Ibage food should be helpful for the both families and the proper timing to deliver is right after the honey moon. The reasonable number of Ibage food is 3-5 and the proper Ibage food is 'Rice Cake'. In this research, most of the people think that traditional wedding food should be modernized and simplified. Many people agee to remain this tradition but do not have serious meaning in it because of the busy social life. As a result, systematical research and continuous interest in traditional wedding food is important to succeed to our next generation.
Korean traditional wedding is the graceful and noble culture that contains each province's and family's unique tradition. our ancestors thought that trading materials and magnificent wedding is a shame and having a new family member is the most important thing in wedding. People has been thought that wedding is a origin of the bless and morality. So wedding is the biggest family event for individual and the whole family itself. Therefore, wedding food is the most important part of this event. I think that Paebak and Ibage food of the symbol of wedding have to be connected properly through past, present and future and developing this food creating with new modern idea is very meaningful process. Traditionally, wedding food is for serving for the guests but also this is the opportunity to show one family's recipe and sense of food. but, in 21c many aspects of society has been changed. Especially, expansion of women's educational background and participation to society has been leaded the wedding manner's change to western style and wedding food is prepared as simplified tradition. This trend threaten the meaning of our traditional wedding food and make hard to develop and succeed to the next generation. In this paper, I deal with people's recognition and coefficient of utilization of Paebak and Ibage food and especially, focus on the activity plan of 'Rice Cake' which is one of the Ibage food. So I present this for settle down the right wedding culture and traditional wedding food. I used both Documenta Study and Empirical Study for this paper. In Documenta Study, published books, regular publication, separate volumes, and statistical chart, etc. regarding wedding food have been borrowed. In order to understand the recognition and research on the actual condition about food, I distribute research paper to age over 20 adults who are interested traditional food living in Seoul and Kyonggi province. In this research, actual analysis SPSS Win 12.0 package is used. Also, I have this result though cause analysis, frequency analysis, and dispersion analysis. First, in the questions about traditional wedding food I separate reality and traditional one. in reality, many people think traditional wedding food should be simplified and in traditional, they say it has to be remained. About 'Rice Cake' there are three categories, like choice, succession, variety. People choose the rice cake that they like most, and think traditional wedding rice cake has its unique meaning. In Paebak food, I questioned about economical efficiency and maintenance. People think Paebak food should be simplified but it has to be preserved after wedding ceremony and Ibage food is necessary. Second, people recognize that Paebak, Ibage are the traditional wedding food and traditional wedding rice cake is important. Honey rice cake is the most popular one. Bongchi rice cake which is used 'Ham ceremony' is important because it has a meaning of harmony of the couple. Gujelpan is the most known food for Paebak. But most of the people think reducing the number of the food and developing food with modern sense is really important. Ibage food should be helpful for the both families and the proper timing to deliver is right after the honey moon. The reasonable number of Ibage food is 3-5 and the proper Ibage food is 'Rice Cake'. In this research, most of the people think that traditional wedding food should be modernized and simplified. Many people agee to remain this tradition but do not have serious meaning in it because of the busy social life. As a result, systematical research and continuous interest in traditional wedding food is important to succeed to our next generation.
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