수돗물에서 발생되는 소독제의 약품냄새와 녹물은 시민들에게 음용 거부감을 야기하여 개선대책의 필요성이 끊임없이 제기되고 있고 수돗물을 생산하는데 있어서 맛, 냄새 및 소독부산물 저감을 위한 최적의 소독공정은 관말 잔류염소와 소독부산물을 최소화시켜 안전하고 맛있는 물 공급에 있어 만족도를 증가시켜야만 하는 필요성이 대두되고 있다. 수도 정책은 수질을 고급화하는 방향으로 추진되어야 하고 일선 정수장에서도 양적 측면과 더불어 질적 향상을 가져올 수 있는 정수처리공정에 역점을 두고 운영되어야 한다. 그러기 위해서는 정수처리기술의 개선, 개발 및 도입이 절실하다.
이를 위해 본 연구에서는 북한강 하천수를 취수원으로 사용하고 있는 H정수장을 대상으로 소금물 ...
수돗물에서 발생되는 소독제의 약품냄새와 녹물은 시민들에게 음용 거부감을 야기하여 개선대책의 필요성이 끊임없이 제기되고 있고 수돗물을 생산하는데 있어서 맛, 냄새 및 소독부산물 저감을 위한 최적의 소독공정은 관말 잔류염소와 소독부산물을 최소화시켜 안전하고 맛있는 물 공급에 있어 만족도를 증가시켜야만 하는 필요성이 대두되고 있다. 수도 정책은 수질을 고급화하는 방향으로 추진되어야 하고 일선 정수장에서도 양적 측면과 더불어 질적 향상을 가져올 수 있는 정수처리공정에 역점을 두고 운영되어야 한다. 그러기 위해서는 정수처리기술의 개선, 개발 및 도입이 절실하다.
이를 위해 본 연구에서는 북한강 하천수를 취수원으로 사용하고 있는 H정수장을 대상으로 소금물 전기분해 현장형 차아염소산나트륨 도입에 따른 잔류성 평가와 THMs발생특성 및 수돗물에 대한 주민들의 만족도를 관찰해 보았다.
우선 잔류성 평가를 확인하기 위해 모래여과수에 소금물 전기분해 현장형 차아염소산나트륨을 일정량 투입 후 시간경과에 따른 잔류염소를 측정하였고 정수지에서 채수한 실험수를 대상으로 정,배수지 체류시간을 고려한 잔류효과를 관찰하였으며, 액화염소와의 잔류성을 비교하기 위해 일정농도를 각각 취한 후 시간경과에 따른 잔류성을 비교하였다. 또한, 임진강 원수수질을 사용하고 있는 M정수장의 파괴점 염소처리 방안 문헌을 발췌하여 암모니아성 질소를 제거하기 위한 액화염소와 소금물 전기분해 현장형 차아염소산나트륨의 염소요구량을 비교하였다.
두 번째로는 병입수돗물의 유통기한 연장을 위한 실험으로 소금물 전기분해 현장형 차아염소산나트륨의 분석결과와 기존 소독제로 사용하였던 액화염소의 유통기한 실험결과를 비교분석하였다.
셋째, THMs 발생특성을 조사하기 위해 purge and trap방법으로 시료를 전 농축한 후 EPA method에 따라 5일간 매일 일정시간에 H정수장 정수(처리수)를 채취하여 GC/MS로 분석하였으며 THMs의 주요인자인 pH와 온도조건에 따라 THMFP를 분석하였다.
마지막으로 소금물 전기분해 현장형 차아염소산나트륨 도입 후 수용가를 대상으로 식수로의 적합여부 및 이용실태등에 대해 수돗물만족도를 조사하였으며 기존 만족도조사와 비교하였다.
분석결과는 다음과 같다.
1) 잔류성 평가
시간경과에 따른 잔류염소 측정결과 48시간 경과 후 초기 잔류염소의 50%이상을 유지하였고, 체류시간 고려시 정수지에서는 2% 내외의 잔류염소 감소율을 나타냈으며 시료채취 후 배수지에서 초기 잔류염소에 72%를 유지함을 확인하였다. 또한, 액화염소와의 잔류성 비교결과 초기에는 액화염소의 잔류성이 높았으나 시간이 경과할수록 소금물 전기분해 차아염소산나트륨의 잔류성이 상대적으로 더 높음을 확인하였다. 아울러, 파괴점 염소처리 방안 적용결과 두 소독제는 염소주입이 50~56㎎/ℓ주입 시 파괴점에 도달함을 확인하였으며 소금물 전기분해 현장형 차아염소산나트륨의 경우 수중의 알카리도나 pH를 저하시키지 않고 암모니아성 질소를 제거할 수 있음을 확인하였다.
2) 소금물 전기분해 현장형 차아염소산나트륨을 소독제로 사용시 생산 후 320일 이상 경과된 병입수돗물의 경우 잔류염소는 검출되지 않았지만 일반세균, 대장균군등의 미생물 증식등이 없는 것으로 확인되었으며 생산 후 42일째 미생물이 번식하는 액화염소에 비해 미생물에 대한 잔류성이 훨씬 더 오래 지속되는 것으로 확인되어 유통기한을 기존(1달)보다 연장함이 타당하였다.
3) 5회에 걸친 THMs분석결과 평균 THMs는 38.4㎍/ℓ였고 구성성분 중 82.5%에 해당하는 chloroform의 형태인 것으로 조사되었다. 또한 생성영향인자와의 상관관계를 분석한 결과 pH변화에 따른 THMs발생량은 평균적으로 pH 9.0의 처리수가 pH 6.5보다 1.3~1.4배 더 높았으며, 수온의 따른 THMFP 발생특성 분석결과 4℃에서는 3시간 경과 후 약 8%, 40시간 뒤에는 약 40%가 증가하였고 15℃에서는 각각 약 20%, 약 90%씩 증가함을 관찰할 수 있었다.
4) 수돗물 만족도 조사 결과 음용률 감소에서 수돗물을 끓여서 마시는 추세로 항목이 변경되었으며 소득수준 향상에 따라 정수기 이용이 소폭 감소되었고 수돗물이 식수로 부적합하다는 의견이 46.6%로 높게 나타나고 있으며, 그 이유로는 ‘막연히 불안해서’ 37.8%, ‘냄새와 물맛이 나빠서’라는 의견이 31.9%를 차지하고 있었다.
위와 같은 실험을 종합할 때 소금물 전기분해 차아염소산나트륨을 소독제로 사용시 높은 잔류효과로 병원성 미생물을 선택적으로 제거하는 데 효율적이며 수질산성화 및 관로부식, 폭발위험성의 문제에서 벗어날 수 있는 소독제임을 확인할 수 있었다. 또한, 5일간 측정한 THMs는 평균 38.4㎍/ℓ로 구성성분 중 82.5%가 chloroform의 형태로 존재하였으며 pH와 온도조건을 달리하여 체류시간경과에 따라 측정결과 관말에서 소독부산물 증가율을 높아 소독부산물 저감을 위해 추가적인 조사 및 연구가 필요한 것으로 확인되었다.
아울러, 수용가에서는 수돗물 품질문제 보다는 심리적 요인에 의해 음용률이 저조한 것으로 확인되어 이에 대한 안전성 확보(노후 수도관 교체, 저수조 청소의 관리감독 강화) 및 홍보가 수반되어야 수돗물에 대한 인식변화를 유도할 수 있음을 알 수 있었다.
수돗물에서 발생되는 소독제의 약품냄새와 녹물은 시민들에게 음용 거부감을 야기하여 개선대책의 필요성이 끊임없이 제기되고 있고 수돗물을 생산하는데 있어서 맛, 냄새 및 소독부산물 저감을 위한 최적의 소독공정은 관말 잔류염소와 소독부산물을 최소화시켜 안전하고 맛있는 물 공급에 있어 만족도를 증가시켜야만 하는 필요성이 대두되고 있다. 수도 정책은 수질을 고급화하는 방향으로 추진되어야 하고 일선 정수장에서도 양적 측면과 더불어 질적 향상을 가져올 수 있는 정수처리공정에 역점을 두고 운영되어야 한다. 그러기 위해서는 정수처리기술의 개선, 개발 및 도입이 절실하다.
이를 위해 본 연구에서는 북한강 하천수를 취수원으로 사용하고 있는 H정수장을 대상으로 소금물 전기분해 현장형 차아염소산나트륨 도입에 따른 잔류성 평가와 THMs발생특성 및 수돗물에 대한 주민들의 만족도를 관찰해 보았다.
우선 잔류성 평가를 확인하기 위해 모래여과수에 소금물 전기분해 현장형 차아염소산나트륨을 일정량 투입 후 시간경과에 따른 잔류염소를 측정하였고 정수지에서 채수한 실험수를 대상으로 정,배수지 체류시간을 고려한 잔류효과를 관찰하였으며, 액화염소와의 잔류성을 비교하기 위해 일정농도를 각각 취한 후 시간경과에 따른 잔류성을 비교하였다. 또한, 임진강 원수수질을 사용하고 있는 M정수장의 파괴점 염소처리 방안 문헌을 발췌하여 암모니아성 질소를 제거하기 위한 액화염소와 소금물 전기분해 현장형 차아염소산나트륨의 염소요구량을 비교하였다.
두 번째로는 병입수돗물의 유통기한 연장을 위한 실험으로 소금물 전기분해 현장형 차아염소산나트륨의 분석결과와 기존 소독제로 사용하였던 액화염소의 유통기한 실험결과를 비교분석하였다.
셋째, THMs 발생특성을 조사하기 위해 purge and trap방법으로 시료를 전 농축한 후 EPA method에 따라 5일간 매일 일정시간에 H정수장 정수(처리수)를 채취하여 GC/MS로 분석하였으며 THMs의 주요인자인 pH와 온도조건에 따라 THMFP를 분석하였다.
마지막으로 소금물 전기분해 현장형 차아염소산나트륨 도입 후 수용가를 대상으로 식수로의 적합여부 및 이용실태등에 대해 수돗물만족도를 조사하였으며 기존 만족도조사와 비교하였다.
분석결과는 다음과 같다.
1) 잔류성 평가
시간경과에 따른 잔류염소 측정결과 48시간 경과 후 초기 잔류염소의 50%이상을 유지하였고, 체류시간 고려시 정수지에서는 2% 내외의 잔류염소 감소율을 나타냈으며 시료채취 후 배수지에서 초기 잔류염소에 72%를 유지함을 확인하였다. 또한, 액화염소와의 잔류성 비교결과 초기에는 액화염소의 잔류성이 높았으나 시간이 경과할수록 소금물 전기분해 차아염소산나트륨의 잔류성이 상대적으로 더 높음을 확인하였다. 아울러, 파괴점 염소처리 방안 적용결과 두 소독제는 염소주입이 50~56㎎/ℓ주입 시 파괴점에 도달함을 확인하였으며 소금물 전기분해 현장형 차아염소산나트륨의 경우 수중의 알카리도나 pH를 저하시키지 않고 암모니아성 질소를 제거할 수 있음을 확인하였다.
2) 소금물 전기분해 현장형 차아염소산나트륨을 소독제로 사용시 생산 후 320일 이상 경과된 병입수돗물의 경우 잔류염소는 검출되지 않았지만 일반세균, 대장균군등의 미생물 증식등이 없는 것으로 확인되었으며 생산 후 42일째 미생물이 번식하는 액화염소에 비해 미생물에 대한 잔류성이 훨씬 더 오래 지속되는 것으로 확인되어 유통기한을 기존(1달)보다 연장함이 타당하였다.
3) 5회에 걸친 THMs분석결과 평균 THMs는 38.4㎍/ℓ였고 구성성분 중 82.5%에 해당하는 chloroform의 형태인 것으로 조사되었다. 또한 생성영향인자와의 상관관계를 분석한 결과 pH변화에 따른 THMs발생량은 평균적으로 pH 9.0의 처리수가 pH 6.5보다 1.3~1.4배 더 높았으며, 수온의 따른 THMFP 발생특성 분석결과 4℃에서는 3시간 경과 후 약 8%, 40시간 뒤에는 약 40%가 증가하였고 15℃에서는 각각 약 20%, 약 90%씩 증가함을 관찰할 수 있었다.
4) 수돗물 만족도 조사 결과 음용률 감소에서 수돗물을 끓여서 마시는 추세로 항목이 변경되었으며 소득수준 향상에 따라 정수기 이용이 소폭 감소되었고 수돗물이 식수로 부적합하다는 의견이 46.6%로 높게 나타나고 있으며, 그 이유로는 ‘막연히 불안해서’ 37.8%, ‘냄새와 물맛이 나빠서’라는 의견이 31.9%를 차지하고 있었다.
위와 같은 실험을 종합할 때 소금물 전기분해 차아염소산나트륨을 소독제로 사용시 높은 잔류효과로 병원성 미생물을 선택적으로 제거하는 데 효율적이며 수질산성화 및 관로부식, 폭발위험성의 문제에서 벗어날 수 있는 소독제임을 확인할 수 있었다. 또한, 5일간 측정한 THMs는 평균 38.4㎍/ℓ로 구성성분 중 82.5%가 chloroform의 형태로 존재하였으며 pH와 온도조건을 달리하여 체류시간경과에 따라 측정결과 관말에서 소독부산물 증가율을 높아 소독부산물 저감을 위해 추가적인 조사 및 연구가 필요한 것으로 확인되었다.
아울러, 수용가에서는 수돗물 품질문제 보다는 심리적 요인에 의해 음용률이 저조한 것으로 확인되어 이에 대한 안전성 확보(노후 수도관 교체, 저수조 청소의 관리감독 강화) 및 홍보가 수반되어야 수돗물에 대한 인식변화를 유도할 수 있음을 알 수 있었다.
The antiseptic smell of the chemicals in tap water causes rust, and the citizens of the need for measures to improve drinking water raises objectionable constantly being raised, and for producing drinking water taste, odor, and disinfection by-products of the disinfection process is optimized for th...
The antiseptic smell of the chemicals in tap water causes rust, and the citizens of the need for measures to improve drinking water raises objectionable constantly being raised, and for producing drinking water taste, odor, and disinfection by-products of the disinfection process is optimized for the reduction of chlorine and disinfection end of the water line minimizing by products in the water supply safe and delicious satisfaction has increased the number that must increase. Water quality policy can be pursued in the direction of advanced qualitative and quantitative aspects as well as in front-line water treatment plant to bring qualitative improvement with emphasis on water treatment processes should be run. To do this, the improvement of water treatment technologies, development and adoption is urgent.
To this end, in this study used as a source of bukhangang river water intake and water treatment plant intended for the Saltwater's Electrolysis Field Sodium Hypochlorite's Persistence evaluation and the Characteristics of THMs in tap water and observing the residents' satisfaction seen.
First, to determine evaluated persistence on the Saltwater's Electrolysis Field Sodium Hypochlorite, and then put a certain amount of residual chlorine were measured over time, whether an integer number of experiments in the chaesuhan target information, considering the reservoir residence time to observe the residual effects was to compare the residual with liquid chlorine, respectively, after taking a certain concentration over time compared to non-persistent. In addition, using the Imjin River water quality and water treatment plant in the M measures the literature excerpts breakpoint-chlorination for the removal of the ammonia-nitrogen liquid chlorine and Saltwater's Electrolysis Field Sodium Hypochlorite's demand chlorine demand were compared.
Second, to extend the shelf life of bottled water for Saltwater's Electrolysis Field Sodium Hypochlorite have been used as a disinfectant and an existing shelf-life of liquefied chlorine were compared to experimental results.
Third, THMs occurred in order to investigate properties by purge and trap sample pre-concentrated according to EPA method 5 days after a certain time every day water treatment plant in the H water purification plant (treated water) by taking the GC/MS as a major factor of THMs were analyzed Depending on the pH and temperature conditions is analyzed THMFP.
Finally, Saltwater's Electrolysis Field Sodium Hypochlorite is acceptable to target drinking and Usage as to the suitability of water for the satisfaction survey were compared with the existing satisfaction surveys.
Analysis results are as follows:
1) The persistence evaluation
Over time, residual chlorine measurements over 48 hours after the initial 50% or more of chlorine was maintained constant when considering whether the residence time of the 2% reduction of chlorine after represents chlorine reservoir in the initial 72% confirmed that the maintenance. In addition, the liquefied chlorine residual results of the comparison with the liquefaction of chlorine residual were high initially, but over time more of the residual brine electrolysis of sodium hypochlorite and were relatively more high. In addition, the results of applying two ways breaking point chlorinated disinfectants chlorine injection 50~56㎎/ℓ reaches the breaking point injection verified that Saltwater's Electrolysis Field Sodium Hypochlorite's Donna alkaline pH of the water without compromising to remove ammonia nitrogen, confirmed that.
2) Saltwater's Electrolysis Field Sodium Hypochlorite's as a disinfectant for at least 320 days have elapsed after the production of bottled water if the chlorine is not detected, but bacteria, coliform, and has been confirmed that there is no microbial growth, such as day 42 post-production compared to the liquid chlorine to the proliferation of microorganisms on microbial persistent and determined to be a much longer shelf life lasting legacy (1 month) were more extended sense hamyi.
3) 5 times over the average THMs analysis of the 38.4 ㎍/ℓ was equivalent to 82.5 percent of the components in the form of chloroform were surveyed. The generation of impact factor analysis of the relationship between changes in pH, on average, according to the quantity of THMs in the treated water pH 9.0 with pH 6.5 was higher than the 1.3 to 1.4 times, water temperature analysis of the Characteristics of THMFP 4 ℃ over three hours about 8 percent after the lapse of 40 hours was followed by a 40% increase in 15 ℃ 20%, respectively, that approximately 90% increase was observed.
4) The water survey results from the reduction percentage of water to eat boil water and drink items into the trend has changed and improved income levels decreased slightly, depending on the water purifier using tap water as drinking water and inadequate feedback appears as high as 46.6%, and its reasons' vaguely panicked '37.8%, "have a bad odor and treatment water taste' comments that were accounted for 31.9 percent.
These experiments synthesize Saltwater's Electrolysis Field Sodium Hypochlorite sand as a disinfectant when using the higher the residual effects pathogenic microorganisms selectively to remove the efficient and quality San torch, and pipe corrosion, and explosion hazard from your problems to make it stop disinfectants that were able to determine . In addition, THMs measured five days on average 38.4 ㎍/ℓ as a composition with 82.5% of chloroform were present in the form of varying the pH and temperature measurements over time to stay end of the water line increase disinfection byproducts and disinfection byproduct reduction rate for the further investigation and research were identified as necessary.
In addition, water quality problems in accepting the psychological factors, rather than confirmed by the low rate of drinking and secure the safety of this (replace aging water pipes, water tank cleaning strengthen supervision) and be accompanied by promoting awareness of water may lead to changes were able to find out.
The antiseptic smell of the chemicals in tap water causes rust, and the citizens of the need for measures to improve drinking water raises objectionable constantly being raised, and for producing drinking water taste, odor, and disinfection by-products of the disinfection process is optimized for the reduction of chlorine and disinfection end of the water line minimizing by products in the water supply safe and delicious satisfaction has increased the number that must increase. Water quality policy can be pursued in the direction of advanced qualitative and quantitative aspects as well as in front-line water treatment plant to bring qualitative improvement with emphasis on water treatment processes should be run. To do this, the improvement of water treatment technologies, development and adoption is urgent.
To this end, in this study used as a source of bukhangang river water intake and water treatment plant intended for the Saltwater's Electrolysis Field Sodium Hypochlorite's Persistence evaluation and the Characteristics of THMs in tap water and observing the residents' satisfaction seen.
First, to determine evaluated persistence on the Saltwater's Electrolysis Field Sodium Hypochlorite, and then put a certain amount of residual chlorine were measured over time, whether an integer number of experiments in the chaesuhan target information, considering the reservoir residence time to observe the residual effects was to compare the residual with liquid chlorine, respectively, after taking a certain concentration over time compared to non-persistent. In addition, using the Imjin River water quality and water treatment plant in the M measures the literature excerpts breakpoint-chlorination for the removal of the ammonia-nitrogen liquid chlorine and Saltwater's Electrolysis Field Sodium Hypochlorite's demand chlorine demand were compared.
Second, to extend the shelf life of bottled water for Saltwater's Electrolysis Field Sodium Hypochlorite have been used as a disinfectant and an existing shelf-life of liquefied chlorine were compared to experimental results.
Third, THMs occurred in order to investigate properties by purge and trap sample pre-concentrated according to EPA method 5 days after a certain time every day water treatment plant in the H water purification plant (treated water) by taking the GC/MS as a major factor of THMs were analyzed Depending on the pH and temperature conditions is analyzed THMFP.
Finally, Saltwater's Electrolysis Field Sodium Hypochlorite is acceptable to target drinking and Usage as to the suitability of water for the satisfaction survey were compared with the existing satisfaction surveys.
Analysis results are as follows:
1) The persistence evaluation
Over time, residual chlorine measurements over 48 hours after the initial 50% or more of chlorine was maintained constant when considering whether the residence time of the 2% reduction of chlorine after represents chlorine reservoir in the initial 72% confirmed that the maintenance. In addition, the liquefied chlorine residual results of the comparison with the liquefaction of chlorine residual were high initially, but over time more of the residual brine electrolysis of sodium hypochlorite and were relatively more high. In addition, the results of applying two ways breaking point chlorinated disinfectants chlorine injection 50~56㎎/ℓ reaches the breaking point injection verified that Saltwater's Electrolysis Field Sodium Hypochlorite's Donna alkaline pH of the water without compromising to remove ammonia nitrogen, confirmed that.
2) Saltwater's Electrolysis Field Sodium Hypochlorite's as a disinfectant for at least 320 days have elapsed after the production of bottled water if the chlorine is not detected, but bacteria, coliform, and has been confirmed that there is no microbial growth, such as day 42 post-production compared to the liquid chlorine to the proliferation of microorganisms on microbial persistent and determined to be a much longer shelf life lasting legacy (1 month) were more extended sense hamyi.
3) 5 times over the average THMs analysis of the 38.4 ㎍/ℓ was equivalent to 82.5 percent of the components in the form of chloroform were surveyed. The generation of impact factor analysis of the relationship between changes in pH, on average, according to the quantity of THMs in the treated water pH 9.0 with pH 6.5 was higher than the 1.3 to 1.4 times, water temperature analysis of the Characteristics of THMFP 4 ℃ over three hours about 8 percent after the lapse of 40 hours was followed by a 40% increase in 15 ℃ 20%, respectively, that approximately 90% increase was observed.
4) The water survey results from the reduction percentage of water to eat boil water and drink items into the trend has changed and improved income levels decreased slightly, depending on the water purifier using tap water as drinking water and inadequate feedback appears as high as 46.6%, and its reasons' vaguely panicked '37.8%, "have a bad odor and treatment water taste' comments that were accounted for 31.9 percent.
These experiments synthesize Saltwater's Electrolysis Field Sodium Hypochlorite sand as a disinfectant when using the higher the residual effects pathogenic microorganisms selectively to remove the efficient and quality San torch, and pipe corrosion, and explosion hazard from your problems to make it stop disinfectants that were able to determine . In addition, THMs measured five days on average 38.4 ㎍/ℓ as a composition with 82.5% of chloroform were present in the form of varying the pH and temperature measurements over time to stay end of the water line increase disinfection byproducts and disinfection byproduct reduction rate for the further investigation and research were identified as necessary.
In addition, water quality problems in accepting the psychological factors, rather than confirmed by the low rate of drinking and secure the safety of this (replace aging water pipes, water tank cleaning strengthen supervision) and be accompanied by promoting awareness of water may lead to changes were able to find out.
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