본 연구는 남녀 중학생들의 식습관 및 식생활 실태, 간식 섭취 실태, 영양지식 실태를 조사하여 영양교육의 필요성, 영양교육 전후에 변화된 교육 효과평가와 영양교육 방법에 대해 연구한 바 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 첫째, 중학생들의 식생활 및 식습관은 하루에 한번 이상은 결식을 하는 것으로 나타났고 결식 끼니로는 아침결식이 가장 높게 나타났으며 결식의 이유는 ‘늦게 일어나서’가 가장 많았다. 또 남녀 중학생 모두 식생활 중 가장 고쳐야 할 점으로는 ‘편식’을 꼽았다. 둘째, 간식의 섭취빈도는 2~3시간마다 섭취하였고 배가 고플 때 집에서 가장 많이 섭취하였으며 대부분의 학생들이 간식을 선택함에 있어서 영양표시를 확인하지 않는 것으로 나타나 영양표시에 관한 교육이 필요할 것으로 사료된다. 셋째, 중학생들의 영양지식은 남학생보다 여학생이 유의적으로 높게 나타났으며 영양지식의 습득경로는 남녀 중학생 모두 학교에서 가장 많이 습득하는 것으로 나타났다. 넷째, 영양지식이 식습관에 영향을 미치는 것으로 나타났으며 식생활 태도가 긍정적인 학생일수록 식습관이 양호한 것으로 나타났다. 다섯째, 영양교육의 필요성에서는 대부분의 학생들이 적절한 성장을 위해서 영양교육이 필요하다는 반응을 나타내었다. 여섯째, 영양교육의 효과 평가에서는 남녀학생 모두 영양교육 후에 하루 세끼 식사, 아침식사, 규칙적인 식사 등에서 유의적으로 식생활 태도가 개선된 것으로 나타났다. 일곱 번째, 중학생들이 가장 선호하는 영양교육의 방법은 ‘조리실습’ 이였고 가장 선호하는 영양교육의 내용은 ‘건강, 성장 및 질병문제’가 가장 많았다. 상기와 같은 자료 연구에서의 결론은 학교에서 올바른 영양교육을 실시할 경우 기초 자료로 활용 될 수 있을 뿐만 아니라 적절한 방법의 영양교육을 실시하면 청소년의 보다 나은 신체적 건강과 심신을 발전시키는데 큰 도움이 될 것으로 사료되어 진다. ABSTRACT A Study on the Necessity & Method of Nutrition Education According to the Dietary Habits, Dietary Life and Nutrition Knowledge Status of ...
본 연구는 남녀 중학생들의 식습관 및 식생활 실태, 간식 섭취 실태, 영양지식 실태를 조사하여 영양교육의 필요성, 영양교육 전후에 변화된 교육 효과평가와 영양교육 방법에 대해 연구한 바 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 첫째, 중학생들의 식생활 및 식습관은 하루에 한번 이상은 결식을 하는 것으로 나타났고 결식 끼니로는 아침결식이 가장 높게 나타났으며 결식의 이유는 ‘늦게 일어나서’가 가장 많았다. 또 남녀 중학생 모두 식생활 중 가장 고쳐야 할 점으로는 ‘편식’을 꼽았다. 둘째, 간식의 섭취빈도는 2~3시간마다 섭취하였고 배가 고플 때 집에서 가장 많이 섭취하였으며 대부분의 학생들이 간식을 선택함에 있어서 영양표시를 확인하지 않는 것으로 나타나 영양표시에 관한 교육이 필요할 것으로 사료된다. 셋째, 중학생들의 영양지식은 남학생보다 여학생이 유의적으로 높게 나타났으며 영양지식의 습득경로는 남녀 중학생 모두 학교에서 가장 많이 습득하는 것으로 나타났다. 넷째, 영양지식이 식습관에 영향을 미치는 것으로 나타났으며 식생활 태도가 긍정적인 학생일수록 식습관이 양호한 것으로 나타났다. 다섯째, 영양교육의 필요성에서는 대부분의 학생들이 적절한 성장을 위해서 영양교육이 필요하다는 반응을 나타내었다. 여섯째, 영양교육의 효과 평가에서는 남녀학생 모두 영양교육 후에 하루 세끼 식사, 아침식사, 규칙적인 식사 등에서 유의적으로 식생활 태도가 개선된 것으로 나타났다. 일곱 번째, 중학생들이 가장 선호하는 영양교육의 방법은 ‘조리실습’ 이였고 가장 선호하는 영양교육의 내용은 ‘건강, 성장 및 질병문제’가 가장 많았다. 상기와 같은 자료 연구에서의 결론은 학교에서 올바른 영양교육을 실시할 경우 기초 자료로 활용 될 수 있을 뿐만 아니라 적절한 방법의 영양교육을 실시하면 청소년의 보다 나은 신체적 건강과 심신을 발전시키는데 큰 도움이 될 것으로 사료되어 진다. ABSTRACT A Study on the Necessity & Method of Nutrition Education According to the Dietary Habits, Dietary Life and Nutrition Knowledge Status of Middle School Students Graduate School of Education Nutrition Education Lee Yun Kyeong This study researched the necessity of nutrition education and the method of nutrition education as well as evaluation of changed education effects before and after nutrition education by inquiring the dietary habits and life status, snack intake status and nutrition knowledge statue and the result summary of the study is as below. First, the dietary life and habits of the middle school students showed skip more than once day and as for the meal skip, breakfast skip was highest and most of the reasons for the meal skip was because 'they wake up late'. In addition, all of the male and female middle school students selected the unbalanced diet to correct among the dietary life. Second, the intake frequency of snake was once every 2 or 3 hours and they took it most at home when they felt hungry and most students didn't check the nutrition indications when they selected snake so that the education on the nutrition indications is considered to be required. Third, the nutrition knowledge of the female middle school students was shown significantly higher than the male middle school students and their knowledge source was mainly focused on school to all of the male and female middle school students. Fourth, it was shown that nutrition knowledge influenced the dietary habits. The more positive dietary life attitude a student had, the better his/her dietary habit was. Fifth, when it comes to the necessity of nutrition education, most students replied that they needed nutrition education for appropriate growth. Sixth, as for the effect evaluation of nutrition education, the dietary life attitudes of all the male and female students showed significant improvement in three times meals a day, breakfast and regular meals. Seventh, the method of nutrition education most preferred by the middle school students was 'culinary practice' and the contents of nutrition education most preferred by them were the issues of 'health, growth and diseases'. It is considered that the results of the above data study can be utilized as basic data in case of the execution of right nutrition education in school and when nutrition education in an appropriated method is executed, it will help develop better physical health and mind and body of juveniles a lot.
본 연구는 남녀 중학생들의 식습관 및 식생활 실태, 간식 섭취 실태, 영양지식 실태를 조사하여 영양교육의 필요성, 영양교육 전후에 변화된 교육 효과평가와 영양교육 방법에 대해 연구한 바 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 첫째, 중학생들의 식생활 및 식습관은 하루에 한번 이상은 결식을 하는 것으로 나타났고 결식 끼니로는 아침결식이 가장 높게 나타났으며 결식의 이유는 ‘늦게 일어나서’가 가장 많았다. 또 남녀 중학생 모두 식생활 중 가장 고쳐야 할 점으로는 ‘편식’을 꼽았다. 둘째, 간식의 섭취빈도는 2~3시간마다 섭취하였고 배가 고플 때 집에서 가장 많이 섭취하였으며 대부분의 학생들이 간식을 선택함에 있어서 영양표시를 확인하지 않는 것으로 나타나 영양표시에 관한 교육이 필요할 것으로 사료된다. 셋째, 중학생들의 영양지식은 남학생보다 여학생이 유의적으로 높게 나타났으며 영양지식의 습득경로는 남녀 중학생 모두 학교에서 가장 많이 습득하는 것으로 나타났다. 넷째, 영양지식이 식습관에 영향을 미치는 것으로 나타났으며 식생활 태도가 긍정적인 학생일수록 식습관이 양호한 것으로 나타났다. 다섯째, 영양교육의 필요성에서는 대부분의 학생들이 적절한 성장을 위해서 영양교육이 필요하다는 반응을 나타내었다. 여섯째, 영양교육의 효과 평가에서는 남녀학생 모두 영양교육 후에 하루 세끼 식사, 아침식사, 규칙적인 식사 등에서 유의적으로 식생활 태도가 개선된 것으로 나타났다. 일곱 번째, 중학생들이 가장 선호하는 영양교육의 방법은 ‘조리실습’ 이였고 가장 선호하는 영양교육의 내용은 ‘건강, 성장 및 질병문제’가 가장 많았다. 상기와 같은 자료 연구에서의 결론은 학교에서 올바른 영양교육을 실시할 경우 기초 자료로 활용 될 수 있을 뿐만 아니라 적절한 방법의 영양교육을 실시하면 청소년의 보다 나은 신체적 건강과 심신을 발전시키는데 큰 도움이 될 것으로 사료되어 진다. ABSTRACT A Study on the Necessity & Method of Nutrition Education According to the Dietary Habits, Dietary Life and Nutrition Knowledge Status of Middle School Students Graduate School of Education Nutrition Education Lee Yun Kyeong This study researched the necessity of nutrition education and the method of nutrition education as well as evaluation of changed education effects before and after nutrition education by inquiring the dietary habits and life status, snack intake status and nutrition knowledge statue and the result summary of the study is as below. First, the dietary life and habits of the middle school students showed skip more than once day and as for the meal skip, breakfast skip was highest and most of the reasons for the meal skip was because 'they wake up late'. In addition, all of the male and female middle school students selected the unbalanced diet to correct among the dietary life. Second, the intake frequency of snake was once every 2 or 3 hours and they took it most at home when they felt hungry and most students didn't check the nutrition indications when they selected snake so that the education on the nutrition indications is considered to be required. Third, the nutrition knowledge of the female middle school students was shown significantly higher than the male middle school students and their knowledge source was mainly focused on school to all of the male and female middle school students. Fourth, it was shown that nutrition knowledge influenced the dietary habits. The more positive dietary life attitude a student had, the better his/her dietary habit was. Fifth, when it comes to the necessity of nutrition education, most students replied that they needed nutrition education for appropriate growth. Sixth, as for the effect evaluation of nutrition education, the dietary life attitudes of all the male and female students showed significant improvement in three times meals a day, breakfast and regular meals. Seventh, the method of nutrition education most preferred by the middle school students was 'culinary practice' and the contents of nutrition education most preferred by them were the issues of 'health, growth and diseases'. It is considered that the results of the above data study can be utilized as basic data in case of the execution of right nutrition education in school and when nutrition education in an appropriated method is executed, it will help develop better physical health and mind and body of juveniles a lot.
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