장애인 복지시설에 거주하는 지적장애인의 식행동과 식품기호도 및 활동 정도 조사 : -익산 지역 중심으로 Dietary Behaviors, Food Preferences and Physical Activity of The Mentally Disabled Residents in Welfare Institutes원문보기
This study was designed to inquire into the general dietary life by surveying dietary behaviors, food preference and the level of activity in people with intellectual disability living in social welfare institutes for the disabled around Iksan area, and furnish basic data for the enhancement of their health by finding obstacles and improvement to seek the direction of desirable dietary life in them. A survey was carried out by a request to life room teachers in consideration of the limitations of survey and response on people with intellectual disability ...
This study was designed to inquire into the general dietary life by surveying dietary behaviors, food preference and the level of activity in people with intellectual disability living in social welfare institutes for the disabled around Iksan area, and furnish basic data for the enhancement of their health by finding obstacles and improvement to seek the direction of desirable dietary life in them. A survey was carried out by a request to life room teachers in consideration of the limitations of survey and response on people with intellectual disability in 4 social welfare institutes for the disabled around Iksan area from April 1 to April 7, 2011. 111 questionnaires(74%) of 150 copies were collected for data analysis. The following conclusions were obtained. First, the dietary behaviors in people with intellectual disability showed that 92.8% of the whole have three meals a day regularly. The emotion and weather had a relationship with their dietary behaviors. For the shift intake of rice and side dishes when having a meal, 63.9% of the whole took rice and side dishes on shifts when having a meal. For the eating rate, the ‘regular(15-20 minutes)’ was the highest by 55 persons(49.5%), and generally, the meal time took about 15-20 minutes. For the meal independence, the ‘I can eat by myself without spilling any of the rice and side dishes’ was only by 58 persons(52.3%). For the tastes of most preference, the ‘sweet taste’ was the highest by 41 persons(36.9%), and the 'sweet or clean tastes' was generally preferred. For the temperamental obstacles related to a meal, generally, the 'poor tooth condition' was the highest by 52명(46.8%), followed by the 'problem chewing or swallowing down the food' by 42 persons(37.8%). For the unbalanced diet, 56 persons(50.5%) had a balanced diet. For the kind of food on 55 persons having an unbalanced diet, the ‘vegetables’ was the highest by 24 persons(43.6%). In the reason for an unbalanced diet on 55 persons having an unbalanced diet, the ‘because the food is not to their taste’ is the highest by 38 persons(69.1%). For the number of snack intake, 107 persons(96.4%) took a snack 1-2 times a day. Second, the food preference in people with intellectual disability showed that the preference for 'instant food' is the highest, followed by ‘fruits’, ‘milk and dairy products', ‘meat’, ‘fishes’, ‘legumes and processed products’, ‘seaweed’, ‘shellfishes’ and ‘vegetables.' Third, 54 persons(48.6%) tried to do exercise with the thought of being obese. For the exercise time a day on 54 persons doing exercise, the ‘over 1 hour’ was the highest by 29 persons(53.7%). The kinds of physical activity programs on 54 persons doing exercise were walk, hiking, Taekwondo, jump-rope, bowling, badminton, football and hula hoop. These results showed several nutritional problems of people with intellectual disability. Consequently, it is necessary to help them lead desirable dietary life through performing nutritional care by dietitians and their teachers.본 연구는 익산 지역 중심으로 장애인 복지시설에 거주하는 지적장애인의 식행동과 식품기호도 및 활동정도를 조사하여 식생활 전반을 살펴보고 문제점과 개선점을 찾아내어 장애인의 바람직한 식생활 방향을 모색, 건강증진을 위한 기초자료를 제공하고자 하였다. 설문 조사는 지적장애인 생활시설 4곳을 대상으로 했으며, 익산지역 복지시설 지적장애인을 대상으로 2011년 4월 1일부터 7일까지 지적장애인의 설문?응답의 한계를 고려하여 생활실 담당교사에게 의뢰하여 이루어졌다. 150부 중 111부(74%)를 회수하여 분석한 결과 다음과 같은 결론을 얻을 수 있었다. 첫째 지적장애인의 식행동을 살펴보면 전체 92.8%가 하루 3끼 식사를 규칙적으로 하는 것으로 나타났다. 감정, 날씨는 식행동과 연관성이 있었다. 식사 시 밥과 반찬의 교대 섭취여부를 분석한 결과 전체 63.9%가 식사 시 밥과 반찬을 교대로 섭취하는 것으로 볼 수 있었다. 식사속도를 분석한 결과 ‘보통(15-20분)’이 55명(49.5%)으로 가장 높게 나타났고, 대체적으로 식사 시간은 15-20분 정도 소요되는 것으로 볼 수 있었다. 식사 자립 여부를 분석한 결과 ‘밥과 반찬을 흘리지 않고 혼자 먹을 수 있다’가 58명(52.3%)에 불과하였다. 가장 선호하는 맛을 분석한 결과 ‘단맛’이 41명(36.9%)으로 가장 높게 나타났고 대체적으로 단맛이나 담백한 맛을 선호하는 것으로 볼 수 있었다. 식사와 관련된 기질적인 문제여부를 분석한 결과 대체적으로 치아 상태불량 52명(46.8%)과 음식을 씹거나 삼키는데 이상이 있는 것42명(37.8%)으로 볼 수 있었다. 편식여부를 분석한 결과 56명(50.5%)이 편식을 하지 않는 것으로 나타났고, 편식을 하는 55명을 대상으로 편식하는 식품의 종류를 분석한 결과 ‘야채류’가 24명(43.6%)으로 가장 높게 조사되었으며, 편식을 하는 55명을 대상으로 편식하는 이유를 분석한 결과 ‘입맛에 맞지 않아서’가 38명(69.1%)으로 가장 높게 나타났다. 간식 섭취횟수를 분석한 결과 107명(96.4%)은 하루에 간식을 1-2번 섭취하는 것으로 나타났다. 둘째 지적장애인의 식품기호도를 보면 ‘인스턴트식품류에 대한 기호도가 가장 높게 나타났고, ‘과일류’, ‘우유 및 유제품류, ‘육류’, ‘생선류’, ‘두류 및 가공품류’, ‘해
조류’, ‘조개류’, ‘채소류’순으로 좋아했다. 셋째 비만으로 인한 운동 여부를 분석한 결과 54명(48.6%)이 비만으로 생각되어 운동을 하려고 노력하는 것으로 조사되었고 운동을 하는 54명을 대상으로 하루 운동시간을 분석한 결과 ‘1시간 이상’이 29명(53.7%)으로 높게 조사되었으며 주된 운동 종류는 산책, 등산, 태권도, 줄넘기, 볼링, 배드민턴, 축구, 훌라후프 등이었다. 위의 결과 지적장애인의 식행동이나 기질적인 문제로 영양 불균형의 위험도가 높은 것으로 조사되었으며, 더불어 식품기호도에 있어서도 고염고지방 식품에 대한 선호도가 높은 것으로 조사되었다. 따라서 지적장애인의 건강한 영양상태를 유지하기 위하여 영양사와 담당 생활교사와 협력하여 식생활 개선을 위한 지속적이고 체계적인 관리가 요구되는 상황이다.
This study was designed to inquire into the general dietary life by surveying dietary behaviors, food preference and the level of activity in people with intellectual disability living in social welfare institutes for the disabled around Iksan area, and furnish basic data for the enhancement of their health by finding obstacles and improvement to seek the direction of desirable dietary life in them. A survey was carried out by a request to life room teachers in consideration of the limitations of survey and response on people with intellectual disability in 4 social welfare institutes for the disabled around Iksan area from April 1 to April 7, 2011. 111 questionnaires(74%) of 150 copies were collected for data analysis. The following conclusions were obtained. First, the dietary behaviors in people with intellectual disability showed that 92.8% of the whole have three meals a day regularly. The emotion and weather had a relationship with their dietary behaviors. For the shift intake of rice and side dishes when having a meal, 63.9% of the whole took rice and side dishes on shifts when having a meal. For the eating rate, the ‘regular(15-20 minutes)’ was the highest by 55 persons(49.5%), and generally, the meal time took about 15-20 minutes. For the meal independence, the ‘I can eat by myself without spilling any of the rice and side dishes’ was only by 58 persons(52.3%). For the tastes of most preference, the ‘sweet taste’ was the highest by 41 persons(36.9%), and the 'sweet or clean tastes' was generally preferred. For the temperamental obstacles related to a meal, generally, the 'poor tooth condition' was the highest by 52명(46.8%), followed by the 'problem chewing or swallowing down the food' by 42 persons(37.8%). For the unbalanced diet, 56 persons(50.5%) had a balanced diet. For the kind of food on 55 persons having an unbalanced diet, the ‘vegetables’ was the highest by 24 persons(43.6%). In the reason for an unbalanced diet on 55 persons having an unbalanced diet, the ‘because the food is not to their taste’ is the highest by 38 persons(69.1%). For the number of snack intake, 107 persons(96.4%) took a snack 1-2 times a day. Second, the food preference in people with intellectual disability showed that the preference for 'instant food' is the highest, followed by ‘fruits’, ‘milk and dairy products', ‘meat’, ‘fishes’, ‘legumes and processed products’, ‘seaweed’, ‘shellfishes’ and ‘vegetables.' Third, 54 persons(48.6%) tried to do exercise with the thought of being obese. For the exercise time a day on 54 persons doing exercise, the ‘over 1 hour’ was the highest by 29 persons(53.7%). The kinds of physical activity programs on 54 persons doing exercise were walk, hiking, Taekwondo, jump-rope, bowling, badminton, football and hula hoop. These results showed several nutritional problems of people with intellectual disability. Consequently, it is necessary to help them lead desirable dietary life through performing nutritional care by dietitians and their teachers.본 연구는 익산 지역 중심으로 장애인 복지시설에 거주하는 지적장애인의 식행동과 식품기호도 및 활동정도를 조사하여 식생활 전반을 살펴보고 문제점과 개선점을 찾아내어 장애인의 바람직한 식생활 방향을 모색, 건강증진을 위한 기초자료를 제공하고자 하였다. 설문 조사는 지적장애인 생활시설 4곳을 대상으로 했으며, 익산지역 복지시설 지적장애인을 대상으로 2011년 4월 1일부터 7일까지 지적장애인의 설문?응답의 한계를 고려하여 생활실 담당교사에게 의뢰하여 이루어졌다. 150부 중 111부(74%)를 회수하여 분석한 결과 다음과 같은 결론을 얻을 수 있었다. 첫째 지적장애인의 식행동을 살펴보면 전체 92.8%가 하루 3끼 식사를 규칙적으로 하는 것으로 나타났다. 감정, 날씨는 식행동과 연관성이 있었다. 식사 시 밥과 반찬의 교대 섭취여부를 분석한 결과 전체 63.9%가 식사 시 밥과 반찬을 교대로 섭취하는 것으로 볼 수 있었다. 식사속도를 분석한 결과 ‘보통(15-20분)’이 55명(49.5%)으로 가장 높게 나타났고, 대체적으로 식사 시간은 15-20분 정도 소요되는 것으로 볼 수 있었다. 식사 자립 여부를 분석한 결과 ‘밥과 반찬을 흘리지 않고 혼자 먹을 수 있다’가 58명(52.3%)에 불과하였다. 가장 선호하는 맛을 분석한 결과 ‘단맛’이 41명(36.9%)으로 가장 높게 나타났고 대체적으로 단맛이나 담백한 맛을 선호하는 것으로 볼 수 있었다. 식사와 관련된 기질적인 문제여부를 분석한 결과 대체적으로 치아 상태불량 52명(46.8%)과 음식을 씹거나 삼키는데 이상이 있는 것42명(37.8%)으로 볼 수 있었다. 편식여부를 분석한 결과 56명(50.5%)이 편식을 하지 않는 것으로 나타났고, 편식을 하는 55명을 대상으로 편식하는 식품의 종류를 분석한 결과 ‘야채류’가 24명(43.6%)으로 가장 높게 조사되었으며, 편식을 하는 55명을 대상으로 편식하는 이유를 분석한 결과 ‘입맛에 맞지 않아서’가 38명(69.1%)으로 가장 높게 나타났다. 간식 섭취횟수를 분석한 결과 107명(96.4%)은 하루에 간식을 1-2번 섭취하는 것으로 나타났다. 둘째 지적장애인의 식품기호도를 보면 ‘인스턴트식품류에 대한 기호도가 가장 높게 나타났고, ‘과일류’, ‘우유 및 유제품류, ‘육류’, ‘생선류’, ‘두류 및 가공품류’, ‘해
조류’, ‘조개류’, ‘채소류’순으로 좋아했다. 셋째 비만으로 인한 운동 여부를 분석한 결과 54명(48.6%)이 비만으로 생각되어 운동을 하려고 노력하는 것으로 조사되었고 운동을 하는 54명을 대상으로 하루 운동시간을 분석한 결과 ‘1시간 이상’이 29명(53.7%)으로 높게 조사되었으며 주된 운동 종류는 산책, 등산, 태권도, 줄넘기, 볼링, 배드민턴, 축구, 훌라후프 등이었다. 위의 결과 지적장애인의 식행동이나 기질적인 문제로 영양 불균형의 위험도가 높은 것으로 조사되었으며, 더불어 식품기호도에 있어서도 고염고지방 식품에 대한 선호도가 높은 것으로 조사되었다. 따라서 지적장애인의 건강한 영양상태를 유지하기 위하여 영양사와 담당 생활교사와 협력하여 식생활 개선을 위한 지속적이고 체계적인 관리가 요구되는 상황이다.
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