배경: 주의력결핍 과잉행동장애(Attention deficit hyperactivity disorder, ADHD)는 세계적으로 8~12%의 아동에서 나타나고 있으며 증가하는 추세다. 최근 연구에 따르면 영양상태, 환경적 요인으로 인해 문제 행동이 발생할 수 있다고 말하고 있다. 그러나 한국에서는 아동의 영양상태와 문제행동에 관련된 연구가 미비한 상태이다.
목적: 본 연구의 목적은 문제행동을 가진 아동과 성별, 나이를 일치시킨 대조군 사이의 영양상태, 신체계측, 식습관, 모발 미네랄 분석을 통해 문제행동의 ...
배경: 주의력결핍 과잉행동장애(Attention deficit hyperactivity disorder, ADHD)는 세계적으로 8~12%의 아동에서 나타나고 있으며 증가하는 추세다. 최근 연구에 따르면 영양상태, 환경적 요인으로 인해 문제 행동이 발생할 수 있다고 말하고 있다. 그러나 한국에서는 아동의 영양상태와 문제행동에 관련된 연구가 미비한 상태이다.
목적: 본 연구의 목적은 문제행동을 가진 아동과 성별, 나이를 일치시킨 대조군 사이의 영양상태, 신체계측, 식습관, 모발 미네랄 분석을 통해 문제행동의 유발 요인을 알아보고자 하는 데 있다.
방법: 서울 소재의 S 초등학교 전교생을 대상으로 Korean-Child Behavior Checklist (K-CBCL) 설문을 실시하여 준임상 범위 이상인 60점 이상의 아동을 문제행동군(n=39)으로 51점 미만의 아동을 대조군(n=34)으로 설정하여 검사하였다. 두 군(문제행동군: 남 n=15, 여 n=24; 9.59±1.62 년, 대조군: 남 n=16, 여 n=28; 9.51±1.88년)의 영양 상태는 2일의 식사일기, 24시간 회상법, 식습관 설문지, 모발미네랄 검사를 통해 분석하였다.
결과: 키, 체중, BMI는 두 군간의 차이가 없었다. Korea Children's Eating Behavior Questionnaire(K-CEBQ) 설문을 통한 아동 식행동 분석에서는 ‘천천히 먹는다/포만감에 따라 먹기를 그만둔다’(P<0.01), ‘감정 상태에 따라 섭취량이 감소한다’(P<0.05), ‘음료를 선호한다’(P<0.01)의 항목에서 문제행동군이 대조군에 비해 유의하게 높은 점수를 보였다. 식품섭취빈도조사(Food frequency questionnaire, FFQ) 에서는 멸치(P<0.05), 두부(P<0.01), 무(P<0.05), 콩나물(P<0.05), 시금치(P<0.05), 당근(P<0.05), 호박(P<0.05), 상추(P<0.05), 양배추(P<0.01), 사과(P<0.05), 우유(P<0.01)에서 대조군이 문제행동군에 비해 유의하게 높게 섭취하고 잇었으며, 라면(P<0.05), 과자류(P<0.05), 콜라(P<0.01)는 문제행동군이 대조군에 비해 유의하게 섭취량이 많았다. 영양소 섭취 상태는 식물성 단백질(P<0.05), 식이섬유(P<0.05), 식물성 칼슘(P<0.05), 인(P<0.05), 식물성 철분(P<0.05), VB2(P<0.05), VB6(P<0.05), VC(P<0.01), VE(P<0.05), 엽산(P<0.05)에서 대조군이 문제행동군에 비해 높은 섭취량을 나타냈다. 모발미네랄은 비소(P<0.05), 수은(P<0.001), 우라늄(P<0.05), 철분(P<0.001), 붕소(P<0.01), 게르마늄 (P<0.001)에서 대조군이 문제행동군에 비해 높은 함량을 나타냈고, 인(P<0.05), 크롬(P<0.001), 나트륨(P<0.05), 황(P<0.001)은 문제행동군이 대조군에 비해 유의하게 높은 함량을 보였다.
결론: 전반적으로 문제행동군에 비해 대조군의 식습관이 좋았으며, 식품 섭취 상태 및 체내 영양소 함량도 차이를 보였다. 아동 정서발달에 따른 문제행동 감소에 영양소의 역할이 중요한 만큼 식품 선택과 식습관 형성에 긍정적 영향을 줄 수 있는 영양교육과 관리가 필요하다고 사료된다. 다만, 아동의 행동이 환경, 유전에 따라 달라질 수 있으므로 지속적인 연구가 필요하다.
배경: 주의력결핍 과잉행동장애(Attention deficit hyperactivity disorder, ADHD)는 세계적으로 8~12%의 아동에서 나타나고 있으며 증가하는 추세다. 최근 연구에 따르면 영양상태, 환경적 요인으로 인해 문제 행동이 발생할 수 있다고 말하고 있다. 그러나 한국에서는 아동의 영양상태와 문제행동에 관련된 연구가 미비한 상태이다.
목적: 본 연구의 목적은 문제행동을 가진 아동과 성별, 나이를 일치시킨 대조군 사이의 영양상태, 신체계측, 식습관, 모발 미네랄 분석을 통해 문제행동의 유발 요인을 알아보고자 하는 데 있다.
방법: 서울 소재의 S 초등학교 전교생을 대상으로 Korean-Child Behavior Checklist (K-CBCL) 설문을 실시하여 준임상 범위 이상인 60점 이상의 아동을 문제행동군(n=39)으로 51점 미만의 아동을 대조군(n=34)으로 설정하여 검사하였다. 두 군(문제행동군: 남 n=15, 여 n=24; 9.59±1.62 년, 대조군: 남 n=16, 여 n=28; 9.51±1.88년)의 영양 상태는 2일의 식사일기, 24시간 회상법, 식습관 설문지, 모발미네랄 검사를 통해 분석하였다.
결과: 키, 체중, BMI는 두 군간의 차이가 없었다. Korea Children's Eating Behavior Questionnaire(K-CEBQ) 설문을 통한 아동 식행동 분석에서는 ‘천천히 먹는다/포만감에 따라 먹기를 그만둔다’(P<0.01), ‘감정 상태에 따라 섭취량이 감소한다’(P<0.05), ‘음료를 선호한다’(P<0.01)의 항목에서 문제행동군이 대조군에 비해 유의하게 높은 점수를 보였다. 식품섭취빈도조사(Food frequency questionnaire, FFQ) 에서는 멸치(P<0.05), 두부(P<0.01), 무(P<0.05), 콩나물(P<0.05), 시금치(P<0.05), 당근(P<0.05), 호박(P<0.05), 상추(P<0.05), 양배추(P<0.01), 사과(P<0.05), 우유(P<0.01)에서 대조군이 문제행동군에 비해 유의하게 높게 섭취하고 잇었으며, 라면(P<0.05), 과자류(P<0.05), 콜라(P<0.01)는 문제행동군이 대조군에 비해 유의하게 섭취량이 많았다. 영양소 섭취 상태는 식물성 단백질(P<0.05), 식이섬유(P<0.05), 식물성 칼슘(P<0.05), 인(P<0.05), 식물성 철분(P<0.05), VB2(P<0.05), VB6(P<0.05), VC(P<0.01), VE(P<0.05), 엽산(P<0.05)에서 대조군이 문제행동군에 비해 높은 섭취량을 나타냈다. 모발미네랄은 비소(P<0.05), 수은(P<0.001), 우라늄(P<0.05), 철분(P<0.001), 붕소(P<0.01), 게르마늄 (P<0.001)에서 대조군이 문제행동군에 비해 높은 함량을 나타냈고, 인(P<0.05), 크롬(P<0.001), 나트륨(P<0.05), 황(P<0.001)은 문제행동군이 대조군에 비해 유의하게 높은 함량을 보였다.
결론: 전반적으로 문제행동군에 비해 대조군의 식습관이 좋았으며, 식품 섭취 상태 및 체내 영양소 함량도 차이를 보였다. 아동 정서발달에 따른 문제행동 감소에 영양소의 역할이 중요한 만큼 식품 선택과 식습관 형성에 긍정적 영향을 줄 수 있는 영양교육과 관리가 필요하다고 사료된다. 다만, 아동의 행동이 환경, 유전에 따라 달라질 수 있으므로 지속적인 연구가 필요하다.
Background: Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) is an extremely common condition affecting 8% to 12% of children worldwide. Recent research has suggested that nutritional and environmental factors that affects the children starts with behavioral problems develop into the development of A...
Background: Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) is an extremely common condition affecting 8% to 12% of children worldwide. Recent research has suggested that nutritional and environmental factors that affects the children starts with behavioral problems develop into the development of Attention deficit hyperactivity disorder. However, so far in Korea, only few studies have been reported on nutritional status in children with behavioral problems.
Objective: This study was performed to assess the nutritional status, anthropometric parameters, dietary intakes, and hair mineral content of the children with behavioral problems and compare the values with the gender, age-matched control group.
Methods: The subjects were recruited from S elementary school children in Seoul, Korea. Students scored higher than 60 points (behavioral problem, n=39) were diagnosed with behavioral problems assessed by Korean-Child Behavior Checklist (K-CBCL). Nutritional assessment of two groups (behavioral problem group: male n=15, female n=24; 9.59±1.62 years, Control group: n=34, male n=16, female n=28; 9.51±1.88years) was performed using a 2-day food record, 24-hour recall, dietary habits survey, and hair mineral content.
Results: There was no significant difference in height, weight or BMI. In dietary eating behavior assessed by Korea Children's Eating Behavior Questionnaire(K-CEBQ) ‘slowness in eating/ satiety responsiveness’(P<0.01), ‘Emotional undereating’(P<0.05), ‘Desire to drink’(P<0.01) showed significantly higher scores in the behavioral problem group than in the control group. Food frequency questionnaire(FFQ) analysis of anchovy(P<0.05), soybean curb(P<0.01), radish(P<0.05), bean sprouts(P<0.05), spinach(P<0.05), carrot(P<0.05), pumpkin(P<0.05), lettuce(P<0.05), cabbage(P<0.01), apple(P<0.05), milk(P<0.01) showed higher levels in the control group than in the behavioral problem group and ramyeon(P<0.05), cookies(P<0.05), coke(P<0.01) showed higher levels in the behavioral problem group than in the control group. Intakes of most nutrients such as plant-derived protein(P<0.05), fiber(P<0.05), plant-derived calcium(P<0.05), phosphorus(P<0.05), plant-derived iron(P<0.05), VB2(P<0.05), VB6(P<0.05), VC(P<0.01), VE(P<0.05), folate(P<0.05) were significantly higher in the control group than in the behavioral problem group. Hair analysis of arsenic(P<0.05), mercury(P<0.001), uranium(P<0.05), iron(P<0.001), boron(P<0.01), germanium(P<0.001) showed higher levels in the control group than in the behavioral problem group and phosphorus(P<0.05), chromium(P<0.001), sodium(P<0.05), sulfur(P<0.001) showed higher levels in the behavioral problem group than in the control group.
Conclusion: Nutritional status of children with behavioral problems showed predisposition for low plant protein, fiber, plant calcium, phosphorus, plant iron, vitB2, vitB6, vitC, folate, vitE intake. Dietary habits were generally healthier in control group than behavioral problem group. Behavioral problems are a complicated condition in which nutritional factors may play major roles. However, it is still under investigation whether modifying the dietary habits or providing nutritional supplementation will improve the children’s behavior, since the symptom requires a broad understanding for environmental, and genetic interactions of each individual.
Background: Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) is an extremely common condition affecting 8% to 12% of children worldwide. Recent research has suggested that nutritional and environmental factors that affects the children starts with behavioral problems develop into the development of Attention deficit hyperactivity disorder. However, so far in Korea, only few studies have been reported on nutritional status in children with behavioral problems.
Objective: This study was performed to assess the nutritional status, anthropometric parameters, dietary intakes, and hair mineral content of the children with behavioral problems and compare the values with the gender, age-matched control group.
Methods: The subjects were recruited from S elementary school children in Seoul, Korea. Students scored higher than 60 points (behavioral problem, n=39) were diagnosed with behavioral problems assessed by Korean-Child Behavior Checklist (K-CBCL). Nutritional assessment of two groups (behavioral problem group: male n=15, female n=24; 9.59±1.62 years, Control group: n=34, male n=16, female n=28; 9.51±1.88years) was performed using a 2-day food record, 24-hour recall, dietary habits survey, and hair mineral content.
Results: There was no significant difference in height, weight or BMI. In dietary eating behavior assessed by Korea Children's Eating Behavior Questionnaire(K-CEBQ) ‘slowness in eating/ satiety responsiveness’(P<0.01), ‘Emotional undereating’(P<0.05), ‘Desire to drink’(P<0.01) showed significantly higher scores in the behavioral problem group than in the control group. Food frequency questionnaire(FFQ) analysis of anchovy(P<0.05), soybean curb(P<0.01), radish(P<0.05), bean sprouts(P<0.05), spinach(P<0.05), carrot(P<0.05), pumpkin(P<0.05), lettuce(P<0.05), cabbage(P<0.01), apple(P<0.05), milk(P<0.01) showed higher levels in the control group than in the behavioral problem group and ramyeon(P<0.05), cookies(P<0.05), coke(P<0.01) showed higher levels in the behavioral problem group than in the control group. Intakes of most nutrients such as plant-derived protein(P<0.05), fiber(P<0.05), plant-derived calcium(P<0.05), phosphorus(P<0.05), plant-derived iron(P<0.05), VB2(P<0.05), VB6(P<0.05), VC(P<0.01), VE(P<0.05), folate(P<0.05) were significantly higher in the control group than in the behavioral problem group. Hair analysis of arsenic(P<0.05), mercury(P<0.001), uranium(P<0.05), iron(P<0.001), boron(P<0.01), germanium(P<0.001) showed higher levels in the control group than in the behavioral problem group and phosphorus(P<0.05), chromium(P<0.001), sodium(P<0.05), sulfur(P<0.001) showed higher levels in the behavioral problem group than in the control group.
Conclusion: Nutritional status of children with behavioral problems showed predisposition for low plant protein, fiber, plant calcium, phosphorus, plant iron, vitB2, vitB6, vitC, folate, vitE intake. Dietary habits were generally healthier in control group than behavioral problem group. Behavioral problems are a complicated condition in which nutritional factors may play major roles. However, it is still under investigation whether modifying the dietary habits or providing nutritional supplementation will improve the children’s behavior, since the symptom requires a broad understanding for environmental, and genetic interactions of each individual.
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