파킨슨병 (Parkinson’s disease, PD)은 만성 퇴행성 신경계질환으로 환자들의 유병기간이 늘어날수록 균형적인 식사를 하는 빈도가 줄어들고 식욕 저하, 연하 곤란과 같은 증상으로 인해 섭취량이 양호하지 못하여 영양 불량이 나타난다. 그러나 국내에서는 파킨슨 환자들의 영양상태에 따른 식사의 질과 ...
파킨슨병 (Parkinson’s disease, PD)은 만성 퇴행성 신경계질환으로 환자들의 유병기간이 늘어날수록 균형적인 식사를 하는 빈도가 줄어들고 식욕 저하, 연하 곤란과 같은 증상으로 인해 섭취량이 양호하지 못하여 영양 불량이 나타난다. 그러나 국내에서는 파킨슨 환자들의 영양상태에 따른 식사의 질과 삶의 질을 조사한 연구가 미흡한 실정이다. 본 연구에서는 파킨슨병을 진단받은 환자를 대상으로 영양상태에 따른 식습관, 식사의 질, 우울 정도, 삶의 질에 대해 조사하였다. 서울 경희의료원 신경과 외래 환자 중 파킨슨병으로 진단받고 본 연구에 동의한 71 명을 대상으로 2010. 2 – 2011. 10월까지 윤리위원회의 승인을 받아 진행하였다. 대상자의 영양상태는 Mini-Nutritional Assessment (MNA)로 평가하였고 일반사항, 신체계측, 식습관, 3-day recall을 통해 식사 섭취 상태를 조사하였다. 식사의 질 평가는 식품군의 다양성(Dietary diversity score ,DDS), 식품의 다양성(Dietary variety score, DVS), 식사의 질(Diet Quality Index-International, DQI-I)로 평가하였다. 또한 대상자의 삶의 질(The Short Form 36 Health Survey, SF-36), 우울 정도(Beck Depression Inventory, BDI)를 조사하였다. 결과는 다음과 같다. 1) 대상자들을 MNA 평가 기준에 따라 영양상태 양호 군 (n=16, 22.5%), 영양불량 위험 군(n=49, 69.0%), 영양불량 군 (n=6, 8.5%)으로 나타났다. 2) 식품군의 다양성 (DDS), 식품의 다양성 (DDS), 식사의 질 (DQI-I) 도 영양상태 양호 군 과 영양불량 위험 군 보다 영양불량 군에서 유의적으로 낮았다(p<0.01). 3) 영양불량 군의 인지기능이 다른 군에 비해 유의적으로 낮았다 (p<0.05). 4) 대상자들의 영양상태와 우울 정도 간에 음의 상관관계가 나타났고 (p<0.05), 영양상태와 삶의 질 간에 양의 상관관계가 나타났다 (p<0.01). 또한, 우울 정도와 삶의 질 간에 음의 상관 관계가 나타났다 (p<0.001). 따라서 파킨슨 환자들의 영양상태 개선을 위하여 다양한 식품 섭취 권장을 통해 식사의 질을 높이고 삶의 질과 인지기능을 향상 시키는 의학영양치료가 필요할 것으로 사료된다
파킨슨병 (Parkinson’s disease, PD)은 만성 퇴행성 신경계질환으로 환자들의 유병기간이 늘어날수록 균형적인 식사를 하는 빈도가 줄어들고 식욕 저하, 연하 곤란과 같은 증상으로 인해 섭취량이 양호하지 못하여 영양 불량이 나타난다. 그러나 국내에서는 파킨슨 환자들의 영양상태에 따른 식사의 질과 삶의 질을 조사한 연구가 미흡한 실정이다. 본 연구에서는 파킨슨병을 진단받은 환자를 대상으로 영양상태에 따른 식습관, 식사의 질, 우울 정도, 삶의 질에 대해 조사하였다. 서울 경희의료원 신경과 외래 환자 중 파킨슨병으로 진단받고 본 연구에 동의한 71 명을 대상으로 2010. 2 – 2011. 10월까지 윤리위원회의 승인을 받아 진행하였다. 대상자의 영양상태는 Mini-Nutritional Assessment (MNA)로 평가하였고 일반사항, 신체계측, 식습관, 3-day recall을 통해 식사 섭취 상태를 조사하였다. 식사의 질 평가는 식품군의 다양성(Dietary diversity score ,DDS), 식품의 다양성(Dietary variety score, DVS), 식사의 질(Diet Quality Index-International, DQI-I)로 평가하였다. 또한 대상자의 삶의 질(The Short Form 36 Health Survey, SF-36), 우울 정도(Beck Depression Inventory, BDI)를 조사하였다. 결과는 다음과 같다. 1) 대상자들을 MNA 평가 기준에 따라 영양상태 양호 군 (n=16, 22.5%), 영양불량 위험 군(n=49, 69.0%), 영양불량 군 (n=6, 8.5%)으로 나타났다. 2) 식품군의 다양성 (DDS), 식품의 다양성 (DDS), 식사의 질 (DQI-I) 도 영양상태 양호 군 과 영양불량 위험 군 보다 영양불량 군에서 유의적으로 낮았다(p<0.01). 3) 영양불량 군의 인지기능이 다른 군에 비해 유의적으로 낮았다 (p<0.05). 4) 대상자들의 영양상태와 우울 정도 간에 음의 상관관계가 나타났고 (p<0.05), 영양상태와 삶의 질 간에 양의 상관관계가 나타났다 (p<0.01). 또한, 우울 정도와 삶의 질 간에 음의 상관 관계가 나타났다 (p<0.001). 따라서 파킨슨 환자들의 영양상태 개선을 위하여 다양한 식품 섭취 권장을 통해 식사의 질을 높이고 삶의 질과 인지기능을 향상 시키는 의학영양치료가 필요할 것으로 사료된다
Assessment of the nutritional status of Parkinson's disease (PD) patients is important since, their nutritional status influences disease outcome. The purpose of this study was to investigate the dietary habits, dietary quality, and quality of life in Korean PD patients according to their nutritiona...
Assessment of the nutritional status of Parkinson's disease (PD) patients is important since, their nutritional status influences disease outcome. The purpose of this study was to investigate the dietary habits, dietary quality, and quality of life in Korean PD patients according to their nutritional status. Seventy PD patients were recruited from K University Hospital (KMC IRB 0918-07) from February 2010 to October 2011. To diagnose PD, United Kingdom Parkinson's Society Brain Bank was used by neurology physician. The participants were interviewed and assessed using various scales, including general characteristics, anthropometric measures, dietary habits, dietary diversity score (DDS), dietary variety score (DVS), diet quality index-international (DQI-I), Beck depression inventory (BDI), Korean version of mini mental state examination (K-MMSE), and 36-item short-form health survey (SF-36). The results of the study were as follows: 1) The most of the subjects (69.0%) were at risk of malnutrition, and 8.5% and 22.5% of the subjects were malnourished and well-nourished, respectively. 2) Dietary problems and quality of diet assessed by the DDS, DVS and DQI-I were significantly lower in the malnourished group (p<0.01). 3) The malnourished group had also significantly lower quality of life and cognitive function (p<0.05). 4) Depression (p<0.05) and Quality of life (p<0.01) of the PD patients were significantly correlated with their nutritional status. These results indicate that active nutritional management is improve the nutritional status and quality of life as well as cognitive function in Parkinson's disease patients.
Assessment of the nutritional status of Parkinson's disease (PD) patients is important since, their nutritional status influences disease outcome. The purpose of this study was to investigate the dietary habits, dietary quality, and quality of life in Korean PD patients according to their nutritional status. Seventy PD patients were recruited from K University Hospital (KMC IRB 0918-07) from February 2010 to October 2011. To diagnose PD, United Kingdom Parkinson's Society Brain Bank was used by neurology physician. The participants were interviewed and assessed using various scales, including general characteristics, anthropometric measures, dietary habits, dietary diversity score (DDS), dietary variety score (DVS), diet quality index-international (DQI-I), Beck depression inventory (BDI), Korean version of mini mental state examination (K-MMSE), and 36-item short-form health survey (SF-36). The results of the study were as follows: 1) The most of the subjects (69.0%) were at risk of malnutrition, and 8.5% and 22.5% of the subjects were malnourished and well-nourished, respectively. 2) Dietary problems and quality of diet assessed by the DDS, DVS and DQI-I were significantly lower in the malnourished group (p<0.01). 3) The malnourished group had also significantly lower quality of life and cognitive function (p<0.05). 4) Depression (p<0.05) and Quality of life (p<0.01) of the PD patients were significantly correlated with their nutritional status. These results indicate that active nutritional management is improve the nutritional status and quality of life as well as cognitive function in Parkinson's disease patients.
주제어
#Parkinson's disease
#nutritional status
#dietary quality
#quality of life
#cognitive status
학위논문 정보
저자
윤재희
학위수여기관
경희대학교
학위구분
국내석사
학과
의학영양학과
지도교수
조여원
발행연도
2012
총페이지
88 p.
키워드
Parkinson's disease,
nutritional status,
dietary quality,
quality of life,
cognitive status
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