친환경적이고 자연적인 소비자의 구매 패턴 및 사용 추이는 생약을 포함한 식물성 원료에서 해양원료까지 다양한 천연소재를 이용한 화장품 개발로 이어져 천연화장품, 한방화장품의 관심이 커지고 있으며 천연물이 가진 다양한 효과를 기대하여 화장품 개발에 천연물이 이용되고 있다. 황촉규 (hibiscus manihot)는 무궁화과 (malvaceae)에 속하는 쌍떡잎식물로 한해살이 풀이며 닥풀 이라고도 한다. 본 논문은 황촉규의 뿌리에 점질성 물질이 풍부하게 존재 한다는 사실에 착안하여 뿌리에서 점질성 물질을 추출하여 그 성분을 분석하고 화장품 원료로서의 사용 가능성 및 기타소재로서 활용 방안에 대하여 알아보고자 한다. 황촉규의 뿌리를 잘 세척하고 세절하여 ...
친환경적이고 자연적인 소비자의 구매 패턴 및 사용 추이는 생약을 포함한 식물성 원료에서 해양원료까지 다양한 천연소재를 이용한 화장품 개발로 이어져 천연화장품, 한방화장품의 관심이 커지고 있으며 천연물이 가진 다양한 효과를 기대하여 화장품 개발에 천연물이 이용되고 있다. 황촉규 (hibiscus manihot)는 무궁화과 (malvaceae)에 속하는 쌍떡잎식물로 한해살이 풀이며 닥풀 이라고도 한다. 본 논문은 황촉규의 뿌리에 점질성 물질이 풍부하게 존재 한다는 사실에 착안하여 뿌리에서 점질성 물질을 추출하여 그 성분을 분석하고 화장품 원료로서의 사용 가능성 및 기타소재로서 활용 방안에 대하여 알아보고자 한다. 황촉규의 뿌리를 잘 세척하고 세절하여 정제수 (D.I Water), 50% EtOH, 100% EtOH,로 추출, 정제수 분획물 14,76%, 50% EtOH 분획물 9.26%, 100% EtOH 분획물 4.81%를 얻었다. 이를 근거로 수득률을 계산하고 추출 조건을 결정할 수 있었다. 황촉규는 추출용매로 정제수, 추출온도 30℃의 조건에서 추출 수율이 가장 높은 것으로 나타났으며 분획물로 얻어진 시료는 기기 분석을 통하여 함유 아미노산의 분석과 당의 유기산 성분을 분석 하였다. 이 결과 황촉규의 점질성 물질 속에 L-asprarigine, gamma-Aminobutylric acid, L-aspartic acid, L-glutamic acid, L-alanine, L-1-methylhistidine, L-threonine, L-serine 등의 순으로 풍부한 아미노산이 존재함을 확인 하였다. 이 실험 결과를 통해 황촉규의 점질액 속에는 풍부한 아미노산의 함유와 뮤코 다당의 존재를 확인 할 수 있었으며 화장품 제형에서 점도 조절제 및 보습제로의 활용 가치가 높은 것으로 사려된다. 이와 같이 천연에서 얻어지는 소재를 이용하여 화장품 원료나 기타 식품 및 의약품의 원료로서 개발이 가능 할 것으로 사려되며 더 많은 연구가 진행되어 천연 소재의 다양한 이용으로 이어지길 바란다.
친환경적이고 자연적인 소비자의 구매 패턴 및 사용 추이는 생약을 포함한 식물성 원료에서 해양원료까지 다양한 천연소재를 이용한 화장품 개발로 이어져 천연화장품, 한방화장품의 관심이 커지고 있으며 천연물이 가진 다양한 효과를 기대하여 화장품 개발에 천연물이 이용되고 있다. 황촉규 (hibiscus manihot)는 무궁화과 (malvaceae)에 속하는 쌍떡잎식물로 한해살이 풀이며 닥풀 이라고도 한다. 본 논문은 황촉규의 뿌리에 점질성 물질이 풍부하게 존재 한다는 사실에 착안하여 뿌리에서 점질성 물질을 추출하여 그 성분을 분석하고 화장품 원료로서의 사용 가능성 및 기타소재로서 활용 방안에 대하여 알아보고자 한다. 황촉규의 뿌리를 잘 세척하고 세절하여 정제수 (D.I Water), 50% EtOH, 100% EtOH,로 추출, 정제수 분획물 14,76%, 50% EtOH 분획물 9.26%, 100% EtOH 분획물 4.81%를 얻었다. 이를 근거로 수득률을 계산하고 추출 조건을 결정할 수 있었다. 황촉규는 추출용매로 정제수, 추출온도 30℃의 조건에서 추출 수율이 가장 높은 것으로 나타났으며 분획물로 얻어진 시료는 기기 분석을 통하여 함유 아미노산의 분석과 당의 유기산 성분을 분석 하였다. 이 결과 황촉규의 점질성 물질 속에 L-asprarigine, gamma-Aminobutylric acid, L-aspartic acid, L-glutamic acid, L-alanine, L-1-methylhistidine, L-threonine, L-serine 등의 순으로 풍부한 아미노산이 존재함을 확인 하였다. 이 실험 결과를 통해 황촉규의 점질액 속에는 풍부한 아미노산의 함유와 뮤코 다당의 존재를 확인 할 수 있었으며 화장품 제형에서 점도 조절제 및 보습제로의 활용 가치가 높은 것으로 사려된다. 이와 같이 천연에서 얻어지는 소재를 이용하여 화장품 원료나 기타 식품 및 의약품의 원료로서 개발이 가능 할 것으로 사려되며 더 많은 연구가 진행되어 천연 소재의 다양한 이용으로 이어지길 바란다.
Due to the eco-friendly and nature-centric purchase pattern and usage trend of customers, a variety of natural material from plant ingredients, including herb medicine, to oceanic ingredients are often used for the development of cosmetic products. Accordingly, the customer has become more intereste...
Due to the eco-friendly and nature-centric purchase pattern and usage trend of customers, a variety of natural material from plant ingredients, including herb medicine, to oceanic ingredients are often used for the development of cosmetic products. Accordingly, the customer has become more interested in natural and Chinese-medicine cosmetic products, expecting various effects of natural ingredients. The hibiscus manihot is a dicotyledonous plant that belongs to the malvaceae. It is also an annual plant that is called as sunset hibiscus. This research is based on the fact that the roots of hibiscus manihot contains a large amount of sticky substance. Therefore, the purpose of this research is to extract and analyse the sticky substance of hibiscus manihot, and examine its possibilities as the ingredients of cosmetic products and for other usages as well. After washing thoroughly and fine-cutting the roots of hibiscus manihot, the sticky substance was extracted using the distilled water, 50% EtOH, and 100% EtOH respectively. As a result, 14.76% of the distilled water fraction, 9.26% of 50% EtOH fraction, and 4.81% of 100% EtOH fraction could be obtained. Based on this result, the yield was calculated and the extracting conditions could be determined. It was found that the extracting yield was the highest when the distilled water at the temperature of 30 degree was used for the hibiscus manihot. The sample obtained from the fractions were analyzed for the amino acid substance and the organic acid substance of sugar. As a result, it was found that amino acids were contained in abundance in the sticky substance of hibiscus manihot, in the order of L-asprarigine, gamma-Aminobutylric acid, L-aspartic acid, L-glutamic acid, L-alanine, L-1-methylhistidine, L-threonine, and L-serin. The amino acids are the basic substances that form the protein for the production of cosmetic products, and they are normally contained in the outer layer of skin, regulating the change in pH and moisture, as well as acting as the buffer. In addition, as for the saccharide, the acidic mucopolysaccharides and the neutral mucopolysaccharides were found from the analysis of the sample. The research has found that the sticky fluid of hibiscus manihot contains abundant amino acids and mucopolysaccharides. It can also be implied that the hibiscus manihot extract is of high value in the dosage form of cosmetic products as it can be used as the viscosity regulator as well as moisture retainer. In conclusion, the natural substances can be developed as ingredients of cosmetic products, processed foods or drugs. The further researches should be conducted in order to facilitate the various usages of natural ingredient
Due to the eco-friendly and nature-centric purchase pattern and usage trend of customers, a variety of natural material from plant ingredients, including herb medicine, to oceanic ingredients are often used for the development of cosmetic products. Accordingly, the customer has become more interested in natural and Chinese-medicine cosmetic products, expecting various effects of natural ingredients. The hibiscus manihot is a dicotyledonous plant that belongs to the malvaceae. It is also an annual plant that is called as sunset hibiscus. This research is based on the fact that the roots of hibiscus manihot contains a large amount of sticky substance. Therefore, the purpose of this research is to extract and analyse the sticky substance of hibiscus manihot, and examine its possibilities as the ingredients of cosmetic products and for other usages as well. After washing thoroughly and fine-cutting the roots of hibiscus manihot, the sticky substance was extracted using the distilled water, 50% EtOH, and 100% EtOH respectively. As a result, 14.76% of the distilled water fraction, 9.26% of 50% EtOH fraction, and 4.81% of 100% EtOH fraction could be obtained. Based on this result, the yield was calculated and the extracting conditions could be determined. It was found that the extracting yield was the highest when the distilled water at the temperature of 30 degree was used for the hibiscus manihot. The sample obtained from the fractions were analyzed for the amino acid substance and the organic acid substance of sugar. As a result, it was found that amino acids were contained in abundance in the sticky substance of hibiscus manihot, in the order of L-asprarigine, gamma-Aminobutylric acid, L-aspartic acid, L-glutamic acid, L-alanine, L-1-methylhistidine, L-threonine, and L-serin. The amino acids are the basic substances that form the protein for the production of cosmetic products, and they are normally contained in the outer layer of skin, regulating the change in pH and moisture, as well as acting as the buffer. In addition, as for the saccharide, the acidic mucopolysaccharides and the neutral mucopolysaccharides were found from the analysis of the sample. The research has found that the sticky fluid of hibiscus manihot contains abundant amino acids and mucopolysaccharides. It can also be implied that the hibiscus manihot extract is of high value in the dosage form of cosmetic products as it can be used as the viscosity regulator as well as moisture retainer. In conclusion, the natural substances can be developed as ingredients of cosmetic products, processed foods or drugs. The further researches should be conducted in order to facilitate the various usages of natural ingredient
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