본 연구는 메밀 새싹에 특정 파장을 조사하여 플라보노이드 함량의 변화를 알아보고 메밀 새싹 부위에 따른 플라보노이드의 분포를 알아보았다. 그리고 메밀 새싹 재배 기간 동안 플라보노이드 함량의 최대치가 어느 시점인지 알아보기 위해 실시하였다. 주결과는 다음과 같다. 1. 메밀 새싹의 배축의 길이는 암조건에서 가장 길고(10.4cm) 청색광에서 가장 짧다(7.28cm). 뿌리의 길이는 ...
본 연구는 메밀 새싹에 특정 파장을 조사하여 플라보노이드 함량의 변화를 알아보고 메밀 새싹 부위에 따른 플라보노이드의 분포를 알아보았다. 그리고 메밀 새싹 재배 기간 동안 플라보노이드 함량의 최대치가 어느 시점인지 알아보기 위해 실시하였다. 주결과는 다음과 같다. 1. 메밀 새싹의 배축의 길이는 암조건에서 가장 길고(10.4cm) 청색광에서 가장 짧다(7.28cm). 뿌리의 길이는 적색광에서 가장 길고(5.96cm) 청색광에서 가장 짧았다(4.78cm). 건물중은 모든 광원에서 유의차가 없는 수준으로 측정되었다. 2. 메밀 새싹의 총 페놀함량은 청색광에서 가장 높은 함량을 보였다(105.7mg GAE/g D.W.). 그 외에 암조건, 형광등, 적색광에서는 각 광질간의 유의차가 없다. 3. 메밀 새싹의 총 플라보노이드함량은 청색광에서 가장 높은 함량을 보였고(18.1mg QE/g D.W.), 암조건에서 가장 낮은 함량을 보였다(8.7mg QE/g D.W.). 4. 메밀 새싹의 항산화활성은 대조구인 암조건(21.5mg VCE/g D.W.)에 비해 형광등(34.5mg VCE/g D.W.), 적색광(34.3mg VCE/g D.W.), 청색광(35.2mg VCE/g D.W.)에서 항산화 활성이 높게 나타났다. 5. 메밀 새싹의 기존에 밝혀진 chlorogenic acid, orientin isoorientin, vitexin, isovitexin, rutin외에 한 가지 물질을 더 분리하였다. 6. 새롭게 분리된 화합물은 HPLC-DAD-ESI/Q-TOF MS를 통해 분석한 결과 질량과 그 fragment들이 같은 isomer 타입의 rutin으로 판단되나, NMR 분석을 통한 구조 동정이 요구된다. 7. 메밀 새싹의 자엽 부위에서 chlorogenic acid를 제외한 다른 6가지 플라보노이드 는 모든 처리구에서 측정되었고, 암조건에 비해 형광등, 적색광, 청색광 모두 플라보노이드 함량이 높은 것을 확인하였다. 8. 메밀 새싹의 줄기 부위에서는 chlorogenic acid, 새로이 분리된 화합물, rutin만이 측정되었다. chlorogenic acid는 자엽 부위와 다르게 모든 광질에서 측정되었다. 9. 메밀 새싹의 뿌리에서 chlorogenic acid는 모든 광질에서 측정되었으나 orientin, isoorientin, vitexin, isovitexin은 모든 광질에서 측정되지 않았다. 새로이 분리된 화합물, rutin은 청색광에서만 측정되었다. 10. 대조구인 암조건에 비해 플라보노이드 함량은 모든 광원에서 높게 나타났고, 청색광에서 가장 높은 함량을 나타낸다. 메밀의 대표적인 phenol 물질은 rutin 뿐만이 아니라 isoorientin, isovitexin도 큰 비율을 차지한다. 11. 생육에 따라 항산화활성은 모든 광원에서 발아 일수가 경과함에 따라 항산화활성이 증가하였다. 대조구인 암조건에 비해 모든 광원에서 높은 항산화활성을 나타낸다. 12. 생육에 따른 chlorogenic acid와 플라보노이드의 일종인 orientin, isoorientin, vitexin, isovitexin, rutin isomer 추정 화합물, rutin은 광원에 관계없이 모두 증가하였으며 암조건에 비해 큰 폭으로 증가하였다. 13. 메밀 새싹 재배 시 암조건보다 광조건에서 플라보노이드의 함량이 증가하는 경향을 나타내어 건강기능성 물질이 증가된 재배 조건은 광처리가 효율적인 것으로 판단된다. 새싹채소로의 이용 시 기호도는 향후 선호도 조사나 맛에 영향을 미치는 물질의 변화를 알아보는 것이 필요하리라 판단된다.
본 연구는 메밀 새싹에 특정 파장을 조사하여 플라보노이드 함량의 변화를 알아보고 메밀 새싹 부위에 따른 플라보노이드의 분포를 알아보았다. 그리고 메밀 새싹 재배 기간 동안 플라보노이드 함량의 최대치가 어느 시점인지 알아보기 위해 실시하였다. 주결과는 다음과 같다. 1. 메밀 새싹의 배축의 길이는 암조건에서 가장 길고(10.4cm) 청색광에서 가장 짧다(7.28cm). 뿌리의 길이는 적색광에서 가장 길고(5.96cm) 청색광에서 가장 짧았다(4.78cm). 건물중은 모든 광원에서 유의차가 없는 수준으로 측정되었다. 2. 메밀 새싹의 총 페놀함량은 청색광에서 가장 높은 함량을 보였다(105.7mg GAE/g D.W.). 그 외에 암조건, 형광등, 적색광에서는 각 광질간의 유의차가 없다. 3. 메밀 새싹의 총 플라보노이드함량은 청색광에서 가장 높은 함량을 보였고(18.1mg QE/g D.W.), 암조건에서 가장 낮은 함량을 보였다(8.7mg QE/g D.W.). 4. 메밀 새싹의 항산화활성은 대조구인 암조건(21.5mg VCE/g D.W.)에 비해 형광등(34.5mg VCE/g D.W.), 적색광(34.3mg VCE/g D.W.), 청색광(35.2mg VCE/g D.W.)에서 항산화 활성이 높게 나타났다. 5. 메밀 새싹의 기존에 밝혀진 chlorogenic acid, orientin isoorientin, vitexin, isovitexin, rutin외에 한 가지 물질을 더 분리하였다. 6. 새롭게 분리된 화합물은 HPLC-DAD-ESI/Q-TOF MS를 통해 분석한 결과 질량과 그 fragment들이 같은 isomer 타입의 rutin으로 판단되나, NMR 분석을 통한 구조 동정이 요구된다. 7. 메밀 새싹의 자엽 부위에서 chlorogenic acid를 제외한 다른 6가지 플라보노이드 는 모든 처리구에서 측정되었고, 암조건에 비해 형광등, 적색광, 청색광 모두 플라보노이드 함량이 높은 것을 확인하였다. 8. 메밀 새싹의 줄기 부위에서는 chlorogenic acid, 새로이 분리된 화합물, rutin만이 측정되었다. chlorogenic acid는 자엽 부위와 다르게 모든 광질에서 측정되었다. 9. 메밀 새싹의 뿌리에서 chlorogenic acid는 모든 광질에서 측정되었으나 orientin, isoorientin, vitexin, isovitexin은 모든 광질에서 측정되지 않았다. 새로이 분리된 화합물, rutin은 청색광에서만 측정되었다. 10. 대조구인 암조건에 비해 플라보노이드 함량은 모든 광원에서 높게 나타났고, 청색광에서 가장 높은 함량을 나타낸다. 메밀의 대표적인 phenol 물질은 rutin 뿐만이 아니라 isoorientin, isovitexin도 큰 비율을 차지한다. 11. 생육에 따라 항산화활성은 모든 광원에서 발아 일수가 경과함에 따라 항산화활성이 증가하였다. 대조구인 암조건에 비해 모든 광원에서 높은 항산화활성을 나타낸다. 12. 생육에 따른 chlorogenic acid와 플라보노이드의 일종인 orientin, isoorientin, vitexin, isovitexin, rutin isomer 추정 화합물, rutin은 광원에 관계없이 모두 증가하였으며 암조건에 비해 큰 폭으로 증가하였다. 13. 메밀 새싹 재배 시 암조건보다 광조건에서 플라보노이드의 함량이 증가하는 경향을 나타내어 건강기능성 물질이 증가된 재배 조건은 광처리가 효율적인 것으로 판단된다. 새싹채소로의 이용 시 기호도는 향후 선호도 조사나 맛에 영향을 미치는 물질의 변화를 알아보는 것이 필요하리라 판단된다.
This experiment was conducted to evaluate light effect whether different light resources may affect to the growth of buckwheat sprouts and the content of phytochemical components. Light resources were individually treated to pre-germinated seedlings, which were consisted of dark condition, fluoresce...
This experiment was conducted to evaluate light effect whether different light resources may affect to the growth of buckwheat sprouts and the content of phytochemical components. Light resources were individually treated to pre-germinated seedlings, which were consisted of dark condition, fluorescent light, red, and blue LEDs, irradiating 30 μmol·m-2·s1 intensity except for dark condition. Experimental data were biomass, length, total phenolics, total flavonoids, antioxidant activity, and individual flavonoid content in the sprouts. The data include each part of sprouts and each growth stage. Major results were described in the following categories. 1. The shoot length of common buckwheat sprout was the longest value (10.4cm) in dark condition and shortest value (7.28cm) in blue light. The length of root was the longest value (5.96cm) in red light, and shortest value (4.78cm) in blue light. 2. The total phenolic content of common buckwheat sprout was the highest in blue light, exhibiting 105.7mg GAE/g D.W. among light treatments. There were no significant difference between fluorescent light and red LED treatments. The content in dark condition was the lowest value. 3. The total flavonoid content of common buckwheat sprout was not significantly differed among fluorescent light, red, and blue LEDs, exhibiting about 17 to 18mg QE/g D.W. Otherwise, the content of total flavonoids was significantly low, presenting 8.7mg QE/g D.W. 4. The antioxidant activity of common buckwheat sprouts was shown to similar value among light treatments, exhibiting 34.5mg VCE/g D.W. in fluorescent light, 34.3mg VCE/g D.W. red LED, 35.2mg VCE/g D.W. in blue LED. The activity of sprouts grown under dark condition was shown significantly low value, presenting 21.5mg VCE/g D.W. 5. Phenolic compounds in buckwheat sprouts had known 6 major components, including chlorogenic acid, orientin, isoorientin, vitexin, isovitexin, and rutin. In this study, we found additional one compound that may be an isomer form of rutin. 6. The newly separated compound was analyzed by LC-MS/MS, which had [M+H]+ = 611.17 and fragmented [M+H]+ = 465.10 and [M+H]+ = 303.05. The MS values was same with this mass of rutin. Thus, it should be interpreted as isomer of rutin although further NMR analysis will be accomplished. 7. Among the sprout part analysis, leaf contained orientin, isoorientin, vitexin, isovitexin, a rutin isomer and rutin. Their content in dark condition was shown the lowest value. 8. The shoot contained only chlorogenic acid, a rutin isomer and rutin. Other flavonoids were not detected. The content of detected compounds were higher in blue light resources, including blue LED and fluorescent light. 9. The root grown under each of dark, fluorescent, and red light contained only chlorogenic acid. In blue light treatment, root contained chlorogenic acid, a rutin isomer, and rutin. However, the detected compounds in shoot and root were contained relatively small amount as compared with the content in leaf. 10. In the sprout growing stage, individual flavonoid content and antioxidant activity were gradually increased when period of sprout growth was longer. The tendency were similarly shown all of light treatments. Dark condition induced the lowest value of flavonoid content.
This experiment was conducted to evaluate light effect whether different light resources may affect to the growth of buckwheat sprouts and the content of phytochemical components. Light resources were individually treated to pre-germinated seedlings, which were consisted of dark condition, fluorescent light, red, and blue LEDs, irradiating 30 μmol·m-2·s1 intensity except for dark condition. Experimental data were biomass, length, total phenolics, total flavonoids, antioxidant activity, and individual flavonoid content in the sprouts. The data include each part of sprouts and each growth stage. Major results were described in the following categories. 1. The shoot length of common buckwheat sprout was the longest value (10.4cm) in dark condition and shortest value (7.28cm) in blue light. The length of root was the longest value (5.96cm) in red light, and shortest value (4.78cm) in blue light. 2. The total phenolic content of common buckwheat sprout was the highest in blue light, exhibiting 105.7mg GAE/g D.W. among light treatments. There were no significant difference between fluorescent light and red LED treatments. The content in dark condition was the lowest value. 3. The total flavonoid content of common buckwheat sprout was not significantly differed among fluorescent light, red, and blue LEDs, exhibiting about 17 to 18mg QE/g D.W. Otherwise, the content of total flavonoids was significantly low, presenting 8.7mg QE/g D.W. 4. The antioxidant activity of common buckwheat sprouts was shown to similar value among light treatments, exhibiting 34.5mg VCE/g D.W. in fluorescent light, 34.3mg VCE/g D.W. red LED, 35.2mg VCE/g D.W. in blue LED. The activity of sprouts grown under dark condition was shown significantly low value, presenting 21.5mg VCE/g D.W. 5. Phenolic compounds in buckwheat sprouts had known 6 major components, including chlorogenic acid, orientin, isoorientin, vitexin, isovitexin, and rutin. In this study, we found additional one compound that may be an isomer form of rutin. 6. The newly separated compound was analyzed by LC-MS/MS, which had [M+H]+ = 611.17 and fragmented [M+H]+ = 465.10 and [M+H]+ = 303.05. The MS values was same with this mass of rutin. Thus, it should be interpreted as isomer of rutin although further NMR analysis will be accomplished. 7. Among the sprout part analysis, leaf contained orientin, isoorientin, vitexin, isovitexin, a rutin isomer and rutin. Their content in dark condition was shown the lowest value. 8. The shoot contained only chlorogenic acid, a rutin isomer and rutin. Other flavonoids were not detected. The content of detected compounds were higher in blue light resources, including blue LED and fluorescent light. 9. The root grown under each of dark, fluorescent, and red light contained only chlorogenic acid. In blue light treatment, root contained chlorogenic acid, a rutin isomer, and rutin. However, the detected compounds in shoot and root were contained relatively small amount as compared with the content in leaf. 10. In the sprout growing stage, individual flavonoid content and antioxidant activity were gradually increased when period of sprout growth was longer. The tendency were similarly shown all of light treatments. Dark condition induced the lowest value of flavonoid content.
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