본 연구는 자료 분석을 통하여 선정된 263건의 유형별 아크릴아마이드 함량을 분석해 그 위험성을 추정하고자 하였다. 우리나라 아크릴아마이드 분석법은 미국 FDA의 추천 방법에 따라 LC-MS/MS를 이용한다. 모든 시료에 동일한 전처리 방법을 적용하는 이 방법을 활용하기 위해 모든 시료에 대해 아크릴마아이드 회수율 시험과 ...
본 연구는 자료 분석을 통하여 선정된 263건의 유형별 아크릴아마이드 함량을 분석해 그 위험성을 추정하고자 하였다. 우리나라 아크릴아마이드 분석법은 미국 FDA의 추천 방법에 따라 LC-MS/MS를 이용한다. 모든 시료에 동일한 전처리 방법을 적용하는 이 방법을 활용하기 위해 모든 시료에 대해 아크릴마아이드 회수율 시험과 직선성, 검출한계 및 정량한계, 정밀도와 정확도를 측정하였다. 그 결과, 회수율은 82.1~100.5%로 매우 양호한 결과를 나타냈으며, 직선성 0.9997, 검출한계 3.2 ㎍/kg, 정량한계 9.6 ㎍/kg으로 나타났다. 또한 정밀도와 정확도를 확인하기 위하여 10~500 ㎍/kg의 농도로 아크릴아마이드 표준물질을 제조하여 3일간 3회 반복(Intra-day, inter-day)하여 측정한 결과 각각 0.6~4.2%, 3.8~5.8%로 국제적 수준의 상대표준편차값인 15% 이하를 보여 매우 양호한 것으로 평가되었다. 국내 가공식품에 대한 아크릴아마이드 오염도는 감자스낵 40.2~1428.7 ㎍/kg, 감자 외 스낵 26.4~692.9 ㎍/kg, 비스킷류 15.1~713.3 ㎍/kg, 유아용 비스킷 39.1~289.2 ㎍/kg, 식빵류 ND~17.0 ㎍/kg 초콜릿가공품 11.5~231.6 ㎍/kg, 침출차 26.8~888.6 ㎍/kg, 볶은 커피 76.8~244 ㎍/kg, 인스턴트커피 318.3~989.4 ㎍/kg, 조제커피 96.2~476.3 ㎍/kg, 땅콩 또는 견과류 가공품 17.3~135 ㎍/kg, 조미김 19.4~334.8㎍/kg, 감자튀김 92.8~1079.9 ㎍/kg, 아침식사용 시리얼 15.4~370.1 ㎍/kg 수준의 결과를 보였다. 식품의약품안전청에서 감자스낵과 감자튀김에만 설정해 놓은 아크릴아마이드 저감화 권고치를 초과하는 제품은 각각 3개, 1개 검출되었다. EU의 아크릴아마이드 지표기준치와 비교하면 비스킷 4개, 유아용 비스킷 1개, 감자튀김 4개, 인스턴트커피 5개가 기준치를 초과하는 것으로 나타났다. 아크릴아마이드는 가열시간과 온도에 크게 영향을 받는 물질이다. 정부에서는 아크릴아마이드 모니터링을 꾸준히 실시하여 아크릴아마이드가 다량 검출되는 식품에 대해 아크릴아마이드 기준치를 설정하고, 식품 제조업체는 원료의 구성비, 제조공정 등을 개선하는 노력이 필요하다.
본 연구는 자료 분석을 통하여 선정된 263건의 유형별 아크릴아마이드 함량을 분석해 그 위험성을 추정하고자 하였다. 우리나라 아크릴아마이드 분석법은 미국 FDA의 추천 방법에 따라 LC-MS/MS를 이용한다. 모든 시료에 동일한 전처리 방법을 적용하는 이 방법을 활용하기 위해 모든 시료에 대해 아크릴마아이드 회수율 시험과 직선성, 검출한계 및 정량한계, 정밀도와 정확도를 측정하였다. 그 결과, 회수율은 82.1~100.5%로 매우 양호한 결과를 나타냈으며, 직선성 0.9997, 검출한계 3.2 ㎍/kg, 정량한계 9.6 ㎍/kg으로 나타났다. 또한 정밀도와 정확도를 확인하기 위하여 10~500 ㎍/kg의 농도로 아크릴아마이드 표준물질을 제조하여 3일간 3회 반복(Intra-day, inter-day)하여 측정한 결과 각각 0.6~4.2%, 3.8~5.8%로 국제적 수준의 상대표준편차값인 15% 이하를 보여 매우 양호한 것으로 평가되었다. 국내 가공식품에 대한 아크릴아마이드 오염도는 감자스낵 40.2~1428.7 ㎍/kg, 감자 외 스낵 26.4~692.9 ㎍/kg, 비스킷류 15.1~713.3 ㎍/kg, 유아용 비스킷 39.1~289.2 ㎍/kg, 식빵류 ND~17.0 ㎍/kg 초콜릿가공품 11.5~231.6 ㎍/kg, 침출차 26.8~888.6 ㎍/kg, 볶은 커피 76.8~244 ㎍/kg, 인스턴트커피 318.3~989.4 ㎍/kg, 조제커피 96.2~476.3 ㎍/kg, 땅콩 또는 견과류 가공품 17.3~135 ㎍/kg, 조미김 19.4~334.8㎍/kg, 감자튀김 92.8~1079.9 ㎍/kg, 아침식사용 시리얼 15.4~370.1 ㎍/kg 수준의 결과를 보였다. 식품의약품안전청에서 감자스낵과 감자튀김에만 설정해 놓은 아크릴아마이드 저감화 권고치를 초과하는 제품은 각각 3개, 1개 검출되었다. EU의 아크릴아마이드 지표기준치와 비교하면 비스킷 4개, 유아용 비스킷 1개, 감자튀김 4개, 인스턴트커피 5개가 기준치를 초과하는 것으로 나타났다. 아크릴아마이드는 가열시간과 온도에 크게 영향을 받는 물질이다. 정부에서는 아크릴아마이드 모니터링을 꾸준히 실시하여 아크릴아마이드가 다량 검출되는 식품에 대해 아크릴아마이드 기준치를 설정하고, 식품 제조업체는 원료의 구성비, 제조공정 등을 개선하는 노력이 필요하다.
In this study, processed foods were selected based on published domestic research reports. Acrylamide analysis was performed based on the FDA method by LC-MS/MS in 263 processed foods (potato snack, other than potato snacs, biscuit, infant biscuit, bread, chocolate product, leached tea, roasted coff...
In this study, processed foods were selected based on published domestic research reports. Acrylamide analysis was performed based on the FDA method by LC-MS/MS in 263 processed foods (potato snack, other than potato snacs, biscuit, infant biscuit, bread, chocolate product, leached tea, roasted coffee, instant coffee, delicatessen coffee (mixed), nuts and nut product, seasoned and roasted laver, french fries, breakfast cereal). A recovery test, linearity, LOD, LOQ, precision and accuracy were tested for the validation of analysis is method. As a result, recovery of all samples 82.1~100.5% with most samples having a recovery of 80%. The linearity is demonstrated R2 of 0.9997. The limit of detection (LOD) and limit of quantification (LOQ) was estimated 3.2, 9.6 ㎍/kg. In addition, the precision and accuracy checked. Acrylamide concentration were 10, 25, 50, 100, 250, 500 ㎍/kg. Intra-day (three times) 0.6~4.2%, inter-day (three day) 3.8~5.8%. Precision and accuracy detected to less than RSD, 15%. This analytical method is very effective. Based on the measured acrylamide level in domestic processed food products, the acrylamide concentrations of potato snacks were 40.2~1428.7 ㎍/kg, other than potato snacks were 26.4~692.9 ㎍/kg, biscuits were 15.1~713.3 ㎍/kg (infant biscuit: 39.1~289.2 ㎍/kg), breads were ND~17 ㎍/kg, chocolate products were 11.5~231.6 ㎍/kg, leached tea were 26.8~888.6 ㎍/kg, roasted coffee were 76.8~244 ㎍/kg, instant coffee were 318.3~989.4 ㎍/kg (delicatessen coffee(mixed): 96.2~476.3 ㎍/kg), nuts and nut products were 17.3~135 ㎍/kg, french fries were 92.8~1079.9 ㎍/kg, breakfast cereals were 15.4~370.1 ㎍/kg. Korea Food and Drug Administration set up the standard only potato snacks and french fries (1,000 ㎍/kg). But foods exceeding the standard were found potato snack, french fries. And European Union set up the standard in potato snack (1,000 ㎍/kg), biscuit (500 ㎍/kg), infant biscuit (250 ㎍/kg), instant coffee (900 ㎍/kg), french fries (600 ㎍/kg). But foods exceeding the standard were found potato snack, biscuit, infant biscuit, instant coffee, french fries. Besides, acrylamide concentration of leached tea was highly detected. But the standard of leached tea is not set up in foreign countries as well as Korea. In this study, most samples were detected highly in acrylamide concentration. Acrylamide is greatly affected heating temperature and time. Therefore, the government must conducted a steady monitoring. And processed food products that acrylamide concentration highly detected is a need to a set up the standard. Food manufacturers, raw materials of composition ratio, as well as the manufacturing process should be improved.
In this study, processed foods were selected based on published domestic research reports. Acrylamide analysis was performed based on the FDA method by LC-MS/MS in 263 processed foods (potato snack, other than potato snacs, biscuit, infant biscuit, bread, chocolate product, leached tea, roasted coffee, instant coffee, delicatessen coffee (mixed), nuts and nut product, seasoned and roasted laver, french fries, breakfast cereal). A recovery test, linearity, LOD, LOQ, precision and accuracy were tested for the validation of analysis is method. As a result, recovery of all samples 82.1~100.5% with most samples having a recovery of 80%. The linearity is demonstrated R2 of 0.9997. The limit of detection (LOD) and limit of quantification (LOQ) was estimated 3.2, 9.6 ㎍/kg. In addition, the precision and accuracy checked. Acrylamide concentration were 10, 25, 50, 100, 250, 500 ㎍/kg. Intra-day (three times) 0.6~4.2%, inter-day (three day) 3.8~5.8%. Precision and accuracy detected to less than RSD, 15%. This analytical method is very effective. Based on the measured acrylamide level in domestic processed food products, the acrylamide concentrations of potato snacks were 40.2~1428.7 ㎍/kg, other than potato snacks were 26.4~692.9 ㎍/kg, biscuits were 15.1~713.3 ㎍/kg (infant biscuit: 39.1~289.2 ㎍/kg), breads were ND~17 ㎍/kg, chocolate products were 11.5~231.6 ㎍/kg, leached tea were 26.8~888.6 ㎍/kg, roasted coffee were 76.8~244 ㎍/kg, instant coffee were 318.3~989.4 ㎍/kg (delicatessen coffee(mixed): 96.2~476.3 ㎍/kg), nuts and nut products were 17.3~135 ㎍/kg, french fries were 92.8~1079.9 ㎍/kg, breakfast cereals were 15.4~370.1 ㎍/kg. Korea Food and Drug Administration set up the standard only potato snacks and french fries (1,000 ㎍/kg). But foods exceeding the standard were found potato snack, french fries. And European Union set up the standard in potato snack (1,000 ㎍/kg), biscuit (500 ㎍/kg), infant biscuit (250 ㎍/kg), instant coffee (900 ㎍/kg), french fries (600 ㎍/kg). But foods exceeding the standard were found potato snack, biscuit, infant biscuit, instant coffee, french fries. Besides, acrylamide concentration of leached tea was highly detected. But the standard of leached tea is not set up in foreign countries as well as Korea. In this study, most samples were detected highly in acrylamide concentration. Acrylamide is greatly affected heating temperature and time. Therefore, the government must conducted a steady monitoring. And processed food products that acrylamide concentration highly detected is a need to a set up the standard. Food manufacturers, raw materials of composition ratio, as well as the manufacturing process should be improved.
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