본 논문에서는 소비자들의 안전한 쌀 섭취를 위해 백미와 현미 그리고 발아현미의 미생물학적 프로파일 실험을 수행하였다. 특히, 현미와 발아현미의 경우 백미보다 더 많은 생리활성물질이 함유되어 있어 대한민국에서 수요가 증가되고 있다. 9개의 백미 10개의 현미와 발아현미의 총 균수, 포자형성 호기성균수, 진균, ...
본 논문에서는 소비자들의 안전한 쌀 섭취를 위해 백미와 현미 그리고 발아현미의 미생물학적 프로파일 실험을 수행하였다. 특히, 현미와 발아현미의 경우 백미보다 더 많은 생리활성물질이 함유되어 있어 대한민국에서 수요가 증가되고 있다. 9개의 백미 10개의 현미와 발아현미의 총 균수, 포자형성 호기성균수, 진균, 대장균군, 대장균 살모넬라 그리고 젖산균에 대하여 프로파일을 실시하였다. 백미, 현미 그리고 발아현미의 평균 총 균수는 3.9 × 105, 2.4 × 106 그리고 3.0 × 107 CFU/g, 포자형성 호기성 균수는 6.0 × 102, 4.7 × 104 그리고 8.5 × 105 CFU/g, 평균 진균수는 2.2 × 10, 4.8 × 103 그리고 1.7 × 105 CFU/g, 평균 대장균군수는 4.6, 4.2 × 103 그리고 4.3 × 103 CFU/g 로써 각각 검출되었고 평균 살모넬라균수와 대장균수는 백미, 현미 그리고 발아현미 모든 검체에서 검출 이하 한계로 확인되었다 (<100 CFU/g). 또한, 평균 젖산균수는 백미 2개 샘플과 발아현미 6개의 샘플에서 각각 4.1 × 102 CFU/g 그리고 1.8 ×105 CFU/g으로 검출되었다. 결론적으로, 현미의 미생물수가 백미보다 높게 검출되었고 발아현미의 미생물수가 현미보다 더 높게 검출되었다. 특히 발아현미의 젖산균수는 현미와 비교하여 매우 급격히 증가되었고 젖산균에 대한 DNA 동정실험결과 Weissella confusa, Pediococcus pentosaceus, and Lactobacillus fermentum 로 각각 동정되었다.
본 논문에서는 소비자들의 안전한 쌀 섭취를 위해 백미와 현미 그리고 발아현미의 미생물학적 프로파일 실험을 수행하였다. 특히, 현미와 발아현미의 경우 백미보다 더 많은 생리활성물질이 함유되어 있어 대한민국에서 수요가 증가되고 있다. 9개의 백미 10개의 현미와 발아현미의 총 균수, 포자형성 호기성균수, 진균, 대장균군, 대장균 살모넬라 그리고 젖산균에 대하여 프로파일을 실시하였다. 백미, 현미 그리고 발아현미의 평균 총 균수는 3.9 × 105, 2.4 × 106 그리고 3.0 × 107 CFU/g, 포자형성 호기성 균수는 6.0 × 102, 4.7 × 104 그리고 8.5 × 105 CFU/g, 평균 진균수는 2.2 × 10, 4.8 × 103 그리고 1.7 × 105 CFU/g, 평균 대장균군수는 4.6, 4.2 × 103 그리고 4.3 × 103 CFU/g 로써 각각 검출되었고 평균 살모넬라균수와 대장균수는 백미, 현미 그리고 발아현미 모든 검체에서 검출 이하 한계로 확인되었다 (<100 CFU/g). 또한, 평균 젖산균수는 백미 2개 샘플과 발아현미 6개의 샘플에서 각각 4.1 × 102 CFU/g 그리고 1.8 ×105 CFU/g으로 검출되었다. 결론적으로, 현미의 미생물수가 백미보다 높게 검출되었고 발아현미의 미생물수가 현미보다 더 높게 검출되었다. 특히 발아현미의 젖산균수는 현미와 비교하여 매우 급격히 증가되었고 젖산균에 대한 DNA 동정실험결과 Weissella confusa, Pediococcus pentosaceus, and Lactobacillus fermentum 로 각각 동정되었다.
In this study, the microbiological quality of white rice (WR) brown rice (BR) and germinated brown rice (GBR) was compared due to subsequently concerned more for consumers' safety. Among health conscious people, BR and germinated brown rice GBR are increasingly more popular for consumption in Korea,...
In this study, the microbiological quality of white rice (WR) brown rice (BR) and germinated brown rice (GBR) was compared due to subsequently concerned more for consumers' safety. Among health conscious people, BR and germinated brown rice GBR are increasingly more popular for consumption in Korea, because of their nutritional values being greater than ordinary WR. The microbiological profiles (Total mesophillic aerobic bacteria (TMAB), spore-forming aerobic bacteria (SAB), yeasts and molds (YM), coliforms, Escherichia coli, Salmonella spp., and lactic acid bacteria (LAB)) have been monitored for 9 WR, 10 BR and 10 GBR samples. Average TMAB counts were 3.9 × 105, 2.4 × 106 and 3.0 × 107 CFU/g, SAB counts were 6.0 × 102, 4.7 × 104 and 8.5 × 105 CFU/g, YM counts were 2.2 × 10, 4.8 × 103 and 1.7 × 105 CFU/g, coliforms counts were 4.6, 4.2 × 103 and 4.3 × 103 CFU/g, determined in WR, BR and GBR. E. coli and Salmonella spp. were determined to be below detection limit (<100 CFU/g). Average LAB counts were determined to be 4.1 × 102 CFU/g, 1.8 ×105 CFU/g in 2 WR and 6 GBR samples, respectively. However, below detection limit in 7WR and 4 GBR samples. The overall microbial counts for BR were higher than those for WR and those of GBR were higher than those of BR. Especially, the lactic acid bacteria LAB counts in GBR increased markedly and their selected representatives were Weissella confusa, Pediococcus pentosaceus, and Lactobacillus fermentum. To our knowledge, this is the first attempt to enumerate and compare LAB loads on WR, BR, and GBR.
In this study, the microbiological quality of white rice (WR) brown rice (BR) and germinated brown rice (GBR) was compared due to subsequently concerned more for consumers' safety. Among health conscious people, BR and germinated brown rice GBR are increasingly more popular for consumption in Korea, because of their nutritional values being greater than ordinary WR. The microbiological profiles (Total mesophillic aerobic bacteria (TMAB), spore-forming aerobic bacteria (SAB), yeasts and molds (YM), coliforms, Escherichia coli, Salmonella spp., and lactic acid bacteria (LAB)) have been monitored for 9 WR, 10 BR and 10 GBR samples. Average TMAB counts were 3.9 × 105, 2.4 × 106 and 3.0 × 107 CFU/g, SAB counts were 6.0 × 102, 4.7 × 104 and 8.5 × 105 CFU/g, YM counts were 2.2 × 10, 4.8 × 103 and 1.7 × 105 CFU/g, coliforms counts were 4.6, 4.2 × 103 and 4.3 × 103 CFU/g, determined in WR, BR and GBR. E. coli and Salmonella spp. were determined to be below detection limit (<100 CFU/g). Average LAB counts were determined to be 4.1 × 102 CFU/g, 1.8 ×105 CFU/g in 2 WR and 6 GBR samples, respectively. However, below detection limit in 7WR and 4 GBR samples. The overall microbial counts for BR were higher than those for WR and those of GBR were higher than those of BR. Especially, the lactic acid bacteria LAB counts in GBR increased markedly and their selected representatives were Weissella confusa, Pediococcus pentosaceus, and Lactobacillus fermentum. To our knowledge, this is the first attempt to enumerate and compare LAB loads on WR, BR, and GBR.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.