위염 (gastritis)은 점막의 표재층에 다형핵 백혈구의 침윤을 동반하며 가장 빈번히 발병하는 소화기 질환의 하나이며 위점막 염증성 질환의 총칭이다. 해삼은 대장 상피 세포의 소낭선을 자극하여 점액분비량을 증가시켜 장내 점막층의 두께를 증가시키는 황산 콘드로이친과 면역 및 염증 반응 조절에 관여하는 사포닌을 함유하고 있다. 또한 해삼은 위염 억제에 중요한 항산화 효과 및 상처치료 효과, 항균 및 항암, 항염 효과를 갖고 있다고 알려져 있다. 이에 해삼 가공 추출물을 사용하여 급, ...
위염 (gastritis)은 점막의 표재층에 다형핵 백혈구의 침윤을 동반하며 가장 빈번히 발병하는 소화기 질환의 하나이며 위점막 염증성 질환의 총칭이다. 해삼은 대장 상피 세포의 소낭선을 자극하여 점액분비량을 증가시켜 장내 점막층의 두께를 증가시키는 황산 콘드로이친과 면역 및 염증 반응 조절에 관여하는 사포닌을 함유하고 있다. 또한 해삼은 위염 억제에 중요한 항산화 효과 및 상처치료 효과, 항균 및 항암, 항염 효과를 갖고 있다고 알려져 있다. 이에 해삼 가공 추출물을 사용하여 급, 만성 위염 모델에서 해삼 가공 추출물의 항위염 및 항 위궤양 효과를 확인함으로써 건강 기능성 식품 및 천연물 신약으로써의 개발 가능성에 대하여 알아보고자 했다. 해삼 가공 추출물에 대하여 LC/MS, GC/MS 등을 통하여 성분을 분석하고 지표 성분을 확인하였다. UPLC를 통하여 지표성분의 함량을 측정한 결과 Oxanilic acid와 hydroxy-L-proline이 지표물질로 확인 되었다. 해삼 가공 추출물의 항위염 및 항위궤양 효과를 확인하기 위하여 각 실험에 60마리의 SD rats를 사용하여 위염 모델별 효능을 확인하였다. 정상군 (Nor), 대조군 (Con), 저용량 해삼 가공 추출물 투여군 (SCB I, 30 mg/kg), 중간용량 해삼 가공 추출물 투여군 (SCB II, 100 mg/kg), 고용량 해삼 가공 추출물 (SCB III, 300 mg/kg) 그리고 양성 대조군(Pos, ranitidine, 30 mg/kg)으로 나누어 해삼 가공 추출물을 각 농도별로 강제 경구투여 하였다. 급성 위염 모델인 HCl+60% ethanol 모델에서 해삼 가공 추출물은 위염 발생을 효과적으로 억제한 것을 확인할 수 있었다. 위 손상 억제율은 30 mg/kg의 농도부터 농도 의존적으로 증가했으며 300 mg/kg의 경우 98.84 %로 양성대조군인 ranitidine 의 97.08 % 보다도 효과적으로 억제하는 것을 확인하였다. NSAIDs에 의한 위궤양 모델인 indomethacin 모델에서는 농도 의존적으로 위 손상 억제율이 증가하는 양상을 보이나 HCl-ethanol 모델에서와 같은 뚜렷한 억제 효과를 관찰 할 수는 없었다. 또한 만성 위염 모델인 초산 모델에서도 병리조직학적 검경 결과 해삼 가공 추출물이 농도 의존적으로 유의한 위염 억제 및 치료 효과가 있는 것을 확인할 수 있었다. 그러나, 위액량, pH, 총산분비량을 확인하기 위해 실시한 유문 결찰법 실험에서는 위액량의 감소 혹은 pH의 증가를 확인 할 수 없었다. 이상의 연구 결과들을 통하여 해삼 가공 추출물은 다양한 급성 및 만성 위염 모델에서 우수한 효능을 확인할 수 있었다. 이는 이전의 해삼에 대한 연구 및 본 연구 결과를 종합해 볼 때 해삼의 뛰어난 위점막 보호 효과 및 상처 치유 효과로 인한 결과로 판단되어진다. 해삼 가공 과정 중 waste로 버려졌었던 해삼 가공 추출물의 위점막 보호를 통한 항 위염 효과를 확인함으로써 좀 더 경제적이며 탁월한 위점막 보호 활성을 갖는 건강기능성 식품 개발 및 천연물 신약 개발에 기초 자료로 사용될 수 있을 것이라 판단된다.
위염 (gastritis)은 점막의 표재층에 다형핵 백혈구의 침윤을 동반하며 가장 빈번히 발병하는 소화기 질환의 하나이며 위점막 염증성 질환의 총칭이다. 해삼은 대장 상피 세포의 소낭선을 자극하여 점액분비량을 증가시켜 장내 점막층의 두께를 증가시키는 황산 콘드로이친과 면역 및 염증 반응 조절에 관여하는 사포닌을 함유하고 있다. 또한 해삼은 위염 억제에 중요한 항산화 효과 및 상처치료 효과, 항균 및 항암, 항염 효과를 갖고 있다고 알려져 있다. 이에 해삼 가공 추출물을 사용하여 급, 만성 위염 모델에서 해삼 가공 추출물의 항위염 및 항 위궤양 효과를 확인함으로써 건강 기능성 식품 및 천연물 신약으로써의 개발 가능성에 대하여 알아보고자 했다. 해삼 가공 추출물에 대하여 LC/MS, GC/MS 등을 통하여 성분을 분석하고 지표 성분을 확인하였다. UPLC를 통하여 지표성분의 함량을 측정한 결과 Oxanilic acid와 hydroxy-L-proline이 지표물질로 확인 되었다. 해삼 가공 추출물의 항위염 및 항위궤양 효과를 확인하기 위하여 각 실험에 60마리의 SD rats를 사용하여 위염 모델별 효능을 확인하였다. 정상군 (Nor), 대조군 (Con), 저용량 해삼 가공 추출물 투여군 (SCB I, 30 mg/kg), 중간용량 해삼 가공 추출물 투여군 (SCB II, 100 mg/kg), 고용량 해삼 가공 추출물 (SCB III, 300 mg/kg) 그리고 양성 대조군(Pos, ranitidine, 30 mg/kg)으로 나누어 해삼 가공 추출물을 각 농도별로 강제 경구투여 하였다. 급성 위염 모델인 HCl+60% ethanol 모델에서 해삼 가공 추출물은 위염 발생을 효과적으로 억제한 것을 확인할 수 있었다. 위 손상 억제율은 30 mg/kg의 농도부터 농도 의존적으로 증가했으며 300 mg/kg의 경우 98.84 %로 양성대조군인 ranitidine 의 97.08 % 보다도 효과적으로 억제하는 것을 확인하였다. NSAIDs에 의한 위궤양 모델인 indomethacin 모델에서는 농도 의존적으로 위 손상 억제율이 증가하는 양상을 보이나 HCl-ethanol 모델에서와 같은 뚜렷한 억제 효과를 관찰 할 수는 없었다. 또한 만성 위염 모델인 초산 모델에서도 병리조직학적 검경 결과 해삼 가공 추출물이 농도 의존적으로 유의한 위염 억제 및 치료 효과가 있는 것을 확인할 수 있었다. 그러나, 위액량, pH, 총산분비량을 확인하기 위해 실시한 유문 결찰법 실험에서는 위액량의 감소 혹은 pH의 증가를 확인 할 수 없었다. 이상의 연구 결과들을 통하여 해삼 가공 추출물은 다양한 급성 및 만성 위염 모델에서 우수한 효능을 확인할 수 있었다. 이는 이전의 해삼에 대한 연구 및 본 연구 결과를 종합해 볼 때 해삼의 뛰어난 위점막 보호 효과 및 상처 치유 효과로 인한 결과로 판단되어진다. 해삼 가공 과정 중 waste로 버려졌었던 해삼 가공 추출물의 위점막 보호를 통한 항 위염 효과를 확인함으로써 좀 더 경제적이며 탁월한 위점막 보호 활성을 갖는 건강기능성 식품 개발 및 천연물 신약 개발에 기초 자료로 사용될 수 있을 것이라 판단된다.
Gastritis is the one with the infiltration of polymorphonuclear leukocyte in superficial layers of the mucous membrane, and one of the most frequent digestional and gastric mucosa inflammatory diseases. Sea cucumber are involved chondroitin sulfate, stimulating the crypt of colon epithelial cells, i...
Gastritis is the one with the infiltration of polymorphonuclear leukocyte in superficial layers of the mucous membrane, and one of the most frequent digestional and gastric mucosa inflammatory diseases. Sea cucumber are involved chondroitin sulfate, stimulating the crypt of colon epithelial cells, increase the intestinal mucosa thickness by increasing mucus secretion and involved saponins regulating the immune and inflammatory responses. Also sea cucumber have known it have anti-oxidant, wound healing, anti-bacterial, anti-cancer and anti-inflammatory effects. So, we evaluate the possibility of sea cucumber semi-extract to develop health food or natural new drug by using anti-gastritis and anti-gastric ulcer effect of sea cucumber semi-extract in the acute and chronic gastritis models. The composition and marker compounds of sea cucumber semi-extract were analysed by LC and GC-MS. Oxanilic acid and hydroxy-L-proline were identified as maker compounds through UPLC analysis of sea cucumber semi-extract. 60 SD rats used in each experiment to confirm the anti-gastritis and anti-gastric ulcer effect of sea cucumber semi-extract. Sea cucumber semi-extract and other compounds were orally administrated to each groups, normal group (Nor), control (Con), SCB I (30 mg/kg, low dose sea cucumber semi-extract), SCB II (100 mg/kg, medium-capacity sea cucumber semi-extract), SCB III (300 mg/kg, high-capacity sea cucumber semi-extract) and Pos (30 mg/kg, positive control drug, ranitidine). We could found that sea cucumber semi-extract effectively inhibit the occurrence of gastritis in HCl + 60% ethanol acute gastritis model. Damage inhibition of sea cucumber semi-extract in HCl + 60% ethanol model was significantly increased dose dependent manner from concentration of 30 mg / kg. In group of 300 mg/kg, rate of damage inhibition was 98.84 %, it is larger than 97.04 % in positive control of ranitidine. we observed increasing damage inhibition rate but not effective inhibition like HCl-ethanol model in indomethacin induced gastric ulcer model. Also, in acetic acid induced chronic gastritis model, histopathological results showed sea cucumber semi-extract significantly have anti-gastritis and wound healing effect in dose dependent manner. But, we could not confirm reduction of gastric volume or increment of gastric pH in pylorus ligation model by shay (1945). As a result, this study suggest anti-gastritis and anti-gastric ulcer effects of sea cucumber semi-extracts. The past study of sea cucumber and the results of this study represent that sea cucumber semi-extract has gastric mucosa protection and wound healing effects. Until now, many people regard sea cucumber semi-extract as an waste, but this study represented sea cucumber semi-extract have anti-gastritis effect, so sea cucumber semi-extracts can developed as a functional food or natural new drug. Keywords: Sea cucumber, semi-extract, gastritis, gastric ulcer, peptic ulcer, functional food
Gastritis is the one with the infiltration of polymorphonuclear leukocyte in superficial layers of the mucous membrane, and one of the most frequent digestional and gastric mucosa inflammatory diseases. Sea cucumber are involved chondroitin sulfate, stimulating the crypt of colon epithelial cells, increase the intestinal mucosa thickness by increasing mucus secretion and involved saponins regulating the immune and inflammatory responses. Also sea cucumber have known it have anti-oxidant, wound healing, anti-bacterial, anti-cancer and anti-inflammatory effects. So, we evaluate the possibility of sea cucumber semi-extract to develop health food or natural new drug by using anti-gastritis and anti-gastric ulcer effect of sea cucumber semi-extract in the acute and chronic gastritis models. The composition and marker compounds of sea cucumber semi-extract were analysed by LC and GC-MS. Oxanilic acid and hydroxy-L-proline were identified as maker compounds through UPLC analysis of sea cucumber semi-extract. 60 SD rats used in each experiment to confirm the anti-gastritis and anti-gastric ulcer effect of sea cucumber semi-extract. Sea cucumber semi-extract and other compounds were orally administrated to each groups, normal group (Nor), control (Con), SCB I (30 mg/kg, low dose sea cucumber semi-extract), SCB II (100 mg/kg, medium-capacity sea cucumber semi-extract), SCB III (300 mg/kg, high-capacity sea cucumber semi-extract) and Pos (30 mg/kg, positive control drug, ranitidine). We could found that sea cucumber semi-extract effectively inhibit the occurrence of gastritis in HCl + 60% ethanol acute gastritis model. Damage inhibition of sea cucumber semi-extract in HCl + 60% ethanol model was significantly increased dose dependent manner from concentration of 30 mg / kg. In group of 300 mg/kg, rate of damage inhibition was 98.84 %, it is larger than 97.04 % in positive control of ranitidine. we observed increasing damage inhibition rate but not effective inhibition like HCl-ethanol model in indomethacin induced gastric ulcer model. Also, in acetic acid induced chronic gastritis model, histopathological results showed sea cucumber semi-extract significantly have anti-gastritis and wound healing effect in dose dependent manner. But, we could not confirm reduction of gastric volume or increment of gastric pH in pylorus ligation model by shay (1945). As a result, this study suggest anti-gastritis and anti-gastric ulcer effects of sea cucumber semi-extracts. The past study of sea cucumber and the results of this study represent that sea cucumber semi-extract has gastric mucosa protection and wound healing effects. Until now, many people regard sea cucumber semi-extract as an waste, but this study represented sea cucumber semi-extract have anti-gastritis effect, so sea cucumber semi-extracts can developed as a functional food or natural new drug. Keywords: Sea cucumber, semi-extract, gastritis, gastric ulcer, peptic ulcer, functional food
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.