국화 (Chrysanthemum morifolium)는 국화목 국화과에 속하는 여러해살이식물로 중국이 원산으로 알려져 있으며 우리나라에는 중부 이남지역의 산간지에 널리 자생되고 있다. 최근 국내에서는 차·음료 시장은 민간에서 널리 이용되어 오는 천연물 및 한약재를 바탕으로 제품개발이 이뤄지고 있지만 이들에 대한 과학적 근거는 부족한 실정이다. 따라서 본 연구에서는 국화와 다양한 한약재 (...
국화 (Chrysanthemum morifolium)는 국화목 국화과에 속하는 여러해살이식물로 중국이 원산으로 알려져 있으며 우리나라에는 중부 이남지역의 산간지에 널리 자생되고 있다. 최근 국내에서는 차·음료 시장은 민간에서 널리 이용되어 오는 천연물 및 한약재를 바탕으로 제품개발이 이뤄지고 있지만 이들에 대한 과학적 근거는 부족한 실정이다. 따라서 본 연구에서는 국화와 다양한 한약재 (하고초, 쇠비름, 석창포, 산해박, 영지, 가시오가피, 오미자, 지구자, 구기자, 산수유)를 혼합한 발효액을 제조하고 HepG2 및 PC12 세포모델에서 발효액의 간기능 및 신경 스트레스 완화에 대한 생리활성을 평가하였다. 발효액은 국화, 하고초, 쇠비름, 영지버섯, 가시오가피, 오미자, 지구자, 구기자, 산수유를 혼합하여 발효한 FCLA와 국화, 석창포, 산해박, 영지버섯, 가시오가피, 오미자, 지구자, 구기자, 산수유를 혼합 발효한 FCLB 두 가지를 본 연구에 이용하였다. FCLB는 FCLA보다 유의적으로 높은 총 페놀 함량을 나타냈다. 비록, 두 시료간의 유의적인 차이는 없었지만 FCLA와 FCLB 모두 농도 의존적인 DPPH 라디칼 소거활성, ORAC value를 나타냈다. 또한 FCLA와 FCLB는 모두 에탄올로 유도된 세포독성에 대한 보호효과와 지방축적을 억제하는 효과를 나타냈다. 신경세포에서도 마찬가지로, FCLA와 FCLB는 1-50 μg/mL 수준에서 세포독성 없이 산화적 스트레스를 효과적으로 억제하였으며, FCLB는항산화제로 잘 알려진 비타민 C와 동일한 수준의 높은 세포 보호효과를 나타냈다. 이상의 연구결과는 국화를 소재로한 한약재 발효물이 간기능 개선 및 신경 스트레스 완화를 위한 일반식품 및 건강기능식품 소재로서의 가능성을 보여준다.
국화 (Chrysanthemum morifolium)는 국화목 국화과에 속하는 여러해살이식물로 중국이 원산으로 알려져 있으며 우리나라에는 중부 이남지역의 산간지에 널리 자생되고 있다. 최근 국내에서는 차·음료 시장은 민간에서 널리 이용되어 오는 천연물 및 한약재를 바탕으로 제품개발이 이뤄지고 있지만 이들에 대한 과학적 근거는 부족한 실정이다. 따라서 본 연구에서는 국화와 다양한 한약재 (하고초, 쇠비름, 석창포, 산해박, 영지, 가시오가피, 오미자, 지구자, 구기자, 산수유)를 혼합한 발효액을 제조하고 HepG2 및 PC12 세포모델에서 발효액의 간기능 및 신경 스트레스 완화에 대한 생리활성을 평가하였다. 발효액은 국화, 하고초, 쇠비름, 영지버섯, 가시오가피, 오미자, 지구자, 구기자, 산수유를 혼합하여 발효한 FCLA와 국화, 석창포, 산해박, 영지버섯, 가시오가피, 오미자, 지구자, 구기자, 산수유를 혼합 발효한 FCLB 두 가지를 본 연구에 이용하였다. FCLB는 FCLA보다 유의적으로 높은 총 페놀 함량을 나타냈다. 비록, 두 시료간의 유의적인 차이는 없었지만 FCLA와 FCLB 모두 농도 의존적인 DPPH 라디칼 소거활성, ORAC value를 나타냈다. 또한 FCLA와 FCLB는 모두 에탄올로 유도된 세포독성에 대한 보호효과와 지방축적을 억제하는 효과를 나타냈다. 신경세포에서도 마찬가지로, FCLA와 FCLB는 1-50 μg/mL 수준에서 세포독성 없이 산화적 스트레스를 효과적으로 억제하였으며, FCLB는항산화제로 잘 알려진 비타민 C와 동일한 수준의 높은 세포 보호효과를 나타냈다. 이상의 연구결과는 국화를 소재로한 한약재 발효물이 간기능 개선 및 신경 스트레스 완화를 위한 일반식품 및 건강기능식품 소재로서의 가능성을 보여준다.
In this study, two types of fermented drinks were prepared with chrysanthemum and oriental herbal medicines (FCLA and FCLB). Total phenolic content of FCLB showed higher than that of FCLA. Although there was no significant differences between FCLA and FCLB, their scavenging activities against DPPH r...
In this study, two types of fermented drinks were prepared with chrysanthemum and oriental herbal medicines (FCLA and FCLB). Total phenolic content of FCLB showed higher than that of FCLA. Although there was no significant differences between FCLA and FCLB, their scavenging activities against DPPH radicals were dose dependently increased. In line with this result, similar results were observed in antioxidant activities against peroxyl radicals as judged by ORAC assay. Further, preventive role and function of FCLA and FCLB were evaluated in HepG2 and PC12 cells. Both FCLA and FCLB ameliorated AAPH- and ethanol-induced oxidative stress in HepG2 cells. They also effectively suppress the lipid formation induced by ethanol treatment. The FCLA and FCLB dose dependently prevent the cell death of PC12 cells by H2O2 treatment and their preventive activities were similar with that of ascorbic acid, well-known antioxidant. These finding provide that the fermented Chrysanthemum morifolium and oriental herbal medicines could be used in functional food design for oxidative stress-related diseases.
In this study, two types of fermented drinks were prepared with chrysanthemum and oriental herbal medicines (FCLA and FCLB). Total phenolic content of FCLB showed higher than that of FCLA. Although there was no significant differences between FCLA and FCLB, their scavenging activities against DPPH radicals were dose dependently increased. In line with this result, similar results were observed in antioxidant activities against peroxyl radicals as judged by ORAC assay. Further, preventive role and function of FCLA and FCLB were evaluated in HepG2 and PC12 cells. Both FCLA and FCLB ameliorated AAPH- and ethanol-induced oxidative stress in HepG2 cells. They also effectively suppress the lipid formation induced by ethanol treatment. The FCLA and FCLB dose dependently prevent the cell death of PC12 cells by H2O2 treatment and their preventive activities were similar with that of ascorbic acid, well-known antioxidant. These finding provide that the fermented Chrysanthemum morifolium and oriental herbal medicines could be used in functional food design for oxidative stress-related diseases.
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