본 논문에서는 상수도관의 사용년수에 따른 수질관찰 및 최적 관리방안 도출을 위하여 먹는물에 대한 6가지 항목의 수질변화추이를 분석하고 상수도 수질관리를 위해서 정수장에서 배수지 및 가압장을 거쳐 옥내급수관과 마지막 수도꼭지까지의 공급과정을 나열하고 인체의 위해성 방지를 위한 기준을 제시함으로서 최적의 수질관리가 되도록 하는 내용을 연구하였다. 안전하고 건강한 물의 공급을 위해서 먹는물의 법적기준을 미생물에 관한 기준, 유해영향을 주는 무기․유기물질에 관한 기준, 소독제 및 소독부산물에 관한 기준, 심미적 영향물질에 관한 기준 등으로 알아보았다. 구체적으로 살펴보면,
1. 수도꼭지에서의 탁도는 미생물학적으로 안정성이 요구되는 중요한 지표로 작용하는 것을 알 수 있었다. 2. 깨끗한 물이란 세균이 없어야 하는 것으로 세균을 없애는 방법으로 아직까지는 염소로 물을 소독하고 있다. 그러나 배관시설의 개선과 함께 잔류염소성분도 줄어든 것으로 나타났다. 3. 염소처리 후 나타나는 ...
본 논문에서는 상수도관의 사용년수에 따른 수질관찰 및 최적 관리방안 도출을 위하여 먹는물에 대한 6가지 항목의 수질변화추이를 분석하고 상수도 수질관리를 위해서 정수장에서 배수지 및 가압장을 거쳐 옥내급수관과 마지막 수도꼭지까지의 공급과정을 나열하고 인체의 위해성 방지를 위한 기준을 제시함으로서 최적의 수질관리가 되도록 하는 내용을 연구하였다. 안전하고 건강한 물의 공급을 위해서 먹는물의 법적기준을 미생물에 관한 기준, 유해영향을 주는 무기․유기물질에 관한 기준, 소독제 및 소독부산물에 관한 기준, 심미적 영향물질에 관한 기준 등으로 알아보았다. 구체적으로 살펴보면,
1. 수도꼭지에서의 탁도는 미생물학적으로 안정성이 요구되는 중요한 지표로 작용하는 것을 알 수 있었다. 2. 깨끗한 물이란 세균이 없어야 하는 것으로 세균을 없애는 방법으로 아직까지는 염소로 물을 소독하고 있다. 그러나 배관시설의 개선과 함께 잔류염소성분도 줄어든 것으로 나타났다. 3. 염소처리 후 나타나는 THM(총트리할로메탄)의 변화내용을 보면 큰 변화는 없었다. 4. 일반세균 검출률의 감소는 고도정수처리공법의 도입과 함께 정수처리 공정을 개선한 결과라 하겠다. 5. 총대장균군과 대장균의 감소는 1999년 먹는물에 대한 수질검사기준을 정한이후 한번도 나타나지 않았다.
맛있고 깨끗한 수돗물의 공급을 위하여 배수지 및 가압장, 송배수관, 저수조 등 먹는물의 수질 안정성 유지와 수질 저하를 방지하기 위하여 잔류염소의 일일 검사를 통해 외부적 요소에 의한 오염방지 차단을 위해 노력하고 있음을 알 수 있었다. 수질관리를 위하여 송․배수관 노후관 교체와 세척갱생으로 침전물과 녹물 등 부유물을 제거하고 상수관 공사 후 관리강화로 정체수를 없애기 위해서 취수대상지역에서 퇴수를 전후하여 수질검사를 실시하고 있었다. 그러나 송수관과 배․급수관에 대한 법적 관리규정이 없는 것은 좀 더 연구가 필요하다고 판단된다. 옥내급수관의 수질관리를 위해서는 노후 옥내급수관교체와 저수조청소를 주기적으로 하는 것을 법제화하여 수질의 안정성을 유지하고 있었다. 수질 부적합의 원인은 옥내급수관 노후, 배관정체, 물탱크용량과다 등이었다. 이상 살펴 본 바와 같이, 서울 시민들이 마시는 수돗물(아리수)을 잘 관리하기 위해서는 수돗물 공급과 관리방법을 보다 체계적으로 운영하여야 하고, 먹는물의 수질관리기준을 세계보건기구(WHO)의 권장 수준보다 강화하여 운영되어야 할 것으로 판단된다.
본 논문에서는 상수도관의 사용년수에 따른 수질관찰 및 최적 관리방안 도출을 위하여 먹는물에 대한 6가지 항목의 수질변화추이를 분석하고 상수도 수질관리를 위해서 정수장에서 배수지 및 가압장을 거쳐 옥내급수관과 마지막 수도꼭지까지의 공급과정을 나열하고 인체의 위해성 방지를 위한 기준을 제시함으로서 최적의 수질관리가 되도록 하는 내용을 연구하였다. 안전하고 건강한 물의 공급을 위해서 먹는물의 법적기준을 미생물에 관한 기준, 유해영향을 주는 무기․유기물질에 관한 기준, 소독제 및 소독부산물에 관한 기준, 심미적 영향물질에 관한 기준 등으로 알아보았다. 구체적으로 살펴보면,
1. 수도꼭지에서의 탁도는 미생물학적으로 안정성이 요구되는 중요한 지표로 작용하는 것을 알 수 있었다. 2. 깨끗한 물이란 세균이 없어야 하는 것으로 세균을 없애는 방법으로 아직까지는 염소로 물을 소독하고 있다. 그러나 배관시설의 개선과 함께 잔류염소성분도 줄어든 것으로 나타났다. 3. 염소처리 후 나타나는 THM(총트리할로메탄)의 변화내용을 보면 큰 변화는 없었다. 4. 일반세균 검출률의 감소는 고도정수처리공법의 도입과 함께 정수처리 공정을 개선한 결과라 하겠다. 5. 총대장균군과 대장균의 감소는 1999년 먹는물에 대한 수질검사기준을 정한이후 한번도 나타나지 않았다.
맛있고 깨끗한 수돗물의 공급을 위하여 배수지 및 가압장, 송배수관, 저수조 등 먹는물의 수질 안정성 유지와 수질 저하를 방지하기 위하여 잔류염소의 일일 검사를 통해 외부적 요소에 의한 오염방지 차단을 위해 노력하고 있음을 알 수 있었다. 수질관리를 위하여 송․배수관 노후관 교체와 세척갱생으로 침전물과 녹물 등 부유물을 제거하고 상수관 공사 후 관리강화로 정체수를 없애기 위해서 취수대상지역에서 퇴수를 전후하여 수질검사를 실시하고 있었다. 그러나 송수관과 배․급수관에 대한 법적 관리규정이 없는 것은 좀 더 연구가 필요하다고 판단된다. 옥내급수관의 수질관리를 위해서는 노후 옥내급수관교체와 저수조청소를 주기적으로 하는 것을 법제화하여 수질의 안정성을 유지하고 있었다. 수질 부적합의 원인은 옥내급수관 노후, 배관정체, 물탱크용량과다 등이었다. 이상 살펴 본 바와 같이, 서울 시민들이 마시는 수돗물(아리수)을 잘 관리하기 위해서는 수돗물 공급과 관리방법을 보다 체계적으로 운영하여야 하고, 먹는물의 수질관리기준을 세계보건기구(WHO)의 권장 수준보다 강화하여 운영되어야 할 것으로 판단된다.
This research was conducted to analyze six different parameters' changes in water quality. Also, optimal water quality management was investigated by providing standards that prevent and manage possible hazards. In order to provide safe and healthy drinking water, the regulatory standards based on m...
This research was conducted to analyze six different parameters' changes in water quality. Also, optimal water quality management was investigated by providing standards that prevent and manage possible hazards. In order to provide safe and healthy drinking water, the regulatory standards based on microbial, minerals and organic material were suggested that have adverse effects on health. To be specific,
1. Turbidity of the faucet has been an important indicator for microbiological safety requirement. 2. Clean water is the water that is free of bacteria. So far, chlorine is used to disinfect the water as a method to get rid of bacteria. However, with the improvement of plumbing facilities, residual chlorine contained in the water has been reduced. 3. Looking at the THM(trihalomethane) changes after the chlorine treatment, there was no significant changes. 4. Decrease in normal bacteria detection rate was the result of introduction of advanced water treatment technique and improvement in water treatment process. 5. Coliforms and E. coli have not been detected since 1999 after the establishment of qualification standards for drinking water.
In order to provide fine tasting and clean drinking tab water, water quality should be managed through daily evaluation on residual chlorine level in the water and maintaining safety of the water in Water Supply and Water Pipe, Reservoir and etc. Followed by implementation of Arisu Quality Check Program which includes six categories(Turbidity, pH, Chlorine residue, general bacteria, Total Coliforms and Coliforms), quality of water has been ameliorated by far. However, Pipe deterioation, stagnant water, excessive volume of water tank were the main reasons that cause violation of the standards.
To manage water quality, replacement of deteriorated pipes and elimination of sediments and stains along with quality check in the origin reservoir should be constantly conducted. Regular cleaning of the reservoir is required by law to maintain water safety in an effort to manage in-house water pipe. Enforcement of Cleaning Big Water Pipe and in-house pipe should be conducted to provide clean and fine tasting water continuously.
As reviewed above, in order to maintain drinking water to the highest standards for citizen of Seoul metropolitan city, supply and management of drinking water are required to be managed in great detail and effort as well as in enhanced standards higher than that of WHO’s recommended standard.
This research was conducted to analyze six different parameters' changes in water quality. Also, optimal water quality management was investigated by providing standards that prevent and manage possible hazards. In order to provide safe and healthy drinking water, the regulatory standards based on microbial, minerals and organic material were suggested that have adverse effects on health. To be specific,
1. Turbidity of the faucet has been an important indicator for microbiological safety requirement. 2. Clean water is the water that is free of bacteria. So far, chlorine is used to disinfect the water as a method to get rid of bacteria. However, with the improvement of plumbing facilities, residual chlorine contained in the water has been reduced. 3. Looking at the THM(trihalomethane) changes after the chlorine treatment, there was no significant changes. 4. Decrease in normal bacteria detection rate was the result of introduction of advanced water treatment technique and improvement in water treatment process. 5. Coliforms and E. coli have not been detected since 1999 after the establishment of qualification standards for drinking water.
In order to provide fine tasting and clean drinking tab water, water quality should be managed through daily evaluation on residual chlorine level in the water and maintaining safety of the water in Water Supply and Water Pipe, Reservoir and etc. Followed by implementation of Arisu Quality Check Program which includes six categories(Turbidity, pH, Chlorine residue, general bacteria, Total Coliforms and Coliforms), quality of water has been ameliorated by far. However, Pipe deterioation, stagnant water, excessive volume of water tank were the main reasons that cause violation of the standards.
To manage water quality, replacement of deteriorated pipes and elimination of sediments and stains along with quality check in the origin reservoir should be constantly conducted. Regular cleaning of the reservoir is required by law to maintain water safety in an effort to manage in-house water pipe. Enforcement of Cleaning Big Water Pipe and in-house pipe should be conducted to provide clean and fine tasting water continuously.
As reviewed above, in order to maintain drinking water to the highest standards for citizen of Seoul metropolitan city, supply and management of drinking water are required to be managed in great detail and effort as well as in enhanced standards higher than that of WHO’s recommended standard.
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