시설내 상대습도, 근권내 이온비율 및 칼슘 엽면살포에 따른 착색단고추의 배꼽썩음과 발생 및 경감 Effects of Relative Humidity, Ion Ratios of Nutrient Solution and Calcium Foliar Application on Occurrence and Reduction of Blossom-end Rot (BER) in Sweet Pepper (Capsicum annuum L.)원문보기
국 문 초 록 착색단고추의 연간 생산량 43,160톤으로 이중 수출량이 16,513톤이며 수출액은 65,865천불로 국내 채소작물 중 수출의 주력 품목이다(at, 2012). 여름재배기 착색단고추의 수량 감소의 원인 중 하나인 배꼽썩음과 발생은 칼슘의 요구가 증가하는 시기인 과실 비대최성기나, 과실의 생장기에 칼슘 이동이 원활하지 못하거나 제한 받아 과실 말단에 결핍 증상이 발생하는 것으로 알려져 있다. 따라서, 본 연구는 착색단고추 시설내 상대습도, 근권수분함량, 근권내 이온 비율 및 칼슘의 엽면살포가 배꼽썩음과 발생에 미치는 영향을 알아보고자 수행하였다. 1. 여름재배기 시설내 상대습도와 근권 수분함량에 따른 착색단고추의 배꼽썩음과 발생 및 경감 시설내 주/야 상대습도에 따른 여름재배 착색단고추의 광합성 속도와 증산량은 주/야의 낮은 습도환경인 40~50/70~80% 처리에서 가장 저하 되어 뿌리로부터 양분흡수가 감소되어 근권내 EC가 높아 졌다. 이로인한 잎과 과실내 무기이온의 총함량도 낮아졌으며, 특히 착과 마디 잎과 과실의 Ca이온 함량이 저하되어 배꼽썩음과 발생률이 16.5%로 가장 많았다. 주/야 습도 60~70/70~80% 처리는 증산량이 생육기간 동안 가장 높아 식물체내 높은 이온함량 보유하게 되었으며 배꼽썩음과 발생률이 5.0%였다. 주/야 높은 습도환경인 60~70/92~95% 처리는 지속적인 높은 습도로 인하여 과병무름증이 7.9% 발생되어 비상품과 수량을 증가시켰다. 야간상대습도 변화에 근권수분함량을 달리한 착색 ...
국 문 초 록 착색단고추의 연간 생산량 43,160톤으로 이중 수출량이 16,513톤이며 수출액은 65,865천불로 국내 채소작물 중 수출의 주력 품목이다(at, 2012). 여름재배기 착색단고추의 수량 감소의 원인 중 하나인 배꼽썩음과 발생은 칼슘의 요구가 증가하는 시기인 과실 비대최성기나, 과실의 생장기에 칼슘 이동이 원활하지 못하거나 제한 받아 과실 말단에 결핍 증상이 발생하는 것으로 알려져 있다. 따라서, 본 연구는 착색단고추 시설내 상대습도, 근권수분함량, 근권내 이온 비율 및 칼슘의 엽면살포가 배꼽썩음과 발생에 미치는 영향을 알아보고자 수행하였다. 1. 여름재배기 시설내 상대습도와 근권 수분함량에 따른 착색단고추의 배꼽썩음과 발생 및 경감 시설내 주/야 상대습도에 따른 여름재배 착색단고추의 광합성 속도와 증산량은 주/야의 낮은 습도환경인 40~50/70~80% 처리에서 가장 저하 되어 뿌리로부터 양분흡수가 감소되어 근권내 EC가 높아 졌다. 이로인한 잎과 과실내 무기이온의 총함량도 낮아졌으며, 특히 착과 마디 잎과 과실의 Ca이온 함량이 저하되어 배꼽썩음과 발생률이 16.5%로 가장 많았다. 주/야 습도 60~70/70~80% 처리는 증산량이 생육기간 동안 가장 높아 식물체내 높은 이온함량 보유하게 되었으며 배꼽썩음과 발생률이 5.0%였다. 주/야 높은 습도환경인 60~70/92~95% 처리는 지속적인 높은 습도로 인하여 과병무름증이 7.9% 발생되어 비상품과 수량을 증가시켰다. 야간상대습도 변화에 근권수분함량을 달리한 착색 단고추의 수액흐름량은 야간습도의 변화보다 근권수분함량에 따라 차이를 보였으며, 야간습도/근권수분함량이 95%/75~78%의 처리는 수액의 이동량이 가장 많았다. 모든 처리에서 착색단고추 부위별 엽병 즙액내 K, Ca과 Na이온 함량은 착과 마디 잎이 신초보다 1.0~1.5배 높았다. 특히, 75%/40~43% 처리에서 K이온 함량이 현저히 증가하여 엽병 즙액내 K/Ca와 Mg/Ca의 함량 비율이 가장 높아 배꼽썩음과 발생률이 35.1%로 가장 많았다. 2. 착색단고추 여름재배시 근권내 이온 조성 차이에 따른 배꼽썩음과 발생 및 경감 배양액내 Ca와 K이온의 비율 차이는 배꼽썩음과 발생에 큰 영향을 준다. K의 이온의 함량을 조절한 NH4:K:Ca 함량비 1:9.5:8.5(me)의 처리는 과실내 K이온 함량을 증가 시켜 오히려 배꼽썩음과 발생을 14%로 가장 많이 발생시켰다. 그러나 K이온의 2(me)증가와 함께 NH4의 함량을 0(me)으로 조성한 처리는 0:9.5:8.5(me)처리는 배꼽썩음과 발생이 6.1%로 감소 되었다. Ca이온 함량을 2(me) 높인 1:7.5:10.5의 처리는 배꼽썩음과 발생이 1.6%로 가장 낮았으나, NH4의 함량을 0(me)으로 조성한 처리한 0:7.5:10.5(me)와 1:7.5:10.5처리는 2.0% 미만의 낮은 배꼽썩음과 발생률로 유의차는 없었다. 질소의 공급원인 NH4와 NO3의 함량 비율을 조성하여 처리한 착색단고추의 배꼽썩음과 발생은 NH4:NO3 함량비에 따라 엽과 과실에 Ca함량이 달랐으며, NH4/NO3=0.070에서 10.6%, NH4:NO3=0.444에서 14.6%가 발생되었으며 NH4 0(me)처리에서 1.2%의 발생률로 가장 낮았다. 그러나 NH4:NO3=0.226와 NH4/NO3=0.058와 조성비율차이는 컸으나 배꼽썩음과 발생율은 각각 9.4%와 6.0% 발생되었다. 결국, 이러한 원인은 NO3의 함량을 높여 NH4이온과의 비율을 낮춘 처리보다 직접적인 NH4이온 함량은 낮춰 공급한 처리에서 배꼽썩음과 발생율이 감소 되었다. 3. 착색단고추 여름재배 시 칼슘 화합물 엽면살포에 따른 배꼽썩음과 발생 경감 효과 Ca 0.4%를 포함한 칼슘화합물의 엽면살포는 착과 마디 잎과 과실의 말단 부분에 Ca 이온함량을 증가 시켰으며 이에따른 착색단고추의 배꼽썩음과 발생률은 10~11%가 감소되면서 상품수량이 증가되었다. 엽면살포에 사용한 CaCl2, Ca(NO3)2와 Ca(H2PO4)2 세처리간의 배꼽썩음과 발생률의 유의차는 보이지 않았다. 과실 상대생장율(RGR) 조사는 과폭 20-40mm에서 최성기로, 과실에서 Ca 요구가 많은 시기이었으며, 이시기에 배꼽썩음과는 급증하였다. 따라서 Ca 엽면살포는 과실이 20~40mm에 살포 되어야 배꼽썩음과 발생 감소에 효과적인 것으로 판단된다. 칼슘화합물 살포 처리 횟수는 일주일에 2번과 3번의 살포 처리는 세포벽 내 포함되어는 Cell-Wall Total Ca함량과 Cell-Wall Bound Ca함량이 증가되어 배꼽썩음과 발생률이 6.7%, 6.3%로 무처리구 보다 10% 감소 되었다. 그러나 일주일에 1번 살포하는 처리는 무처리구와 세포벽내 Ca 함량 차이를 보이지 않아 배꼽썩음과 발생 감소에 효과적이지 않았다. 엽면살포 시간에 따른 엽소현상은 오전 9시 30분 처리에서부터 발견되었으며, 염스트레스의 지표인 proline 함량 도 증가되었다. 따라서 착색단고추 여름재배시 배꼽썩음과 발생 경감을 위한 칼슘화합물 엽면살포의 적정 방법은 과폭 20-40mm인 시기에, 일주일에 2번-3번을 오전 8시 이전에 살포 하는 것이 엽면살포로 인한 엽소현상을 줄이며 배꼽썩음과 발생의 감소 효과를 증진 시킬 수있다. 주요어 : 착색단고추(파프리카), 상대습도, 배꼽썩음과, 칼슘, 엽면살포, 근권수분함량, 이온 비율
국 문 초 록 착색단고추의 연간 생산량 43,160톤으로 이중 수출량이 16,513톤이며 수출액은 65,865천불로 국내 채소작물 중 수출의 주력 품목이다(at, 2012). 여름재배기 착색단고추의 수량 감소의 원인 중 하나인 배꼽썩음과 발생은 칼슘의 요구가 증가하는 시기인 과실 비대최성기나, 과실의 생장기에 칼슘 이동이 원활하지 못하거나 제한 받아 과실 말단에 결핍 증상이 발생하는 것으로 알려져 있다. 따라서, 본 연구는 착색단고추 시설내 상대습도, 근권수분함량, 근권내 이온 비율 및 칼슘의 엽면살포가 배꼽썩음과 발생에 미치는 영향을 알아보고자 수행하였다. 1. 여름재배기 시설내 상대습도와 근권 수분함량에 따른 착색단고추의 배꼽썩음과 발생 및 경감 시설내 주/야 상대습도에 따른 여름재배 착색단고추의 광합성 속도와 증산량은 주/야의 낮은 습도환경인 40~50/70~80% 처리에서 가장 저하 되어 뿌리로부터 양분흡수가 감소되어 근권내 EC가 높아 졌다. 이로인한 잎과 과실내 무기이온의 총함량도 낮아졌으며, 특히 착과 마디 잎과 과실의 Ca이온 함량이 저하되어 배꼽썩음과 발생률이 16.5%로 가장 많았다. 주/야 습도 60~70/70~80% 처리는 증산량이 생육기간 동안 가장 높아 식물체내 높은 이온함량 보유하게 되었으며 배꼽썩음과 발생률이 5.0%였다. 주/야 높은 습도환경인 60~70/92~95% 처리는 지속적인 높은 습도로 인하여 과병무름증이 7.9% 발생되어 비상품과 수량을 증가시켰다. 야간상대습도 변화에 근권수분함량을 달리한 착색 단고추의 수액흐름량은 야간습도의 변화보다 근권수분함량에 따라 차이를 보였으며, 야간습도/근권수분함량이 95%/75~78%의 처리는 수액의 이동량이 가장 많았다. 모든 처리에서 착색단고추 부위별 엽병 즙액내 K, Ca과 Na이온 함량은 착과 마디 잎이 신초보다 1.0~1.5배 높았다. 특히, 75%/40~43% 처리에서 K이온 함량이 현저히 증가하여 엽병 즙액내 K/Ca와 Mg/Ca의 함량 비율이 가장 높아 배꼽썩음과 발생률이 35.1%로 가장 많았다. 2. 착색단고추 여름재배시 근권내 이온 조성 차이에 따른 배꼽썩음과 발생 및 경감 배양액내 Ca와 K이온의 비율 차이는 배꼽썩음과 발생에 큰 영향을 준다. K의 이온의 함량을 조절한 NH4:K:Ca 함량비 1:9.5:8.5(me)의 처리는 과실내 K이온 함량을 증가 시켜 오히려 배꼽썩음과 발생을 14%로 가장 많이 발생시켰다. 그러나 K이온의 2(me)증가와 함께 NH4의 함량을 0(me)으로 조성한 처리는 0:9.5:8.5(me)처리는 배꼽썩음과 발생이 6.1%로 감소 되었다. Ca이온 함량을 2(me) 높인 1:7.5:10.5의 처리는 배꼽썩음과 발생이 1.6%로 가장 낮았으나, NH4의 함량을 0(me)으로 조성한 처리한 0:7.5:10.5(me)와 1:7.5:10.5처리는 2.0% 미만의 낮은 배꼽썩음과 발생률로 유의차는 없었다. 질소의 공급원인 NH4와 NO3의 함량 비율을 조성하여 처리한 착색단고추의 배꼽썩음과 발생은 NH4:NO3 함량비에 따라 엽과 과실에 Ca함량이 달랐으며, NH4/NO3=0.070에서 10.6%, NH4:NO3=0.444에서 14.6%가 발생되었으며 NH4 0(me)처리에서 1.2%의 발생률로 가장 낮았다. 그러나 NH4:NO3=0.226와 NH4/NO3=0.058와 조성비율차이는 컸으나 배꼽썩음과 발생율은 각각 9.4%와 6.0% 발생되었다. 결국, 이러한 원인은 NO3의 함량을 높여 NH4이온과의 비율을 낮춘 처리보다 직접적인 NH4이온 함량은 낮춰 공급한 처리에서 배꼽썩음과 발생율이 감소 되었다. 3. 착색단고추 여름재배 시 칼슘 화합물 엽면살포에 따른 배꼽썩음과 발생 경감 효과 Ca 0.4%를 포함한 칼슘화합물의 엽면살포는 착과 마디 잎과 과실의 말단 부분에 Ca 이온함량을 증가 시켰으며 이에따른 착색단고추의 배꼽썩음과 발생률은 10~11%가 감소되면서 상품수량이 증가되었다. 엽면살포에 사용한 CaCl2, Ca(NO3)2와 Ca(H2PO4)2 세처리간의 배꼽썩음과 발생률의 유의차는 보이지 않았다. 과실 상대생장율(RGR) 조사는 과폭 20-40mm에서 최성기로, 과실에서 Ca 요구가 많은 시기이었으며, 이시기에 배꼽썩음과는 급증하였다. 따라서 Ca 엽면살포는 과실이 20~40mm에 살포 되어야 배꼽썩음과 발생 감소에 효과적인 것으로 판단된다. 칼슘화합물 살포 처리 횟수는 일주일에 2번과 3번의 살포 처리는 세포벽 내 포함되어는 Cell-Wall Total Ca함량과 Cell-Wall Bound Ca함량이 증가되어 배꼽썩음과 발생률이 6.7%, 6.3%로 무처리구 보다 10% 감소 되었다. 그러나 일주일에 1번 살포하는 처리는 무처리구와 세포벽내 Ca 함량 차이를 보이지 않아 배꼽썩음과 발생 감소에 효과적이지 않았다. 엽면살포 시간에 따른 엽소현상은 오전 9시 30분 처리에서부터 발견되었으며, 염스트레스의 지표인 proline 함량 도 증가되었다. 따라서 착색단고추 여름재배시 배꼽썩음과 발생 경감을 위한 칼슘화합물 엽면살포의 적정 방법은 과폭 20-40mm인 시기에, 일주일에 2번-3번을 오전 8시 이전에 살포 하는 것이 엽면살포로 인한 엽소현상을 줄이며 배꼽썩음과 발생의 감소 효과를 증진 시킬 수있다. 주요어 : 착색단고추(파프리카), 상대습도, 배꼽썩음과, 칼슘, 엽면살포, 근권수분함량, 이온 비율
Sweet pepper(paprika) is a major vegetable crop in Korea exported to overseas, about 16,513 ton per year with a total value of nearly $65,865,625(aT, 2012). One of the most commonly observed physiological disorders of sweet pepper is blossom-end rot(BER), which cause substantial loss of marketable y...
Sweet pepper(paprika) is a major vegetable crop in Korea exported to overseas, about 16,513 ton per year with a total value of nearly $65,865,625(aT, 2012). One of the most commonly observed physiological disorders of sweet pepper is blossom-end rot(BER), which cause substantial loss of marketable yield, particularly during summer cultivation. The cause of BER is known to be associated with a lack of transport of calcium (Ca) to rapidly growing distal fruit tissue, or increase the demand of the distal fruit for Ca by accelerating fruit expansion. In present study, the importance of relative humidity in greenhouse, mineral nutrient balance and volumetric water content in root zone, and calcium foliar application for the induction of BER was investigated. 1. Importance of relative humidity in greenhouse and volumetric water content in root zone for the induction of BER during summer cultivation A lower humidity condition that ranged 40% to 50% at daytime and 70% to 80% at night significantly decreased photosynthesis rate and transpiration rate of leaves as well as nutrient uptake rate by the roots of sweet pepper. These results coincided with an increase in EC level of the nutrient solution in the root zone, a decrease in mineral nutrient contents of the leaves and fruits, especially, Ca content in the fruits, which led a 16.5% of the BER incidence. A higher daytime humidity, 60% to 70%, with night humidity, 70% to 80%, increased the transpiration rate in the leaves and mineral nutrient contents in the plant tissues, which resulted in a 5.0% of BER incidence. A higher nighttime humidity, 92% to 95%, with a day humidity, 60% to 70% caused a 7.9% of brown stem fruit that resulted a significant reduction of marketable yields. Volumetric water content in the root zone was more closely associated with the sap flow rate, compared to the relative humidity at night. The highest rate of sap flow was found under the 95% of night humidity and about 75% to 78% of volumetric water content of root zone. When the night humidity was 75% and the volumetric water content was about 40% to 43%, potassium (K) content significantly increased in the sap of petioles from the fruit set nodes, of which contents of K, Ca and sodium (Na) is a 1.0-fold to 1.5-fold higher than that in the petioles from the younger leaves. A higher uptake of K resulted into the highest ratio of K to Ca, the highest ratio of Mg to K, and thus a 35.1% of BER incidence. 2. Importance of mineral nutrient balance in root zone for the induction of BER during summer cultivation Different ratios of K to Ca in the nutrient solution significantly affected the induction of BER. The nutrient solution composed of 1me NH4, 9.5me K, 8.5me Ca greatly increased the accumulation of K in the fruit, which resulted in the highest induction of BER, about 14%. When a 2 me of K was increased in the nutrient solution: 0me NH4, 9.5me K, 8.5me Ca, the incidence of BER decreased to 6.1%. When a 2.0 me of Ca was increased: 1me NH4, 7.5me K, 10.5me Ca, the BER incidence decreased to 1.6%. However, there was no significant difference in the BER induction between the composition of 0me NH4, 7.5me K, 10.5me Ca and 1me NH4, 7.5me K, 10.5me Ca. Different ratios of NH4 to NO3 in the nutrient solution had an effect on accumulation of Ca in both leaf and fruit, and thus induction of BER. When the nutrient solutions were composed in 0.070 and 0.444 ratios of NH4 to NO3, the BER was 10.6% and 14.6%, respectively. When the nutrient solution was composed in 0.226 and 0.058 ratios of NH4 to NO3, the BER was 9.4% and 6.0%, respectively. The lowest BER incidence, about 1.2%, was observed in the plants grown with the nutrient solution where no NH4 was added. These results indicate that least amount or no addition of NH4 fertilizer appears to considerably reduce the BER incidence, rather than lowering relative ratio of NH4 to NO3 3. Importance of calcium foliar application for the induction of BER during summer cultivation Foliar application of Ca as CaCl2, Ca(NO3)2, or Ca(H2PO4)2 at 0.4% increased concentration of Ca in the leaves on the fruit set node and the distal end of fruit, and decreased the BER to 10~11%, compared to the treatment of no Ca foliar application. There was no significant difference in the BER incidence among three different Ca sources. About 20 to 40 mm of fruit in diameter has the highest relative growth rate (RGR), in which demand of Ca is high and induction of BER is rapid. The foliar application of Ca was therefore conducted when the fruit size is about 20 to 40 mm in diameter. When the Ca fertilizer was sprayed either twice or three times during one week, the BER incidence was 6.7% or 6.3%, respectively with a result of increases in both total Ca content in the cell wall and cell wall bound Ca content. No Ca foliar application resulted in a 10% higher BER incidence, compared to the treatments. However, only single application during one week had no effect on reduction of the BER incidence that was the same as the treatment of no Ca application. The treatment of Ca spraying at 9:30 a.m. resulted in leaf burn that was coincided with increase in proline, an indicator of sodium stress. In conclusion, the Ca foliar application for reduction of BER should be conducted twice or three times during one week when the fruit size is about 20 to 40 mm in diameter with a start time to no later than 8:00 a.m.
Sweet pepper(paprika) is a major vegetable crop in Korea exported to overseas, about 16,513 ton per year with a total value of nearly $65,865,625(aT, 2012). One of the most commonly observed physiological disorders of sweet pepper is blossom-end rot(BER), which cause substantial loss of marketable yield, particularly during summer cultivation. The cause of BER is known to be associated with a lack of transport of calcium (Ca) to rapidly growing distal fruit tissue, or increase the demand of the distal fruit for Ca by accelerating fruit expansion. In present study, the importance of relative humidity in greenhouse, mineral nutrient balance and volumetric water content in root zone, and calcium foliar application for the induction of BER was investigated. 1. Importance of relative humidity in greenhouse and volumetric water content in root zone for the induction of BER during summer cultivation A lower humidity condition that ranged 40% to 50% at daytime and 70% to 80% at night significantly decreased photosynthesis rate and transpiration rate of leaves as well as nutrient uptake rate by the roots of sweet pepper. These results coincided with an increase in EC level of the nutrient solution in the root zone, a decrease in mineral nutrient contents of the leaves and fruits, especially, Ca content in the fruits, which led a 16.5% of the BER incidence. A higher daytime humidity, 60% to 70%, with night humidity, 70% to 80%, increased the transpiration rate in the leaves and mineral nutrient contents in the plant tissues, which resulted in a 5.0% of BER incidence. A higher nighttime humidity, 92% to 95%, with a day humidity, 60% to 70% caused a 7.9% of brown stem fruit that resulted a significant reduction of marketable yields. Volumetric water content in the root zone was more closely associated with the sap flow rate, compared to the relative humidity at night. The highest rate of sap flow was found under the 95% of night humidity and about 75% to 78% of volumetric water content of root zone. When the night humidity was 75% and the volumetric water content was about 40% to 43%, potassium (K) content significantly increased in the sap of petioles from the fruit set nodes, of which contents of K, Ca and sodium (Na) is a 1.0-fold to 1.5-fold higher than that in the petioles from the younger leaves. A higher uptake of K resulted into the highest ratio of K to Ca, the highest ratio of Mg to K, and thus a 35.1% of BER incidence. 2. Importance of mineral nutrient balance in root zone for the induction of BER during summer cultivation Different ratios of K to Ca in the nutrient solution significantly affected the induction of BER. The nutrient solution composed of 1me NH4, 9.5me K, 8.5me Ca greatly increased the accumulation of K in the fruit, which resulted in the highest induction of BER, about 14%. When a 2 me of K was increased in the nutrient solution: 0me NH4, 9.5me K, 8.5me Ca, the incidence of BER decreased to 6.1%. When a 2.0 me of Ca was increased: 1me NH4, 7.5me K, 10.5me Ca, the BER incidence decreased to 1.6%. However, there was no significant difference in the BER induction between the composition of 0me NH4, 7.5me K, 10.5me Ca and 1me NH4, 7.5me K, 10.5me Ca. Different ratios of NH4 to NO3 in the nutrient solution had an effect on accumulation of Ca in both leaf and fruit, and thus induction of BER. When the nutrient solutions were composed in 0.070 and 0.444 ratios of NH4 to NO3, the BER was 10.6% and 14.6%, respectively. When the nutrient solution was composed in 0.226 and 0.058 ratios of NH4 to NO3, the BER was 9.4% and 6.0%, respectively. The lowest BER incidence, about 1.2%, was observed in the plants grown with the nutrient solution where no NH4 was added. These results indicate that least amount or no addition of NH4 fertilizer appears to considerably reduce the BER incidence, rather than lowering relative ratio of NH4 to NO3 3. Importance of calcium foliar application for the induction of BER during summer cultivation Foliar application of Ca as CaCl2, Ca(NO3)2, or Ca(H2PO4)2 at 0.4% increased concentration of Ca in the leaves on the fruit set node and the distal end of fruit, and decreased the BER to 10~11%, compared to the treatment of no Ca foliar application. There was no significant difference in the BER incidence among three different Ca sources. About 20 to 40 mm of fruit in diameter has the highest relative growth rate (RGR), in which demand of Ca is high and induction of BER is rapid. The foliar application of Ca was therefore conducted when the fruit size is about 20 to 40 mm in diameter. When the Ca fertilizer was sprayed either twice or three times during one week, the BER incidence was 6.7% or 6.3%, respectively with a result of increases in both total Ca content in the cell wall and cell wall bound Ca content. No Ca foliar application resulted in a 10% higher BER incidence, compared to the treatments. However, only single application during one week had no effect on reduction of the BER incidence that was the same as the treatment of no Ca application. The treatment of Ca spraying at 9:30 a.m. resulted in leaf burn that was coincided with increase in proline, an indicator of sodium stress. In conclusion, the Ca foliar application for reduction of BER should be conducted twice or three times during one week when the fruit size is about 20 to 40 mm in diameter with a start time to no later than 8:00 a.m.
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