국화의 용도 확대 측면에서 국화의 ‘금방울’의 꽃과 잎을 수확하여 영양성분 및 생리활성을 조사였다. 수분과 조회분 함량은 꽃보다 잎에서 높게 나타났고, 조지방은 잎보다 꽃에서 높게 나타났다. 무기질 함량 중 Mg, Na 및 K은 꽃보다 잎에서 높은 함량을 보인 반면에 Ca은 잎보다 꽃에서 높았다. 비타민 C 함량은 잎 보다 꽃에서 높았다. 유리당 함량은 잎 보다 꽃에서 월등히 높은 결과를 보였으며, 특히 ...
국화의 용도 확대 측면에서 국화의 ‘금방울’의 꽃과 잎을 수확하여 영양성분 및 생리활성을 조사였다. 수분과 조회분 함량은 꽃보다 잎에서 높게 나타났고, 조지방은 잎보다 꽃에서 높게 나타났다. 무기질 함량 중 Mg, Na 및 K은 꽃보다 잎에서 높은 함량을 보인 반면에 Ca은 잎보다 꽃에서 높았다. 비타민 C 함량은 잎 보다 꽃에서 높았다. 유리당 함량은 잎 보다 꽃에서 월등히 높은 결과를 보였으며, 특히 Sucrose, Fructose 및 Glucose 순으로 높게 나타났으나 Maltose는 부위별에 따라 큰 차이는 없었다. 아미노산 함량은 전반적으로 잎 보다 꽃에서 높았으며, 특히 아스파라긴이 월등히 높은 반면 글리신, 이소류신, 류신, 타이로신, 카르노신 및 리신은 꽃과 잎에서 큰 차이가 없었다. 또한 아미노산은 꽃에서 17종이 확인되었으며, 잎에서는 감마아미노뷰티르산을 포함하여 18종이 확인되었다. 국화의 용도 확대를 위해 국화의 3품종(‘금방울’, ‘매직볼’, ‘핑크팡팡’)의 꽃과 잎을 수확하여 생리활성 및 항균효과를 조사하였다. 총 페놀함량은 chlrogenic acid를 표준물질로 했을 때 열수 추출물에서는 ‘금방울’, ‘핑크팡팡’, ‘매직볼’순으로, 에탄올 추출물에서는 ‘매직볼’, ‘핑크팡팡’, ‘금방울’ 순으로 많았다. 플라보노이드 함량은 열수 추출물은 ‘핑크팡팡’에서 45.7mgㆍL-1로, 에탄올 추출물에서는 ‘매직볼’이 54.0mgㆍL-1로 가장 많았다. 전자공여능에서 IC50값은 열수 추출물과 에탄올 추출물 모두 ‘매직볼’에서 각각 166.0 및 112.7mgㆍL-1로 가장 낮게 나타나 효과적이었다. 아질산염 소거능은 IC50값을 고려할 때 열수 추출물에서는 ‘핑크팡팡’이, 에탄올 추출물에서는 ‘매직볼’이 효과적이었다. 항균활성은 ‘매직볼’의 경우 꽃 에탄올 추출물에서는 Bacillus subtilis 및 Salmonella enteritidis, 잎의 에탄올추출물에서는 Pseudo monas aeruginosa 및 Malassezia furfur , ‘핑크팡팡’의 경우 잎 에탄올 추출물에서는 Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus subsp 및 Streptococcus mutans로 활균활성 효과가 높은 것으로 나타났다. 그러므로 국화꽃뿐만 아니라 국화잎은 다양한 용도로 이용할 수 있을 것으로 생각된다.
국화의 용도 확대 측면에서 국화의 ‘금방울’의 꽃과 잎을 수확하여 영양성분 및 생리활성을 조사였다. 수분과 조회분 함량은 꽃보다 잎에서 높게 나타났고, 조지방은 잎보다 꽃에서 높게 나타났다. 무기질 함량 중 Mg, Na 및 K은 꽃보다 잎에서 높은 함량을 보인 반면에 Ca은 잎보다 꽃에서 높았다. 비타민 C 함량은 잎 보다 꽃에서 높았다. 유리당 함량은 잎 보다 꽃에서 월등히 높은 결과를 보였으며, 특히 Sucrose, Fructose 및 Glucose 순으로 높게 나타났으나 Maltose는 부위별에 따라 큰 차이는 없었다. 아미노산 함량은 전반적으로 잎 보다 꽃에서 높았으며, 특히 아스파라긴이 월등히 높은 반면 글리신, 이소류신, 류신, 타이로신, 카르노신 및 리신은 꽃과 잎에서 큰 차이가 없었다. 또한 아미노산은 꽃에서 17종이 확인되었으며, 잎에서는 감마아미노뷰티르산을 포함하여 18종이 확인되었다. 국화의 용도 확대를 위해 국화의 3품종(‘금방울’, ‘매직볼’, ‘핑크팡팡’)의 꽃과 잎을 수확하여 생리활성 및 항균효과를 조사하였다. 총 페놀함량은 chlrogenic acid를 표준물질로 했을 때 열수 추출물에서는 ‘금방울’, ‘핑크팡팡’, ‘매직볼’순으로, 에탄올 추출물에서는 ‘매직볼’, ‘핑크팡팡’, ‘금방울’ 순으로 많았다. 플라보노이드 함량은 열수 추출물은 ‘핑크팡팡’에서 45.7mgㆍL-1로, 에탄올 추출물에서는 ‘매직볼’이 54.0mgㆍL-1로 가장 많았다. 전자공여능에서 IC50값은 열수 추출물과 에탄올 추출물 모두 ‘매직볼’에서 각각 166.0 및 112.7mgㆍL-1로 가장 낮게 나타나 효과적이었다. 아질산염 소거능은 IC50값을 고려할 때 열수 추출물에서는 ‘핑크팡팡’이, 에탄올 추출물에서는 ‘매직볼’이 효과적이었다. 항균활성은 ‘매직볼’의 경우 꽃 에탄올 추출물에서는 Bacillus subtilis 및 Salmonella enteritidis, 잎의 에탄올추출물에서는 Pseudo monas aeruginosa 및 Malassezia furfur , ‘핑크팡팡’의 경우 잎 에탄올 추출물에서는 Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus subsp 및 Streptococcus mutans로 활균활성 효과가 높은 것으로 나타났다. 그러므로 국화꽃뿐만 아니라 국화잎은 다양한 용도로 이용할 수 있을 것으로 생각된다.
This study was investigated mineral content and physiological activities of flowers and leaves of chrysanthemum ‘Geumbangeul’. Moisture, ash content and crude content of ‘Geumbangeul’ were higher leaves than flowers. Mineral content of the leaves such as Mg, Na, and K were higher than flowers, altho...
This study was investigated mineral content and physiological activities of flowers and leaves of chrysanthemum ‘Geumbangeul’. Moisture, ash content and crude content of ‘Geumbangeul’ were higher leaves than flowers. Mineral content of the leaves such as Mg, Na, and K were higher than flowers, although Ca was higher flowers than leaves. Vitamin C content was also higher leaves than flowers. Total free sugar content of the chrysanthemum flowers was significantly increased compared to leaves, and total free sugar content was increased in the order to sucrose, fructose and glucos. Maltose was not significant difference between flowers and leaves. Amino acid content of the flowers was higher than leaves, especially aspermatic acid was highest in flower. Glycine, isoleucine, leucine, tyrosine, lysine and carnosine were not significant difference between treatment. Amino acid was detected 17 kinds in flower, and was detected 18 kinds in leaves including r-Amionobutyric acid. This study was also investigated physiological activities and anti-microbial effect of flowers and leaves of chrysanthemum ‘Geumbangeul’, ‘Pink-pangpang’, and ‘Magic-ball’. Total phenolic compound contents in hot water extract increased in the order of ‘Geumbangeul’, ‘Magic-ball’ and ‘Pink-pangpang’ in chlrogenic acid as a standard material, however, that in ethanol extract increased according to ‘Magic-ball’, ‘Pink-pangpang’ and ‘Geumbangeul’. Total flavonoid contents in hot water extract from c.v. ‘Pink-pangpang’ increased most by 45.7mgㆍL-1, and in ethanol extract from c.v. ‘Magic-ball’ by 54.0mgㆍL-1. DPPH radical scavenging activity, IC50 values of both hot water and ethanol extracts from c.v. ‘Magic-ball’ decreased most by 166.0mgㆍL-1 and 112.7mgㆍL-1. The ethanol extract from ‘Magic-ball’ flowers had the highest anti-microbial activity against the strain, Bacillus subtilis and the strain, Salmonella enteritidis. The hot water from ‘Magic-ball’ leaves was effective increasing anti-microbial activity against the strains such as Pseudomonas aeruginosa and Malassezia furfur. The ethanol extract from ‘Pink-pangpang’ leaves had the highest anti-microbial activity against the strains Pseudomonas aeruginosa and Staphylococc us aureussubsp, Streptococcus mutans. Therefore, chrysanthemum leaves as well as flower can be available for various usage with food additive materials.
This study was investigated mineral content and physiological activities of flowers and leaves of chrysanthemum ‘Geumbangeul’. Moisture, ash content and crude content of ‘Geumbangeul’ were higher leaves than flowers. Mineral content of the leaves such as Mg, Na, and K were higher than flowers, although Ca was higher flowers than leaves. Vitamin C content was also higher leaves than flowers. Total free sugar content of the chrysanthemum flowers was significantly increased compared to leaves, and total free sugar content was increased in the order to sucrose, fructose and glucos. Maltose was not significant difference between flowers and leaves. Amino acid content of the flowers was higher than leaves, especially aspermatic acid was highest in flower. Glycine, isoleucine, leucine, tyrosine, lysine and carnosine were not significant difference between treatment. Amino acid was detected 17 kinds in flower, and was detected 18 kinds in leaves including r-Amionobutyric acid. This study was also investigated physiological activities and anti-microbial effect of flowers and leaves of chrysanthemum ‘Geumbangeul’, ‘Pink-pangpang’, and ‘Magic-ball’. Total phenolic compound contents in hot water extract increased in the order of ‘Geumbangeul’, ‘Magic-ball’ and ‘Pink-pangpang’ in chlrogenic acid as a standard material, however, that in ethanol extract increased according to ‘Magic-ball’, ‘Pink-pangpang’ and ‘Geumbangeul’. Total flavonoid contents in hot water extract from c.v. ‘Pink-pangpang’ increased most by 45.7mgㆍL-1, and in ethanol extract from c.v. ‘Magic-ball’ by 54.0mgㆍL-1. DPPH radical scavenging activity, IC50 values of both hot water and ethanol extracts from c.v. ‘Magic-ball’ decreased most by 166.0mgㆍL-1 and 112.7mgㆍL-1. The ethanol extract from ‘Magic-ball’ flowers had the highest anti-microbial activity against the strain, Bacillus subtilis and the strain, Salmonella enteritidis. The hot water from ‘Magic-ball’ leaves was effective increasing anti-microbial activity against the strains such as Pseudomonas aeruginosa and Malassezia furfur. The ethanol extract from ‘Pink-pangpang’ leaves had the highest anti-microbial activity against the strains Pseudomonas aeruginosa and Staphylococc us aureussubsp, Streptococcus mutans. Therefore, chrysanthemum leaves as well as flower can be available for various usage with food additive materials.
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