본 연구는 우리나라의 대표적인 노지작물인 고추에서 이상기온에 따른 생육 및 생리장해 등 피해정도를 파악하기 위해 수행되었다. 아울러 고온과 저온피해를 최소화하기 위한 화학적 대응 기술을 확립하기 위해 빈나리(diniconazole)와 이미노산인 글루타민을 사용하여 그 효과를 검정하고자 하였다. 고추의 신장생장은 생육적온인 25℃보다 온도가 높아질수록 향상되었으나 경직경은 낮았으며, 특히, 30℃에서 재배한 고추 식물체는 연약한 생장을 보였다. 반면 뿌리생육은 생육온도에 따라 큰 차이는 없었다. 고추의 생육적온인 25℃보다 고온에서 재배하면 엽수는 증가하였고, 엽면적도 높았다. 또한 생체중 및 건물중도 높았다. 반면 수확량은 생육적온인 25℃에 비해 고온인 30℃에서는 생산량이 17% 감소하였다. 고추의 생육온도에 따라 낙화율에 차이가 있었으며, 생육적온인 25℃에서는 낙화율이 28.0%였으나, 27.5℃에서는 33.5%, 30℃에서는 52.3%로 온도가 높아질수록 낙화율이 높았다. 칼슘 결핍증은 고추의 생육적온에서는 나타나지 않았으나 온도가 높아질수록 경미하게 증가하는 경향이었다. 반면 역병발병율은 생육온도에 따른 차이는 없었다. 30℃의 이상고온은 낙화율이 문제되었으나, 빈나리를 처리하면 낙화율이 감소하여 10 mg/L 처리에서는 대조구에 비해 수량이 10% 향상되었다. 고추에서 화분 발아에 최적온도는 25℃로 였고, 27.5℃와 30℃에서는 화분발아율이 낮았다. 화분발아에 적합한 ...
본 연구는 우리나라의 대표적인 노지작물인 고추에서 이상기온에 따른 생육 및 생리장해 등 피해정도를 파악하기 위해 수행되었다. 아울러 고온과 저온피해를 최소화하기 위한 화학적 대응 기술을 확립하기 위해 빈나리(diniconazole)와 이미노산인 글루타민을 사용하여 그 효과를 검정하고자 하였다. 고추의 신장생장은 생육적온인 25℃보다 온도가 높아질수록 향상되었으나 경직경은 낮았으며, 특히, 30℃에서 재배한 고추 식물체는 연약한 생장을 보였다. 반면 뿌리생육은 생육온도에 따라 큰 차이는 없었다. 고추의 생육적온인 25℃보다 고온에서 재배하면 엽수는 증가하였고, 엽면적도 높았다. 또한 생체중 및 건물중도 높았다. 반면 수확량은 생육적온인 25℃에 비해 고온인 30℃에서는 생산량이 17% 감소하였다. 고추의 생육온도에 따라 낙화율에 차이가 있었으며, 생육적온인 25℃에서는 낙화율이 28.0%였으나, 27.5℃에서는 33.5%, 30℃에서는 52.3%로 온도가 높아질수록 낙화율이 높았다. 칼슘 결핍증은 고추의 생육적온에서는 나타나지 않았으나 온도가 높아질수록 경미하게 증가하는 경향이었다. 반면 역병발병율은 생육온도에 따른 차이는 없었다. 30℃의 이상고온은 낙화율이 문제되었으나, 빈나리를 처리하면 낙화율이 감소하여 10 mg/L 처리에서는 대조구에 비해 수량이 10% 향상되었다. 고추에서 화분 발아에 최적온도는 25℃로 였고, 27.5℃와 30℃에서는 화분발아율이 낮았다. 화분발아에 적합한 sucrose 농도는 10~15%였고, 30% 이상의 농도에서는 화분 발아율이 감소하였다. 화분발아 배지의 적정 pH 5.5-6.5였고 이들 조건에서 화분발아율이 높았고, 화분관 신장도 좋았다. 화분 채취시간에 따른 화분 발아율은 채취 시간에 따라 차이가 있었다. 전반적으로 오전 10시에 채취한 화분에서 발아율이 가장 높았고, 반면 오후에 채취한 화분일수록 화분활력이 저하되었다. 화분발아 배지에 아미노산인 asparagine과 glutamine를 첨가하면 고온에서 화분발아율이 향상되었다. 또한 폴리아민류인 putrescine과 spermine도 화분 발아율을 향상시켰다. 전반적으로 고온에서 고추 화분발아성을 증진시킬 수 있는 첨가물질 및 처리농도는 supermine 1 mM 처리였고, 대조구에 비해 화분발아율이 15.0% 향상되었다. 고추의 초장과 경직경은 생육적온인 25℃보다 온도가 낮을수록 신장생장은 낮았고, 이러한 경향은 20℃에서 생육이 진전된 90일간 재배한 식물체에서 현저하였다. 반면 뿌리생육은 생육온도에 따라 큰 차이는 없었다. 고추의 생육적온인 25℃보다 저온에서 재배하면 엽수와 엽면적이 감소하였다. 생체중 및 건물중은 생육적온인 25℃보다 저온인 20℃에서 재배된 식물체에서 낮았다. 고추 수확량도 20℃의 저온재배는 생육적온인 25℃에 비해 수확량이 11% 감소하였다. 고추의 생육온도에 따라 낙화율에 차이가 있었으며, 생육적온인 25℃에서는 낙화율이 27.2% 였으나, 22.5℃에서는 35.2%, 20℃에서는 41.0%로 생육온도가 낮아질수록 낙화율이 높았다. 칼슘 결핍증과 역병은 생육온도에 의한 차이는 없었다. 20℃의 이상저온은 낙화율이 문제되었으나, 글루타민을 엽면살포하면 낙화율이 감소하였다. 수확량도 글루타민 엽면살포 처리에 의해 대조구보다 7% 향상되었는데 처리농도는 10mM 처리에서 좋았다.
본 연구는 우리나라의 대표적인 노지작물인 고추에서 이상기온에 따른 생육 및 생리장해 등 피해정도를 파악하기 위해 수행되었다. 아울러 고온과 저온피해를 최소화하기 위한 화학적 대응 기술을 확립하기 위해 빈나리(diniconazole)와 이미노산인 글루타민을 사용하여 그 효과를 검정하고자 하였다. 고추의 신장생장은 생육적온인 25℃보다 온도가 높아질수록 향상되었으나 경직경은 낮았으며, 특히, 30℃에서 재배한 고추 식물체는 연약한 생장을 보였다. 반면 뿌리생육은 생육온도에 따라 큰 차이는 없었다. 고추의 생육적온인 25℃보다 고온에서 재배하면 엽수는 증가하였고, 엽면적도 높았다. 또한 생체중 및 건물중도 높았다. 반면 수확량은 생육적온인 25℃에 비해 고온인 30℃에서는 생산량이 17% 감소하였다. 고추의 생육온도에 따라 낙화율에 차이가 있었으며, 생육적온인 25℃에서는 낙화율이 28.0%였으나, 27.5℃에서는 33.5%, 30℃에서는 52.3%로 온도가 높아질수록 낙화율이 높았다. 칼슘 결핍증은 고추의 생육적온에서는 나타나지 않았으나 온도가 높아질수록 경미하게 증가하는 경향이었다. 반면 역병발병율은 생육온도에 따른 차이는 없었다. 30℃의 이상고온은 낙화율이 문제되었으나, 빈나리를 처리하면 낙화율이 감소하여 10 mg/L 처리에서는 대조구에 비해 수량이 10% 향상되었다. 고추에서 화분 발아에 최적온도는 25℃로 였고, 27.5℃와 30℃에서는 화분발아율이 낮았다. 화분발아에 적합한 sucrose 농도는 10~15%였고, 30% 이상의 농도에서는 화분 발아율이 감소하였다. 화분발아 배지의 적정 pH 5.5-6.5였고 이들 조건에서 화분발아율이 높았고, 화분관 신장도 좋았다. 화분 채취시간에 따른 화분 발아율은 채취 시간에 따라 차이가 있었다. 전반적으로 오전 10시에 채취한 화분에서 발아율이 가장 높았고, 반면 오후에 채취한 화분일수록 화분활력이 저하되었다. 화분발아 배지에 아미노산인 asparagine과 glutamine를 첨가하면 고온에서 화분발아율이 향상되었다. 또한 폴리아민류인 putrescine과 spermine도 화분 발아율을 향상시켰다. 전반적으로 고온에서 고추 화분발아성을 증진시킬 수 있는 첨가물질 및 처리농도는 supermine 1 mM 처리였고, 대조구에 비해 화분발아율이 15.0% 향상되었다. 고추의 초장과 경직경은 생육적온인 25℃보다 온도가 낮을수록 신장생장은 낮았고, 이러한 경향은 20℃에서 생육이 진전된 90일간 재배한 식물체에서 현저하였다. 반면 뿌리생육은 생육온도에 따라 큰 차이는 없었다. 고추의 생육적온인 25℃보다 저온에서 재배하면 엽수와 엽면적이 감소하였다. 생체중 및 건물중은 생육적온인 25℃보다 저온인 20℃에서 재배된 식물체에서 낮았다. 고추 수확량도 20℃의 저온재배는 생육적온인 25℃에 비해 수확량이 11% 감소하였다. 고추의 생육온도에 따라 낙화율에 차이가 있었으며, 생육적온인 25℃에서는 낙화율이 27.2% 였으나, 22.5℃에서는 35.2%, 20℃에서는 41.0%로 생육온도가 낮아질수록 낙화율이 높았다. 칼슘 결핍증과 역병은 생육온도에 의한 차이는 없었다. 20℃의 이상저온은 낙화율이 문제되었으나, 글루타민을 엽면살포하면 낙화율이 감소하였다. 수확량도 글루타민 엽면살포 처리에 의해 대조구보다 7% 향상되었는데 처리농도는 10mM 처리에서 좋았다.
Growth and physiological disorders caused by abnormally high and low temperatures were evaluated in an important field crop of pepper. In addition, chemical treatment for reducing the damages from high and low temperature was tested and its effect was verified using 'Binnari '(diniconazole) and glut...
Growth and physiological disorders caused by abnormally high and low temperatures were evaluated in an important field crop of pepper. In addition, chemical treatment for reducing the damages from high and low temperature was tested and its effect was verified using 'Binnari '(diniconazole) and glutamine. Shoot growth of pepper was improved as the temperature increased from 25℃, an optimum temperature for growth, while it's spasticity was low and plants cultivated at 30℃ showed relatively weak growth and development. However, root growth was not affected by the different temperatures. The number of leaf, leaf area, fresh weight, and dry weight were increased at the temperatures higher than 25C. Whereas, yield was decreased by 17% at 30℃ in comparison to 25C. Falling blossom rate was different depending on the growth temperature, and the rate of 28% at 25℃, 33.5% at 27.5℃, and 52.3% at 30℃ was observed, indicating that falling blossom rate increased as temperature rose. Calcium deficiency did not appeared at the optimum growth temperature, but slightly increased as the temperature goes up. Different growth temperatures did not affected on disease rate of phytopathora blight. Falling blossom was severe at abnormal temperatures higher than 30℃, but the treatment of 'Binnari' reduced falling blossom rate and increased the yield by 10% as compared to control. The optimum concentration for 'Binnari' treatment was 10mg/L Evaluation of pollen viability was conducted for peppers and methods for improving pollen germination under abnormally high temperatures were studied. Optimum temperature for pollen germination was 25℃, but percent germination decreased at 27.5℃ and 30℃. Concentration of sucrose and pH of the medium that is proper for higher pollen percent germination and pollen tube growth was 10~15% and 5.5~6.5, respectively. Pollen percent germination was different depending on the pollen collection time during a day. Generally, pollens collected at 10 in the morning showed the highest percent germination, while decreased pollen viability was observed as collected late in the afternoon. Pollen percent germination was improved when two amino acids, asparagine and glutamine were added in the pollen germination medium. In addition, putrescine and spermine also improved pollen percent germination. Overall, an additive and its concentration for enhanced pollen germination at high temperature in pepper was found in the treatment of 1 mM of supermine, which increased germination rate by 15.0% as compared to control. The growth of pepper plants in stem length and diameter was suppressed as the temperature decreased from 25℃, and the suppression level was the highest for plants grown for 90 days at 20℃. However, root growth was not affected by the different temperatures. The number of leaf and leaf area decreased at the temperatures below 25C, an optimum temperature for growth. Fresh weight and dry weight decreased for plants grown at 20℃. Pepper fruit yield also decreased by 11% at 20℃ in comparison to 25℃. Falling blossom rate was different depending on the growth temperature, and the rate was 27.2% at 25℃, 35.2% at 22.5℃, and 41.0% at 20℃, indicating that falling blossom rate increased as temperature decreased. Different growth temperatures did not affected on the level of symptom of calcium deficiency and Phytopathora blight. Falling blossom was severe at abnormally low temperature of 20℃, but the treatment of glutamine reduced falling blossom rate and increased the yield by 7.0% as compared to control. The optimum concentration of glutamine treatment was 10mg/L for yields.
Growth and physiological disorders caused by abnormally high and low temperatures were evaluated in an important field crop of pepper. In addition, chemical treatment for reducing the damages from high and low temperature was tested and its effect was verified using 'Binnari '(diniconazole) and glutamine. Shoot growth of pepper was improved as the temperature increased from 25℃, an optimum temperature for growth, while it's spasticity was low and plants cultivated at 30℃ showed relatively weak growth and development. However, root growth was not affected by the different temperatures. The number of leaf, leaf area, fresh weight, and dry weight were increased at the temperatures higher than 25C. Whereas, yield was decreased by 17% at 30℃ in comparison to 25C. Falling blossom rate was different depending on the growth temperature, and the rate of 28% at 25℃, 33.5% at 27.5℃, and 52.3% at 30℃ was observed, indicating that falling blossom rate increased as temperature rose. Calcium deficiency did not appeared at the optimum growth temperature, but slightly increased as the temperature goes up. Different growth temperatures did not affected on disease rate of phytopathora blight. Falling blossom was severe at abnormal temperatures higher than 30℃, but the treatment of 'Binnari' reduced falling blossom rate and increased the yield by 10% as compared to control. The optimum concentration for 'Binnari' treatment was 10mg/L Evaluation of pollen viability was conducted for peppers and methods for improving pollen germination under abnormally high temperatures were studied. Optimum temperature for pollen germination was 25℃, but percent germination decreased at 27.5℃ and 30℃. Concentration of sucrose and pH of the medium that is proper for higher pollen percent germination and pollen tube growth was 10~15% and 5.5~6.5, respectively. Pollen percent germination was different depending on the pollen collection time during a day. Generally, pollens collected at 10 in the morning showed the highest percent germination, while decreased pollen viability was observed as collected late in the afternoon. Pollen percent germination was improved when two amino acids, asparagine and glutamine were added in the pollen germination medium. In addition, putrescine and spermine also improved pollen percent germination. Overall, an additive and its concentration for enhanced pollen germination at high temperature in pepper was found in the treatment of 1 mM of supermine, which increased germination rate by 15.0% as compared to control. The growth of pepper plants in stem length and diameter was suppressed as the temperature decreased from 25℃, and the suppression level was the highest for plants grown for 90 days at 20℃. However, root growth was not affected by the different temperatures. The number of leaf and leaf area decreased at the temperatures below 25C, an optimum temperature for growth. Fresh weight and dry weight decreased for plants grown at 20℃. Pepper fruit yield also decreased by 11% at 20℃ in comparison to 25℃. Falling blossom rate was different depending on the growth temperature, and the rate was 27.2% at 25℃, 35.2% at 22.5℃, and 41.0% at 20℃, indicating that falling blossom rate increased as temperature decreased. Different growth temperatures did not affected on the level of symptom of calcium deficiency and Phytopathora blight. Falling blossom was severe at abnormally low temperature of 20℃, but the treatment of glutamine reduced falling blossom rate and increased the yield by 7.0% as compared to control. The optimum concentration of glutamine treatment was 10mg/L for yields.
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