Comparison of growth performance, carcass characteristics and meat quality of Korean local chickens and silky fowl : 국내 토종닭과 백봉 오골계의 성장성적, 도체특성 및 육질 비교원문보기
본 연구는 국내에서 사육되고 있는 토종닭 4품종의 성장성적, 도체특성 및 육질을 비교 하기 위해 수행하였다. 암수 구분 없이 백봉 오골계, 한협3호, 우리맛닭 및 삼계닭 각각 120수씩 입식 날짜를 달리하여 4개의 펜에 30수씩 완전임의 배치하였고 유사한 도체중을 얻기 위해 오골계는 59일, 한협3호는 37일, 우리맛닭은 36일, 삼계닭은 31일간 동일 조건에서 사육하였다. 실험 사료는 옥수수와 대두박 위주로 배합된 ...
본 연구는 국내에서 사육되고 있는 토종닭 4품종의 성장성적, 도체특성 및 육질을 비교 하기 위해 수행하였다. 암수 구분 없이 백봉 오골계, 한협3호, 우리맛닭 및 삼계닭 각각 120수씩 입식 날짜를 달리하여 4개의 펜에 30수씩 완전임의 배치하였고 유사한 도체중을 얻기 위해 오골계는 59일, 한협3호는 37일, 우리맛닭은 36일, 삼계닭은 31일간 동일 조건에서 사육하였다. 실험 사료는 옥수수와 대두박 위주로 배합된 대사에너지 3,050 kcal/kg와 조단백질 21.0%의 일반 육계용 사료를 동일하게 급여하였고 동일 조건에서 도계하였다. 매주 펜별로 섭취량과 생체중을 측정하였고 사료효율을 계산하였으며, 실험 종료 후 처리구 당 8수씩 선발하여 토체특성, 육질분석 및 관능특성에 대하여 조사하였다. 사료 섭취량과 증체량의 경우 백봉 오골계에 비해 국내 토종닭이 높았으며(P < 0.05), 국내 토종닭 3품종을 비교하였을 경우 삼계닭이 가장 많은 사료를 섭취하였고(P < 0.05), 한협3호가 가장 높은 증체를 보였다(P < 0.05). 사료 효율의 경우 백봉 오골계에 비해 국내 토종닭이 낮은 값을 보였다(P < 0.05). 도체특성에 있어서 삼계닭의 도체율과 가슴육 비율이 다른 품종에 비해 보다 높은 값을 나타냈다(P < 0.05). 가슴육 육색에 있어 L*, a*, b* 모든 항목에서 백봉 오골계에 비해 국내 토종닭이 높은 값을 나타냈다(P < 0.05). 가열감량은 한협3호가 가장 높았으나(P < 0.05), 보수력과 pH는 가장 낮은 값을 나타냈다(P < 0.05). 관능특성의 경우, 백봉 오골계에 비해 국내 토종닭의 경우 육색에서 높은 점수를 나타냈다. 가슴육 연도(tenderness)는 우리맛닭이 가장 높았으며, 반면 풍미(flavor)는 가장 낮은 점수를 보였다(P < 0.05). 본 실험 결과 국내에서 이용되는 토종닭 4품종의 경우 각각 고유 특징을 보였으며, 가금육 생산자 및 소비자들에게 다양한 정보를 제공할 수 있을 것이다.
본 연구는 국내에서 사육되고 있는 토종닭 4품종의 성장성적, 도체특성 및 육질을 비교 하기 위해 수행하였다. 암수 구분 없이 백봉 오골계, 한협3호, 우리맛닭 및 삼계닭 각각 120수씩 입식 날짜를 달리하여 4개의 펜에 30수씩 완전임의 배치하였고 유사한 도체중을 얻기 위해 오골계는 59일, 한협3호는 37일, 우리맛닭은 36일, 삼계닭은 31일간 동일 조건에서 사육하였다. 실험 사료는 옥수수와 대두박 위주로 배합된 대사에너지 3,050 kcal/kg와 조단백질 21.0%의 일반 육계용 사료를 동일하게 급여하였고 동일 조건에서 도계하였다. 매주 펜별로 섭취량과 생체중을 측정하였고 사료효율을 계산하였으며, 실험 종료 후 처리구 당 8수씩 선발하여 토체특성, 육질분석 및 관능특성에 대하여 조사하였다. 사료 섭취량과 증체량의 경우 백봉 오골계에 비해 국내 토종닭이 높았으며(P < 0.05), 국내 토종닭 3품종을 비교하였을 경우 삼계닭이 가장 많은 사료를 섭취하였고(P < 0.05), 한협3호가 가장 높은 증체를 보였다(P < 0.05). 사료 효율의 경우 백봉 오골계에 비해 국내 토종닭이 낮은 값을 보였다(P < 0.05). 도체특성에 있어서 삼계닭의 도체율과 가슴육 비율이 다른 품종에 비해 보다 높은 값을 나타냈다(P < 0.05). 가슴육 육색에 있어 L*, a*, b* 모든 항목에서 백봉 오골계에 비해 국내 토종닭이 높은 값을 나타냈다(P < 0.05). 가열감량은 한협3호가 가장 높았으나(P < 0.05), 보수력과 pH는 가장 낮은 값을 나타냈다(P < 0.05). 관능특성의 경우, 백봉 오골계에 비해 국내 토종닭의 경우 육색에서 높은 점수를 나타냈다. 가슴육 연도(tenderness)는 우리맛닭이 가장 높았으며, 반면 풍미(flavor)는 가장 낮은 점수를 보였다(P < 0.05). 본 실험 결과 국내에서 이용되는 토종닭 4품종의 경우 각각 고유 특징을 보였으며, 가금육 생산자 및 소비자들에게 다양한 정보를 제공할 수 있을 것이다.
This study was conducted to compare growth performance, carcass characteristics and meat quality of 4 breeds of local chickens. A total of 480 one-d-old chicks were distributed to 16 pens, with 4 treatments of breed, 4 replicates and 30 chicks per pen. Three Korean local breeds of white-mini broiler...
This study was conducted to compare growth performance, carcass characteristics and meat quality of 4 breeds of local chickens. A total of 480 one-d-old chicks were distributed to 16 pens, with 4 treatments of breed, 4 replicates and 30 chicks per pen. Three Korean local breeds of white-mini broiler, Hanhyup-3-ho, and Woorimatdag, and a breed of silky fowl were raised to reach at same weight under identical rearing and feeding conditions for 31 d, 37 d, 36 d, and 59 d, respectively. The BW and feed consumption were measured weekly for all pens, and ADFI, ADG and gain:feed were calculated for each pen. The ADFI and ADG of 3 breeds of Korean local chicken were greater than those of silky fowl (p<0.05). Within the Korean local breeds, ADFI of white-mini broiler was the highest (p<0.05), and ADG of Hanhyup-3-ho and white-mini broiler was the highest (p<0.05). Gain:feed of silky fowl was less than that of 3 breeds of Korean local chicken. The carcass and breast yield of white-mini broiler were greater than those of other breeds (p<0.05). The breast meat color (CIE L*, a*, and b*) of 3 breeds of Korean local chicken were higher than that of silky fowl (p<0.05). The breast meat of Hanhyup-3-ho had more cooking loss (p<0.05), whereas water holding capacity and pH were less than those of other breeds (p<0.05). The color score of 3 breeds of Korean local chicken was higher than that of silky fowl (p<0.05). Woorimatdag had a greater score on tenderness (p<0.05), whereas flavor score was less than that of other breeds (p<0.05). In conclusion, 4 local breeds of chicken have some unique features and the information provided in this work can help consumers who prefer healthy and premium chicken meat.
This study was conducted to compare growth performance, carcass characteristics and meat quality of 4 breeds of local chickens. A total of 480 one-d-old chicks were distributed to 16 pens, with 4 treatments of breed, 4 replicates and 30 chicks per pen. Three Korean local breeds of white-mini broiler, Hanhyup-3-ho, and Woorimatdag, and a breed of silky fowl were raised to reach at same weight under identical rearing and feeding conditions for 31 d, 37 d, 36 d, and 59 d, respectively. The BW and feed consumption were measured weekly for all pens, and ADFI, ADG and gain:feed were calculated for each pen. The ADFI and ADG of 3 breeds of Korean local chicken were greater than those of silky fowl (p<0.05). Within the Korean local breeds, ADFI of white-mini broiler was the highest (p<0.05), and ADG of Hanhyup-3-ho and white-mini broiler was the highest (p<0.05). Gain:feed of silky fowl was less than that of 3 breeds of Korean local chicken. The carcass and breast yield of white-mini broiler were greater than those of other breeds (p<0.05). The breast meat color (CIE L*, a*, and b*) of 3 breeds of Korean local chicken were higher than that of silky fowl (p<0.05). The breast meat of Hanhyup-3-ho had more cooking loss (p<0.05), whereas water holding capacity and pH were less than those of other breeds (p<0.05). The color score of 3 breeds of Korean local chicken was higher than that of silky fowl (p<0.05). Woorimatdag had a greater score on tenderness (p<0.05), whereas flavor score was less than that of other breeds (p<0.05). In conclusion, 4 local breeds of chicken have some unique features and the information provided in this work can help consumers who prefer healthy and premium chicken meat.
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