글루타민산나트륨(MSG)은 가공식품뿐만 아니라 외식조리 및 가정조리에 가장 광범위하게 사용되고 있다. 그러나 1968년 ‘중국음식점증후군’의 원인물질로 글루타민산나트륨이 지목된 이래 MSG의 유해성에 대한 연구와 이와 반대로 JECFA(Joint FAO/WHO Expert Committee On Food Additives, 1988) 뿐만 아니라 대부분의 국가에서는 섭취량이 건강상 위해를 초래하지 않는다고 평가하고 있어, MSG의 안전성에 대한 논란이 계속 되고 있다. 일반 소비자 뿐 만 아니라 급식관리를 책임지고 있는 영양사도 MSG의 안전성에 대해서는 혼란스럽다. 따라서 본 연구에서는 원광대학교 생명윤리회의 심의를 거쳐 승인을 받은 후(WKIRB-201405-SB-036) 식품영양전문가인 영양사 292명(남자46명, 여자 246명)을 대상으로 MSG에 대한 인식 및 지식정도, 사용실태 등을 조사함으로써 얼마나 정확하게 MSG에 대해 알고 있는지를 파악하고, 인식 및 사용실태에 대한 결과를 영양사들의 급식관리 및 영양상담과 영양교육을 위한 기초자료로 제공하고자 한다. 그 결과 영양사는 부정적인 인식 57.9%이 긍정적인 인식 10.3%보다 5배정도 높은 것으로 나타났다. 일반소비자를 대상으로 한 워킹맘 연구소의 MSG 인식조사(참고문헌 표시)에서도 80%가 MSG에 대해 ‘몸에 좋지 않다’라고 인식하고 있어서 일반소비자들은 영양사보다 MSG에 대해 부정적인 인식이 더 강한 것으로 보인다. 이는 일반소비자보다 영양사가 식품에 대한 전문적인 지식을 가져 좀 더 분별력이 있는 것으로 보인다. 대다수의 영양사는 MSG의 정보를 방송(...
글루타민산나트륨(MSG)은 가공식품뿐만 아니라 외식조리 및 가정조리에 가장 광범위하게 사용되고 있다. 그러나 1968년 ‘중국음식점증후군’의 원인물질로 글루타민산나트륨이 지목된 이래 MSG의 유해성에 대한 연구와 이와 반대로 JECFA(Joint FAO/WHO Expert Committee On Food Additives, 1988) 뿐만 아니라 대부분의 국가에서는 섭취량이 건강상 위해를 초래하지 않는다고 평가하고 있어, MSG의 안전성에 대한 논란이 계속 되고 있다. 일반 소비자 뿐 만 아니라 급식관리를 책임지고 있는 영양사도 MSG의 안전성에 대해서는 혼란스럽다. 따라서 본 연구에서는 원광대학교 생명윤리회의 심의를 거쳐 승인을 받은 후(WKIRB-201405-SB-036) 식품영양전문가인 영양사 292명(남자46명, 여자 246명)을 대상으로 MSG에 대한 인식 및 지식정도, 사용실태 등을 조사함으로써 얼마나 정확하게 MSG에 대해 알고 있는지를 파악하고, 인식 및 사용실태에 대한 결과를 영양사들의 급식관리 및 영양상담과 영양교육을 위한 기초자료로 제공하고자 한다. 그 결과 영양사는 부정적인 인식 57.9%이 긍정적인 인식 10.3%보다 5배정도 높은 것으로 나타났다. 일반소비자를 대상으로 한 워킹맘 연구소의 MSG 인식조사(참고문헌 표시)에서도 80%가 MSG에 대해 ‘몸에 좋지 않다’라고 인식하고 있어서 일반소비자들은 영양사보다 MSG에 대해 부정적인 인식이 더 강한 것으로 보인다. 이는 일반소비자보다 영양사가 식품에 대한 전문적인 지식을 가져 좀 더 분별력이 있는 것으로 보인다. 대다수의 영양사는 MSG의 정보를 방송(TV, 라디오)에서 얻고 있는 것으로 나타났다. 정보를 얻는 방법으로는 방송(TV, 라디오)이 70.9%로 가장 높았으며, 가장 정확한 정보를 얻을 수 있는 학술지는 5.5%로 매우 낮은 것으로 나타났다. 이는 일반 소비자들과도 다를 바가 없어 전문적인 지식을 가지는 영양사는 분별력 있는 사고를 위해 학문적으로 노력해야 할 것이다. 영양사의 MSG 사용실태 보면 사용횟수는 91.2%가 10번 중 5번 이하, 집단급식소 내에서 76.9%가 10번 중 5번 이하로 가정 내 보다 낮은 경향이 있었다. 가장 많이 사용하는 음식은 가정은 국물류(국, 찌개)로 91.2%, 집단 급식소도 국물류(국, 찌개)로 76.9%로 가장 많이 사용하고 있었다. MSG 사용목적은 가정이나 집단급식소나 ‘감칠맛과 풍미 증진’때문이라고 가장 많이 답하였다. 영양사가 MSG를 사용하지 않는 이유에 대해서는 가정 내에서 41.4%가 ‘건강에 해롭기 때문’이라고 하였으며, 집단급식소에서는 ‘피 급식자의(학부모, 교직원 등)의 부정적인 인식’때문이라고 37.5%로 가장 높았다. 정확한 근거가 있어서 사용하지 않는 것이 아니라 심리적인 이유로 사용하지 않는 것으로 보인다. 그러므로 정확하지 않은 정보에 의한 부정적인 인식이 확산되어 있는 건 당연한 결과인거 같다. 식품에 전문적인 지식을 가지고 있는 영양사의 MSG 지식정도는 정답률은 평균 54.5%로 많은 문항에 대해 정확하게 알지 못하고 있는 것으로 나타났다. 가장 정확히 알고 있는 항목은 ‘MSG는 감칠맛을 증진시키는데 도움이 된다’(정답율은 95.5%)이었다. 그러나 ‘MSG는 향미증진제랑 같은 말이다’(정답율 50.3%)이었다. 식품의 맛과 향을 강화시키는 식품첨가물을 향미증진제라고 하며(실제로 MSG를 함유한 식품의 식품성분 표시에 MSG 대신 향미증진제라고 기재), 영양사들조차도 조사대상자의 50%는 MSG가 함유되어 있는 사실을 모르고 자신의 MSG 사용의사와는 상관없이 사용할 수도 있음을 보여주었다. 가장 잘못 알고 있는 항목은 ‘MSG는 화학적으로 합성하여 제조한다’(정답율 23.9%)으로 MSG에 잘 알고 있다고 생각하고 있으나 실제로는 잘못 알고 있는 경우가 많은 거 같다. 영양사는 정확한 영양지식을 알아야 되고, 정확히 알고 있는 영양지식을 실생활에서 적용할 수 있도록 영양교육과 상담을 통해 알릴 수 있도록 노력해야 할 것이다. 아울러 식품과 식품의 섭취에 관심이 높을수록 식품 선택에 영향을 미치는 것으로 보아 식품에 대한 올바른 선택을 할 수 있도록 교육하는 것이 필요해 보인다.
글루타민산나트륨(MSG)은 가공식품뿐만 아니라 외식조리 및 가정조리에 가장 광범위하게 사용되고 있다. 그러나 1968년 ‘중국음식점증후군’의 원인물질로 글루타민산나트륨이 지목된 이래 MSG의 유해성에 대한 연구와 이와 반대로 JECFA(Joint FAO/WHO Expert Committee On Food Additives, 1988) 뿐만 아니라 대부분의 국가에서는 섭취량이 건강상 위해를 초래하지 않는다고 평가하고 있어, MSG의 안전성에 대한 논란이 계속 되고 있다. 일반 소비자 뿐 만 아니라 급식관리를 책임지고 있는 영양사도 MSG의 안전성에 대해서는 혼란스럽다. 따라서 본 연구에서는 원광대학교 생명윤리회의 심의를 거쳐 승인을 받은 후(WKIRB-201405-SB-036) 식품영양전문가인 영양사 292명(남자46명, 여자 246명)을 대상으로 MSG에 대한 인식 및 지식정도, 사용실태 등을 조사함으로써 얼마나 정확하게 MSG에 대해 알고 있는지를 파악하고, 인식 및 사용실태에 대한 결과를 영양사들의 급식관리 및 영양상담과 영양교육을 위한 기초자료로 제공하고자 한다. 그 결과 영양사는 부정적인 인식 57.9%이 긍정적인 인식 10.3%보다 5배정도 높은 것으로 나타났다. 일반소비자를 대상으로 한 워킹맘 연구소의 MSG 인식조사(참고문헌 표시)에서도 80%가 MSG에 대해 ‘몸에 좋지 않다’라고 인식하고 있어서 일반소비자들은 영양사보다 MSG에 대해 부정적인 인식이 더 강한 것으로 보인다. 이는 일반소비자보다 영양사가 식품에 대한 전문적인 지식을 가져 좀 더 분별력이 있는 것으로 보인다. 대다수의 영양사는 MSG의 정보를 방송(TV, 라디오)에서 얻고 있는 것으로 나타났다. 정보를 얻는 방법으로는 방송(TV, 라디오)이 70.9%로 가장 높았으며, 가장 정확한 정보를 얻을 수 있는 학술지는 5.5%로 매우 낮은 것으로 나타났다. 이는 일반 소비자들과도 다를 바가 없어 전문적인 지식을 가지는 영양사는 분별력 있는 사고를 위해 학문적으로 노력해야 할 것이다. 영양사의 MSG 사용실태 보면 사용횟수는 91.2%가 10번 중 5번 이하, 집단급식소 내에서 76.9%가 10번 중 5번 이하로 가정 내 보다 낮은 경향이 있었다. 가장 많이 사용하는 음식은 가정은 국물류(국, 찌개)로 91.2%, 집단 급식소도 국물류(국, 찌개)로 76.9%로 가장 많이 사용하고 있었다. MSG 사용목적은 가정이나 집단급식소나 ‘감칠맛과 풍미 증진’때문이라고 가장 많이 답하였다. 영양사가 MSG를 사용하지 않는 이유에 대해서는 가정 내에서 41.4%가 ‘건강에 해롭기 때문’이라고 하였으며, 집단급식소에서는 ‘피 급식자의(학부모, 교직원 등)의 부정적인 인식’때문이라고 37.5%로 가장 높았다. 정확한 근거가 있어서 사용하지 않는 것이 아니라 심리적인 이유로 사용하지 않는 것으로 보인다. 그러므로 정확하지 않은 정보에 의한 부정적인 인식이 확산되어 있는 건 당연한 결과인거 같다. 식품에 전문적인 지식을 가지고 있는 영양사의 MSG 지식정도는 정답률은 평균 54.5%로 많은 문항에 대해 정확하게 알지 못하고 있는 것으로 나타났다. 가장 정확히 알고 있는 항목은 ‘MSG는 감칠맛을 증진시키는데 도움이 된다’(정답율은 95.5%)이었다. 그러나 ‘MSG는 향미증진제랑 같은 말이다’(정답율 50.3%)이었다. 식품의 맛과 향을 강화시키는 식품첨가물을 향미증진제라고 하며(실제로 MSG를 함유한 식품의 식품성분 표시에 MSG 대신 향미증진제라고 기재), 영양사들조차도 조사대상자의 50%는 MSG가 함유되어 있는 사실을 모르고 자신의 MSG 사용의사와는 상관없이 사용할 수도 있음을 보여주었다. 가장 잘못 알고 있는 항목은 ‘MSG는 화학적으로 합성하여 제조한다’(정답율 23.9%)으로 MSG에 잘 알고 있다고 생각하고 있으나 실제로는 잘못 알고 있는 경우가 많은 거 같다. 영양사는 정확한 영양지식을 알아야 되고, 정확히 알고 있는 영양지식을 실생활에서 적용할 수 있도록 영양교육과 상담을 통해 알릴 수 있도록 노력해야 할 것이다. 아울러 식품과 식품의 섭취에 관심이 높을수록 식품 선택에 영향을 미치는 것으로 보아 식품에 대한 올바른 선택을 할 수 있도록 교육하는 것이 필요해 보인다.
Sodium glutamate (MSG) in restaurant cooking and home cooking, as well as processed foods the most widely used. However, in 1968, has since been named the sodium glutamic acid as a substance the cause of ‘the Chinese restaurant syndrome’ and a study on the harmful effects of MSG by comparison, Joint...
Sodium glutamate (MSG) in restaurant cooking and home cooking, as well as processed foods the most widely used. However, in 1968, has since been named the sodium glutamic acid as a substance the cause of ‘the Chinese restaurant syndrome’ and a study on the harmful effects of MSG by comparison, Joint FAO WHO expert committee on Food (jecfa additives, 1988), as well as most countries, the consumption of health harm and shall not result of evaluation, whether by MSG the debate over safety's still going on. Common consumer is responsible for managing food service, not absolute time and a nutritionist about the safety of the MSG is confusing. In this research the bioethics approved through the deliberation of Wongwang University(WKIRB-201405-SB-036) after having a men 46, and the women 246 (292) Food and Nutrition, an expert nutritionist, members. MSG as the target by investigating the actual conditions of use and the degree of knowledge, awareness about exactly how any of you know about MSG, abreast of the recognition and for the Actual Conditions meal management of the results of the dietitian and nutrition education and nutrition education materials to provide as a basis for its hallwen. As a result, the negative perception of a nutritionist was positive perception about five times the 10.3 percent, 57.9 percent were shown to high. General targeted for consumers working moms of the Institute of MSG show Recognition (reference) and the MSG ‘not good for you’ Acknowledging that about 80 percent in charge and is general consumers than negative perception of the MSG are more intense as a nutritionist. This is the general consumer, a nutritionist to have specialized knowledge about food, the more than appear to have a sensible. A nutritionist will of the majority of gaining information on the broadcast (television, radio). It appeared that of MSG. Broadcast (television, radio), the way information is 70.9 percent, followed by its own, and journals can get the most accurate information is shown to be very low as 5.5 percent. It is not in the just the with regular customers, as any professional knowledge which has the nutritionist academically to the accident is a sensible effort will need to. Utilization of MSG in a nutritionist, frequency of use was largely dropped percent were among 10 times less than five times, group food service within a 76.9 percent is 10 times less than five, tend to be lower than in the home. Is the most frequently used foods, home is a broth of kelp (dropped in soup, stew) collective kitchens, too, using mostly on the most in the soup, stew broth of kelp. MSG's used for the family and group food service station, or ‘The delicious taste and flavor enhancing’ most argue that it would. 41.4 percent in the family about the reasons for not using a dietitian MSG is harmful to health ‘in the blood group will, and kitchens that’(parents, school staff, etc.) negative perception of geupssikjja be due to 37.5 percent, followed by no pat. Used the exact basis for psychological reasons, not that we don't see out not to use. Therefore, by accurate information you do not spread the thing that you have a negative perception seems like a logical conclusion. A dietitian who have specialized knowledge of MSG to food about knowledge is the answer precisely about the many statements that with an average of 54.5 percent, showing that as they don't know. ‘MSG is the full flavor was the biggest items actually know what it is helpful’ (The answer to improving the rate is 95.5 percent ). But ‘like MSG is flavored with builder office said the answer’(50.3 percent). Food flavor additives that can enhance the flavor and aroma of the MSG The ingredient labelling of foods actually contain MSG (called system and to enhance flavor builder, instead of entry), Even nutritionists on MSG is a fact that contains a full 50 percent of those surveyed do not know the north could use without regard to use their MSG. I could not know the best items are ‘MSG is a chemical in rate of manufacturing by combining’(23.9 percent). The answer to that think they know very well and have known, but he's really a well at MSG The case is all many motherwort A nutritionist will prepare accurate nutrition knowledge should be aware, he knew the nutrient that can be applied in real life the knowledge to enable them to be notified through nutrition education and counseling to such efforts will be. In addition, food and influence the choices the higher the interest in food consumption of food, it seems that the concerns about food products to education so that you can do is just the right choice need everything.
Sodium glutamate (MSG) in restaurant cooking and home cooking, as well as processed foods the most widely used. However, in 1968, has since been named the sodium glutamic acid as a substance the cause of ‘the Chinese restaurant syndrome’ and a study on the harmful effects of MSG by comparison, Joint FAO WHO expert committee on Food (jecfa additives, 1988), as well as most countries, the consumption of health harm and shall not result of evaluation, whether by MSG the debate over safety's still going on. Common consumer is responsible for managing food service, not absolute time and a nutritionist about the safety of the MSG is confusing. In this research the bioethics approved through the deliberation of Wongwang University(WKIRB-201405-SB-036) after having a men 46, and the women 246 (292) Food and Nutrition, an expert nutritionist, members. MSG as the target by investigating the actual conditions of use and the degree of knowledge, awareness about exactly how any of you know about MSG, abreast of the recognition and for the Actual Conditions meal management of the results of the dietitian and nutrition education and nutrition education materials to provide as a basis for its hallwen. As a result, the negative perception of a nutritionist was positive perception about five times the 10.3 percent, 57.9 percent were shown to high. General targeted for consumers working moms of the Institute of MSG show Recognition (reference) and the MSG ‘not good for you’ Acknowledging that about 80 percent in charge and is general consumers than negative perception of the MSG are more intense as a nutritionist. This is the general consumer, a nutritionist to have specialized knowledge about food, the more than appear to have a sensible. A nutritionist will of the majority of gaining information on the broadcast (television, radio). It appeared that of MSG. Broadcast (television, radio), the way information is 70.9 percent, followed by its own, and journals can get the most accurate information is shown to be very low as 5.5 percent. It is not in the just the with regular customers, as any professional knowledge which has the nutritionist academically to the accident is a sensible effort will need to. Utilization of MSG in a nutritionist, frequency of use was largely dropped percent were among 10 times less than five times, group food service within a 76.9 percent is 10 times less than five, tend to be lower than in the home. Is the most frequently used foods, home is a broth of kelp (dropped in soup, stew) collective kitchens, too, using mostly on the most in the soup, stew broth of kelp. MSG's used for the family and group food service station, or ‘The delicious taste and flavor enhancing’ most argue that it would. 41.4 percent in the family about the reasons for not using a dietitian MSG is harmful to health ‘in the blood group will, and kitchens that’(parents, school staff, etc.) negative perception of geupssikjja be due to 37.5 percent, followed by no pat. Used the exact basis for psychological reasons, not that we don't see out not to use. Therefore, by accurate information you do not spread the thing that you have a negative perception seems like a logical conclusion. A dietitian who have specialized knowledge of MSG to food about knowledge is the answer precisely about the many statements that with an average of 54.5 percent, showing that as they don't know. ‘MSG is the full flavor was the biggest items actually know what it is helpful’ (The answer to improving the rate is 95.5 percent ). But ‘like MSG is flavored with builder office said the answer’(50.3 percent). Food flavor additives that can enhance the flavor and aroma of the MSG The ingredient labelling of foods actually contain MSG (called system and to enhance flavor builder, instead of entry), Even nutritionists on MSG is a fact that contains a full 50 percent of those surveyed do not know the north could use without regard to use their MSG. I could not know the best items are ‘MSG is a chemical in rate of manufacturing by combining’(23.9 percent). The answer to that think they know very well and have known, but he's really a well at MSG The case is all many motherwort A nutritionist will prepare accurate nutrition knowledge should be aware, he knew the nutrient that can be applied in real life the knowledge to enable them to be notified through nutrition education and counseling to such efforts will be. In addition, food and influence the choices the higher the interest in food consumption of food, it seems that the concerns about food products to education so that you can do is just the right choice need everything.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.