Study on the Antioxidant and Antiinflammatory Effects of Hypsizigus marmoreus by Cultivars : 품종별 느티만가닥 버섯(Hypsizigus marmoreus)의 항산화 활성과 항염증 효과에 관한 연구원문보기
식용 및 약용 버섯은 면역증강, 항염증, 항산화활성 등에 효과적인 유용성분을 함유하고 있다고 알려져 있다. 본 연구에서는 항노화산업의 소재로써 느티만가닥버섯(Hypsizygus marmoreus)의 이용 가능성을 조사하기 위해 품종별, 부위별 느티만가닥버섯의 항산화 활성 및 항염증 효과를 조사하였다. 동결 건조된 느티만가닥 버섯 10 g을 갓과 대로 분리하여 증류수와 ...
식용 및 약용 버섯은 면역증강, 항염증, 항산화활성 등에 효과적인 유용성분을 함유하고 있다고 알려져 있다. 본 연구에서는 항노화산업의 소재로써 느티만가닥버섯(Hypsizygus marmoreus)의 이용 가능성을 조사하기 위해 품종별, 부위별 느티만가닥버섯의 항산화 활성 및 항염증 효과를 조사하였다. 동결 건조된 느티만가닥 버섯 10 g을 갓과 대로 분리하여 증류수와 80% 에탄올에 50℃에서 24시간 침지한 다음 감압농축하여 사용하였다. 품종별, 부위별 느티만가닥 버섯의 일반성분은 조단백, 조지방, 조회분, 총 섬유소 등 분석하여 확인하였고, 항산화활성은 총 페놀 함량, DPPH 전자 공여능, ABTS 라디칼 소거능, 환원력, ORAC assay 등을 측정하여 비교 분석하였다. DPPH 전자 공여능, ABTS 라디칼 소거능, 환원력, ORAC assy 등의 항산화 활성은 총 페놀 함량이 가장 높은 백일송이 갈색에서 높은 활성을 나타내었지만 높은 농도의 추출물에서는 만가닥 2호 품종이 높은 항산화 활성을 보였다. 그러나 80% 에탄올 추출물의 DPPH 전자 공여능, ABTS 라디칼 소거능, 환원력, ORAC assay 등과 증류수 추출물의 환원력은 총 페놀 함량이 높았음에도 불구하고 낮은 항산화 활성을 나타내었다. 품종별, 부위별 느티만가닥버섯 추출물의 세포독성은 RAW 264.7을 이용하여 WST-1 assay로 확인하였으며 백일송이 갈색에서 낮은 세포생존율을 나타내었으며 추출물의 농도가 높아질수록 세포생존율이 감소하는 경향을 나타내었다. 그러나 만가닥 2호 갓의 증류수 추출물과 만가닥 2호 대의 80% 에탄올 추출물에서는 높은 세포생존율이 확인되었다. NO 생성 저해능은 만가닥 2호에서 높게 나타나는 것을 확인할 수 있었다.
식용 및 약용 버섯은 면역증강, 항염증, 항산화활성 등에 효과적인 유용성분을 함유하고 있다고 알려져 있다. 본 연구에서는 항노화산업의 소재로써 느티만가닥버섯(Hypsizygus marmoreus)의 이용 가능성을 조사하기 위해 품종별, 부위별 느티만가닥버섯의 항산화 활성 및 항염증 효과를 조사하였다. 동결 건조된 느티만가닥 버섯 10 g을 갓과 대로 분리하여 증류수와 80% 에탄올에 50℃에서 24시간 침지한 다음 감압농축하여 사용하였다. 품종별, 부위별 느티만가닥 버섯의 일반성분은 조단백, 조지방, 조회분, 총 섬유소 등 분석하여 확인하였고, 항산화활성은 총 페놀 함량, DPPH 전자 공여능, ABTS 라디칼 소거능, 환원력, ORAC assay 등을 측정하여 비교 분석하였다. DPPH 전자 공여능, ABTS 라디칼 소거능, 환원력, ORAC assy 등의 항산화 활성은 총 페놀 함량이 가장 높은 백일송이 갈색에서 높은 활성을 나타내었지만 높은 농도의 추출물에서는 만가닥 2호 품종이 높은 항산화 활성을 보였다. 그러나 80% 에탄올 추출물의 DPPH 전자 공여능, ABTS 라디칼 소거능, 환원력, ORAC assay 등과 증류수 추출물의 환원력은 총 페놀 함량이 높았음에도 불구하고 낮은 항산화 활성을 나타내었다. 품종별, 부위별 느티만가닥버섯 추출물의 세포독성은 RAW 264.7을 이용하여 WST-1 assay로 확인하였으며 백일송이 갈색에서 낮은 세포생존율을 나타내었으며 추출물의 농도가 높아질수록 세포생존율이 감소하는 경향을 나타내었다. 그러나 만가닥 2호 갓의 증류수 추출물과 만가닥 2호 대의 80% 에탄올 추출물에서는 높은 세포생존율이 확인되었다. NO 생성 저해능은 만가닥 2호에서 높게 나타나는 것을 확인할 수 있었다.
Many edible and medicinal mushrooms were reported that including the immune-enhancing, antioxidant, antiinflammatory performing beneficial functions. This study was investigated an availability as natural materials using Hypsizigus marmoreus by cultivars on the antiaging industry through the measure...
Many edible and medicinal mushrooms were reported that including the immune-enhancing, antioxidant, antiinflammatory performing beneficial functions. This study was investigated an availability as natural materials using Hypsizigus marmoreus by cultivars on the antiaging industry through the measurement of proximate analysis, β-glucan contents, total phenol contents, antioxidants activity, and antiinflammatory activity. 10 g of lyophilized H. marmoreus were separated to the pileus, stipe and then extracted with 500 ml of distilled water and 80% ethanol, respectively at 50℃ for 24 hrs. It was used to after evaporating extracts. The nutrient components of H. marmoreus by cultivars were investigated through proximate analysis and measured the total phenol contents, DPPH, ABTS radical scavenging, reducing power and ORAC assay for the antioxidants activity. Antioxidant activity was high at Baekilsongi brown extracts including the high polyphenol contents through DPPH, ABTS radical scavenging, reducing power and ORAC assay. But, when the increased of extracts concentration antioxidants activity were higher in the Mangadak 2ho. Antioxidants activity of 80% ethanol extracts through DPPH, ABTS radical scavenging, reducing power and ORAC assay were not correlation with the total polyphenol contents. Reducing power of the water extracts were not correlate with total polyphenol contents on reducing power. That despite of the high total polyphenol contents, antioxidants activity was low. The cell proliferation of H. marmoreus by cultivars was performed using WST-1 assay for confirm of cell toxic. Cell proliferation was low at Baekilsongi brown (data not shown) and that was decreased depend on increase of extracts concentration. proliferation was high on Mangadak 2ho pileus water extracts and Mangadak 2ho. Antiinflammatory activity was higher at the Mangadak 2ho extratcts.
Many edible and medicinal mushrooms were reported that including the immune-enhancing, antioxidant, antiinflammatory performing beneficial functions. This study was investigated an availability as natural materials using Hypsizigus marmoreus by cultivars on the antiaging industry through the measurement of proximate analysis, β-glucan contents, total phenol contents, antioxidants activity, and antiinflammatory activity. 10 g of lyophilized H. marmoreus were separated to the pileus, stipe and then extracted with 500 ml of distilled water and 80% ethanol, respectively at 50℃ for 24 hrs. It was used to after evaporating extracts. The nutrient components of H. marmoreus by cultivars were investigated through proximate analysis and measured the total phenol contents, DPPH, ABTS radical scavenging, reducing power and ORAC assay for the antioxidants activity. Antioxidant activity was high at Baekilsongi brown extracts including the high polyphenol contents through DPPH, ABTS radical scavenging, reducing power and ORAC assay. But, when the increased of extracts concentration antioxidants activity were higher in the Mangadak 2ho. Antioxidants activity of 80% ethanol extracts through DPPH, ABTS radical scavenging, reducing power and ORAC assay were not correlation with the total polyphenol contents. Reducing power of the water extracts were not correlate with total polyphenol contents on reducing power. That despite of the high total polyphenol contents, antioxidants activity was low. The cell proliferation of H. marmoreus by cultivars was performed using WST-1 assay for confirm of cell toxic. Cell proliferation was low at Baekilsongi brown (data not shown) and that was decreased depend on increase of extracts concentration. proliferation was high on Mangadak 2ho pileus water extracts and Mangadak 2ho. Antiinflammatory activity was higher at the Mangadak 2ho extratcts.
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