본 연구는 한국에서 식용색소로 사용되고 있지 않은 칸타잔틴에 대한 분석법의 비교검증 및 최적화를 위해 실시되었다. 칸타잔틴은 베타카로틴으로부터 생성되는 keto-carotenoid이며, C40H52O2의 분자구조, 565.84g/mol의 분자량, E161g, 0.03mg/kg.bw/day의 ADI를 가진다. 비교에 사용한 분석법은 총 4가지로 국가기관인 FSA(영국), AOAC(미국), EFSA(유럽), MHLW(일본)의 칸타잔틴 분석법이다. 실험은 ...
본 연구는 한국에서 식용색소로 사용되고 있지 않은 칸타잔틴에 대한 분석법의 비교검증 및 최적화를 위해 실시되었다. 칸타잔틴은 베타카로틴으로부터 생성되는 keto-carotenoid이며, C40H52O2의 분자구조, 565.84g/mol의 분자량, E161g, 0.03mg/kg.bw/day의 ADI를 가진다. 비교에 사용한 분석법은 총 4가지로 국가기관인 FSA(영국), AOAC(미국), EFSA(유럽), MHLW(일본)의 칸타잔틴 분석법이다. 실험은 직선성, 검출한계, 정량한계, 정밀도, 정확도, 회수율, 실험실간 교차검증 순으로 진행하였다. 미국 현지 식품과 수입식품 150가지를 HPLC와 LC-MS/MS를 이용하여 분석하고 그 분석법에 대한 검증을 하였다. MHLW 분석법은 0.9999의 상관계수, 가장 낮은 LOD와 LOQ, 1보다 낮은 정밀도, 100%에 가까운 정확도, 90-110%사이의 회수율, 변동계수가 5이하의 교차검증을 통하여 가장 최적화된 것으로 나타났다. LC-MS분석을 통해 칸타잔틴 포함 식품에 대한 전처리 분석법 검증을 하였다.
본 연구는 한국에서 식용색소로 사용되고 있지 않은 칸타잔틴에 대한 분석법의 비교검증 및 최적화를 위해 실시되었다. 칸타잔틴은 베타카로틴으로부터 생성되는 keto-carotenoid이며, C40H52O2의 분자구조, 565.84g/mol의 분자량, E161g, 0.03mg/kg.bw/day의 ADI를 가진다. 비교에 사용한 분석법은 총 4가지로 국가기관인 FSA(영국), AOAC(미국), EFSA(유럽), MHLW(일본)의 칸타잔틴 분석법이다. 실험은 직선성, 검출한계, 정량한계, 정밀도, 정확도, 회수율, 실험실간 교차검증 순으로 진행하였다. 미국 현지 식품과 수입식품 150가지를 HPLC와 LC-MS/MS를 이용하여 분석하고 그 분석법에 대한 검증을 하였다. MHLW 분석법은 0.9999의 상관계수, 가장 낮은 LOD와 LOQ, 1보다 낮은 정밀도, 100%에 가까운 정확도, 90-110%사이의 회수율, 변동계수가 5이하의 교차검증을 통하여 가장 최적화된 것으로 나타났다. LC-MS분석을 통해 칸타잔틴 포함 식품에 대한 전처리 분석법 검증을 하였다.
This study was conducted to compare and optimize analytical methods to verify canthaxanthin that is not used as a food coloring in Korea. Canthaxanthin is a keto-carotenoid produced from beta-carotene. The molecular weight and structure of canthaxanthin are 565.84g/mol and C40H52O2. Canthaxanthin, E...
This study was conducted to compare and optimize analytical methods to verify canthaxanthin that is not used as a food coloring in Korea. Canthaxanthin is a keto-carotenoid produced from beta-carotene. The molecular weight and structure of canthaxanthin are 565.84g/mol and C40H52O2. Canthaxanthin, E161g, has ADI of 0.03mg/kg of bw/day. Analysis methods, FSA (UK), AOAC (US), EFSA (EU) and MHLW (Japan), were compared in this study. Experimental assessments of linearity, limit of detection, limit of quantitation, accuracy, precision, recovery and inter-laboratory were performed in order. A total of 150 samples, consist of US local food and imported foods, were analyzed by HPLC-DAD and ESI-LC-MS/MS. The results were used to verify analysis methods. MHLW assay was observed the best among those analysis methods, resulting a correlation coefficient value of 0.9999, the lowest LOD and LOQ, lower precision than 1, close to 100% accuracy, the recovery rate of 90-110%, and the cross-validation of average coefficient variation of 5. Moreover, the contents of canthaxanthin contained in food were assessed using MHLW pretreatment method, and analyzed by LC-MS/MS.
This study was conducted to compare and optimize analytical methods to verify canthaxanthin that is not used as a food coloring in Korea. Canthaxanthin is a keto-carotenoid produced from beta-carotene. The molecular weight and structure of canthaxanthin are 565.84g/mol and C40H52O2. Canthaxanthin, E161g, has ADI of 0.03mg/kg of bw/day. Analysis methods, FSA (UK), AOAC (US), EFSA (EU) and MHLW (Japan), were compared in this study. Experimental assessments of linearity, limit of detection, limit of quantitation, accuracy, precision, recovery and inter-laboratory were performed in order. A total of 150 samples, consist of US local food and imported foods, were analyzed by HPLC-DAD and ESI-LC-MS/MS. The results were used to verify analysis methods. MHLW assay was observed the best among those analysis methods, resulting a correlation coefficient value of 0.9999, the lowest LOD and LOQ, lower precision than 1, close to 100% accuracy, the recovery rate of 90-110%, and the cross-validation of average coefficient variation of 5. Moreover, the contents of canthaxanthin contained in food were assessed using MHLW pretreatment method, and analyzed by LC-MS/MS.
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