고추 탄저병 방제에 있어 목초액과 살균제 혼용시용에 따른 살균제 감량효과 A study on fungicides reduction effect with mixed use of wood vinegar and fungicides for the control of anthracnose in pepper원문보기
본 연구는 고추재배에 가장 문제가 되는 고추 탄저병 방제에 목초액을 이용하여 살균제의 사용량을 줄임으로써 생태계 파괴와 잔류농약에 의한 식품 안전성, 토양 및 수질오염 문제 등을 줄이고자 연구하였으며 그 결과를 요약하면 다음과 같다.
프로피네브 수화제, 디티아논 수화제...
본 연구는 고추재배에 가장 문제가 되는 고추 탄저병 방제에 목초액을 이용하여 살균제의 사용량을 줄임으로써 생태계 파괴와 잔류농약에 의한 식품 안전성, 토양 및 수질오염 문제 등을 줄이고자 연구하였으며 그 결과를 요약하면 다음과 같다.
프로피네브 수화제, 디티아논 수화제, 베노밀 수화제 기준량 50%에 목초액 10배가 첨가된 배지의 균사생장 억제효과는 100%로 나타나 살균제 기준량이 첨가된 배지의 균사생장 억제효과 보다 48.6%~55.3% 높았다. 포자발아 억제효과 검정에서도 3종의 살균제 기준량 50%에 목초액 10배가 첨가된 처리구의 포자발아 억제효과가 100%를 나타내어 프로피네브 수화제 98.3%, 디티아논 수화제 100%, 베노밀 수화제 100%와 비등한 포자발아 억제효과를 보였다. 야외포장시험에서도 3종의 살균제 기준량 50%에 목초액 10배가 첨가된 처리구의 방제가가 82% 내외로 살균제 기준량이 들어간 처리구 79.1%~82.5%와 비등한 효과를 나타내었다. 따라서 고추 탄저병 방제시 화학농약 기준량 50%와 목초액 10배의 혼용시용은 화학농약 기준량이 첨가된 처리구와 비등한 효과를 나타내어 목초액이 고추 탄저병 방제의 농약감량제로서 이용 가능성이 높은 것으로 확인되었다.
본 연구는 고추재배에 가장 문제가 되는 고추 탄저병 방제에 목초액을 이용하여 살균제의 사용량을 줄임으로써 생태계 파괴와 잔류농약에 의한 식품 안전성, 토양 및 수질오염 문제 등을 줄이고자 연구하였으며 그 결과를 요약하면 다음과 같다.
프로피네브 수화제, 디티아논 수화제, 베노밀 수화제 기준량 50%에 목초액 10배가 첨가된 배지의 균사생장 억제효과는 100%로 나타나 살균제 기준량이 첨가된 배지의 균사생장 억제효과 보다 48.6%~55.3% 높았다. 포자발아 억제효과 검정에서도 3종의 살균제 기준량 50%에 목초액 10배가 첨가된 처리구의 포자발아 억제효과가 100%를 나타내어 프로피네브 수화제 98.3%, 디티아논 수화제 100%, 베노밀 수화제 100%와 비등한 포자발아 억제효과를 보였다. 야외포장시험에서도 3종의 살균제 기준량 50%에 목초액 10배가 첨가된 처리구의 방제가가 82% 내외로 살균제 기준량이 들어간 처리구 79.1%~82.5%와 비등한 효과를 나타내었다. 따라서 고추 탄저병 방제시 화학농약 기준량 50%와 목초액 10배의 혼용시용은 화학농약 기준량이 첨가된 처리구와 비등한 효과를 나타내어 목초액이 고추 탄저병 방제의 농약감량제로서 이용 가능성이 높은 것으로 확인되었다.
The purpose of this study lies in alleviating the destruction of ecological system, problem of food safety in regards to residual fungicides, soil and water contamination problems, and others with the reduction in quantity of fungicides using wood vinegar for the control of anthracnose in pepper whi...
The purpose of this study lies in alleviating the destruction of ecological system, problem of food safety in regards to residual fungicides, soil and water contamination problems, and others with the reduction in quantity of fungicides using wood vinegar for the control of anthracnose in pepper which is most problematic in cultivation of peppers and the summary of result is as illustrated below.
It was revealed that each culture media with addition of ten-fold wood vinegar to Propineb W.P. 50%, Dithianon W.P. 50%, and Benomyl W.P. 50% presented the mycelial growth inhibition rate of 100% which is 48.6% ~ 55.3% higher compared to mycelial growth inhibition rate of culture media with 100% fungicides. In regards to testing on spore germination inhibition, it was also revealed that treatment plot with addition of ten-fold wood vinegar to 3 types of fungicides 50% presented the spore germination inhibition rate of 100% displaying similar spore germination inhibition effect with Propineb W.P. 98.3%, Dithianon W.P. 100%, and Benomyl W.P. 100%. As a result of conducting outdoor exposure test, treatment plot with addition of ten-fold wood vinegar to 3 types of fungicides 50% presented the control value of around 82% which was similar with that of treatment plot with addition of fungicides 100% presenting 79.1~82.5%. Therefore, it was revealed that there is a high possibility that the mixed use of fungicides 50% and ten-fold wood vinegar will be applied as fungicides reducing agent for the control of anthracnose in pepper since it presents similar effect with the treatment plot with addition of fungicides 100%.
The purpose of this study lies in alleviating the destruction of ecological system, problem of food safety in regards to residual fungicides, soil and water contamination problems, and others with the reduction in quantity of fungicides using wood vinegar for the control of anthracnose in pepper which is most problematic in cultivation of peppers and the summary of result is as illustrated below.
It was revealed that each culture media with addition of ten-fold wood vinegar to Propineb W.P. 50%, Dithianon W.P. 50%, and Benomyl W.P. 50% presented the mycelial growth inhibition rate of 100% which is 48.6% ~ 55.3% higher compared to mycelial growth inhibition rate of culture media with 100% fungicides. In regards to testing on spore germination inhibition, it was also revealed that treatment plot with addition of ten-fold wood vinegar to 3 types of fungicides 50% presented the spore germination inhibition rate of 100% displaying similar spore germination inhibition effect with Propineb W.P. 98.3%, Dithianon W.P. 100%, and Benomyl W.P. 100%. As a result of conducting outdoor exposure test, treatment plot with addition of ten-fold wood vinegar to 3 types of fungicides 50% presented the control value of around 82% which was similar with that of treatment plot with addition of fungicides 100% presenting 79.1~82.5%. Therefore, it was revealed that there is a high possibility that the mixed use of fungicides 50% and ten-fold wood vinegar will be applied as fungicides reducing agent for the control of anthracnose in pepper since it presents similar effect with the treatment plot with addition of fungicides 100%.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.