최근 가구구조의 변화와 다양한 라이프스타일의 변화를 경험하면서, 주거 공간의 의식이 점차 바뀌고 있다. 주거 공간을 디자인 하면서, 주방 공간에 대한 관심이 커지게 되었고, 유니버설 디자인이 적용된 주방 계획의 요구가 가중되고 있음을 인지하게 되었다. 주방은 단순히 요리를 하는 곳이 아닌, 다기능적이고 유동적인 공간으로 변화하고 있고, 가족 구성원이 상호 소통할 수 있는 공간으로 그 중요성은 더욱 커지고 있다. 그러나 지금의 주방공간은 아파트의 공공성과 집합성이라는 건축계획상의 한계성과 그 양적 측면의 해결에 급급한 나머지 거주자들의 다양한 생활양식과 가족의 변화에 대응하기에는 아직 역부족인 상황이다. 본 연구의 목적은 유니버설 디자인 원리에 기반하여 가족 구성원의 주방 사용성을 최대한 만족시켜줄 수 있는 주방 계획을 도출해내고, 방안을 제시하는 것이다. 최근 분양 사례를 통한 유형 분류 및 문헌 고찰을 통해, 유니버설 디자인에 기반한 주방 계획에 있어 동선, 수납, 작업, 기기 등의 디자인 요소의 중요도 조사를 실시하였다. 연구를 통해 향후 보다 체계적인 주방 계획을 제시하고자 하는데 의의가 있다. 연구목적의 달성을 위한 연구의 방법으로는 문헌 고찰과 사례조사를 통한 설문지 작성 후 주방 유형의 선호도 조사 및 ...
최근 가구구조의 변화와 다양한 라이프스타일의 변화를 경험하면서, 주거 공간의 의식이 점차 바뀌고 있다. 주거 공간을 디자인 하면서, 주방 공간에 대한 관심이 커지게 되었고, 유니버설 디자인이 적용된 주방 계획의 요구가 가중되고 있음을 인지하게 되었다. 주방은 단순히 요리를 하는 곳이 아닌, 다기능적이고 유동적인 공간으로 변화하고 있고, 가족 구성원이 상호 소통할 수 있는 공간으로 그 중요성은 더욱 커지고 있다. 그러나 지금의 주방공간은 아파트의 공공성과 집합성이라는 건축계획상의 한계성과 그 양적 측면의 해결에 급급한 나머지 거주자들의 다양한 생활양식과 가족의 변화에 대응하기에는 아직 역부족인 상황이다. 본 연구의 목적은 유니버설 디자인 원리에 기반하여 가족 구성원의 주방 사용성을 최대한 만족시켜줄 수 있는 주방 계획을 도출해내고, 방안을 제시하는 것이다. 최근 분양 사례를 통한 유형 분류 및 문헌 고찰을 통해, 유니버설 디자인에 기반한 주방 계획에 있어 동선, 수납, 작업, 기기 등의 디자인 요소의 중요도 조사를 실시하였다. 연구를 통해 향후 보다 체계적인 주방 계획을 제시하고자 하는데 의의가 있다. 연구목적의 달성을 위한 연구의 방법으로는 문헌 고찰과 사례조사를 통한 설문지 작성 후 주방 유형의 선호도 조사 및 유니버설 주방의 중요도 조사를 실시하였다. 주방 유형의 선호도 조사를 위하여, 최근 분양한 모델하우스의 주방 공간 유형을 분석하여, 유사하게 나타나는 평면 형태를 중심으로 4가지 항목을 분류하여 조사도구로 사용하였다. 그리고, 유니버설 주방 공간의 중요도 평가를 조사하기 위하여 관련 문헌 조사에서 제시되고 있는 분석 항목들을 종합하였으며, 주거 공간 디자인 관련 종사자를 통한 예비 조사를 실시하고, 일반인을 대상으로 하는 설문 내용에 적합하게 항목을 재구성하여 설문지 조사를 실시하였다. 자료처리는 빈도분석을 이용하여 결과를 분석하여 정리하였다. 분석결과 다음과 같은 결론을 얻을 수 있었다. 주방 유형에 대한 선호도는 아일랜드 연계 홈오피스 주방이 가장 높게 나타났다. 최근 수년간 건설사에서 주방공간에 주력으로 제공하고자 하는 요소로 맘스데스크 등의 명칭으로 다수 계획하고 있는 레이아웃이다. 이 결과는 최근 트렌드에 준한 주거 공간에 대한 관심이 높아지고 있다고 판단된다. 거실 연계 대면형 주방이 두 번째로 높게 나타났다. 세 번째로는 최근 시도되고 있는 주방의 형태로, 아직은 생소하게 생각하는 조사 대상자도 다소 있었으나, ALPHA룸을 활용한 대형 수납 공간과 와이드한 다이닝 공간이 제공되는 형태로서 관심도가 높아지고 있는 것을 알 수 있었다. 오랫동안 가장 일반적으로 사용되어 온 ‘ㄷ’자형 작업 동선 레이아웃’이 가장 낮은 선호도를 보였다. 이를 통해, 주방 공간에 대한 개념 및 의식이 많이 변하였음을 판단할 수 있다. 유니버설 주방 디자인 요소에 대한 중요도 평가를 위해, 계획요인은 동선 계획, 수납 계획, 작업 계획, 기기 계획, 이렇게 4가지로 크게 분류하였고, 개별 요소를 도출해 내었다. 첫째, 동선 계획은 가장 높은 중요도를 보였다. ‘동작을 최소화 할 수 있고 방해가 되지 않는 주방 동선’이 가장 높게 나왔으며, 주방 내에서의 동작 및 식사 공간과의 연계에 대해서 중요도 평가가 높게 나타났다. 둘째, 동선 다음으로 중요하게 판단되는 것은 수납 계획 항목이었다. 수납 항목 중에서도 알맞은 높이에 설치되어 누구나 쉽게 사용할 수 있는 수납장 및 높은 곳에 집기를 쉽게 꺼낼 수 있는 기능성 상부장 등 수납 활용에 대한 항목에 대해서 중요도가 높게 평가되었다. 셋째, 유니버설 작업 계획 항목에 대해서 중요하다고 평가하였다. 가족 모두가 함께 식사 가능한 식탁, 높낮이 조절이 가능한 작업대 등 가족 모두의 생활 주기를 고려한 항목이 높게 나타났으며, 작업대 아래에 수납을 줄이고 다리를 넣을 수 있는 등의 항목은 중요도가 낮게 평가되고 있었다. 마지막으로 유니버설 기기 항목에 대해서 중요도가 가장 낮게 나타났다. 주방 계획 요소에서 가장 세심한 부분이라고 할 수 있는 기기 항목에서는 동선이나 수납 등에 비해 중요도 평가가 낮게 나타났다. 이렇게 일반적으로 가장 중요하다고 생각되는 항목이 주방의 가장 큰 그림이라고 할 수 있는 동선으로 보여졌으며, 아직은 기능적인 부분의 아이템에 대해서 필요성을 조금은 적게 느끼는 것을 알 수 있었으며, 생소한 항목이라고 판단하는 응답자가 많았다. 주방 유형 선호도와 유니버설 요소에 대한 중요도 평가 연구 결과 동선과 수납이 동시에 충족되는 항목에 대한 중요도가 높게 나타나는 것을 알 수 있었다. 또한, 계획요소 항목 중 장애인이나 노인을 위한 시스템적인 요소들이 조금 낮은 중요도로 평가되고 있다. 이러한 결과를 바탕으로 장애인에 대한 배려의 의식이 조금 더 향상되어야 할 것으로 보인다. 본 연구와 앞으로의 주방에 대한 많은 연구를 통해 주방 공간에 대한 인식을 좀 더 개선할 수 있어야 하며, 적극적인 유니버설 디자인의 수용이 필요할 것이다. 이를 위해서는 유니버설 디자인의 유용한 가치를 주방 공간에 접목시킬 수 있는 디자인 전문분야를 비롯하여, 국가와 기업에서도 관심을 더 투자하여 유니버설디자인의 유용한 가치를 주방 공간에 접목시키는 노력은 계속되어야 할 것으로 사료된다.
최근 가구구조의 변화와 다양한 라이프스타일의 변화를 경험하면서, 주거 공간의 의식이 점차 바뀌고 있다. 주거 공간을 디자인 하면서, 주방 공간에 대한 관심이 커지게 되었고, 유니버설 디자인이 적용된 주방 계획의 요구가 가중되고 있음을 인지하게 되었다. 주방은 단순히 요리를 하는 곳이 아닌, 다기능적이고 유동적인 공간으로 변화하고 있고, 가족 구성원이 상호 소통할 수 있는 공간으로 그 중요성은 더욱 커지고 있다. 그러나 지금의 주방공간은 아파트의 공공성과 집합성이라는 건축계획상의 한계성과 그 양적 측면의 해결에 급급한 나머지 거주자들의 다양한 생활양식과 가족의 변화에 대응하기에는 아직 역부족인 상황이다. 본 연구의 목적은 유니버설 디자인 원리에 기반하여 가족 구성원의 주방 사용성을 최대한 만족시켜줄 수 있는 주방 계획을 도출해내고, 방안을 제시하는 것이다. 최근 분양 사례를 통한 유형 분류 및 문헌 고찰을 통해, 유니버설 디자인에 기반한 주방 계획에 있어 동선, 수납, 작업, 기기 등의 디자인 요소의 중요도 조사를 실시하였다. 연구를 통해 향후 보다 체계적인 주방 계획을 제시하고자 하는데 의의가 있다. 연구목적의 달성을 위한 연구의 방법으로는 문헌 고찰과 사례조사를 통한 설문지 작성 후 주방 유형의 선호도 조사 및 유니버설 주방의 중요도 조사를 실시하였다. 주방 유형의 선호도 조사를 위하여, 최근 분양한 모델하우스의 주방 공간 유형을 분석하여, 유사하게 나타나는 평면 형태를 중심으로 4가지 항목을 분류하여 조사도구로 사용하였다. 그리고, 유니버설 주방 공간의 중요도 평가를 조사하기 위하여 관련 문헌 조사에서 제시되고 있는 분석 항목들을 종합하였으며, 주거 공간 디자인 관련 종사자를 통한 예비 조사를 실시하고, 일반인을 대상으로 하는 설문 내용에 적합하게 항목을 재구성하여 설문지 조사를 실시하였다. 자료처리는 빈도분석을 이용하여 결과를 분석하여 정리하였다. 분석결과 다음과 같은 결론을 얻을 수 있었다. 주방 유형에 대한 선호도는 아일랜드 연계 홈오피스 주방이 가장 높게 나타났다. 최근 수년간 건설사에서 주방공간에 주력으로 제공하고자 하는 요소로 맘스데스크 등의 명칭으로 다수 계획하고 있는 레이아웃이다. 이 결과는 최근 트렌드에 준한 주거 공간에 대한 관심이 높아지고 있다고 판단된다. 거실 연계 대면형 주방이 두 번째로 높게 나타났다. 세 번째로는 최근 시도되고 있는 주방의 형태로, 아직은 생소하게 생각하는 조사 대상자도 다소 있었으나, ALPHA룸을 활용한 대형 수납 공간과 와이드한 다이닝 공간이 제공되는 형태로서 관심도가 높아지고 있는 것을 알 수 있었다. 오랫동안 가장 일반적으로 사용되어 온 ‘ㄷ’자형 작업 동선 레이아웃’이 가장 낮은 선호도를 보였다. 이를 통해, 주방 공간에 대한 개념 및 의식이 많이 변하였음을 판단할 수 있다. 유니버설 주방 디자인 요소에 대한 중요도 평가를 위해, 계획요인은 동선 계획, 수납 계획, 작업 계획, 기기 계획, 이렇게 4가지로 크게 분류하였고, 개별 요소를 도출해 내었다. 첫째, 동선 계획은 가장 높은 중요도를 보였다. ‘동작을 최소화 할 수 있고 방해가 되지 않는 주방 동선’이 가장 높게 나왔으며, 주방 내에서의 동작 및 식사 공간과의 연계에 대해서 중요도 평가가 높게 나타났다. 둘째, 동선 다음으로 중요하게 판단되는 것은 수납 계획 항목이었다. 수납 항목 중에서도 알맞은 높이에 설치되어 누구나 쉽게 사용할 수 있는 수납장 및 높은 곳에 집기를 쉽게 꺼낼 수 있는 기능성 상부장 등 수납 활용에 대한 항목에 대해서 중요도가 높게 평가되었다. 셋째, 유니버설 작업 계획 항목에 대해서 중요하다고 평가하였다. 가족 모두가 함께 식사 가능한 식탁, 높낮이 조절이 가능한 작업대 등 가족 모두의 생활 주기를 고려한 항목이 높게 나타났으며, 작업대 아래에 수납을 줄이고 다리를 넣을 수 있는 등의 항목은 중요도가 낮게 평가되고 있었다. 마지막으로 유니버설 기기 항목에 대해서 중요도가 가장 낮게 나타났다. 주방 계획 요소에서 가장 세심한 부분이라고 할 수 있는 기기 항목에서는 동선이나 수납 등에 비해 중요도 평가가 낮게 나타났다. 이렇게 일반적으로 가장 중요하다고 생각되는 항목이 주방의 가장 큰 그림이라고 할 수 있는 동선으로 보여졌으며, 아직은 기능적인 부분의 아이템에 대해서 필요성을 조금은 적게 느끼는 것을 알 수 있었으며, 생소한 항목이라고 판단하는 응답자가 많았다. 주방 유형 선호도와 유니버설 요소에 대한 중요도 평가 연구 결과 동선과 수납이 동시에 충족되는 항목에 대한 중요도가 높게 나타나는 것을 알 수 있었다. 또한, 계획요소 항목 중 장애인이나 노인을 위한 시스템적인 요소들이 조금 낮은 중요도로 평가되고 있다. 이러한 결과를 바탕으로 장애인에 대한 배려의 의식이 조금 더 향상되어야 할 것으로 보인다. 본 연구와 앞으로의 주방에 대한 많은 연구를 통해 주방 공간에 대한 인식을 좀 더 개선할 수 있어야 하며, 적극적인 유니버설 디자인의 수용이 필요할 것이다. 이를 위해서는 유니버설 디자인의 유용한 가치를 주방 공간에 접목시킬 수 있는 디자인 전문분야를 비롯하여, 국가와 기업에서도 관심을 더 투자하여 유니버설디자인의 유용한 가치를 주방 공간에 접목시키는 노력은 계속되어야 할 것으로 사료된다.
Recently recognition on residential space is changing because people have experienced various changes of household structures and lifestyles in Korea. Kitchen is becoming not just place for cooking but for versatile and flexible space, and it is becoming more important for families to communicate ea...
Recently recognition on residential space is changing because people have experienced various changes of household structures and lifestyles in Korea. Kitchen is becoming not just place for cooking but for versatile and flexible space, and it is becoming more important for families to communicate each other. However, current kitchen space does not have capacity to meet lifestyles of residents and changes of family, because current kitchen spaces have structural limitations that publicity and collectivity of apartment and it is busy to just solve quantitative aspects. This study aims to deduce kitchen designs to be able to satisfy kitchen usability as much as possible for family members, based on universal design principles, and to suggest methods. Depending on classification and document research through recently sales cases, this study researched importance of design factors of kitchen design such as circulation, storage, work, and instruments, based on universal designs. This study has a significance to suggest the more systematic kitchen plan for systematization and item on kitchen plans in the future. In research methods to achieve research purpose, this study used document considerations and questionnaires to survey preference of kitchen types and importance on universal kitchen. In order to survey preference of kitchen types, by analyzing kitchen space types of recently sold model houses, this study classified similar plane states into four types as using survey tool items. Then, for researching importance assessment of universal kitchen design, this study synthesized analysis factors that related document studies suggested, and it operated preliminary examination through workers who are related to residential space design, and it surveyed the general public by reorganizing survey contents. This study organized data by using frequency analysis and the results are as follows. In case of preference on kitchen types, Ireland association home office kitchen was the most wanted type. In the last years, construction companies have mainly tried to suggest a factor in kitchen spaces which is various layout called Mom’s desk. The result means recently increased interests for residential space. The second highest type was face-to-face-type kitchen associated with living room. The third type was a kind of recently tried kitchen type. The type provides huge storage space and wide dining space by using ALPHA rooms and interests for the type is increasing, even though there are some research objects that considered it as strange. Conventionally used ‘U-shaped work circulation layout’ was the lowest preference. From the preference researches, this study could identify that notion and recognition on kitchen space have changed very much. In order to evaluate importance of universal kitchen design factors, planning factors were classified into four contents such as circulation plan, storage plan, work plan, and instrument plan, and this study deduced individual factors. First, circulation plan showed the highest importance. It was the highest importance that ‘kitchen circulation to move at least and not to be impeded’. Also, it was high importance that association with moving and dining area in a kitchen. Second, the second highest importance following circulation was storage plan. Among the factors of storage, it was high importance that everyone could use storage closet easily due to its appropriate mounted height and functional lifting structure could make people draw instruments. Third, it evaluated universal work plan. Factors considering lifestyles of every family member were high importance such as a dining table that every family member could have meal together and a workbench, which could control height. Some factors had low assessment as reducing storage space under the workbench to put feet. Finally, universal instrument factor was the lowest. The instrument factor, which is the most meticulous part in kitchen plan, showed the lower importance assessment than circulation or storage factors. Like that, a factor, considered as the most generally important factor was a circulation, which is the biggest picture in kitchens. People felt less importance on functional and partial items just yet, and even many respondents expressed it as strange parts. As the results of researching kitchen type preference and universal factors, this study could verify that importance on factors, which could satisfy both of circulation and storage, was high. Also, among the plan factors, systematic factors for the disabled or the elderly could be evaluated as less important. Based on the research results, this study considers that solicitude for the disabled should be more improved. Through many studies on kitchen place in the future including this study, recognition on the kitchen place must be developed, and it should be needed to accept universal design more actively. In order for that, endeavors to associate useful value of universal design into kitchen place should continue by investing more interests from not only professional fields to make useful value of universal design attached into kitchen places but also a nation and corporations.
Recently recognition on residential space is changing because people have experienced various changes of household structures and lifestyles in Korea. Kitchen is becoming not just place for cooking but for versatile and flexible space, and it is becoming more important for families to communicate each other. However, current kitchen space does not have capacity to meet lifestyles of residents and changes of family, because current kitchen spaces have structural limitations that publicity and collectivity of apartment and it is busy to just solve quantitative aspects. This study aims to deduce kitchen designs to be able to satisfy kitchen usability as much as possible for family members, based on universal design principles, and to suggest methods. Depending on classification and document research through recently sales cases, this study researched importance of design factors of kitchen design such as circulation, storage, work, and instruments, based on universal designs. This study has a significance to suggest the more systematic kitchen plan for systematization and item on kitchen plans in the future. In research methods to achieve research purpose, this study used document considerations and questionnaires to survey preference of kitchen types and importance on universal kitchen. In order to survey preference of kitchen types, by analyzing kitchen space types of recently sold model houses, this study classified similar plane states into four types as using survey tool items. Then, for researching importance assessment of universal kitchen design, this study synthesized analysis factors that related document studies suggested, and it operated preliminary examination through workers who are related to residential space design, and it surveyed the general public by reorganizing survey contents. This study organized data by using frequency analysis and the results are as follows. In case of preference on kitchen types, Ireland association home office kitchen was the most wanted type. In the last years, construction companies have mainly tried to suggest a factor in kitchen spaces which is various layout called Mom’s desk. The result means recently increased interests for residential space. The second highest type was face-to-face-type kitchen associated with living room. The third type was a kind of recently tried kitchen type. The type provides huge storage space and wide dining space by using ALPHA rooms and interests for the type is increasing, even though there are some research objects that considered it as strange. Conventionally used ‘U-shaped work circulation layout’ was the lowest preference. From the preference researches, this study could identify that notion and recognition on kitchen space have changed very much. In order to evaluate importance of universal kitchen design factors, planning factors were classified into four contents such as circulation plan, storage plan, work plan, and instrument plan, and this study deduced individual factors. First, circulation plan showed the highest importance. It was the highest importance that ‘kitchen circulation to move at least and not to be impeded’. Also, it was high importance that association with moving and dining area in a kitchen. Second, the second highest importance following circulation was storage plan. Among the factors of storage, it was high importance that everyone could use storage closet easily due to its appropriate mounted height and functional lifting structure could make people draw instruments. Third, it evaluated universal work plan. Factors considering lifestyles of every family member were high importance such as a dining table that every family member could have meal together and a workbench, which could control height. Some factors had low assessment as reducing storage space under the workbench to put feet. Finally, universal instrument factor was the lowest. The instrument factor, which is the most meticulous part in kitchen plan, showed the lower importance assessment than circulation or storage factors. Like that, a factor, considered as the most generally important factor was a circulation, which is the biggest picture in kitchens. People felt less importance on functional and partial items just yet, and even many respondents expressed it as strange parts. As the results of researching kitchen type preference and universal factors, this study could verify that importance on factors, which could satisfy both of circulation and storage, was high. Also, among the plan factors, systematic factors for the disabled or the elderly could be evaluated as less important. Based on the research results, this study considers that solicitude for the disabled should be more improved. Through many studies on kitchen place in the future including this study, recognition on the kitchen place must be developed, and it should be needed to accept universal design more actively. In order for that, endeavors to associate useful value of universal design into kitchen place should continue by investing more interests from not only professional fields to make useful value of universal design attached into kitchen places but also a nation and corporations.
주제어
#유니버설 디자인 주방 공간 계획 주방 공간 트렌드 주방 레이아웃 선호도 유니버설 주방의 중요도 universal design kitchen space planning kitchen trend kitchen layout preference universal kitchen importance
학위논문 정보
저자
김시온
학위수여기관
연세대학교 생활환경대학원
학위구분
국내석사
학과
공간디자인전공
지도교수
하미경
발행연도
2015
총페이지
ix, 119 p.
키워드
유니버설 디자인 주방 공간 계획 주방 공간 트렌드 주방 레이아웃 선호도 유니버설 주방의 중요도 universal design kitchen space planning kitchen trend kitchen layout preference universal kitchen importance
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