본 연구는 육계 병아리의 성장 초기 단계에서 발효대두박의 사료 내 첨가 급여에 따른 성장과 생리적 특성을 알아보고자 하였다. 총 900수의 1일령 병아리를 총 6처리, 6반복, 반복구 당 25수씩 완전임의배치 하였다. 시판 배합사료 급여구인 대조구(Control), 대두박을 Bacillus subtilis로 발효한 처리구(BF-SBM), yeast와 Bacillus subtilis로 발효한 처리구(YBF-SBM), Lactobacillus acidophilus로 발효한 처리구(LF-SBM 1), ...
본 연구는 육계 병아리의 성장 초기 단계에서 발효대두박의 사료 내 첨가 급여에 따른 성장과 생리적 특성을 알아보고자 하였다. 총 900수의 1일령 병아리를 총 6처리, 6반복, 반복구 당 25수씩 완전임의배치 하였다. 시판 배합사료 급여구인 대조구(Control), 대두박을 Bacillus subtilis로 발효한 처리구(BF-SBM), yeast와 Bacillus subtilis로 발효한 처리구(YBF-SBM), Lactobacillus acidophilus로 발효한 처리구(LF-SBM 1), Lactobacillus salivarius 로 발효한 처리구(LF-SBM 2), soy protein concentrate 처리구(SPC)들로 부화 후 7일간 급여 하였으며, 8일령부터 전기 크럼블, 후기 펠렛 시판사료로 급여하여 총 5주간 사양실험을 수행하였다. 국산 대두박에 대해 발효대두박을 각각 3%씩 동량 대체 하였다. 초이사료를 급여한 실험 1주째의 생체중은 유의한 차이는 없었으며, 2주째에는 BF-SBM과 YBF-SBM 처리구가 대조구보다 유의하게 높은 것으로 나타났다. 사료섭취량은 실험 전기, 후기 및 전체 기간 모두 처리구간에 큰 차이는 없는 것으로 나타났다. 실험 전체 기간의 일당 증체량은 BF-SBM과 YBF-SBM 처리구가 대조구에 비해 유의하게 높거나 높은 경향을 나타내었다(P<0.05). 실험 전체 기간의 FCR은 BF-SBM, YBF-SBM 및 LF-SBM 2 처리구가 대조구에 비해 유의하게 낮은 것으로 나타났다(P<0.05). 생체중에 대한 간, 비장, F낭 및 복강지방의 상대적 중량과 혈청 총 단백질, 알부민 및 BUN 농도에서 처리간의 유의한 차이는 없었다. 실험 종료 시 맹장내의 유산균 수는 BF-SBM과 YBF-SBM 처리구에서 다른 처리구에 비해 유의하게 증가하였고(P<0.05), 대장균 수는 유의하게 낮은 것으로 나타났다. 맹장내의 Bacillus 수는 LF-SBM 1을 제외한 모든 처리구가 대조구에 비해 유의하게 높은 것으로 나타났다(P<0.05). 공장 융모의 길이는 대조구에 비해 발효대두박 처리구가 유의하게 증가하였다. 따라서, 육계병아리의 초기단계에 발효대두박의 급여가 지속적인 생산성 향상에 긍정적인 결과를 나타내는 것으로 판단되었다.
본 연구는 육계 병아리의 성장 초기 단계에서 발효대두박의 사료 내 첨가 급여에 따른 성장과 생리적 특성을 알아보고자 하였다. 총 900수의 1일령 병아리를 총 6처리, 6반복, 반복구 당 25수씩 완전임의배치 하였다. 시판 배합사료 급여구인 대조구(Control), 대두박을 Bacillus subtilis로 발효한 처리구(BF-SBM), yeast와 Bacillus subtilis로 발효한 처리구(YBF-SBM), Lactobacillus acidophilus로 발효한 처리구(LF-SBM 1), Lactobacillus salivarius 로 발효한 처리구(LF-SBM 2), soy protein concentrate 처리구(SPC)들로 부화 후 7일간 급여 하였으며, 8일령부터 전기 크럼블, 후기 펠렛 시판사료로 급여하여 총 5주간 사양실험을 수행하였다. 국산 대두박에 대해 발효대두박을 각각 3%씩 동량 대체 하였다. 초이사료를 급여한 실험 1주째의 생체중은 유의한 차이는 없었으며, 2주째에는 BF-SBM과 YBF-SBM 처리구가 대조구보다 유의하게 높은 것으로 나타났다. 사료섭취량은 실험 전기, 후기 및 전체 기간 모두 처리구간에 큰 차이는 없는 것으로 나타났다. 실험 전체 기간의 일당 증체량은 BF-SBM과 YBF-SBM 처리구가 대조구에 비해 유의하게 높거나 높은 경향을 나타내었다(P<0.05). 실험 전체 기간의 FCR은 BF-SBM, YBF-SBM 및 LF-SBM 2 처리구가 대조구에 비해 유의하게 낮은 것으로 나타났다(P<0.05). 생체중에 대한 간, 비장, F낭 및 복강지방의 상대적 중량과 혈청 총 단백질, 알부민 및 BUN 농도에서 처리간의 유의한 차이는 없었다. 실험 종료 시 맹장내의 유산균 수는 BF-SBM과 YBF-SBM 처리구에서 다른 처리구에 비해 유의하게 증가하였고(P<0.05), 대장균 수는 유의하게 낮은 것으로 나타났다. 맹장내의 Bacillus 수는 LF-SBM 1을 제외한 모든 처리구가 대조구에 비해 유의하게 높은 것으로 나타났다(P<0.05). 공장 융모의 길이는 대조구에 비해 발효대두박 처리구가 유의하게 증가하였다. 따라서, 육계병아리의 초기단계에 발효대두박의 급여가 지속적인 생산성 향상에 긍정적인 결과를 나타내는 것으로 판단되었다.
The objectives of this experiment was to evaluate the subsequent growth and physiological responses of broiler chicks fed pre-starter diets containing fermented soybean meal products during early phase. A total of nine hundred 1 day-old chicks were randomly assigned into 6 dietary treatments with 6 ...
The objectives of this experiment was to evaluate the subsequent growth and physiological responses of broiler chicks fed pre-starter diets containing fermented soybean meal products during early phase. A total of nine hundred 1 day-old chicks were randomly assigned into 6 dietary treatments with 6 replicates of 25 chicks each. The chicks were fed control pre-starter diet with dehulled soybean meal (SBM) or one of five experimental diets containing fermented SBM products [Bacillus subtilis fermented SBM (BF-SBM), yeast by product and Bacillus subtilis fermented SBM (YBF-SBM); Lactobacillus acidophilus fermented SBM 1 (LF-SBM 1); Lactobacillus salivarius fermented SBM 2 (LF-SBM 2)] or soy protein concentrate (SPC) for 7 day after hatching, followed by 4 weeks feeding of commercial diets without fermented SBMs or SPC. The fermented SBMs and SPC were substituted at the expense of dehulled SBM at 3% level on weight basis. The body weight during the starter period was not affected by dietary treatments, but body weight at 14 day onwards was significantly higher in chicks that had been fed BF-SBM and YBF-SBM during the early phase compared with the control. The feed intake during grower and finisher period was not affected (p>0.05) by dietary treatments. The daily weight gains in chicks fed diet containing BF-SBM and YBF-SBM gained significantly higher (p<0.05) compared with those in the control during total rearing period. The chicks fed BF-SBM, YBF-SBM and LF-SBM 2 had significantly (p<0.05) lower feed conversion ratio compared with the control. There were no significant differences in the relative weight of various organs and blood profiles among treatments. Cecal microbiota was altered by dietary treatments. At 35 day, chicks fed on the pre-starter diets containing BF-SBM and YBF-SBM had significantly (p<0.05) increased lactic acid bacteria, but lowered Coliform bacteria in cecal contents compared with those fed the control diet. The number of Bacillus was higher (p<0.05) in all treatments except for LF-SBM 1 compared with control diet-fed chicks. At 7 day, jejunal villi were significantly lengthened in chicks fed the fermented SBMs compared with control diet. In conclusion, the results indicate that feeding of fermented SBMs during early phase is beneficial to the subsequent growth performance in broiler chicks.
The objectives of this experiment was to evaluate the subsequent growth and physiological responses of broiler chicks fed pre-starter diets containing fermented soybean meal products during early phase. A total of nine hundred 1 day-old chicks were randomly assigned into 6 dietary treatments with 6 replicates of 25 chicks each. The chicks were fed control pre-starter diet with dehulled soybean meal (SBM) or one of five experimental diets containing fermented SBM products [Bacillus subtilis fermented SBM (BF-SBM), yeast by product and Bacillus subtilis fermented SBM (YBF-SBM); Lactobacillus acidophilus fermented SBM 1 (LF-SBM 1); Lactobacillus salivarius fermented SBM 2 (LF-SBM 2)] or soy protein concentrate (SPC) for 7 day after hatching, followed by 4 weeks feeding of commercial diets without fermented SBMs or SPC. The fermented SBMs and SPC were substituted at the expense of dehulled SBM at 3% level on weight basis. The body weight during the starter period was not affected by dietary treatments, but body weight at 14 day onwards was significantly higher in chicks that had been fed BF-SBM and YBF-SBM during the early phase compared with the control. The feed intake during grower and finisher period was not affected (p>0.05) by dietary treatments. The daily weight gains in chicks fed diet containing BF-SBM and YBF-SBM gained significantly higher (p<0.05) compared with those in the control during total rearing period. The chicks fed BF-SBM, YBF-SBM and LF-SBM 2 had significantly (p<0.05) lower feed conversion ratio compared with the control. There were no significant differences in the relative weight of various organs and blood profiles among treatments. Cecal microbiota was altered by dietary treatments. At 35 day, chicks fed on the pre-starter diets containing BF-SBM and YBF-SBM had significantly (p<0.05) increased lactic acid bacteria, but lowered Coliform bacteria in cecal contents compared with those fed the control diet. The number of Bacillus was higher (p<0.05) in all treatments except for LF-SBM 1 compared with control diet-fed chicks. At 7 day, jejunal villi were significantly lengthened in chicks fed the fermented SBMs compared with control diet. In conclusion, the results indicate that feeding of fermented SBMs during early phase is beneficial to the subsequent growth performance in broiler chicks.
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