향 계열별 개별 향 물질 자극에 의한 뇌파 반응의 차이 Differences in Electroencephalographic response to olfactory stimulation by individual scent in the fragrance family원문보기
본 연구에서는 화학적 분자 구조에 따라 정립한 향 계열별 대표적인 향 1종 씩 총 16종(Bergamot, Aldehyde, Apple, Galbanum, Peppermint, Marjoram, Pine, Peach, Jasmine, Patchouli, Ambergris, Musk, Oak Moss, Clove, Vanilla, Caramel)을 대상으로 다양한 농도(0.01-100%)의 향 자극이 뇌 활성에 미치는 영향을 조사하였다. 20대 여성을 대상으로 향 자극(흡입)에 따른 정량 뇌파를 분석하고 상관관계를 평가하였다.
향은 뇌파지표의 활성과 비활성화 정도에 따라 이완과 각성 작용 향으로 분류 가능하였고, 저농도보다 고농도에서 향의 특성이 명확하게 나타났다. 정량 뇌파의 기준으로 θ파와 α파가 활성화되는 이완효과의 향은 갈바늄, 마조람, 클로버, 자스민, 앰버그리스, 머스크, 오크모스, 피치이고, β파, γ파, SEF 50 및 SEF 90가 활성화 되는 각성 작용의 향은 버가못, 페퍼민트, 파인, 파출리, ...
본 연구에서는 화학적 분자 구조에 따라 정립한 향 계열별 대표적인 향 1종 씩 총 16종(Bergamot, Aldehyde, Apple, Galbanum, Peppermint, Marjoram, Pine, Peach, Jasmine, Patchouli, Ambergris, Musk, Oak Moss, Clove, Vanilla, Caramel)을 대상으로 다양한 농도(0.01-100%)의 향 자극이 뇌 활성에 미치는 영향을 조사하였다. 20대 여성을 대상으로 향 자극(흡입)에 따른 정량 뇌파를 분석하고 상관관계를 평가하였다.
향은 뇌파지표의 활성과 비활성화 정도에 따라 이완과 각성 작용 향으로 분류 가능하였고, 저농도보다 고농도에서 향의 특성이 명확하게 나타났다. 정량 뇌파의 기준으로 θ파와 α파가 활성화되는 이완효과의 향은 갈바늄, 마조람, 클로버, 자스민, 앰버그리스, 머스크, 오크모스, 피치이고, β파, γ파, SEF 50 및 SEF 90가 활성화 되는 각성 작용의 향은 버가못, 페퍼민트, 파인, 파출리, 알데하이드, 바닐라, 캐러멜, 애플향 이었다.
향 자극에 따른 다양한 뇌파지표들은 향의 특성을 나타내는 향 계열, 상쾌도, 향의 잔존 정도를 나타내는 지속성 지수들과 연관되었다. 향 특성에 따른 뇌파 변화의 상관성은 향 계열 > 지속성 지수 > 상쾌도의 순 있었으며, 향의 흡입농도가 증가할수록 두드러지게 나타났다. 이러한 결과들은 향 특성을 결정하는 중요한 인자 중 하나가 농도이며, 뇌파지표가 향의 특성을 설명하는 유용한 지표로 활용이 가능함을 의미한다.
본 연구에서는 화학적 분자 구조에 따라 정립한 향 계열별 대표적인 향 1종 씩 총 16종(Bergamot, Aldehyde, Apple, Galbanum, Peppermint, Marjoram, Pine, Peach, Jasmine, Patchouli, Ambergris, Musk, Oak Moss, Clove, Vanilla, Caramel)을 대상으로 다양한 농도(0.01-100%)의 향 자극이 뇌 활성에 미치는 영향을 조사하였다. 20대 여성을 대상으로 향 자극(흡입)에 따른 정량 뇌파를 분석하고 상관관계를 평가하였다.
향은 뇌파지표의 활성과 비활성화 정도에 따라 이완과 각성 작용 향으로 분류 가능하였고, 저농도보다 고농도에서 향의 특성이 명확하게 나타났다. 정량 뇌파의 기준으로 θ파와 α파가 활성화되는 이완효과의 향은 갈바늄, 마조람, 클로버, 자스민, 앰버그리스, 머스크, 오크모스, 피치이고, β파, γ파, SEF 50 및 SEF 90가 활성화 되는 각성 작용의 향은 버가못, 페퍼민트, 파인, 파출리, 알데하이드, 바닐라, 캐러멜, 애플향 이었다.
향 자극에 따른 다양한 뇌파지표들은 향의 특성을 나타내는 향 계열, 상쾌도, 향의 잔존 정도를 나타내는 지속성 지수들과 연관되었다. 향 특성에 따른 뇌파 변화의 상관성은 향 계열 > 지속성 지수 > 상쾌도의 순 있었으며, 향의 흡입농도가 증가할수록 두드러지게 나타났다. 이러한 결과들은 향 특성을 결정하는 중요한 인자 중 하나가 농도이며, 뇌파지표가 향의 특성을 설명하는 유용한 지표로 활용이 가능함을 의미한다.
In this study, representative 16 scent factors(Bergamot, Aldehyde, Apple, Galbanum, Peppermint, Marjoram, Pine, Peach, Jasmine, Patchouli, Ambergris, Musk, Oak Moss, Clove, Vanilla, Caramel) established in accordance with the chemical molecular structure was investigated on effects of brain activity...
In this study, representative 16 scent factors(Bergamot, Aldehyde, Apple, Galbanum, Peppermint, Marjoram, Pine, Peach, Jasmine, Patchouli, Ambergris, Musk, Oak Moss, Clove, Vanilla, Caramel) established in accordance with the chemical molecular structure was investigated on effects of brain activity with various concentrations of scent(0.01-100%). Twenty women were analyzed in accordance with the amount of brain wave stimulation target direction (intake), and evaluating the correlation.
Scent can be classified as a relaxation and awakening in accordance with the scent of a brain wave activity, the characteristic of the flavor was clearly expressed in a high concentration than the low concentration.
Aromas of relaxation that θ wave and α wave are activated on the basis of quantitative EEG are Galvanic uranium, Marjoram, Clover, Jasmine, Amber Greece, Musk, Ohkeumoseu, Pitch and β wave, γ par, SEF 50, and SEF 90 were activated in aromas of Bergamot, Peppermint, Pine, Patchouli, Aldehydes, Vanilla, Caramel and Apple.
Various brain wave characteristics according to scent stimulation were associated with the persistence index indicating scent series, the degree of refreshing and residual flavor.
EEG changes correlated in accordance with the characteristic scent showed the Fragrance Family, Substantivity index, Refreshing tone in this order, and it was significantly more increased as the concentration of flavor was higher. These results means that the density should be an important factor in determining the flavor characteristics, and also the EEG be used as a useful indicator that describes the characteristics of scent.
In this study, representative 16 scent factors(Bergamot, Aldehyde, Apple, Galbanum, Peppermint, Marjoram, Pine, Peach, Jasmine, Patchouli, Ambergris, Musk, Oak Moss, Clove, Vanilla, Caramel) established in accordance with the chemical molecular structure was investigated on effects of brain activity with various concentrations of scent(0.01-100%). Twenty women were analyzed in accordance with the amount of brain wave stimulation target direction (intake), and evaluating the correlation.
Scent can be classified as a relaxation and awakening in accordance with the scent of a brain wave activity, the characteristic of the flavor was clearly expressed in a high concentration than the low concentration.
Aromas of relaxation that θ wave and α wave are activated on the basis of quantitative EEG are Galvanic uranium, Marjoram, Clover, Jasmine, Amber Greece, Musk, Ohkeumoseu, Pitch and β wave, γ par, SEF 50, and SEF 90 were activated in aromas of Bergamot, Peppermint, Pine, Patchouli, Aldehydes, Vanilla, Caramel and Apple.
Various brain wave characteristics according to scent stimulation were associated with the persistence index indicating scent series, the degree of refreshing and residual flavor.
EEG changes correlated in accordance with the characteristic scent showed the Fragrance Family, Substantivity index, Refreshing tone in this order, and it was significantly more increased as the concentration of flavor was higher. These results means that the density should be an important factor in determining the flavor characteristics, and also the EEG be used as a useful indicator that describes the characteristics of scent.
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