고령화로 인해 성인병(당뇨,비만,고혈압) 의 발병 확률이 증가하면서 탄수화물 대사에 대한 사람들의 관심이 높아지고 있다. 이로 인해 급격한 혈당량의 상승을 지연 또는 방지 하기 위한 노력이 계속되고 있으며 본 실험에서는 탄수화물 분해에 필수적인 효소 glucoamylase의 활성을 저해시키는 지방산, 유기산, 폴리페놀 의 저해효과 와 저해 형식에 대하여 해석하고자 한다. 기질로는 지방산과 complex 를 형성하지 않는 maltose를 사용하였다 저해제로 지방산, 유기산, 폴리페놀 용액을 혼합하여 glucoamylase와 반응시킨후 ...
국문요약
고령화로 인해 성인병(당뇨,비만,고혈압) 의 발병 확률이 증가하면서 탄수화물 대사에 대한 사람들의 관심이 높아지고 있다. 이로 인해 급격한 혈당량의 상승을 지연 또는 방지 하기 위한 노력이 계속되고 있으며 본 실험에서는 탄수화물 분해에 필수적인 효소 glucoamylase의 활성을 저해시키는 지방산, 유기산, 폴리페놀 의 저해효과 와 저해 형식에 대하여 해석하고자 한다. 기질로는 지방산과 complex 를 형성하지 않는 maltose를 사용하였다 저해제로 지방산, 유기산, 폴리페놀 용액을 혼합하여 glucoamylase와 반응시킨후 glucose assay kit 과 uv/vis 를 이용하여 남은 glucose농도를 측정함으로써 저해효과를 확인하였고 결과로부터 kinetic parameter 를 측정하여 저해 형태를 파악하였다. 실험결과, C₆∼C18까지의 지방산들이 17% 정도의 저해 효과를 나타내었고 stearic acid, Palmitoleic acid, Lysolecithin 는 다소 낮은 저해 효과를 나타내었다. Lysolecithin을 제외한 11종의 지방산의 glucoamylase저해 형태는 noncompetitive inhibition의 형태임을 알 수 있었다. 유기산은 6~25% 정도의 저해 효과를 나타내었다. 단지, glutamic acid는 거의 저해 효과를 나타내지 않았다. 저해 형태로는 Malic acid에서 noncompetitive inhibition를 나타내었고, citric acid를 제외한 나머지 유기산들에서 uncompetitive inhibition의 형태를 나타내었다. polyphenol을 저해제로 첨가하였을 경우 (-)-Epigallocatechin gallate과 Tannic acid이 80%정도의 큰 폭으로 저해하였으며, Chlorogenic acid, Runtin hydrate이 30~39%, Quercetin이 9%정도의 저해를 보였다.(-)-Epigallocatechin gallate과 Tannic acid은 glucoamylase에 대하여 noncompetitive inhibition의 모습을 보였으며 나머지 Chlorogenic acid, Runtin hydrate, Quercetin에서는 mixed type의 저해 형태를 나타내었다. 본 연구를 통하여 당류 생성에 미치는 저해제의 영향을 연구함 으로서 과도한 식후 혈당을 제어 할 수 있는 국민적 식이에 대한 방향성을 제시할것으로 사료된다.
국문요약
고령화로 인해 성인병(당뇨,비만,고혈압) 의 발병 확률이 증가하면서 탄수화물 대사에 대한 사람들의 관심이 높아지고 있다. 이로 인해 급격한 혈당량의 상승을 지연 또는 방지 하기 위한 노력이 계속되고 있으며 본 실험에서는 탄수화물 분해에 필수적인 효소 glucoamylase의 활성을 저해시키는 지방산, 유기산, 폴리페놀 의 저해효과 와 저해 형식에 대하여 해석하고자 한다. 기질로는 지방산과 complex 를 형성하지 않는 maltose를 사용하였다 저해제로 지방산, 유기산, 폴리페놀 용액을 혼합하여 glucoamylase와 반응시킨후 glucose assay kit 과 uv/vis 를 이용하여 남은 glucose농도를 측정함으로써 저해효과를 확인하였고 결과로부터 kinetic parameter 를 측정하여 저해 형태를 파악하였다. 실험결과, C₆∼C18까지의 지방산들이 17% 정도의 저해 효과를 나타내었고 stearic acid, Palmitoleic acid, Lysolecithin 는 다소 낮은 저해 효과를 나타내었다. Lysolecithin을 제외한 11종의 지방산의 glucoamylase저해 형태는 noncompetitive inhibition의 형태임을 알 수 있었다. 유기산은 6~25% 정도의 저해 효과를 나타내었다. 단지, glutamic acid는 거의 저해 효과를 나타내지 않았다. 저해 형태로는 Malic acid에서 noncompetitive inhibition를 나타내었고, citric acid를 제외한 나머지 유기산들에서 uncompetitive inhibition의 형태를 나타내었다. polyphenol을 저해제로 첨가하였을 경우 (-)-Epigallocatechin gallate과 Tannic acid이 80%정도의 큰 폭으로 저해하였으며, Chlorogenic acid, Runtin hydrate이 30~39%, Quercetin이 9%정도의 저해를 보였다.(-)-Epigallocatechin gallate과 Tannic acid은 glucoamylase에 대하여 noncompetitive inhibition의 모습을 보였으며 나머지 Chlorogenic acid, Runtin hydrate, Quercetin에서는 mixed type의 저해 형태를 나타내었다. 본 연구를 통하여 당류 생성에 미치는 저해제의 영향을 연구함 으로서 과도한 식후 혈당을 제어 할 수 있는 국민적 식이에 대한 방향성을 제시할것으로 사료된다.
Kyung Pyo Hong Major in Molecular and Genetic Engineering The Graduate School of Life and Environmental Sciences
As the occurrence rate of adult diseases (diabetes, obesity, hypertension) has increased due to the aging society, the interest on carbohydrate metabol...
ABSTRACT
Kyung Pyo Hong Major in Molecular and Genetic Engineering The Graduate School of Life and Environmental Sciences
As the occurrence rate of adult diseases (diabetes, obesity, hypertension) has increased due to the aging society, the interest on carbohydrate metabolism is increasing. Due to this, the effort to delay or prevent rapid increase of blood sugar level is continued and the inhibitory effect and inhibition types of fatty acid, organic acid, and polyphenol that inhibit the activation of glucoamylase which is an essential enzyme for carbohydrate disassembly are analyzed in this test. Fatty acid and maltose that have not formed complex were used as the substrates. Fatty acid, organic acid, and polyphenol solutions were mixed as inhibitors to react with glucoamylase. Afterwards, a glucose assay kit and uv/vis were used to measure the concentration of remaining glucose to check inhibition effect and the kinetic parameters were measured from the results to understand the inhibition types. As result of the test, fatty acids of C6∼C18 showed inhibition effect of approximately 17% in which stearic acid, palmitoleic acid, and lysolecithin showed somewhat low inhibition effect. Glucoamylase inhibition type of 11 types of fatty acids excluding lysolecithin showed noncompetitive inhibition type. Only glutamic acid showed almost no inhibition effect. Malic acid showed noncompetitive inhibition type and other organic acids except citric acid showed uncompetitive inhibition type. When adding polyphenol as inhibitor, (-)-Epigallocatechin gallate and tannic acid showed high inhibition of approximately 80%, chlorogenic acid, and runtin hydrate showed 30~39% inhibition, and quercetin showed about 9% inhibition. (-)-Epigallocatechin gallate and tannic acid showed noncompetitive inhibition on glucoamylase and the remaining chlorogenic acid, runtin hydrate, and quercetin showed mixed type inhibition. By researching the influence of inhibitors that influence sugar generation in this research, it is considered that directivity on national diet to control excessive after meal blood sugar level.
ABSTRACT
Kyung Pyo Hong Major in Molecular and Genetic Engineering The Graduate School of Life and Environmental Sciences
As the occurrence rate of adult diseases (diabetes, obesity, hypertension) has increased due to the aging society, the interest on carbohydrate metabolism is increasing. Due to this, the effort to delay or prevent rapid increase of blood sugar level is continued and the inhibitory effect and inhibition types of fatty acid, organic acid, and polyphenol that inhibit the activation of glucoamylase which is an essential enzyme for carbohydrate disassembly are analyzed in this test. Fatty acid and maltose that have not formed complex were used as the substrates. Fatty acid, organic acid, and polyphenol solutions were mixed as inhibitors to react with glucoamylase. Afterwards, a glucose assay kit and uv/vis were used to measure the concentration of remaining glucose to check inhibition effect and the kinetic parameters were measured from the results to understand the inhibition types. As result of the test, fatty acids of C6∼C18 showed inhibition effect of approximately 17% in which stearic acid, palmitoleic acid, and lysolecithin showed somewhat low inhibition effect. Glucoamylase inhibition type of 11 types of fatty acids excluding lysolecithin showed noncompetitive inhibition type. Only glutamic acid showed almost no inhibition effect. Malic acid showed noncompetitive inhibition type and other organic acids except citric acid showed uncompetitive inhibition type. When adding polyphenol as inhibitor, (-)-Epigallocatechin gallate and tannic acid showed high inhibition of approximately 80%, chlorogenic acid, and runtin hydrate showed 30~39% inhibition, and quercetin showed about 9% inhibition. (-)-Epigallocatechin gallate and tannic acid showed noncompetitive inhibition on glucoamylase and the remaining chlorogenic acid, runtin hydrate, and quercetin showed mixed type inhibition. By researching the influence of inhibitors that influence sugar generation in this research, it is considered that directivity on national diet to control excessive after meal blood sugar level.
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