본 연구는 우리나라 자생수종인 철쭉(Rhododendron schlippenbachii Maxim.)의 종자를 이용한 대량번식 기술의 기초자료를 제공하기 위하여 채집시기를 달리하고, 채집한 열매 및 종자의 특성을 조사하여 적합한 채집시기를 구명하였다. 또한, 채집한 종자의 최적 발아적온을 구명하기 위하여 온도에 따른 발아실험을 수행하였다. 실험에 사용된 철쭉은 서울특별시 아차산(296m)의 북사면의 동일한 장소에서 2013년도 7월 26일, 8월 9일, 8월 25일, 9월 3일, 10월 1일에 채집하였다. 발아실험은 채집시기가 다른 종자들 중에서 종자의 크기가 상대적으로 가장 크고 열매 속 종자의 개수가 많은 10월 1일 채집 종자로 실험을 수행하였다. 최저, 최고온도 범위 및 최적의 발아온도를 조사하기 위하여 ...
본 연구는 우리나라 자생수종인 철쭉(Rhododendron schlippenbachii Maxim.)의 종자를 이용한 대량번식 기술의 기초자료를 제공하기 위하여 채집시기를 달리하고, 채집한 열매 및 종자의 특성을 조사하여 적합한 채집시기를 구명하였다. 또한, 채집한 종자의 최적 발아적온을 구명하기 위하여 온도에 따른 발아실험을 수행하였다. 실험에 사용된 철쭉은 서울특별시 아차산(296m)의 북사면의 동일한 장소에서 2013년도 7월 26일, 8월 9일, 8월 25일, 9월 3일, 10월 1일에 채집하였다. 발아실험은 채집시기가 다른 종자들 중에서 종자의 크기가 상대적으로 가장 크고 열매 속 종자의 개수가 많은 10월 1일 채집 종자로 실험을 수행하였다. 최저, 최고온도 범위 및 최적의 발아온도를 조사하기 위하여 항온기의 온도를 5, 15, 25, 35℃로 조절하여 2014년 3월 3일부터 4월 1일까지(30일 동안) 실시하였다. 철쭉 열매의 길이와 폭을 조사한 결과, 10월 1일 채집 열매에서 14.9mm로, 폭은 9월 3일 열매에서 8.9mm로 가장 큰 값을 보였다. 생중량과 건중량은 10월 1일 열매에서 생중량 7.0g, 건중량 3.0g으로 가장 높게 조사되었다. 함수율의 경우 7월 26일 열매에서 59.3%로 통계적으로 유의하게 높게 조사되었으며, 채집 시기가 늦어질수록 함수율이 유의적으로 낮아져 10월 1일에는 57.0%까지 줄어들었다. 철쭉 열매 속 종자의 개수를 조사한 결과, 7월~8월에 채집한 열매의 경우 57.7~68.7개로 조사된 반면, 10월 1일의 경우에는 116.7개로 조사되었다. 10월 1일에 채집한 철쭉 종자를 온도를 달리하여 발아율을 조사한 결과, 최종발아율은 15℃에서 81.0%로 가장 높게 나타났으며, 그 다음으로는 25℃에서 72.7%로 조사되었다. 한편, 실험 최저온도인 5℃, 최고온도인 35℃에서는 전혀 발아가 되지 않았다. 철쭉 종자의 T50은 25℃에서 6.3일, 15℃에서는 9.9일로 조사되었다. 평균발아일수의 경우도 T50과 비슷한 경향을 보이며, 25℃에서 8.3일, 15℃에서 12.9일로 조사되었다. 발아균일도는 25℃에서 15℃보다 더 균일하게 발아하였다. 철쭉 종자의 발아속도는 25℃에서 가장 빠르게 조사되었다. 본 실험의 결과를 종합해 보면, 철쭉 열매의 크기 및 종자 개수를 비교했을 때 10월 1일 경이 적합한 채집시기로 판단되며, 채집한 종자로 온도는 15℃를 유지하였을 때 발아가 가장 잘 되었다. 하지만 25℃에서 좀 더 균일하고 빠르게 발아하였기 때문에 발아율이 조금 낮지만 25℃가 최적의 온도로 판단된다. 주제어 : 철쭉, 열매와 종자, 채집시기, 함수율, 발아율
본 연구는 우리나라 자생수종인 철쭉(Rhododendron schlippenbachii Maxim.)의 종자를 이용한 대량번식 기술의 기초자료를 제공하기 위하여 채집시기를 달리하고, 채집한 열매 및 종자의 특성을 조사하여 적합한 채집시기를 구명하였다. 또한, 채집한 종자의 최적 발아적온을 구명하기 위하여 온도에 따른 발아실험을 수행하였다. 실험에 사용된 철쭉은 서울특별시 아차산(296m)의 북사면의 동일한 장소에서 2013년도 7월 26일, 8월 9일, 8월 25일, 9월 3일, 10월 1일에 채집하였다. 발아실험은 채집시기가 다른 종자들 중에서 종자의 크기가 상대적으로 가장 크고 열매 속 종자의 개수가 많은 10월 1일 채집 종자로 실험을 수행하였다. 최저, 최고온도 범위 및 최적의 발아온도를 조사하기 위하여 항온기의 온도를 5, 15, 25, 35℃로 조절하여 2014년 3월 3일부터 4월 1일까지(30일 동안) 실시하였다. 철쭉 열매의 길이와 폭을 조사한 결과, 10월 1일 채집 열매에서 14.9mm로, 폭은 9월 3일 열매에서 8.9mm로 가장 큰 값을 보였다. 생중량과 건중량은 10월 1일 열매에서 생중량 7.0g, 건중량 3.0g으로 가장 높게 조사되었다. 함수율의 경우 7월 26일 열매에서 59.3%로 통계적으로 유의하게 높게 조사되었으며, 채집 시기가 늦어질수록 함수율이 유의적으로 낮아져 10월 1일에는 57.0%까지 줄어들었다. 철쭉 열매 속 종자의 개수를 조사한 결과, 7월~8월에 채집한 열매의 경우 57.7~68.7개로 조사된 반면, 10월 1일의 경우에는 116.7개로 조사되었다. 10월 1일에 채집한 철쭉 종자를 온도를 달리하여 발아율을 조사한 결과, 최종발아율은 15℃에서 81.0%로 가장 높게 나타났으며, 그 다음으로는 25℃에서 72.7%로 조사되었다. 한편, 실험 최저온도인 5℃, 최고온도인 35℃에서는 전혀 발아가 되지 않았다. 철쭉 종자의 T50은 25℃에서 6.3일, 15℃에서는 9.9일로 조사되었다. 평균발아일수의 경우도 T50과 비슷한 경향을 보이며, 25℃에서 8.3일, 15℃에서 12.9일로 조사되었다. 발아균일도는 25℃에서 15℃보다 더 균일하게 발아하였다. 철쭉 종자의 발아속도는 25℃에서 가장 빠르게 조사되었다. 본 실험의 결과를 종합해 보면, 철쭉 열매의 크기 및 종자 개수를 비교했을 때 10월 1일 경이 적합한 채집시기로 판단되며, 채집한 종자로 온도는 15℃를 유지하였을 때 발아가 가장 잘 되었다. 하지만 25℃에서 좀 더 균일하고 빠르게 발아하였기 때문에 발아율이 조금 낮지만 25℃가 최적의 온도로 판단된다. 주제어 : 철쭉, 열매와 종자, 채집시기, 함수율, 발아율
This study is aimed at providing basic material for mass propagation method using the seeds of Rhododendron schlippenbachii Maxim, which is native tree species in Korea, by varying the time of picking the fruits and identifying suitable picking time by investigating the features of the picked fruits...
This study is aimed at providing basic material for mass propagation method using the seeds of Rhododendron schlippenbachii Maxim, which is native tree species in Korea, by varying the time of picking the fruits and identifying suitable picking time by investigating the features of the picked fruits and seeds. In addition, germination experiment was conducted according to the temperature to figure out optimal germination temperature of the picked seeds. The R. schlippenbachiiazalea used in the experiment was picked July 26th, August 9th, September 3rd, and October 1st 2013, in the same place of Northern slopes of Mt. Acha, Seoul Metropolitan City. Germination experiment was conducted on the seeds picked on the first of October, when the seeds are the largest compared to others and there are greatest number of seeds in a fruit. The constant temperature was adjusted to 5, 15, 25, and 35℃ from March 3 to April 1, 2014(for 30 days) to investigate the range of the lowest and highest temperature along with optimal temperature. At the consequence of investigating the length and width of the fruit, the one picked October showed the greatest length, 14.9 mm and the one picked in September 3 showed the greatest width, 8.9mm. It was revealed that the fresh weight and dry weight were the highest in October 1, 7.0g, and 3.0g respectively. In the case of moisture content, the fruit picked July 26 was 59.3%, which is statistically significant, and with the delay in the picking time, the moisture content was significantly lower and finally it decreased to 57.0% on October 1. As the consequence of investigating the number of seeds in the fruit, while the fruits picked during July~August was shown to be 57.7~68.7, the ones on the first of October was found out to be 116.7. As the result of investigating the germination rate by varying temperature of the seeds picked on the first of October, the final germination rate was found out to be the highest, 81.0% under the condition of 15℃ followed by 72.7% at 25℃. Meanwhile, there was no germination in 5℃, the lowest temperature in experiment and 35℃, the highest temperature. T50 of the seeds was revealed to be 6.3 days at 25℃ and 9.9 days at 15℃. The average days of germination showed similar pattern with T50 with 8.3 days at 25℃ and 12.9 at 15℃. In terms of germination uniformity, it was more uniform at 25℃ than 15℃. The germination speed was found out to be the highest at 25℃. To sum up, when comparing the size and the seed number, October 1 is deemed to the suitable period to pick them, and the suitable temperature to germinate them was 15℃. However, since the germination was more uniform and faster at 25℃ it is considered to be the optimal temperature though the germination rate was rather lower. Key words: Rhododendron schlippenbachii, fruits and seeds, picking time, moisture content, germination rate
This study is aimed at providing basic material for mass propagation method using the seeds of Rhododendron schlippenbachii Maxim, which is native tree species in Korea, by varying the time of picking the fruits and identifying suitable picking time by investigating the features of the picked fruits and seeds. In addition, germination experiment was conducted according to the temperature to figure out optimal germination temperature of the picked seeds. The R. schlippenbachiiazalea used in the experiment was picked July 26th, August 9th, September 3rd, and October 1st 2013, in the same place of Northern slopes of Mt. Acha, Seoul Metropolitan City. Germination experiment was conducted on the seeds picked on the first of October, when the seeds are the largest compared to others and there are greatest number of seeds in a fruit. The constant temperature was adjusted to 5, 15, 25, and 35℃ from March 3 to April 1, 2014(for 30 days) to investigate the range of the lowest and highest temperature along with optimal temperature. At the consequence of investigating the length and width of the fruit, the one picked October showed the greatest length, 14.9 mm and the one picked in September 3 showed the greatest width, 8.9mm. It was revealed that the fresh weight and dry weight were the highest in October 1, 7.0g, and 3.0g respectively. In the case of moisture content, the fruit picked July 26 was 59.3%, which is statistically significant, and with the delay in the picking time, the moisture content was significantly lower and finally it decreased to 57.0% on October 1. As the consequence of investigating the number of seeds in the fruit, while the fruits picked during July~August was shown to be 57.7~68.7, the ones on the first of October was found out to be 116.7. As the result of investigating the germination rate by varying temperature of the seeds picked on the first of October, the final germination rate was found out to be the highest, 81.0% under the condition of 15℃ followed by 72.7% at 25℃. Meanwhile, there was no germination in 5℃, the lowest temperature in experiment and 35℃, the highest temperature. T50 of the seeds was revealed to be 6.3 days at 25℃ and 9.9 days at 15℃. The average days of germination showed similar pattern with T50 with 8.3 days at 25℃ and 12.9 at 15℃. In terms of germination uniformity, it was more uniform at 25℃ than 15℃. The germination speed was found out to be the highest at 25℃. To sum up, when comparing the size and the seed number, October 1 is deemed to the suitable period to pick them, and the suitable temperature to germinate them was 15℃. However, since the germination was more uniform and faster at 25℃ it is considered to be the optimal temperature though the germination rate was rather lower. Key words: Rhododendron schlippenbachii, fruits and seeds, picking time, moisture content, germination rate
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