본 연구에서는 ‘Shine Muscat’ 포도의 고품질 과실생산과 수입포도에 대한 상품 경쟁력을 높이기 위하여 적정 착과량을 구명하고, 수확기 설정을 위한 color chart를 개발하고자 하였다. 착과량 조절에 따른 과실의 외적 특성 조사 결과, 10a당 2,400kg까지는 생산량이 증가해도 과방중, 과립중, 종경, 횡경에 차이가 없는 것으로 조사되었으나, 과실 품질은 2,400kg/10a 생산구가 다른 생산구에 비해 가용성 고형물 함량이 낮고 착색이 불량할 뿐 아니라 산함량과 경도가 높은 것으로 조사되었다. ...
본 연구에서는 ‘Shine Muscat’ 포도의 고품질 과실생산과 수입포도에 대한 상품 경쟁력을 높이기 위하여 적정 착과량을 구명하고, 수확기 설정을 위한 color chart를 개발하고자 하였다. 착과량 조절에 따른 과실의 외적 특성 조사 결과, 10a당 2,400kg까지는 생산량이 증가해도 과방중, 과립중, 종경, 횡경에 차이가 없는 것으로 조사되었으나, 과실 품질은 2,400kg/10a 생산구가 다른 생산구에 비해 가용성 고형물 함량이 낮고 착색이 불량할 뿐 아니라 산함량과 경도가 높은 것으로 조사되었다. Lutein 함량은 생산구별로 차이가 없었고, Chlorophyll 함량은 2,400kg/10a 생산구가 다른 생산구에 비해 높게 조사되었다. 또한, 1,800kg/10a 샌산구와 2,100kg/10a 생산구에서는 과실 품질과 색소 함량에서 차이가 없는 것으로 조사되어, ‘Shine Muscat’ 포도 재배시 생산량을 10a당 2,100kg 정도로 조절하는 것이 생산성과 과실 품질을 동시에 충족시키는 데 효과적일 것으로 생각된다. 적절하게 착과량 조절을 하지 않으면 외적 크기는 차이가 없으나 내적 과실 품질의 차이가 생겨 고품질의 과실을 수확하기 어려울 것으로 판단된다. 착과량 조절에 따른 시기별 과실 품질 조사 결과, 가용성 고형물 함량은 성숙이 진행될수록 계속 증가하였으며, 산함량과 당산비는 만개 후 110일 이후부터 변화 없이 일정하게 유지되었다. 또한, color stage는 만개 후 120일에 최고치에 도달하였다. 결과적으로 과실 내적 품질과 착색을 종합하여 판단할 경우 ‘Shine Muscat’ 포도의 적정 수확기는 color stage가 최고치에 달하는 만개 후 120일 전후로 생각되며, 만개 후 110일에도 수확이 가능하나 착색이 불량할 수 있는 것으로 조사되었다. 과피색을 기준으로 한, ‘Shine Muscat’ 포도의 숙기 판정용 칼라차트를 개발하기 위해, 가용성 고형물 함량, 산도, 당산비와 색소 함량을 이용한 계층적군집분석을 통하여 2,100kg/10a 생산구의 시기별 데이터를 5개의 군집으로 집단화하였다. 이러한 stage들을 기준으로 과실의 품질과 색소 함량을 비교하였으며, 가용성 고형물 함량과 산함량의 적정 범위를 구하여 Color Chart를 작성하였다. 개발된 Color Chart는 ‘Shine Muscat’ 포도를 재배하는 농가에서 균일한 고품질의 포도를 생산하는데 도움이 될 것으로 예상된다.
본 연구에서는 ‘Shine Muscat’ 포도의 고품질 과실생산과 수입포도에 대한 상품 경쟁력을 높이기 위하여 적정 착과량을 구명하고, 수확기 설정을 위한 color chart를 개발하고자 하였다. 착과량 조절에 따른 과실의 외적 특성 조사 결과, 10a당 2,400kg까지는 생산량이 증가해도 과방중, 과립중, 종경, 횡경에 차이가 없는 것으로 조사되었으나, 과실 품질은 2,400kg/10a 생산구가 다른 생산구에 비해 가용성 고형물 함량이 낮고 착색이 불량할 뿐 아니라 산함량과 경도가 높은 것으로 조사되었다. Lutein 함량은 생산구별로 차이가 없었고, Chlorophyll 함량은 2,400kg/10a 생산구가 다른 생산구에 비해 높게 조사되었다. 또한, 1,800kg/10a 샌산구와 2,100kg/10a 생산구에서는 과실 품질과 색소 함량에서 차이가 없는 것으로 조사되어, ‘Shine Muscat’ 포도 재배시 생산량을 10a당 2,100kg 정도로 조절하는 것이 생산성과 과실 품질을 동시에 충족시키는 데 효과적일 것으로 생각된다. 적절하게 착과량 조절을 하지 않으면 외적 크기는 차이가 없으나 내적 과실 품질의 차이가 생겨 고품질의 과실을 수확하기 어려울 것으로 판단된다. 착과량 조절에 따른 시기별 과실 품질 조사 결과, 가용성 고형물 함량은 성숙이 진행될수록 계속 증가하였으며, 산함량과 당산비는 만개 후 110일 이후부터 변화 없이 일정하게 유지되었다. 또한, color stage는 만개 후 120일에 최고치에 도달하였다. 결과적으로 과실 내적 품질과 착색을 종합하여 판단할 경우 ‘Shine Muscat’ 포도의 적정 수확기는 color stage가 최고치에 달하는 만개 후 120일 전후로 생각되며, 만개 후 110일에도 수확이 가능하나 착색이 불량할 수 있는 것으로 조사되었다. 과피색을 기준으로 한, ‘Shine Muscat’ 포도의 숙기 판정용 칼라차트를 개발하기 위해, 가용성 고형물 함량, 산도, 당산비와 색소 함량을 이용한 계층적군집분석을 통하여 2,100kg/10a 생산구의 시기별 데이터를 5개의 군집으로 집단화하였다. 이러한 stage들을 기준으로 과실의 품질과 색소 함량을 비교하였으며, 가용성 고형물 함량과 산함량의 적정 범위를 구하여 Color Chart를 작성하였다. 개발된 Color Chart는 ‘Shine Muscat’ 포도를 재배하는 농가에서 균일한 고품질의 포도를 생산하는데 도움이 될 것으로 예상된다.
This study is to establish suitable yields and to develop of color chart for establishment of harvesting standard for the purpose of high quality products and increase the competitiveness of goods than imported grapes in ‘Shine Muscat’ grapes. Outer characteristic, conducted as to crop load cont...
This study is to establish suitable yields and to develop of color chart for establishment of harvesting standard for the purpose of high quality products and increase the competitiveness of goods than imported grapes in ‘Shine Muscat’ grapes. Outer characteristic, conducted as to crop load control, showed that even though the yield was increased up to 2,400kg per 10a, in cluster weight, berry weight, berry length, berry diameter, there was no difference. But grapes controlled to 2,400kg per 10a are lower soluble sugar content, poorer coloring, higher acidity and hardness than the other grapes. In lutein contents, there is no difference between the control and in chlorophyll contents, grapes controlled to 2,400kg per 10a are higher than the other grapes controlled. Furthermore, between grapes controlled to 1,800kg per 10a and grapes controlled to 2,100kg per 10a, there is no difference in fruit quality and pigment contents. So, in ‘Shine Muscat’ viticulture, it is advisable that controlling the yield to 2,100kg per 10a is effective to meet both productivity and fruit quality. When there is no appropriate control of crop load, it is expected to have difficulties harvesting good quality of fruits, because there is a difference in internal fruit quality while there is almost no difference in external size. Fruit quality, conducted as to crop load control during ripening, showed that Soluble sugar content increased continuously as ripening progressed. Acidity and soluble solid-acid ratio remained unchanged from 110 days after full bloom. Also, the color stage has reached peak at 120 days after full bloom. As a result, it is considered that, when judging the internal fruit quality and coloration Comprehensively, the optimal harvesting time of ‘Shine Muscat’ grapes is about 120 days after full bloom when the color stage reaches its peak. And it can be harvest even 110 days after full bloom, but coloring may be poor. Based on a skin color, to develop a color char for the matured determination of ‘Shine Muscat’ grapes, through a hierarchical clustering analysis using soluble solids content, acidity, acidity and soluble solid-acid ratio and pigment content, the data of grapes controlled to 2,100kg per 10a during ripening were clustering into 5 clusters. Based on these stages, fruit quality and pigment content were compared, a color char was made out by determining the appropriate range of soluble solids content and acidity. The developed color chart is expected to help produce uniform and high quality grapes in farms that grow ‘Shine Muscat’ grapes.
This study is to establish suitable yields and to develop of color chart for establishment of harvesting standard for the purpose of high quality products and increase the competitiveness of goods than imported grapes in ‘Shine Muscat’ grapes. Outer characteristic, conducted as to crop load control, showed that even though the yield was increased up to 2,400kg per 10a, in cluster weight, berry weight, berry length, berry diameter, there was no difference. But grapes controlled to 2,400kg per 10a are lower soluble sugar content, poorer coloring, higher acidity and hardness than the other grapes. In lutein contents, there is no difference between the control and in chlorophyll contents, grapes controlled to 2,400kg per 10a are higher than the other grapes controlled. Furthermore, between grapes controlled to 1,800kg per 10a and grapes controlled to 2,100kg per 10a, there is no difference in fruit quality and pigment contents. So, in ‘Shine Muscat’ viticulture, it is advisable that controlling the yield to 2,100kg per 10a is effective to meet both productivity and fruit quality. When there is no appropriate control of crop load, it is expected to have difficulties harvesting good quality of fruits, because there is a difference in internal fruit quality while there is almost no difference in external size. Fruit quality, conducted as to crop load control during ripening, showed that Soluble sugar content increased continuously as ripening progressed. Acidity and soluble solid-acid ratio remained unchanged from 110 days after full bloom. Also, the color stage has reached peak at 120 days after full bloom. As a result, it is considered that, when judging the internal fruit quality and coloration Comprehensively, the optimal harvesting time of ‘Shine Muscat’ grapes is about 120 days after full bloom when the color stage reaches its peak. And it can be harvest even 110 days after full bloom, but coloring may be poor. Based on a skin color, to develop a color char for the matured determination of ‘Shine Muscat’ grapes, through a hierarchical clustering analysis using soluble solids content, acidity, acidity and soluble solid-acid ratio and pigment content, the data of grapes controlled to 2,100kg per 10a during ripening were clustering into 5 clusters. Based on these stages, fruit quality and pigment content were compared, a color char was made out by determining the appropriate range of soluble solids content and acidity. The developed color chart is expected to help produce uniform and high quality grapes in farms that grow ‘Shine Muscat’ grapes.
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