커피의 생리활성 성분은 인간의 건강한 삶을 유지하기 위한 좋은 공급원으로서 많은 잠재력을 지니고 있다. 본 연구는 아라비카종 (과테말라 핀가 산 세바스찬)과 로부스타종 (인도 아자드 힌드)의 커피 생두와 다양한 로스팅 조건에서 따른 커피 원두의 생리활성 성분 (카페인, 클로로겐산, 아미노산) 및 항산화 활성 변화를 측정하였다. 실험 재료는 과테말라산 아라비카와 인도산 로부스타 생두 (...
커피의 생리활성 성분은 인간의 건강한 삶을 유지하기 위한 좋은 공급원으로서 많은 잠재력을 지니고 있다. 본 연구는 아라비카종 (과테말라 핀가 산 세바스찬)과 로부스타종 (인도 아자드 힌드)의 커피 생두와 다양한 로스팅 조건에서 따른 커피 원두의 생리활성 성분 (카페인, 클로로겐산, 아미노산) 및 항산화 활성 변화를 측정하였다. 실험 재료는 과테말라산 아라비카와 인도산 로부스타 생두 (GB)를 미디움라이트 (ML), 미디움 (ME), 미디움다크 (MD)로 로스팅 하여 실험에 사용하였다. 카페인 함량은 아라비카와 로부스타 모두 ME 조건에서 가장 높은 함량을 나타내었으며, 클로로겐산은 아라비카와 로부스타 모두 GB 조건에서 가장 높은 함량을 나타내었다. 카페인과 클로로겐산은 모두 로스팅 단계가 높아질수록 함량이 유의적으로 감소하는 것으로 나타났다. 총 아미노산 함량은 GB 조건에서 아라비카와 로부스타 모두 가장 높은 함량을 나타내었으며, 카페인과 클로로겐산과 같이 로스팅 단계가 높아질수록 함량이 유의적으로 감소하는 것으로 나타났다. 반면 필수 아미노산인 클루타닉 산, 발린, 타이로신, 아이소루신, 루신 및 페닐알라닌은 ME 조건에서 아라비카와 로부스타 모두 유의적으로 증가하는 것으로 나타났다. 항산화 실험은 DPPH, ABTS+ 소거능 측정 (IC50)에서 아라비카와 로부스타 모두 ML 조건에서 가장 높은 소거능을 나타내었으며, 품종 상간에는 로부스타가 아리비카보다 높은 소거능을 나타내었다. 환원력 (IC50)과 총 폴리페놀 함량 측정에서는 로부스타 GB 조건에서 가장 높은 것으로 나타났으며, 로스팅 단계가 높아질수록 감소하는 것으로 나타났다. 결과적으로, 커피 로스팅 시 ME 단계 이하로 로스팅 하는 것이 생리활성 성분 및 항산화 활성의 가장 최적의 조건이라 사료되며, 로부스타 종이 생리활성 성분 및 항산화 활성 분석의 모든 척도에 대하여 아라비카 종에 비해 우수한 수치를 갖는 것으로 확인되었다. 따라서 본 연구를 바탕으로 로부스타 종의 특정 생리활성 기능에 대한 In vivo 실험 및 고 기능성 신약 개발에 활용 될 수 있을 것으로 기대된다.
커피의 생리활성 성분은 인간의 건강한 삶을 유지하기 위한 좋은 공급원으로서 많은 잠재력을 지니고 있다. 본 연구는 아라비카종 (과테말라 핀가 산 세바스찬)과 로부스타종 (인도 아자드 힌드)의 커피 생두와 다양한 로스팅 조건에서 따른 커피 원두의 생리활성 성분 (카페인, 클로로겐산, 아미노산) 및 항산화 활성 변화를 측정하였다. 실험 재료는 과테말라산 아라비카와 인도산 로부스타 생두 (GB)를 미디움라이트 (ML), 미디움 (ME), 미디움다크 (MD)로 로스팅 하여 실험에 사용하였다. 카페인 함량은 아라비카와 로부스타 모두 ME 조건에서 가장 높은 함량을 나타내었으며, 클로로겐산은 아라비카와 로부스타 모두 GB 조건에서 가장 높은 함량을 나타내었다. 카페인과 클로로겐산은 모두 로스팅 단계가 높아질수록 함량이 유의적으로 감소하는 것으로 나타났다. 총 아미노산 함량은 GB 조건에서 아라비카와 로부스타 모두 가장 높은 함량을 나타내었으며, 카페인과 클로로겐산과 같이 로스팅 단계가 높아질수록 함량이 유의적으로 감소하는 것으로 나타났다. 반면 필수 아미노산인 클루타닉 산, 발린, 타이로신, 아이소루신, 루신 및 페닐알라닌은 ME 조건에서 아라비카와 로부스타 모두 유의적으로 증가하는 것으로 나타났다. 항산화 실험은 DPPH, ABTS+ 소거능 측정 (IC50)에서 아라비카와 로부스타 모두 ML 조건에서 가장 높은 소거능을 나타내었으며, 품종 상간에는 로부스타가 아리비카보다 높은 소거능을 나타내었다. 환원력 (IC50)과 총 폴리페놀 함량 측정에서는 로부스타 GB 조건에서 가장 높은 것으로 나타났으며, 로스팅 단계가 높아질수록 감소하는 것으로 나타났다. 결과적으로, 커피 로스팅 시 ME 단계 이하로 로스팅 하는 것이 생리활성 성분 및 항산화 활성의 가장 최적의 조건이라 사료되며, 로부스타 종이 생리활성 성분 및 항산화 활성 분석의 모든 척도에 대하여 아라비카 종에 비해 우수한 수치를 갖는 것으로 확인되었다. 따라서 본 연구를 바탕으로 로부스타 종의 특정 생리활성 기능에 대한 In vivo 실험 및 고 기능성 신약 개발에 활용 될 수 있을 것으로 기대된다.
Roasting effectiveness of coffee has revealed so many potentials as a good source of bioactive compounds for healthy living. This study was carried out on Coffea Arabica L. (Guatemala Finca San Sebastian) and C. Robusta L. (India Azad Hind) to evaluate the quantitative presence and activity of bioac...
Roasting effectiveness of coffee has revealed so many potentials as a good source of bioactive compounds for healthy living. This study was carried out on Coffea Arabica L. (Guatemala Finca San Sebastian) and C. Robusta L. (India Azad Hind) to evaluate the quantitative presence and activity of bioactive compounds including caffeine, chlorogenic acid (CQA), amino acids, and antioxidant. Analysis was performed on Green Bean (GB) Medium-Light (ML), Medium (ME) and Medium-Dark (MD) samples of Arabica (Guatemala) and Robusta (India) coffee. The results indicated that the Caffeine content was highest in ME sample of both Arabica and Robusta. CQA content was higher in GB sample of both Arabica and Robusta however decreased after increasing roasting time and temperature. Total Amino acid in GB samples was highest however, Glutamic acid, Valine, Tyrosine, Isoleucine, Leucine and Phenylalanine had highest quantitative increase in ME samples for both Arabica and Robusta. The antioxidant analysis in IC50 of DPPH and ABTS Radical scavenging activity were highest in ML sample of both Arabica and Robusta. IC50 of Reducing power and Total Phenolic Compounds were Highest in GB sample of both Arabica and Robusta a but decreased after increasing roasting conditions. The results showed that the optimal roasting condition for coffee is ME above which there is a distinct reduction of bioactive compounds and antioxidant activity. From this study, Robusta has the highest quantity of bioactive active compounds and antioxidant activity. In vivo studies and specific physiology of Robusta coffee is recommended to develop a highly functional active drug.
Roasting effectiveness of coffee has revealed so many potentials as a good source of bioactive compounds for healthy living. This study was carried out on Coffea Arabica L. (Guatemala Finca San Sebastian) and C. Robusta L. (India Azad Hind) to evaluate the quantitative presence and activity of bioactive compounds including caffeine, chlorogenic acid (CQA), amino acids, and antioxidant. Analysis was performed on Green Bean (GB) Medium-Light (ML), Medium (ME) and Medium-Dark (MD) samples of Arabica (Guatemala) and Robusta (India) coffee. The results indicated that the Caffeine content was highest in ME sample of both Arabica and Robusta. CQA content was higher in GB sample of both Arabica and Robusta however decreased after increasing roasting time and temperature. Total Amino acid in GB samples was highest however, Glutamic acid, Valine, Tyrosine, Isoleucine, Leucine and Phenylalanine had highest quantitative increase in ME samples for both Arabica and Robusta. The antioxidant analysis in IC50 of DPPH and ABTS Radical scavenging activity were highest in ML sample of both Arabica and Robusta. IC50 of Reducing power and Total Phenolic Compounds were Highest in GB sample of both Arabica and Robusta a but decreased after increasing roasting conditions. The results showed that the optimal roasting condition for coffee is ME above which there is a distinct reduction of bioactive compounds and antioxidant activity. From this study, Robusta has the highest quantity of bioactive active compounds and antioxidant activity. In vivo studies and specific physiology of Robusta coffee is recommended to develop a highly functional active drug.
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