프라이밍 처리방법은 다양한 작물의 발아를 촉진하는데 효과적인 기술이다. 밀 종자의 발아에 대한 프라이밍 처리 효과에 대해서는 이미 많은 선행연구가 수행 되었으나, 밀 종자의 발아뿐만 아니라 성장과 품질 나아가 아미노산과 지질 함량의 영향에 대한 연구는 미진한 상황이다. 프라이밍 처리 된 종자는 식물 종별, 수분 함유량, 지속시간, 온도, 종자활력, 탈수 그리고 보관 조건 등 다양한 요소들의 복합적인 상호작용에 의해서 영향을 받는다. 따라서 본 연구는 밀 종자 2종 [금강, 백중]에 대한, 실험실과 온실 내, 외부 조건에서의 다양한 처리 방법에 따른 수량요소 및 생리활성물질에 대한 영향을 분석 하였다. [실험실 조건 : 처리용액 2.5% KCl, 1% K2S04, 10% ...
프라이밍 처리방법은 다양한 작물의 발아를 촉진하는데 효과적인 기술이다. 밀 종자의 발아에 대한 프라이밍 처리 효과에 대해서는 이미 많은 선행연구가 수행 되었으나, 밀 종자의 발아뿐만 아니라 성장과 품질 나아가 아미노산과 지질 함량의 영향에 대한 연구는 미진한 상황이다. 프라이밍 처리 된 종자는 식물 종별, 수분 함유량, 지속시간, 온도, 종자활력, 탈수 그리고 보관 조건 등 다양한 요소들의 복합적인 상호작용에 의해서 영향을 받는다. 따라서 본 연구는 밀 종자 2종 [금강, 백중]에 대한, 실험실과 온실 내, 외부 조건에서의 다양한 처리 방법에 따른 수량요소 및 생리활성물질에 대한 영향을 분석 하였다. [실험실 조건 : 처리용액 2.5% KCl, 1% K2S04, 10% PEG, 20% PEG, H20, 배양온도 20°C, 30°C, 배양시간 12시간, 24시간. 온실조건: 처리용액 2.5% KCl, 1% K2S04, H20, 무처리, 배양온도 20°C, 30°C, 배양시간 12시간, 24시간]. 실험실 조건의 발아실험에서는 밀 종자 2종 모두 PEG 처리군에서 최대 효과를 나타내었으며, 특히 금강 품종은 20% PEG 처리 후 20°C에서 48시간 배양 처리군에서 가장 높은 효과를, 백중 품종은 10% PEG 처리 후 30°C에서 24시간 배양 처리군에서 가장 높은 효과를 나타내었다. 온실 내부 조건 실험에서는 1% K2S04 처리한 백중 품종이 가장 높은 효과를 나타내었으며, 원추꽃차례의 길이, 종자의 총수와 수량은 두 종자 모두 증가하는 것으로 나타났다. 온실 내부·외부 조건에서의 아미노산 함량은 금강이 백중보다 높은 결과를 나타내었으나, 지방산 함량은 오히려 백중이 금강 보다 높은 것으로 나타났다. 온실 외부 조건에서 금강 품종의 아미노산 함량은 2.5% KCl 처리군에서 가장 높게 나타났으며, 온실 내부 조건에서는 1% K2S04 처리군이 가장 높게 나타났다. 온실 외부 조건에서 백중 품종의 지방산 함량은 1% K2S04 처리군에서 가장 높게 나타났으며, 온실 내부 조건에서의 백중 종자는 2.5% KCl 처리군에서 가장 높은 수량을 나타내었다. 아미노산과 지방산 함량에 대한 프라이밍 처리 효과는 품종과 특히 환경적 요소 중 온도에 따라서 크게 달라지는 것으로 나타났다.
프라이밍 처리방법은 다양한 작물의 발아를 촉진하는데 효과적인 기술이다. 밀 종자의 발아에 대한 프라이밍 처리 효과에 대해서는 이미 많은 선행연구가 수행 되었으나, 밀 종자의 발아뿐만 아니라 성장과 품질 나아가 아미노산과 지질 함량의 영향에 대한 연구는 미진한 상황이다. 프라이밍 처리 된 종자는 식물 종별, 수분 함유량, 지속시간, 온도, 종자활력, 탈수 그리고 보관 조건 등 다양한 요소들의 복합적인 상호작용에 의해서 영향을 받는다. 따라서 본 연구는 밀 종자 2종 [금강, 백중]에 대한, 실험실과 온실 내, 외부 조건에서의 다양한 처리 방법에 따른 수량요소 및 생리활성물질에 대한 영향을 분석 하였다. [실험실 조건 : 처리용액 2.5% KCl, 1% K2S04, 10% PEG, 20% PEG, H20, 배양온도 20°C, 30°C, 배양시간 12시간, 24시간. 온실조건: 처리용액 2.5% KCl, 1% K2S04, H20, 무처리, 배양온도 20°C, 30°C, 배양시간 12시간, 24시간]. 실험실 조건의 발아실험에서는 밀 종자 2종 모두 PEG 처리군에서 최대 효과를 나타내었으며, 특히 금강 품종은 20% PEG 처리 후 20°C에서 48시간 배양 처리군에서 가장 높은 효과를, 백중 품종은 10% PEG 처리 후 30°C에서 24시간 배양 처리군에서 가장 높은 효과를 나타내었다. 온실 내부 조건 실험에서는 1% K2S04 처리한 백중 품종이 가장 높은 효과를 나타내었으며, 원추 꽃차례의 길이, 종자의 총수와 수량은 두 종자 모두 증가하는 것으로 나타났다. 온실 내부·외부 조건에서의 아미노산 함량은 금강이 백중보다 높은 결과를 나타내었으나, 지방산 함량은 오히려 백중이 금강 보다 높은 것으로 나타났다. 온실 외부 조건에서 금강 품종의 아미노산 함량은 2.5% KCl 처리군에서 가장 높게 나타났으며, 온실 내부 조건에서는 1% K2S04 처리군이 가장 높게 나타났다. 온실 외부 조건에서 백중 품종의 지방산 함량은 1% K2S04 처리군에서 가장 높게 나타났으며, 온실 내부 조건에서의 백중 종자는 2.5% KCl 처리군에서 가장 높은 수량을 나타내었다. 아미노산과 지방산 함량에 대한 프라이밍 처리 효과는 품종과 특히 환경적 요소 중 온도에 따라서 크게 달라지는 것으로 나타났다.
Priming is an effective technique that improves germination of several crop species. Many studies have been carried out on the effect of seed priming on germination of wheat. However this study focused to not only germination but also growth and grain quality of wheat, how it will change the amino a...
Priming is an effective technique that improves germination of several crop species. Many studies have been carried out on the effect of seed priming on germination of wheat. However this study focused to not only germination but also growth and grain quality of wheat, how it will change the amino acid and lipid amount. The success of seed priming is influenced by the complex interaction of factors including plant species, water potentiality of the priming agent, duration of priming time, temperature, seed vigor, dehydration and storage conditions of the primed seed. Two wheat variety [Keumkang and Back Jung] and three variables in the laboratory experiment: soaking media - 2.5% KCl, 1% K2S04, 10% PEG, 20% PEG; incubation period-12 and 24 hours; and temperature-20°C and 30°C with (CRD) design and in the greenhouse four treatments: 2.5% KCl, 1% K2S04, H20, and dry seeds with (RCBD) design. Germination experiments showed that the best priming media was PEG in enhancing germination of two wheat varieties. It was found that priming with 20% PEG at 20°C for 48 hours was the best for Keumkang variety while Back Jung variety performed best at 10% PEG-30°C-24 hours condition. For inside greenhouse condition 1% K2S04 enhanced plant height in Back Jung variety. Moreover, panicle length, total number of seeds per pot and yield per pot were promoted by the same treatment of both varieties. Results revealed the composition of total amino acid content of the variety Keumkang was higher than Back Jung in both inside and outside the greenhouse but for fatty acid content Back Jung variety was better than Keumkang in both conditions. 2.5% KCl priming media showed the highest composition of amino acid in the outside and 1%K2S04 priming media promoted the highest in inside greenhouse of Keumkang variety. For total fatty acid 1% K2S04 was the best in outside greenhouse condition of Back Jung variety. It was also observed that 2.5% KCl enhanced the highest yield per pot in Back Jung variety of inside condition. The effectiveness of priming media in enhancing amino acid and fatty acid were dependent on the variety and environmental factor especially temperature.
Priming is an effective technique that improves germination of several crop species. Many studies have been carried out on the effect of seed priming on germination of wheat. However this study focused to not only germination but also growth and grain quality of wheat, how it will change the amino acid and lipid amount. The success of seed priming is influenced by the complex interaction of factors including plant species, water potentiality of the priming agent, duration of priming time, temperature, seed vigor, dehydration and storage conditions of the primed seed. Two wheat variety [Keumkang and Back Jung] and three variables in the laboratory experiment: soaking media - 2.5% KCl, 1% K2S04, 10% PEG, 20% PEG; incubation period-12 and 24 hours; and temperature-20°C and 30°C with (CRD) design and in the greenhouse four treatments: 2.5% KCl, 1% K2S04, H20, and dry seeds with (RCBD) design. Germination experiments showed that the best priming media was PEG in enhancing germination of two wheat varieties. It was found that priming with 20% PEG at 20°C for 48 hours was the best for Keumkang variety while Back Jung variety performed best at 10% PEG-30°C-24 hours condition. For inside greenhouse condition 1% K2S04 enhanced plant height in Back Jung variety. Moreover, panicle length, total number of seeds per pot and yield per pot were promoted by the same treatment of both varieties. Results revealed the composition of total amino acid content of the variety Keumkang was higher than Back Jung in both inside and outside the greenhouse but for fatty acid content Back Jung variety was better than Keumkang in both conditions. 2.5% KCl priming media showed the highest composition of amino acid in the outside and 1%K2S04 priming media promoted the highest in inside greenhouse of Keumkang variety. For total fatty acid 1% K2S04 was the best in outside greenhouse condition of Back Jung variety. It was also observed that 2.5% KCl enhanced the highest yield per pot in Back Jung variety of inside condition. The effectiveness of priming media in enhancing amino acid and fatty acid were dependent on the variety and environmental factor especially temperature.
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