Consumption of dairy yogurt containing Lactobacillus paracasei ssp. paracasei, Bifidobacterium animalis ssp. lactis and heat-treated Lactobacillus plantarum improves immune function including natural killer cell activity원문보기
장예은
(Graduate School, Yonsei University
Department of Food and Nutrition
국내석사)
본 연구에서는 Lactobacillus paracasei ssp. paracasei (L. paracasei), Bifidobacterium animalis ssp. lactis (B. lactis), 열처리된 Lactobacillus plantarum (L. plantarum)을 포함한 요구르트의 섭취가 자연살해세포 활성과 사이토카인, ...
본 연구에서는 Lactobacillus paracasei ssp. paracasei (L. paracasei), Bifidobacterium animalis ssp. lactis (B. lactis), 열처리된 Lactobacillus plantarum (L. plantarum)을 포함한 요구르트의 섭취가 자연살해세포 활성과 사이토카인, 면역글로불린의 양에 미치는 영향에 대해 연구하였다. 무작위배정, 개방표지, 대조군-시험군으로 설계되었고, 200명의 당뇨병에 걸리지 않은 노인(≥60세)이 참여하였다. 우유를 섭취하는 대조군, 요구르트를 섭취하는 시험군으로 나뉘었으며, 각 대상자는 하루에 120ml씩 제공되는 유제품을 12주에 걸쳐 섭취하였다. 이후 시료 섭취 시작일과 12주 후 면역학적 평가를 실시하였다. 자연살해세포 활성 (%)은 효과기 세포 (E; 말초혈액 단핵구 세포)와 표적세포 (T; K562 암세포)의 비율 E:T= 10:1, 5:1, 2.5:1, 1.25:1, 0.625:1을 기준으로 배양하여 측정하였다. 요구르트를 섭취한 시험군은 시작일과 비교하여 12주 후에 자연살해세포 활성(E:T= 10:1, 5:1, 2.5:1, 1.25:1, 0.625:1)이 유의적으로 증가하였고, 인터루킨-12, 면역글로불린G1의 농도도 증가하였다. 또한 0주의 수치를 보정하여 0주에서 8주 사이의 변화량을 비교하였을 때, 시험군의 자연살해세포 활성과 인터페론 감마, 면역글로불린G1의 농도가 대조군과 비교하여 유의하게 증가하였다. 따라서 Lactobacillus paracasei ssp. paracasei (L. paracasei), Bifidobacterium animalis ssp. lactis (B. lactis), 열처리된 Lactobacillus plantarum (L. plantarum)을 포함한 요구르트의 섭취가 자연살해세포의 기능 향상과 인터페론감마 생산의 증가를 통해 면역 기능을 향상시킴을 확인하였다.
본 연구에서는 Lactobacillus paracasei ssp. paracasei (L. paracasei), Bifidobacterium animalis ssp. lactis (B. lactis), 열처리된 Lactobacillus plantarum (L. plantarum)을 포함한 요구르트의 섭취가 자연살해세포 활성과 사이토카인, 면역글로불린의 양에 미치는 영향에 대해 연구하였다. 무작위배정, 개방표지, 대조군-시험군으로 설계되었고, 200명의 당뇨병에 걸리지 않은 노인(≥60세)이 참여하였다. 우유를 섭취하는 대조군, 요구르트를 섭취하는 시험군으로 나뉘었으며, 각 대상자는 하루에 120ml씩 제공되는 유제품을 12주에 걸쳐 섭취하였다. 이후 시료 섭취 시작일과 12주 후 면역학적 평가를 실시하였다. 자연살해세포 활성 (%)은 효과기 세포 (E; 말초혈액 단핵구 세포)와 표적세포 (T; K562 암세포)의 비율 E:T= 10:1, 5:1, 2.5:1, 1.25:1, 0.625:1을 기준으로 배양하여 측정하였다. 요구르트를 섭취한 시험군은 시작일과 비교하여 12주 후에 자연살해세포 활성(E:T= 10:1, 5:1, 2.5:1, 1.25:1, 0.625:1)이 유의적으로 증가하였고, 인터루킨-12, 면역글로불린G1의 농도도 증가하였다. 또한 0주의 수치를 보정하여 0주에서 8주 사이의 변화량을 비교하였을 때, 시험군의 자연살해세포 활성과 인터페론 감마, 면역글로불린G1의 농도가 대조군과 비교하여 유의하게 증가하였다. 따라서 Lactobacillus paracasei ssp. paracasei (L. paracasei), Bifidobacterium animalis ssp. lactis (B. lactis), 열처리된 Lactobacillus plantarum (L. plantarum)을 포함한 요구르트의 섭취가 자연살해세포의 기능 향상과 인터페론감마 생산의 증가를 통해 면역 기능을 향상시킴을 확인하였다.
The aim of this study was to investigate the impact of consuming dairy yogurt containing Lactobacillus paracasei ssp. paracasei (L. paracasei), Bifidobacterium animalis ssp. lactis (B. lactis) and heat-treated Lactobacillus plantarum (L. plantarum) on natural killer (NK) cell activity and circulatin...
The aim of this study was to investigate the impact of consuming dairy yogurt containing Lactobacillus paracasei ssp. paracasei (L. paracasei), Bifidobacterium animalis ssp. lactis (B. lactis) and heat-treated Lactobacillus plantarum (L. plantarum) on natural killer (NK) cell activity and circulating levels of cytokines and immunoglobulin (Ig). A randomized, open-label, placebo-controlled study was conducted on 200 nondiabetic and elderly (≥60 years) subjects. Over a twelve-week period, the test group consumed one bottle (120 mL) of dairy yogurt containing L. paracasei at 12.0x108 cfu/d, B. lactis at 12.0x108 cfu/d and 0.0175% heat-treated L. plantarum each day, whereas the placebo group consumed the same volume of milk daily. NK cell activity (%) was measured in each participant based on the ratio of effector cells (E; peripheral blood mononuclear cells, PBMCs) to target cells (T; K562 cells) at E:T=10:1, 5:1, 2.5:1, 1.25:1 or 0.625:1. At ratios of E:T=10:1, E:T=5:1, E:T=2.5:1, E:T=1.25:1 and E:T=0.625:1, NK cell activity and interleukin (IL)-12 and IgG1 levels were significantly increased in the test group at twelve weeks compared to baseline. Additionally, when comparing differences from baseline between the placebo and test groups, the test group had significantly greater increases in NK cell activity and in serum levels of IFN-γ and IgG1 under all assay conditions. Daily consumption of dairy yogurt containing L. paracasei, B. lactis and heat-treated L. plantarum could be an effective option to improve immune function by enhancing NK cell function and IFN-γ concentration (ClinicalTrials.gov: NCT03051425).
The aim of this study was to investigate the impact of consuming dairy yogurt containing Lactobacillus paracasei ssp. paracasei (L. paracasei), Bifidobacterium animalis ssp. lactis (B. lactis) and heat-treated Lactobacillus plantarum (L. plantarum) on natural killer (NK) cell activity and circulating levels of cytokines and immunoglobulin (Ig). A randomized, open-label, placebo-controlled study was conducted on 200 nondiabetic and elderly (≥60 years) subjects. Over a twelve-week period, the test group consumed one bottle (120 mL) of dairy yogurt containing L. paracasei at 12.0x108 cfu/d, B. lactis at 12.0x108 cfu/d and 0.0175% heat-treated L. plantarum each day, whereas the placebo group consumed the same volume of milk daily. NK cell activity (%) was measured in each participant based on the ratio of effector cells (E; peripheral blood mononuclear cells, PBMCs) to target cells (T; K562 cells) at E:T=10:1, 5:1, 2.5:1, 1.25:1 or 0.625:1. At ratios of E:T=10:1, E:T=5:1, E:T=2.5:1, E:T=1.25:1 and E:T=0.625:1, NK cell activity and interleukin (IL)-12 and IgG1 levels were significantly increased in the test group at twelve weeks compared to baseline. Additionally, when comparing differences from baseline between the placebo and test groups, the test group had significantly greater increases in NK cell activity and in serum levels of IFN-γ and IgG1 under all assay conditions. Daily consumption of dairy yogurt containing L. paracasei, B. lactis and heat-treated L. plantarum could be an effective option to improve immune function by enhancing NK cell function and IFN-γ concentration (ClinicalTrials.gov: NCT03051425).
주제어
#면역 기능 인터페론 감마 자연살해세포 활성 프로바이오틱스 immune function IFN-γ NK cell activity probiotics
학위논문 정보
저자
장예은
학위수여기관
Graduate School, Yonsei University
학위구분
국내석사
학과
Department of Food and Nutrition
지도교수
Jong Ho Lee
발행연도
2017
총페이지
vii, 37장
키워드
면역 기능 인터페론 감마 자연살해세포 활성 프로바이오틱스 immune function IFN-γ NK cell activity probiotics
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.