[학위논문]Comparison of the Prevalence and Characteristics of Salmonella Isolated from Antibiotic-free and Conventional chicken Meat Samples : 무항생제 인증 및 일반 닭고기에서 살모넬라 분리율과 특성 비교원문보기
무항생제 축산물 인증 정책은 축산물에서의 항생제 내성균 발생을 제어하기 위하여 중요하다. 하지만, 현행법상 무항생제 인증 정책에는 무항생제 인증을 받은 닭고기의 도계과정에 대한 구체적인 규제사항이 없어 일반 닭고기와 무항생제 인증을 받은 닭고기가 동일한 도계라인에서 도축되고 있는 실정이며 이와 같은 도계라인의 공유는 일반 닭고기에서 발생한 항생제 내성균의 무항생제 인증 닭고기로의 교차오염을 초래할 위험성이 있다. 본 연구에서는 같은 도계라인을 공유하고 있는 무항생제 인증 및 일반 닭고기에서 ...
무항생제 축산물 인증 정책은 축산물에서의 항생제 내성균 발생을 제어하기 위하여 중요하다. 하지만, 현행법상 무항생제 인증 정책에는 무항생제 인증을 받은 닭고기의 도계과정에 대한 구체적인 규제사항이 없어 일반 닭고기와 무항생제 인증을 받은 닭고기가 동일한 도계라인에서 도축되고 있는 실정이며 이와 같은 도계라인의 공유는 일반 닭고기에서 발생한 항생제 내성균의 무항생제 인증 닭고기로의 교차오염을 초래할 위험성이 있다. 본 연구에서는 같은 도계라인을 공유하고 있는 무항생제 인증 및 일반 닭고기에서 살모넬라 분리율과 특성을 비교 분석하였다. 다른 독립된 도계라인을 사용하는 토종 닭고기도 함께 진행되었다. 분리된 살모넬라의 유전적 상동성 평가는 multilocus sequence typing (MLST)를 통하여 분석되었다. 또한, 광범위 베타락타마제 (ESBL, extended-spectrum beta lactamase)를 생성하는 균에 대해 심층 유전자 분석을 실시하였다. 총 72마리의 닭이 (무항생제 인증 닭고기 = 24마리, 일반 닭고기 = 24마리, 토종 닭고기 = 24마리) 서울의 마트에서 무작위로 수집되었다. 살모넬라 분리률은 무항생제 인증 닭고기에서 66.6%, 일반 닭고기에서 45.8%, 토종 닭고기에서 25%인 것으로 확인되었다. 이들의 최소억제농도와 디스크 확산 실험을 진행한 결과, 무항생제 인증 닭고기에서 분리된 살모넬라의 81.2%, 일반 닭고기에서의 63.6%, 토종 닭고기에서의 50.0%가 ESBL을 생성하였으며, 모든 ESBL-생성 살모넬라는 CTX-M-15의 ESBL 유전자를 가지고 있었다. 흥미롭게도, 분리된 모든 ESBL-생성 살모넬라의 유전적 상동성 평가 결과 유전적으로 동일한 ST16으로 밝혀졌고 유전적 주변구조는 살모넬라에서 최초로 발견된 IS26-ISEcp1-blaCTX-M-15-IS903를 가지고 있었다. 살모넬라 ST33(S. Hadar)은 한국 최초로 보고되었다. 결과적으로, 본 연구를 통하여 무항생제 인증 닭고기 역시 일반 닭고기과 마찬가지로 ESBL-생성 살모넬라에 오염되어 있는 것을 알 수 있었으며, 이들의 ESBL 유전자와 그 주변 유전적 구조가 동일하다는 것을 규명하였다. 따라서, 도계라인과 같이 닭고기 간의 교차오염 발생 위험 지점을 규명하기 위하여 체계적이고 광범위한 역학조사가 진행되어야 할 것이다.
무항생제 축산물 인증 정책은 축산물에서의 항생제 내성균 발생을 제어하기 위하여 중요하다. 하지만, 현행법상 무항생제 인증 정책에는 무항생제 인증을 받은 닭고기의 도계과정에 대한 구체적인 규제사항이 없어 일반 닭고기와 무항생제 인증을 받은 닭고기가 동일한 도계라인에서 도축되고 있는 실정이며 이와 같은 도계라인의 공유는 일반 닭고기에서 발생한 항생제 내성균의 무항생제 인증 닭고기로의 교차오염을 초래할 위험성이 있다. 본 연구에서는 같은 도계라인을 공유하고 있는 무항생제 인증 및 일반 닭고기에서 살모넬라 분리율과 특성을 비교 분석하였다. 다른 독립된 도계라인을 사용하는 토종 닭고기도 함께 진행되었다. 분리된 살모넬라의 유전적 상동성 평가는 multilocus sequence typing (MLST)를 통하여 분석되었다. 또한, 광범위 베타락타마제 (ESBL, extended-spectrum beta lactamase)를 생성하는 균에 대해 심층 유전자 분석을 실시하였다. 총 72마리의 닭이 (무항생제 인증 닭고기 = 24마리, 일반 닭고기 = 24마리, 토종 닭고기 = 24마리) 서울의 마트에서 무작위로 수집되었다. 살모넬라 분리률은 무항생제 인증 닭고기에서 66.6%, 일반 닭고기에서 45.8%, 토종 닭고기에서 25%인 것으로 확인되었다. 이들의 최소억제농도와 디스크 확산 실험을 진행한 결과, 무항생제 인증 닭고기에서 분리된 살모넬라의 81.2%, 일반 닭고기에서의 63.6%, 토종 닭고기에서의 50.0%가 ESBL을 생성하였으며, 모든 ESBL-생성 살모넬라는 CTX-M-15의 ESBL 유전자를 가지고 있었다. 흥미롭게도, 분리된 모든 ESBL-생성 살모넬라의 유전적 상동성 평가 결과 유전적으로 동일한 ST16으로 밝혀졌고 유전적 주변구조는 살모넬라에서 최초로 발견된 IS26-ISEcp1-blaCTX-M-15-IS903를 가지고 있었다. 살모넬라 ST33(S. Hadar)은 한국 최초로 보고되었다. 결과적으로, 본 연구를 통하여 무항생제 인증 닭고기 역시 일반 닭고기과 마찬가지로 ESBL-생성 살모넬라에 오염되어 있는 것을 알 수 있었으며, 이들의 ESBL 유전자와 그 주변 유전적 구조가 동일하다는 것을 규명하였다. 따라서, 도계라인과 같이 닭고기 간의 교차오염 발생 위험 지점을 규명하기 위하여 체계적이고 광범위한 역학조사가 진행되어야 할 것이다.
The antibiotic-free certification policy is important to control antibiotic-resistant bacteria in meat. However, the policy does not contain requirements for slaughtering antibiotic-free chickens in South Korea in detail, although sharing slaughter line with conventional chickens can be a route of c...
The antibiotic-free certification policy is important to control antibiotic-resistant bacteria in meat. However, the policy does not contain requirements for slaughtering antibiotic-free chickens in South Korea in detail, although sharing slaughter line with conventional chickens can be a route of contamination of Salmonella. In this study, I compared the isolation rates and antimicrobial resistance of Salmonellae among antibiotic-free, conventional chicken meat samples, which were slaughtered on the same slaughter line. Conventional Korean native chickens that did not share the slaughter line with other type of chickens were also tested. Clonal divergence of Salmonella isolates by multilocus sequence typing. In addition, the distribution of extended-spectrum β-lactamase (ESBL) genes in ESBL-producing Salmonella isolates was analyzed. A total of 72 retail chicken meat samples (n = 24 antibiotic-free broiler [AFB] chickens, n = 24 conventional broiler [CB] chickens, and n = 24 conventional Korean native [CK] chickens) was collected from local retail markets in Seoul, South Korea. The isolation rates of Salmonellae were 66.6% in AFB chickens, 45.8% in CB chickens, and 25% in CK chickens. By analyzing the minimum inhibitory concentrations of β-lactam antibiotics with the disc-diffusion test, I found that 81.2% of Salmonella isolates from AFB chickens, 63.6% of isolates from CB chickens, and 50% of isolates from CK chickens were ESBL producers; all ESBL-positive isolates had the CTX-M-15 genotype. Interestingly, all ESBL-producing Salmonellae were revealed as ST16 by multilocus sequence typing and had the genetic platform of blaCTX-M gene (IS26-ISEcp1-blaCTX-M-15-IS903), which was first reported in Salmonellae around the world. The Salmonella ST33 strain (S. Hadar) isolated in this study has never been reported in South Korea. In conclusion, my findings showed that antibiotic-free retail chicken meat products were also largely contaminated with ESBL-producing Salmonellae and that their ESBL genes and genetic platforms were the same as those isolated from conventional retail chicken meat products. Therefore, more systematic and extensive epidemiological studies are needed to further elucidate the possible transmission routes between chicken products, such as slaughter line.
The antibiotic-free certification policy is important to control antibiotic-resistant bacteria in meat. However, the policy does not contain requirements for slaughtering antibiotic-free chickens in South Korea in detail, although sharing slaughter line with conventional chickens can be a route of contamination of Salmonella. In this study, I compared the isolation rates and antimicrobial resistance of Salmonellae among antibiotic-free, conventional chicken meat samples, which were slaughtered on the same slaughter line. Conventional Korean native chickens that did not share the slaughter line with other type of chickens were also tested. Clonal divergence of Salmonella isolates by multilocus sequence typing. In addition, the distribution of extended-spectrum β-lactamase (ESBL) genes in ESBL-producing Salmonella isolates was analyzed. A total of 72 retail chicken meat samples (n = 24 antibiotic-free broiler [AFB] chickens, n = 24 conventional broiler [CB] chickens, and n = 24 conventional Korean native [CK] chickens) was collected from local retail markets in Seoul, South Korea. The isolation rates of Salmonellae were 66.6% in AFB chickens, 45.8% in CB chickens, and 25% in CK chickens. By analyzing the minimum inhibitory concentrations of β-lactam antibiotics with the disc-diffusion test, I found that 81.2% of Salmonella isolates from AFB chickens, 63.6% of isolates from CB chickens, and 50% of isolates from CK chickens were ESBL producers; all ESBL-positive isolates had the CTX-M-15 genotype. Interestingly, all ESBL-producing Salmonellae were revealed as ST16 by multilocus sequence typing and had the genetic platform of blaCTX-M gene (IS26-ISEcp1-blaCTX-M-15-IS903), which was first reported in Salmonellae around the world. The Salmonella ST33 strain (S. Hadar) isolated in this study has never been reported in South Korea. In conclusion, my findings showed that antibiotic-free retail chicken meat products were also largely contaminated with ESBL-producing Salmonellae and that their ESBL genes and genetic platforms were the same as those isolated from conventional retail chicken meat products. Therefore, more systematic and extensive epidemiological studies are needed to further elucidate the possible transmission routes between chicken products, such as slaughter line.
주제어
#무항생제 인증 Salmonella multilocus sequence typing extended-spectrum β-lactamase antimicrobial resistance
학위논문 정보
저자
박진형
학위수여기관
건국대학교 대학원
학위구분
국내석사
학과
수의학과
지도교수
서건호
발행연도
2017
총페이지
33
키워드
무항생제 인증 Salmonella multilocus sequence typing extended-spectrum β-lactamase antimicrobial resistance
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