프로바이오틱스를 산업적으로 이용하고자 할 때는 배양조건에 대한 조절이 매우 중요하며, 배지를 선택 시에는 균체 및 유용물질 수거의 편리함, 균체증식의 용이성과 경제성을 고려해야 된다. 유산균 배양에 있어서 peptone 과 yeast extract가 혼합된 배지가 많이 사용되고 있다. 일반적으로 미생물 배양의 최적조건을 설정할 때는 하나의 요인을 여러 수준으로 놓고 이외 요인들을 고정시켜 실험하는 방법을 사용하나, 이러한 방법으로 설정된 조건으로는 최대반응치를 찾을 수 없다. 미생물 배양 시 주된 요인을 찾아내고 요인들의 ...
프로바이오틱스를 산업적으로 이용하고자 할 때는 배양조건에 대한 조절이 매우 중요하며, 배지를 선택 시에는 균체 및 유용물질 수거의 편리함, 균체증식의 용이성과 경제성을 고려해야 된다. 유산균 배양에 있어서 peptone 과 yeast extract가 혼합된 배지가 많이 사용되고 있다. 일반적으로 미생물 배양의 최적조건을 설정할 때는 하나의 요인을 여러 수준으로 놓고 이외 요인들을 고정시켜 실험하는 방법을 사용하나, 이러한 방법으로 설정된 조건으로는 최대반응치를 찾을 수 없다. 미생물 배양 시 주된 요인을 찾아내고 요인들의 교호작용 유무를 가리며 요인들의 어떤 조합이 최대, 최소값을 나타내는지 알아내기 위해 요인의 수준을 변경하면서 반복 실험을 해야 된다. 반응표면 방법론(Reponse Surface Methodology)은 이러한 경우 많이 사용이 되고 있으며, 이는 두 개 이상의 회귀 변수가 복합적으로 반응변수에 영향을 미칠 때 이 반응변수가 이루는 표면에 대한 통계적 분석을 하고 이에 관련된 설계를 하는 방법이다. 반응표면 방법론은 회귀분석에서와 같이 회귀변수와 반응변수 간의 함수관계로부터 회귀변수의 변화에 따른 반응량을 예측하는 동시에 반응량이 최대, 최소 또는 최적이 되는 회귀변수의 값을 추정하고, 가장 합리적으로 할 수 있는 실험을 설계할 수 있다. (한원식, 1991) 본 연구에 사용된 Lactobacillus plantarum JNU2116은 N-말단에 특정 아미노산 서열을 가지고 있어 세포의 돌연변이를 억제하는 활성을 가짐으로써 유전자의 변형에 의한 암을 예방하는 것이 가능하고, 발효 유제품, 식품 첨가제 및 건강 식품에 이용될수 있는 프로바이오틱스이다. 이 균주를 산업적으로 생산하기 위하여 유산균의 기본배지로 알려진 MRS Broth와 유사한 배양 효율을 나타내면서 가격이 저렴한 배지 조성을 탐색하였다. 그 결과 Soy Peptone, Glucose, Yeast Extract, Magnesium Sulfate가 Lactobacillus plantarum JNU2116균주의 성장에 주요 요인으로 판단되었으며, 그 중 Yeast Extract의 영향이 가장 큰 것으로 판단되었다. Soy peptone의 경우 0.2%, Glucose의 경우 1.4%, Yeast Extract의 경우 2%, Magnesium Sulfate의 경우 0.1%의 함량으로 배지 조성을 하였을 때, 가장 우수한 배양 수율을 나타내었다.
프로바이오틱스를 산업적으로 이용하고자 할 때는 배양조건에 대한 조절이 매우 중요하며, 배지를 선택 시에는 균체 및 유용물질 수거의 편리함, 균체증식의 용이성과 경제성을 고려해야 된다. 유산균 배양에 있어서 peptone 과 yeast extract가 혼합된 배지가 많이 사용되고 있다. 일반적으로 미생물 배양의 최적조건을 설정할 때는 하나의 요인을 여러 수준으로 놓고 이외 요인들을 고정시켜 실험하는 방법을 사용하나, 이러한 방법으로 설정된 조건으로는 최대반응치를 찾을 수 없다. 미생물 배양 시 주된 요인을 찾아내고 요인들의 교호작용 유무를 가리며 요인들의 어떤 조합이 최대, 최소값을 나타내는지 알아내기 위해 요인의 수준을 변경하면서 반복 실험을 해야 된다. 반응표면 방법론(Reponse Surface Methodology)은 이러한 경우 많이 사용이 되고 있으며, 이는 두 개 이상의 회귀 변수가 복합적으로 반응변수에 영향을 미칠 때 이 반응변수가 이루는 표면에 대한 통계적 분석을 하고 이에 관련된 설계를 하는 방법이다. 반응표면 방법론은 회귀분석에서와 같이 회귀변수와 반응변수 간의 함수관계로부터 회귀변수의 변화에 따른 반응량을 예측하는 동시에 반응량이 최대, 최소 또는 최적이 되는 회귀변수의 값을 추정하고, 가장 합리적으로 할 수 있는 실험을 설계할 수 있다. (한원식, 1991) 본 연구에 사용된 Lactobacillus plantarum JNU2116은 N-말단에 특정 아미노산 서열을 가지고 있어 세포의 돌연변이를 억제하는 활성을 가짐으로써 유전자의 변형에 의한 암을 예방하는 것이 가능하고, 발효 유제품, 식품 첨가제 및 건강 식품에 이용될수 있는 프로바이오틱스이다. 이 균주를 산업적으로 생산하기 위하여 유산균의 기본배지로 알려진 MRS Broth와 유사한 배양 효율을 나타내면서 가격이 저렴한 배지 조성을 탐색하였다. 그 결과 Soy Peptone, Glucose, Yeast Extract, Magnesium Sulfate가 Lactobacillus plantarum JNU2116균주의 성장에 주요 요인으로 판단되었으며, 그 중 Yeast Extract의 영향이 가장 큰 것으로 판단되었다. Soy peptone의 경우 0.2%, Glucose의 경우 1.4%, Yeast Extract의 경우 2%, Magnesium Sulfate의 경우 0.1%의 함량으로 배지 조성을 하였을 때, 가장 우수한 배양 수율을 나타내었다.
Probiotics refers to a live microorganism that improves the health of the host organisms by improving the presence of a human being or an animal in the presence of a human. Most of the known probiotics are lactic acid bacteria and are used as food additives. It is very important to control the cultu...
Probiotics refers to a live microorganism that improves the health of the host organisms by improving the presence of a human being or an animal in the presence of a human. Most of the known probiotics are lactic acid bacteria and are used as food additives. It is very important to control the culturing conditions when industrially using the beneficial microorganisms. When selecting the medium, convenience of collection of the cells and useful materials, ease of growth of cells and economical efficiency should be considered. In the cultivation of lactic acid bacteria, medium in which peptone and yeast extract are mixed is widely used. Lactobacillus plantarum JNU2116 has a specific amino acid sequence at the N-terminus and has the activity of inhibiting mutation of the cell. Thus, it is possible to prevent cancer caused by degeneration of gene, and it is possible to prevent cancer from being added to fermented dairy products, food additives, It is a strain that can be easily applied through. Therefore, in this experiment, peptone, glucose, yeast extract and magnesium sulfate were added to Lactobacillus plantarum JNU2116 strain growth on the surface of the reaction was investigated and the effect of each culture medium was observed in a three - dimensional drawing to establish the optimal culture conditions for industrial production considering the economical efficiency of the strain. This study was undertaken to find optimum conditions of soy-peptone, glucose, yeast extract and MgSO4 for the growth of Lactobacillus plantarum JNU2116 and to assess the effects of these factors by use of response surface methodology. A central composite design was used as an experimental design for allocation of treatment combinations. A second-order polynomial regression model, which was used at first for analysis of the experiment, had a significant lack of fit. Therefore, cubic and quartic terms were incorporated into the regression model through variable selection procedures. Effects involving soy-peptone, glucose, and MgSO4 were significant, whereas the only significant effect involving yeast extract was the interaction effect between glucose and yeast extract. It turned out that growth of Lactobacillus plantarum JNU2116 was most strongly affected by the yeast extract. Estimated optimum conditions of the factors for growth of Lactobacillus plantarum JNU2116 are as follows: soy-peptone, 0.2%; glucose, 1.4%; yeast extract, 2%; MgSO4, 0.1%.
Probiotics refers to a live microorganism that improves the health of the host organisms by improving the presence of a human being or an animal in the presence of a human. Most of the known probiotics are lactic acid bacteria and are used as food additives. It is very important to control the culturing conditions when industrially using the beneficial microorganisms. When selecting the medium, convenience of collection of the cells and useful materials, ease of growth of cells and economical efficiency should be considered. In the cultivation of lactic acid bacteria, medium in which peptone and yeast extract are mixed is widely used. Lactobacillus plantarum JNU2116 has a specific amino acid sequence at the N-terminus and has the activity of inhibiting mutation of the cell. Thus, it is possible to prevent cancer caused by degeneration of gene, and it is possible to prevent cancer from being added to fermented dairy products, food additives, It is a strain that can be easily applied through. Therefore, in this experiment, peptone, glucose, yeast extract and magnesium sulfate were added to Lactobacillus plantarum JNU2116 strain growth on the surface of the reaction was investigated and the effect of each culture medium was observed in a three - dimensional drawing to establish the optimal culture conditions for industrial production considering the economical efficiency of the strain. This study was undertaken to find optimum conditions of soy-peptone, glucose, yeast extract and MgSO4 for the growth of Lactobacillus plantarum JNU2116 and to assess the effects of these factors by use of response surface methodology. A central composite design was used as an experimental design for allocation of treatment combinations. A second-order polynomial regression model, which was used at first for analysis of the experiment, had a significant lack of fit. Therefore, cubic and quartic terms were incorporated into the regression model through variable selection procedures. Effects involving soy-peptone, glucose, and MgSO4 were significant, whereas the only significant effect involving yeast extract was the interaction effect between glucose and yeast extract. It turned out that growth of Lactobacillus plantarum JNU2116 was most strongly affected by the yeast extract. Estimated optimum conditions of the factors for growth of Lactobacillus plantarum JNU2116 are as follows: soy-peptone, 0.2%; glucose, 1.4%; yeast extract, 2%; MgSO4, 0.1%.
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