본 연구는 여대생을 대상으로 BMI와 체형인식에 따른 체중조절 행태와 식습관, 그리고 영양지식의 차이를 조사하였다. 현재 대학교에 재학중인 여학생 452명을 대상으로 설문조사를 실시하였고, 연구결과는 다음과 같이 요약할 수 있다.
첫째, 조사대상자의 체형인식에 따른 BMI, 이상 체형, 체형만족도를 조사한 결과 BMI가 높을수록 자신을 뚱뚱하다고 인식하는 비율이 높게 나타났으며(p<0.001), 이상적인 체형으로는 마른 체형을 선호하였으나 유의한 차이는 없었다. 또한 자신을 뚱뚱하다고 인식하는 군에서 자신의 체형에 대...
본 연구는 여대생을 대상으로 BMI와 체형인식에 따른 체중조절 행태와 식습관, 그리고 영양지식의 차이를 조사하였다. 현재 대학교에 재학중인 여학생 452명을 대상으로 설문조사를 실시하였고, 연구결과는 다음과 같이 요약할 수 있다.
첫째, 조사대상자의 체형인식에 따른 BMI, 이상 체형, 체형만족도를 조사한 결과 BMI가 높을수록 자신을 뚱뚱하다고 인식하는 비율이 높게 나타났으며(p<0.001), 이상적인 체형으로는 마른 체형을 선호하였으나 유의한 차이는 없었다. 또한 자신을 뚱뚱하다고 인식하는 군에서 자신의 체형에 대한 불만족도가 유의하게 높았다(p<0.001).
둘째, BMI가 높거나 자신을 뚱뚱하다고 인식하는 군에서 체중조절 유형 중 체중을 줄이는 것에 관심이 많았으며(p<0.001), 최근 1년간 체중조절을 시도한 횟수가 많았다(p<0.001). 조사대상자의 대부분이 자발적으로 체중조절을 시도하였으며, 시도한 체중조절 방법 중에서는 식사량 조절이 가장 효과적이었다고 보고하였다. 체중조절 정보는 주로 인터넷을 통해 얻었으며, 영양(교)사를 통해 정보를 얻은 경우는 없었으나 앞으로는 얻기를 희망하고 있었다.
셋째, 평소 식욕은 BMI가 높을수록, 자신의 체형을 뚱뚱하다고 인식할수록 식욕이 좋은 것으로 나타났다(p<0.001). 평소 1회 식사량을 조사한 결과 자신의 체형을 뚱뚱하다고 인식할수록 식사 시 더 배부르게 먹는 경향을 보였다(p<0.001). BMI와 체형인식과는 관계없이 전체 조사대상자에서 아침식사는 시간이 부족해서 거르는 경우가 많았으며, 약 90%가 매일 간식을 섭취하고 있었다. 간식을 선택할 때에는 대부분 맛과 기호를 고려하고 있었고, 간식을 섭취하는 이유로는 ‘배가 고파서, 식사의 보충을 위해’가 가장 많았다. 자신을 보통 체형으로 인식하는 군에서 평소 간식으로 탄산음료를 즐겨먹는다고 답한 경우가 가장 많았다(p<0.05).
넷째, 영양지식 점수는 BMI군에 따라서 유의한 차이가 없었으나 BMI가 높을수록 일반영양 지식 점수가 높고, BMI가 낮을수록 체중조절 관련 지식 점수가 높은 경향이 있었다. 체형인식에 따라서는 자신을 뚱뚱하다고 인식하는 군에서 체중조절 관련 지식이 가장 낮았다(p<0.01).
본 연구 결과 여대생은 전체적으로 체중조절에 대한 관심도가 높았으며, BMI와 체형인식에 따라 체중조절 관심도 및 체중조절 행태에 유의적인 차이가 있었다. 식습관에 있어서는 자신을 뚱뚱하다고 인식하는 군에서 식욕이 좋고 식사 시 더 배부르게 먹는 것을 제외하고는 대부분 유의한 차이가 없었으며, 전체 조사대상자에서 체중조절에 대한 관심이 높았던 반면 간식 섭취 행동은 단순히 기호나 습관에 의해 이루어지고 있었다. 영양지식의 경우 자신을 뚱뚱하게 인식하는 군에서 체중조절 관련 지식이 유의적으로 낮게 나타났는데, 체중조절 관련 영양교육 요구도를 조사한 결과 체중조절 정보를 영양(교)사의 교육, 상담을 통해 얻고자 하는 요구가 있었다. 따라서 여대생들이 바람직한 체중조절 방법을 실천할 수 있도록 체중조절 관련 영양상담 및 교육을 확대해야 할 것이다.
본 연구는 여대생을 대상으로 BMI와 체형인식에 따른 체중조절 행태와 식습관, 그리고 영양지식의 차이를 조사하였다. 현재 대학교에 재학중인 여학생 452명을 대상으로 설문조사를 실시하였고, 연구결과는 다음과 같이 요약할 수 있다.
첫째, 조사대상자의 체형인식에 따른 BMI, 이상 체형, 체형만족도를 조사한 결과 BMI가 높을수록 자신을 뚱뚱하다고 인식하는 비율이 높게 나타났으며(p<0.001), 이상적인 체형으로는 마른 체형을 선호하였으나 유의한 차이는 없었다. 또한 자신을 뚱뚱하다고 인식하는 군에서 자신의 체형에 대한 불만족도가 유의하게 높았다(p<0.001).
둘째, BMI가 높거나 자신을 뚱뚱하다고 인식하는 군에서 체중조절 유형 중 체중을 줄이는 것에 관심이 많았으며(p<0.001), 최근 1년간 체중조절을 시도한 횟수가 많았다(p<0.001). 조사대상자의 대부분이 자발적으로 체중조절을 시도하였으며, 시도한 체중조절 방법 중에서는 식사량 조절이 가장 효과적이었다고 보고하였다. 체중조절 정보는 주로 인터넷을 통해 얻었으며, 영양(교)사를 통해 정보를 얻은 경우는 없었으나 앞으로는 얻기를 희망하고 있었다.
셋째, 평소 식욕은 BMI가 높을수록, 자신의 체형을 뚱뚱하다고 인식할수록 식욕이 좋은 것으로 나타났다(p<0.001). 평소 1회 식사량을 조사한 결과 자신의 체형을 뚱뚱하다고 인식할수록 식사 시 더 배부르게 먹는 경향을 보였다(p<0.001). BMI와 체형인식과는 관계없이 전체 조사대상자에서 아침식사는 시간이 부족해서 거르는 경우가 많았으며, 약 90%가 매일 간식을 섭취하고 있었다. 간식을 선택할 때에는 대부분 맛과 기호를 고려하고 있었고, 간식을 섭취하는 이유로는 ‘배가 고파서, 식사의 보충을 위해’가 가장 많았다. 자신을 보통 체형으로 인식하는 군에서 평소 간식으로 탄산음료를 즐겨먹는다고 답한 경우가 가장 많았다(p<0.05).
넷째, 영양지식 점수는 BMI군에 따라서 유의한 차이가 없었으나 BMI가 높을수록 일반영양 지식 점수가 높고, BMI가 낮을수록 체중조절 관련 지식 점수가 높은 경향이 있었다. 체형인식에 따라서는 자신을 뚱뚱하다고 인식하는 군에서 체중조절 관련 지식이 가장 낮았다(p<0.01).
본 연구 결과 여대생은 전체적으로 체중조절에 대한 관심도가 높았으며, BMI와 체형인식에 따라 체중조절 관심도 및 체중조절 행태에 유의적인 차이가 있었다. 식습관에 있어서는 자신을 뚱뚱하다고 인식하는 군에서 식욕이 좋고 식사 시 더 배부르게 먹는 것을 제외하고는 대부분 유의한 차이가 없었으며, 전체 조사대상자에서 체중조절에 대한 관심이 높았던 반면 간식 섭취 행동은 단순히 기호나 습관에 의해 이루어지고 있었다. 영양지식의 경우 자신을 뚱뚱하게 인식하는 군에서 체중조절 관련 지식이 유의적으로 낮게 나타났는데, 체중조절 관련 영양교육 요구도를 조사한 결과 체중조절 정보를 영양(교)사의 교육, 상담을 통해 얻고자 하는 요구가 있었다. 따라서 여대생들이 바람직한 체중조절 방법을 실천할 수 있도록 체중조절 관련 영양상담 및 교육을 확대해야 할 것이다.
This study investigated the weight control behavior and eating habits of female college students according to their BMI and body shape perception type. Four hundred and fifty-two female college students currently enrolled in university were surveyed. The results of the study can be summarized as fol...
This study investigated the weight control behavior and eating habits of female college students according to their BMI and body shape perception type. Four hundred and fifty-two female college students currently enrolled in university were surveyed. The results of the study can be summarized as follows.
First, the percentage of students who self-identified as fat significantly increased with their BMI (p<0.001). Skinny was regarded as the ideal body shape, but there was no significant difference among the other body shapes. Moreover, the subjects who thought of themselves as fat were significantly more dissatisfied with their body shape (p <0.001).
Second, those who had a high BMI and who thought of themselves as fat were more interested in weight control (p<0.001) and in losing weight, among the weight control types (p<0.001). Their number of weight control attempts over 1 year was higher (p<0.001). Most of the subjects tried to control their weight voluntarily and reported “food amount control” as the most effective weight control method. All of the subjects obtained weight control information mainly through the Internet. They did not receive information from nutritionists or nutrition teachers, but wanted to.
Third, those who had a high BMI and who thought of their body shape as fat had a good appetite (p<0.001). Due to their amount of food intake per meal, the group who perceived their body as fat tended to eat more fully. Regardless of their BMI and body shape perception type, the subjects often skipped breakfast for lack of time, and approximately 90% of them ate snacks daily. Most of the subjects who usually ate snacks chose them for their taste, and the main reason for eating snacks was “to relieve hunger or to supplement meals”, which accounted for the largest percentage.
Fourth, There was no significant difference in the nutrition knowledge score according to the BMI, although the higher the BMI, the higher the general nutrition knowledge score, and the lower the BMI, the higher the knowledge score related to weight control. With regard to the body shape perception type, the weight control knowledge was the lowest in the group who perceived their body as fat (p<0.01).
The results of this study indicate that female college students have a high interest in weight control, and that their weight control behaviors differ according to their BMI and body shape perception type. However, there was mostly no significant difference in eating habits, except that those who thought of their body as fat had a better appetite and ate more fully in each meal. While the interest in weight control was high, the snack intake behavior was simply dictated by preference or habit. The knowledge of weight control was significantly low in the group who perceived their body as fat. The questions on the demand for nutrition and weight control education revealed that the subjects wanted to obtain weight control information through education and counseling from nutrition teachers. Therefore, it would be necessary to expand nutrition counseling and weight control-related education to teach female college students to practice proper weight control methods.
This study investigated the weight control behavior and eating habits of female college students according to their BMI and body shape perception type. Four hundred and fifty-two female college students currently enrolled in university were surveyed. The results of the study can be summarized as follows.
First, the percentage of students who self-identified as fat significantly increased with their BMI (p<0.001). Skinny was regarded as the ideal body shape, but there was no significant difference among the other body shapes. Moreover, the subjects who thought of themselves as fat were significantly more dissatisfied with their body shape (p <0.001).
Second, those who had a high BMI and who thought of themselves as fat were more interested in weight control (p<0.001) and in losing weight, among the weight control types (p<0.001). Their number of weight control attempts over 1 year was higher (p<0.001). Most of the subjects tried to control their weight voluntarily and reported “food amount control” as the most effective weight control method. All of the subjects obtained weight control information mainly through the Internet. They did not receive information from nutritionists or nutrition teachers, but wanted to.
Third, those who had a high BMI and who thought of their body shape as fat had a good appetite (p<0.001). Due to their amount of food intake per meal, the group who perceived their body as fat tended to eat more fully. Regardless of their BMI and body shape perception type, the subjects often skipped breakfast for lack of time, and approximately 90% of them ate snacks daily. Most of the subjects who usually ate snacks chose them for their taste, and the main reason for eating snacks was “to relieve hunger or to supplement meals”, which accounted for the largest percentage.
Fourth, There was no significant difference in the nutrition knowledge score according to the BMI, although the higher the BMI, the higher the general nutrition knowledge score, and the lower the BMI, the higher the knowledge score related to weight control. With regard to the body shape perception type, the weight control knowledge was the lowest in the group who perceived their body as fat (p<0.01).
The results of this study indicate that female college students have a high interest in weight control, and that their weight control behaviors differ according to their BMI and body shape perception type. However, there was mostly no significant difference in eating habits, except that those who thought of their body as fat had a better appetite and ate more fully in each meal. While the interest in weight control was high, the snack intake behavior was simply dictated by preference or habit. The knowledge of weight control was significantly low in the group who perceived their body as fat. The questions on the demand for nutrition and weight control education revealed that the subjects wanted to obtain weight control information through education and counseling from nutrition teachers. Therefore, it would be necessary to expand nutrition counseling and weight control-related education to teach female college students to practice proper weight control methods.
주제어
#female college students body shape perception weight control behavior eating habits nutrition education 여대생 체형인식 체중조절 행태 식습관 영양교육
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