본 연구는 서울지역 내 대학생 300명(남자 132명, 여자 168명)을 대상으로 대학생의 영양지식에 따른 식습관 및 식품기호도 대한 설문을 실시하였다. 설문지의 내용은 일반사항(성별, 나이, 체위, 월수입, 부모직업, 음주여부, 흡연여부), 식습관 조사, 식품기호도 조사, 영양지식 조사 등 네 부분으로 구성되었다. 표본 300명에 대한 인구 통계적 요인을 분석한 결과, 대상자 성별에서는 여자가 56%로 남자보다 더 많았으며, 월 평균 용돈으로는 40만원 이상이 33.3%로가장 많았고 아버지의 직업으로는 사무직이 28%로 가장 많...
본 연구는 서울지역 내 대학생 300명(남자 132명, 여자 168명)을 대상으로 대학생의 영양지식에 따른 식습관 및 식품기호도 대한 설문을 실시하였다. 설문지의 내용은 일반사항(성별, 나이, 체위, 월수입, 부모직업, 음주여부, 흡연여부), 식습관 조사, 식품기호도 조사, 영양지식 조사 등 네 부분으로 구성되었다. 표본 300명에 대한 인구 통계적 요인을 분석한 결과, 대상자 성별에서는 여자가 56%로 남자보다 더 많았으며, 월 평균 용돈으로는 40만원 이상이 33.3%로가장 많았고 아버지의 직업으로는 사무직이 28%로 가장 많았으며 어머니의 직업으로는 주부가 56.7%로 가장 많았다. 대상자의 영양지식 조사에서는 35점 만점으로 상위 0~33%에 해당하는 그룹을 ‘상’(지식점수 35~30점), 34~66%에 해당하는 그룹을 ‘중’(지식점수 29~24점), 67~100%에 해당하는 그룹을 ‘하’(지식점수 23점 이하)로 구분하여 비교하였다. 영양지식 문항 중 ‘우유 및 뼈째 먹는 생선은 칼슘의 좋은 급원식품이다’에 대한 정답률이 96.7%(남95.5%, 여 97.6%)로 가장 높았으며 여자의 정답률이 2.1% 높게 나타났다. 반면에 ‘성인 여성의 에너지 권장량은 2,000kcal 이다’에 대한 정답률은 29.3%(남 30.3%, 여 28.6%)로 가장 낮은 정답률을 나타냈다. 영양지식 상태에 따른 식습관을 분석한 결과 전체적으로 영양지식이 높은 그룹이 영양지식이 낮은 그룹에 비해 올바른 식습관을 형성하고 있었으며, 영양지식이 높을수록 올바른 식습관이 정립된다는 것을 알 수 있었다. 또한 영양지식 상태에 따른 식품 기호도를 분석한 결과 영양지식이 식품을 선택하는 기호도에 많은 영향을 준다는 것을 알 수 있었다. 이상의 결과를 볼 때 영양지식이 높을수록 식습관과 식품 기호도에 긍정적인 영향을 주는 것으로 나타났으며, 이에 대학생들의 영양지식과 식습관에 대한 체계적이고 지속적인 영양교육을 실시함으로서 대학생들의 식습관 향상 및 영양 개선 효과에 이바지할 수 있으리라고 사료된다.
본 연구는 서울지역 내 대학생 300명(남자 132명, 여자 168명)을 대상으로 대학생의 영양지식에 따른 식습관 및 식품기호도 대한 설문을 실시하였다. 설문지의 내용은 일반사항(성별, 나이, 체위, 월수입, 부모직업, 음주여부, 흡연여부), 식습관 조사, 식품기호도 조사, 영양지식 조사 등 네 부분으로 구성되었다. 표본 300명에 대한 인구 통계적 요인을 분석한 결과, 대상자 성별에서는 여자가 56%로 남자보다 더 많았으며, 월 평균 용돈으로는 40만원 이상이 33.3%로가장 많았고 아버지의 직업으로는 사무직이 28%로 가장 많았으며 어머니의 직업으로는 주부가 56.7%로 가장 많았다. 대상자의 영양지식 조사에서는 35점 만점으로 상위 0~33%에 해당하는 그룹을 ‘상’(지식점수 35~30점), 34~66%에 해당하는 그룹을 ‘중’(지식점수 29~24점), 67~100%에 해당하는 그룹을 ‘하’(지식점수 23점 이하)로 구분하여 비교하였다. 영양지식 문항 중 ‘우유 및 뼈째 먹는 생선은 칼슘의 좋은 급원식품이다’에 대한 정답률이 96.7%(남95.5%, 여 97.6%)로 가장 높았으며 여자의 정답률이 2.1% 높게 나타났다. 반면에 ‘성인 여성의 에너지 권장량은 2,000kcal 이다’에 대한 정답률은 29.3%(남 30.3%, 여 28.6%)로 가장 낮은 정답률을 나타냈다. 영양지식 상태에 따른 식습관을 분석한 결과 전체적으로 영양지식이 높은 그룹이 영양지식이 낮은 그룹에 비해 올바른 식습관을 형성하고 있었으며, 영양지식이 높을수록 올바른 식습관이 정립된다는 것을 알 수 있었다. 또한 영양지식 상태에 따른 식품 기호도를 분석한 결과 영양지식이 식품을 선택하는 기호도에 많은 영향을 준다는 것을 알 수 있었다. 이상의 결과를 볼 때 영양지식이 높을수록 식습관과 식품 기호도에 긍정적인 영향을 주는 것으로 나타났으며, 이에 대학생들의 영양지식과 식습관에 대한 체계적이고 지속적인 영양교육을 실시함으로서 대학생들의 식습관 향상 및 영양 개선 효과에 이바지할 수 있으리라고 사료된다.
In this study, the survey on the dietary habit and food preference by the university students's nutrition knowledge has been conducted for 300 university students(132 men, 168 women) in seoul areas. The contents of the questionnaire was composed of the general items (gender, age, physique, monthly i...
In this study, the survey on the dietary habit and food preference by the university students's nutrition knowledge has been conducted for 300 university students(132 men, 168 women) in seoul areas. The contents of the questionnaire was composed of the general items (gender, age, physique, monthly income, parents's job, drinking, smoking), an investigation of dietary habit, food preference, nutrition knowledge. As a result of analyzing a demographic factor over a sample of 300 students, woman was 50% more than man in the subjects's gender. More than 400 hundred dollar in pocket money was 33.3%, it was the highest percentage. In parents's job, the office work was 28%, it was the highest. In mother's job, housewife was 56.7%, it was the highest. In investigating the subjects's nutrition knowledge, 35 points was full mark, divided a group with 0 to 33% into "High", with 34 to 66% into "Middle" and with 67 to 100% into "Low", and compared each other. In the questions of nutrition knowledge, a rate of a right answer about "milk and fish eaten with bone are a superior food in calcium" was 96.7% (95.9% man, 97.6% woman) it is the highest percentage and the woman's rate was 2.1%. On the other hand, the rate of the right answer about "the recommended energy quantity of the adult woman was 2,000kcl" was 29.3% (30.3% man, 28.6% woman), it is the lowest rate. In the result of analyzing the dietary habit by the status of nutrition knowledge, a group with the high nutrition knowledge has more right dietary habit than the group with the low nutrition knowledge. As a result, in the result of analyzing food preference by the status of nutrition knowledge, it is found that the nutrition knowledge gives a lot of effects on the preference used at the time of choosing the food. Considering the above results, higher nutrition knowledge, it gives more positive effect on the dietary habit and food preference. Thus, it is considered that conducting the systematical and continuous nutrition knowledge about the university student's nutrition knowledge and dietary habit will contribute to improving the students's dietary habit and to the effects of improving nutrition.
In this study, the survey on the dietary habit and food preference by the university students's nutrition knowledge has been conducted for 300 university students(132 men, 168 women) in seoul areas. The contents of the questionnaire was composed of the general items (gender, age, physique, monthly income, parents's job, drinking, smoking), an investigation of dietary habit, food preference, nutrition knowledge. As a result of analyzing a demographic factor over a sample of 300 students, woman was 50% more than man in the subjects's gender. More than 400 hundred dollar in pocket money was 33.3%, it was the highest percentage. In parents's job, the office work was 28%, it was the highest. In mother's job, housewife was 56.7%, it was the highest. In investigating the subjects's nutrition knowledge, 35 points was full mark, divided a group with 0 to 33% into "High", with 34 to 66% into "Middle" and with 67 to 100% into "Low", and compared each other. In the questions of nutrition knowledge, a rate of a right answer about "milk and fish eaten with bone are a superior food in calcium" was 96.7% (95.9% man, 97.6% woman) it is the highest percentage and the woman's rate was 2.1%. On the other hand, the rate of the right answer about "the recommended energy quantity of the adult woman was 2,000kcl" was 29.3% (30.3% man, 28.6% woman), it is the lowest rate. In the result of analyzing the dietary habit by the status of nutrition knowledge, a group with the high nutrition knowledge has more right dietary habit than the group with the low nutrition knowledge. As a result, in the result of analyzing food preference by the status of nutrition knowledge, it is found that the nutrition knowledge gives a lot of effects on the preference used at the time of choosing the food. Considering the above results, higher nutrition knowledge, it gives more positive effect on the dietary habit and food preference. Thus, it is considered that conducting the systematical and continuous nutrition knowledge about the university student's nutrition knowledge and dietary habit will contribute to improving the students's dietary habit and to the effects of improving nutrition.
주제어
#영양지식 식습관 식품기호도
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