양하의 부위에 따른 일반성분, 무기성분, 유리당, 유기산, 아미노산 등 유용성분 분석과 생리활성을 측정하여 양하의 부위를 활용하기 위한 기초자료 제공을 목적으로 실험한 결과는 아래와 같다. 1. 양하의 부위에 따른 수분 함량은 94.94%로 꽃대가 가장 높았으며 조단백질, 조지방, 조회분의 함량은 각각 2.38%, 1.36%, 1.97%로 뿌리가 가장 높았고, 조섬유의 함량은 잎이 3.56%로 가장 높게 나타났다. 2. 양하의 부위에 따른 무기성분 함량은 꽃대와 줄기에서는 Na의 함량이 가장 높았으며 뿌리와 잎, 새순에서는 K의 함량이 높게 나타났다. 3. 양하의 부위별에 따라 유리된 주요 유리당은 fructose, ...
양하의 부위에 따른 일반성분, 무기성분, 유리당, 유기산, 아미노산 등 유용성분 분석과 생리활성을 측정하여 양하의 부위를 활용하기 위한 기초자료 제공을 목적으로 실험한 결과는 아래와 같다. 1. 양하의 부위에 따른 수분 함량은 94.94%로 꽃대가 가장 높았으며 조단백질, 조지방, 조회분의 함량은 각각 2.38%, 1.36%, 1.97%로 뿌리가 가장 높았고, 조섬유의 함량은 잎이 3.56%로 가장 높게 나타났다. 2. 양하의 부위에 따른 무기성분 함량은 꽃대와 줄기에서는 Na의 함량이 가장 높았으며 뿌리와 잎, 새순에서는 K의 함량이 높게 나타났다. 3. 양하의 부위별에 따라 유리된 주요 유리당은 fructose, glucose, sucrose로 나타났으며 유리당의 함량은 fructose > glucose > sucrose 순으로 나타났다. 4. 양하의 부위(꽃대, 뿌리, 잎, 줄기, 새순)의 주요 유기산은 oxalic acid로 나타났으며, 각각 42.52 mg%, 28.17 mg%, 105.53 mg%, 229.48 mg%, 16.74 mg%의 함량을 보였다. 뿌리에서 소량의 acetic acid, fumaric acid 함량을 보였고, 잎에서는 소량의 acetic acid 함량을 보였다. 5. 양하의 부위(꽃대, 뿌리, 잎, 줄기, 새순)의 총 아미노산함량은 각각 33.42 mg%, 4.90 mg%, 110.77 mg%, 1.96 mg%, 37.89 mg%의 함량을 보였으며 대체적으로 양하의 아미노산은 alanine, glutamic acid, proline, valine의 함량이 높았다. 6. 양하 부위(꽃대, 뿌리, 잎, 줄기, 새순)에 따른 주요향기성분에는 α-pinene, β-pinene, α-Phellandrene, β-Phellandrene, α-Terpinene, β-Terpinene, cis-Ocimene, 1,3,7-Octatriene, δ-3-Carene등 이 검출되었다. 7. 양하의 부위(꽃대, 뿌리, 잎, 줄기, 새순)의 총 폴리페놀 함량을 보면 꽃대의 함량은 2.34 mg%, 뿌리 2.38 mg%, 잎 2.42 mg%, 줄기 2.30 mg%, 새순 2.31 mg%로 잎에서 가장 높은 함량을 보였다. 8. 양하의 부위(꽃대, 뿌리, 잎, 줄기, 새순)의 총 플라보노이드 함량을 보면 각각 0.80 mg%, 0.97 mg%, 2.75 mg%, 0.73 mg%, 0.88 mg%로 나타나 잎에서 가장 높게 나타나 다른 시료에 비해 2~3배 정도 높은 함량을 보였다. DPPH, ABTS 실험결과에 영향을 미칠 것으로 나타났다. 9. 양하의 부위별 DPPH free radical scavenging activity는 꽃대 64.84%, 뿌리 84.69%, 잎 84.86%, 줄기 47.31%, 새순 28.12%로 잎에서 가장 높은 항산화 활성을 보였다. 10. 양하의 부위별 ABTS+ radical cation scavenging activity는 꽃대는 37.51%, 뿌리 59.03%, 잎 61.67%, 줄기 24.47%, 새순 35.95%의 총 폴리페놀, 총 플라보노이드, DPPH의 결과와 같이 잎에서 가장 높은 항산화 활성을 보였다. 11. 양하의 부위에 따른 항균활성은 극성의 추출물에는 거의 활성을 보이지 않았고 비극성의 추출물에서 활성을 보였다. 꽃대와 뿌리에서는 6종의 균에서 항균활성을 나타냈고 그람음성균은 꽃대가 다른 부위에 비해 높은 항균성을 보였고 양성균에서는 뿌리가 높은 항균성을 보였다.
양하의 부위에 따른 일반성분, 무기성분, 유리당, 유기산, 아미노산 등 유용성분 분석과 생리활성을 측정하여 양하의 부위를 활용하기 위한 기초자료 제공을 목적으로 실험한 결과는 아래와 같다. 1. 양하의 부위에 따른 수분 함량은 94.94%로 꽃대가 가장 높았으며 조단백질, 조지방, 조회분의 함량은 각각 2.38%, 1.36%, 1.97%로 뿌리가 가장 높았고, 조섬유의 함량은 잎이 3.56%로 가장 높게 나타났다. 2. 양하의 부위에 따른 무기성분 함량은 꽃대와 줄기에서는 Na의 함량이 가장 높았으며 뿌리와 잎, 새순에서는 K의 함량이 높게 나타났다. 3. 양하의 부위별에 따라 유리된 주요 유리당은 fructose, glucose, sucrose로 나타났으며 유리당의 함량은 fructose > glucose > sucrose 순으로 나타났다. 4. 양하의 부위(꽃대, 뿌리, 잎, 줄기, 새순)의 주요 유기산은 oxalic acid로 나타났으며, 각각 42.52 mg%, 28.17 mg%, 105.53 mg%, 229.48 mg%, 16.74 mg%의 함량을 보였다. 뿌리에서 소량의 acetic acid, fumaric acid 함량을 보였고, 잎에서는 소량의 acetic acid 함량을 보였다. 5. 양하의 부위(꽃대, 뿌리, 잎, 줄기, 새순)의 총 아미노산함량은 각각 33.42 mg%, 4.90 mg%, 110.77 mg%, 1.96 mg%, 37.89 mg%의 함량을 보였으며 대체적으로 양하의 아미노산은 alanine, glutamic acid, proline, valine의 함량이 높았다. 6. 양하 부위(꽃대, 뿌리, 잎, 줄기, 새순)에 따른 주요향기성분에는 α-pinene, β-pinene, α-Phellandrene, β-Phellandrene, α-Terpinene, β-Terpinene, cis-Ocimene, 1,3,7-Octatriene, δ-3-Carene등 이 검출되었다. 7. 양하의 부위(꽃대, 뿌리, 잎, 줄기, 새순)의 총 폴리페놀 함량을 보면 꽃대의 함량은 2.34 mg%, 뿌리 2.38 mg%, 잎 2.42 mg%, 줄기 2.30 mg%, 새순 2.31 mg%로 잎에서 가장 높은 함량을 보였다. 8. 양하의 부위(꽃대, 뿌리, 잎, 줄기, 새순)의 총 플라보노이드 함량을 보면 각각 0.80 mg%, 0.97 mg%, 2.75 mg%, 0.73 mg%, 0.88 mg%로 나타나 잎에서 가장 높게 나타나 다른 시료에 비해 2~3배 정도 높은 함량을 보였다. DPPH, ABTS 실험결과에 영향을 미칠 것으로 나타났다. 9. 양하의 부위별 DPPH free radical scavenging activity는 꽃대 64.84%, 뿌리 84.69%, 잎 84.86%, 줄기 47.31%, 새순 28.12%로 잎에서 가장 높은 항산화 활성을 보였다. 10. 양하의 부위별 ABTS+ radical cation scavenging activity는 꽃대는 37.51%, 뿌리 59.03%, 잎 61.67%, 줄기 24.47%, 새순 35.95%의 총 폴리페놀, 총 플라보노이드, DPPH의 결과와 같이 잎에서 가장 높은 항산화 활성을 보였다. 11. 양하의 부위에 따른 항균활성은 극성의 추출물에는 거의 활성을 보이지 않았고 비극성의 추출물에서 활성을 보였다. 꽃대와 뿌리에서는 6종의 균에서 항균활성을 나타냈고 그람음성균은 꽃대가 다른 부위에 비해 높은 항균성을 보였고 양성균에서는 뿌리가 높은 항균성을 보였다.
This study was conducted to analyse the proximate components, mineral components, free sugars, organic acids and amino acid contents, and physiological activities in the different parts of Zingiber mioga. The results were as follows: 1. The moisture content in the floral axis was highest by 94.9...
This study was conducted to analyse the proximate components, mineral components, free sugars, organic acids and amino acid contents, and physiological activities in the different parts of Zingiber mioga. The results were as follows: 1. The moisture content in the floral axis was highest by 94.94%, while crude protein (2.38%), crude fat (1.36%) and crude ash (1.97%) contents were highest in the root. And crude fiber was shown highest content by (3.56%) in the leaf of Z. mioga. 2. Among mineral components, Na content was the highest in the floral axis and stem while K was the highest in the root, leaf, and shoot. 3. Fructose, glucose, and sucrose were found to be the main free sugars in the all parts of Z. mioga. The total content of free sugars was high in order of fructose> glucose> sucrose. 4. Regarding to organic acids in the floral axis, root, leaf, stem and shoot of Z. mioga, the main component was oxalic acid and its contents were 42.52mg%, 28.17mg%, 105.53mg%, 229.48mg%, and 16.74mg%, respectively. The contents of acetic acid and fumaric acid in the root were low, while the amount of acetic acid in the leaf part was low. 5. The contents of total amino acids in the floral axis, root, leaf, stem and shoot part of Z. mioga were 33.42mg%, 4.90mg%, 110.77mg%, 1.96mg% and 37.89mg%, respectively. Alanine, glutamic acid, proline, and valine were highly distributed in the most parts of the plant. 6. The major volatile compounds in the parts of Z. mioga were α-pinene, β-pinene, α-Phellandrene, β-Phellandrene, α-Terpinene, β-Terpinene, cis-Ocimene, 1,3,7-Octatriene, and δ-3-Carene. 7. The contents of total polyphenols in the floral axis, root, leaf, stem, and shoot part of Z. mioga were 2.34mg%, 2.38mg%, 2.42mg%, 2.30mg% and 2.31mg% respectively. 8. Total flavonoid contents in the floral axis, root, leaf, stem, and shoot part of Z. mioga were 0.80mg%, 0.97mg%, 2.75mg%, 0.73mg% and 0.88mg% respectively. 9. DPPH free radical scavenging activities of the extracts from the floral axis, root, leaf, stem and shoot part were 64.84%, 84.69%, 84.86%, 47.31% and 28.12%, respectively. 10. ABTS+ radical scavenging activities of the extracts from the floral axis, root, leaf, stem and shoot part were 37.51%, 59.03%, 61.67%, 24.47% and 35.95%, respectively. The leaf part showed the highest antioxidant effects such as DPPH and ABTS radical scavenging activity. 11. The polar solvent extracts from the parts of Z. mioga showed low antimicrobial activities in general, but the nonpolar extracts showed high activities on six bacteria. The floral axis and root parts had high activities on the all bacteria tested; the floral axis showed the high activity on gram negative bacteria while the root part on gram positive bacteria.
This study was conducted to analyse the proximate components, mineral components, free sugars, organic acids and amino acid contents, and physiological activities in the different parts of Zingiber mioga. The results were as follows: 1. The moisture content in the floral axis was highest by 94.94%, while crude protein (2.38%), crude fat (1.36%) and crude ash (1.97%) contents were highest in the root. And crude fiber was shown highest content by (3.56%) in the leaf of Z. mioga. 2. Among mineral components, Na content was the highest in the floral axis and stem while K was the highest in the root, leaf, and shoot. 3. Fructose, glucose, and sucrose were found to be the main free sugars in the all parts of Z. mioga. The total content of free sugars was high in order of fructose> glucose> sucrose. 4. Regarding to organic acids in the floral axis, root, leaf, stem and shoot of Z. mioga, the main component was oxalic acid and its contents were 42.52mg%, 28.17mg%, 105.53mg%, 229.48mg%, and 16.74mg%, respectively. The contents of acetic acid and fumaric acid in the root were low, while the amount of acetic acid in the leaf part was low. 5. The contents of total amino acids in the floral axis, root, leaf, stem and shoot part of Z. mioga were 33.42mg%, 4.90mg%, 110.77mg%, 1.96mg% and 37.89mg%, respectively. Alanine, glutamic acid, proline, and valine were highly distributed in the most parts of the plant. 6. The major volatile compounds in the parts of Z. mioga were α-pinene, β-pinene, α-Phellandrene, β-Phellandrene, α-Terpinene, β-Terpinene, cis-Ocimene, 1,3,7-Octatriene, and δ-3-Carene. 7. The contents of total polyphenols in the floral axis, root, leaf, stem, and shoot part of Z. mioga were 2.34mg%, 2.38mg%, 2.42mg%, 2.30mg% and 2.31mg% respectively. 8. Total flavonoid contents in the floral axis, root, leaf, stem, and shoot part of Z. mioga were 0.80mg%, 0.97mg%, 2.75mg%, 0.73mg% and 0.88mg% respectively. 9. DPPH free radical scavenging activities of the extracts from the floral axis, root, leaf, stem and shoot part were 64.84%, 84.69%, 84.86%, 47.31% and 28.12%, respectively. 10. ABTS+ radical scavenging activities of the extracts from the floral axis, root, leaf, stem and shoot part were 37.51%, 59.03%, 61.67%, 24.47% and 35.95%, respectively. The leaf part showed the highest antioxidant effects such as DPPH and ABTS radical scavenging activity. 11. The polar solvent extracts from the parts of Z. mioga showed low antimicrobial activities in general, but the nonpolar extracts showed high activities on six bacteria. The floral axis and root parts had high activities on the all bacteria tested; the floral axis showed the high activity on gram negative bacteria while the root part on gram positive bacteria.
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