중국에서 ‘Bai-Ling-Gu’와 ‘A-Wei-Mo’는 훌륭한 맛을 가진 버섯으로 유명하다. 2007년에 교잡, 재배 및 rDNA의 염기서열을 기반으로 그들의 분류학적 위치에 대한 연구가 수행되었다. 그 결과 백령고는 Pleurotus eyrngii의 한 변종으로 중국에서 독립적으로 진화된 것이며 따라서 P. tuoliensis로 분류될 수 있다고 하였다. 한국에서 느타리류는 인기있는 버섯류로 큰느타리, 느타리, 산느타리 등이 포함되어 있다. ‘백령느타리’는 한국에서도 부드러운 식감과 좋은 맛으로 선호되는 버섯이나, 재배하기가 까다롭고 배양부터 수확까지 3개월이라는 긴 시간이 소요된다. ‘아위느타리’ 또한 우수한 맛을 갖고 있으며, 항염, 혈당 강하 효과 등 다양한 기능성을 갖고 있다. 또한, 큰느타리를 재배하는 방법과 동일하게 재배가 가능하다는 장점이 있다. 따라서, 이 연구는 백령느타리처럼 우수한 맛을 갖으며 큰느타리와 같은 재배조건에서도 재배가 가능한 ...
중국에서 ‘Bai-Ling-Gu’와 ‘A-Wei-Mo’는 훌륭한 맛을 가진 버섯으로 유명하다. 2007년에 교잡, 재배 및 rDNA의 염기서열을 기반으로 그들의 분류학적 위치에 대한 연구가 수행되었다. 그 결과 백령고는 Pleurotus eyrngii의 한 변종으로 중국에서 독립적으로 진화된 것이며 따라서 P. tuoliensis로 분류될 수 있다고 하였다. 한국에서 느타리류는 인기있는 버섯류로 큰느타리, 느타리, 산느타리 등이 포함되어 있다. ‘백령느타리’는 한국에서도 부드러운 식감과 좋은 맛으로 선호되는 버섯이나, 재배하기가 까다롭고 배양부터 수확까지 3개월이라는 긴 시간이 소요된다. ‘아위느타리’ 또한 우수한 맛을 갖고 있으며, 항염, 혈당 강하 효과 등 다양한 기능성을 갖고 있다. 또한, 큰느타리를 재배하는 방법과 동일하게 재배가 가능하다는 장점이 있다. 따라서, 이 연구는 백령느타리처럼 우수한 맛을 갖으며 큰느타리와 같은 재배조건에서도 재배가 가능한 종간교잡 품종을 육성하기 위해 수행되었다. 먼저, 22점의 유전자원을 수집하여 유연관계를 확인하기 위해 rDNA의 ITS region의 염기서열을 분석하였다. 그 결과 계통도는 2개의 그룹으로 나뉘었다. 하나의 그룹에는 큰느타리 균주와 아위느타리 균주가 속했으며, 다른 하나의 그룹에는 그 외의 백령느타리 균주가 속했다. 그 결과 백령느타리가 큰느타리와 아위느타리로부터 분류학적으로 분류될 수 있음을 확인하였고, 자실체 특성평가에 의해 그 중 ASI 0629와 ASI 0663 두 균주가 교잡을 위한 모균주로 선발되었다. 두 모균주로부터 단포자를 분리하여 ASI 0629와 ASI 0663을 Di-Mon, Mon-Mon 교잡을 수행하였고, 현미경 관찰을 통해 꺽쇠연결체가 형성된 교잡주 76점, 55점을 각각 선발하였다. 유전적 다형성을 확인하기 위해 선발된 교잡주 131개의 DNA를 추출하여 RAPD 마커(URP)와 MtPO1 마커를 사용하여 PCR(Polymerase Chain Reaction)을 수행하였다. 1차 선발을 위해 모균주와 미토콘드리아 DNA의 패턴을 비교하였고, 그 결과 ASI 0663과 동일한 밴드를 갖는 교잡주 총 31 점을 선발하였다. 2차 선발을 위해 핵 DNA의 다형성을 비교한 결과, 두 모균주의 밴드가 혼합된 형태의 밴드를 갖는 교잡주 14점을 선발하였다. 저온처리가 필요하지 않은 큰느타리와 동일한 재배법으로 재배가 가능한 계통을 선발하기 위해 재배시험을 수행하였고, 14점의 교잡주 중 5점이 정상적으로 발이 및 생장하였다. 수량과 유효경수는 16개 병의 평균값으로 측정되었고, 대의 길이 및 두께, 갓의 직경 및 두께, 색도값과 같은 형태적 특성 또한 측정되었다. 반복 재배시험을 통해 MM-019와 MM-041 두 균주가 우량계통으로 선발되었다. 솎기 재배 시 자실체 품질이 향상되기 때문에, 다음의 대량 재배시험에서는 기본의 재배방법과 솎기 재배법을 비교 실험하였다. 솎기 작업을 위해 발이체가 2~3cm 자랐을 떄, 한 개체를 제외한 나머지를 소독된 칼로 제거해주었다. 두 개의 우량계통과 모균주들의 자실체 수확 시 수량과 형태적 특성이 측정되었다. 솎기를 한 경우, MM-019의 수량은 109.5g으로 4 균주 중 가장 높은 값을 나타냈다. 대의 길이와 굵기도 87.1mm와 40.8mm로 MM-041과 ASI 0629보다 우수했으며 갓의 명도값도 64.4로 모균주 ASI 0629의 값 49.5보다 높았다. 결론적으로, 이 실험의 결과들은 아위느타리와 백령느타리 간 종간교잡주를 육성하는 연구에 기초가 될 수 있으며, 최종 우량계통 MM-019가 큰느타리의 대체 품목으로 이용 가능하며 이는 농가 수입 증대에 도움이 될 수 있을 것으로 기대된다.
중국에서 ‘Bai-Ling-Gu’와 ‘A-Wei-Mo’는 훌륭한 맛을 가진 버섯으로 유명하다. 2007년에 교잡, 재배 및 rDNA의 염기서열을 기반으로 그들의 분류학적 위치에 대한 연구가 수행되었다. 그 결과 백령고는 Pleurotus eyrngii의 한 변종으로 중국에서 독립적으로 진화된 것이며 따라서 P. tuoliensis로 분류될 수 있다고 하였다. 한국에서 느타리류는 인기있는 버섯류로 큰느타리, 느타리, 산느타리 등이 포함되어 있다. ‘백령느타리’는 한국에서도 부드러운 식감과 좋은 맛으로 선호되는 버섯이나, 재배하기가 까다롭고 배양부터 수확까지 3개월이라는 긴 시간이 소요된다. ‘아위느타리’ 또한 우수한 맛을 갖고 있으며, 항염, 혈당 강하 효과 등 다양한 기능성을 갖고 있다. 또한, 큰느타리를 재배하는 방법과 동일하게 재배가 가능하다는 장점이 있다. 따라서, 이 연구는 백령느타리처럼 우수한 맛을 갖으며 큰느타리와 같은 재배조건에서도 재배가 가능한 종간교잡 품종을 육성하기 위해 수행되었다. 먼저, 22점의 유전자원을 수집하여 유연관계를 확인하기 위해 rDNA의 ITS region의 염기서열을 분석하였다. 그 결과 계통도는 2개의 그룹으로 나뉘었다. 하나의 그룹에는 큰느타리 균주와 아위느타리 균주가 속했으며, 다른 하나의 그룹에는 그 외의 백령느타리 균주가 속했다. 그 결과 백령느타리가 큰느타리와 아위느타리로부터 분류학적으로 분류될 수 있음을 확인하였고, 자실체 특성평가에 의해 그 중 ASI 0629와 ASI 0663 두 균주가 교잡을 위한 모균주로 선발되었다. 두 모균주로부터 단포자를 분리하여 ASI 0629와 ASI 0663을 Di-Mon, Mon-Mon 교잡을 수행하였고, 현미경 관찰을 통해 꺽쇠연결체가 형성된 교잡주 76점, 55점을 각각 선발하였다. 유전적 다형성을 확인하기 위해 선발된 교잡주 131개의 DNA를 추출하여 RAPD 마커(URP)와 MtPO1 마커를 사용하여 PCR(Polymerase Chain Reaction)을 수행하였다. 1차 선발을 위해 모균주와 미토콘드리아 DNA의 패턴을 비교하였고, 그 결과 ASI 0663과 동일한 밴드를 갖는 교잡주 총 31 점을 선발하였다. 2차 선발을 위해 핵 DNA의 다형성을 비교한 결과, 두 모균주의 밴드가 혼합된 형태의 밴드를 갖는 교잡주 14점을 선발하였다. 저온처리가 필요하지 않은 큰느타리와 동일한 재배법으로 재배가 가능한 계통을 선발하기 위해 재배시험을 수행하였고, 14점의 교잡주 중 5점이 정상적으로 발이 및 생장하였다. 수량과 유효경수는 16개 병의 평균값으로 측정되었고, 대의 길이 및 두께, 갓의 직경 및 두께, 색도값과 같은 형태적 특성 또한 측정되었다. 반복 재배시험을 통해 MM-019와 MM-041 두 균주가 우량계통으로 선발되었다. 솎기 재배 시 자실체 품질이 향상되기 때문에, 다음의 대량 재배시험에서는 기본의 재배방법과 솎기 재배법을 비교 실험하였다. 솎기 작업을 위해 발이체가 2~3cm 자랐을 떄, 한 개체를 제외한 나머지를 소독된 칼로 제거해주었다. 두 개의 우량계통과 모균주들의 자실체 수확 시 수량과 형태적 특성이 측정되었다. 솎기를 한 경우, MM-019의 수량은 109.5g으로 4 균주 중 가장 높은 값을 나타냈다. 대의 길이와 굵기도 87.1mm와 40.8mm로 MM-041과 ASI 0629보다 우수했으며 갓의 명도값도 64.4로 모균주 ASI 0629의 값 49.5보다 높았다. 결론적으로, 이 실험의 결과들은 아위느타리와 백령느타리 간 종간교잡주를 육성하는 연구에 기초가 될 수 있으며, 최종 우량계통 MM-019가 큰느타리의 대체 품목으로 이용 가능하며 이는 농가 수입 증대에 도움이 될 수 있을 것으로 기대된다.
‘Bai-Ling-Gu’ and ‘A-Wei-Mo’ are famous mushrooms for its good taste in China. In 2007, their taxanomy positions were studied by using mating, cultivation and rDNA sequences. The results were led that ‘Bai-Ling-Gu’ was a variety of P. eryngii and evolved independently in China, so it can be classifi...
‘Bai-Ling-Gu’ and ‘A-Wei-Mo’ are famous mushrooms for its good taste in China. In 2007, their taxanomy positions were studied by using mating, cultivation and rDNA sequences. The results were led that ‘Bai-Ling-Gu’ was a variety of P. eryngii and evolved independently in China, so it can be classified P. tuoliensis. A-Wei-Mo is Pleurotus eryngii var. ferulae, and it is also classified P. ferulae these days. ‘Bai-Ling-Gu’ is preferred in Korea because of its soft texture and good taste, but it is very difficult to cultivate and it takes about 3 months from inoculation to harvest. ‘A-Wei-Mo’ has also a good taste and various functional effects like anti-inflammatory and anti-diabetic effects. It can be grown in the same conditions where P. eryngii grows. So, this study was carried out to breed an interspecific hybrid that has good taste like ‘Bai-Ling-Gu’ and grows well in P. eryngii’s cultivation conditions. First, 22 strains were collected and sequences of ITS regions of their rDNAs were analysed for identifying phylogenetic relationships. The dendrogram was divided into two groups. One group consisted of two strains of P. eryngii and one of P. ferulae. The other group consisted of the other eighteen strains of P. tuoliensis. These results suggest that P. tuoliensis could be classified with other species, P. eryngii and P. ferulae. Two strains of 22 collected strains, ASI 0629 and ASI 0663, were selected for parental strains by following an assessment of morphological charateristics. Dikaryon of ASI 0629 and 120 monokaryons of ASI 0663 were crossed and 25 monokaryons of ASI 0629 and 21 monokaryons of ASI 0663 were crossed in all possible combinations. 76 of 120 Di-Mon hybrids and 55 of 525 Mon-Mon hybrids were selected by examining clamp connection under the microscope. To identify the genetic polymorphisms, genomic DNA from fresh mycelium of hybrids were extracted and amplified by using RAPD markers(Universal Rice Primers, URP) and MtPO1 markers. When compared to mitochondrial DNA patterns of parental strains for first selection, hybrids that had the same patterns with those of ASI 0663 were selected. As a result, 31 of 131 hybrids were selected. For second selection, nuclear DNA patterns of hybrids were compared to those of parental strains. 14 of 31 hybrids were finally selected because their nuclear DNA patterns had both polymorphisms of two parental strains. Cultivation test was performed to do a pedigree selection of hybrids that could form normal fruiting bodies with the same cultivation conditions of P. eryngii that do not need a cold treatment. 5 of selected 14 hybrids grew normally and formed primordia. Yield, No. of valid stipes, morphological characteristics such as length and thickness of stipe, diameter of pileus were measured. 2 superior hybrids, MM-019 and MM-041, were selected.. Through the next bulk cultivation test, a normal cultivation method was compared to a weeding-out cultivation to confirm the effect of weeding-out. Assessment of fruiting bodies was measured by the same methods. In case of weeding-out cultivation, the yield of MM-019 was 109.5 g and highest. The length and thickness of stipe of MM-019 were 87.1 mm and 40.8 mm, respectively, and those were better than MM-041 and ASI 0629. Also, the bright index of pileus of MM-019, 64.4, was higher than that of the parental strain, ASI 0629, 49.5. In conclusion, these results can be used for the basis of breeding interspecific hybrids between P. ferulae and P. tuoliensis. And the superior hybrid, MM-019 can be used for an alternative cultivar of P. eyrngii.
‘Bai-Ling-Gu’ and ‘A-Wei-Mo’ are famous mushrooms for its good taste in China. In 2007, their taxanomy positions were studied by using mating, cultivation and rDNA sequences. The results were led that ‘Bai-Ling-Gu’ was a variety of P. eryngii and evolved independently in China, so it can be classified P. tuoliensis. A-Wei-Mo is Pleurotus eryngii var. ferulae, and it is also classified P. ferulae these days. ‘Bai-Ling-Gu’ is preferred in Korea because of its soft texture and good taste, but it is very difficult to cultivate and it takes about 3 months from inoculation to harvest. ‘A-Wei-Mo’ has also a good taste and various functional effects like anti-inflammatory and anti-diabetic effects. It can be grown in the same conditions where P. eryngii grows. So, this study was carried out to breed an interspecific hybrid that has good taste like ‘Bai-Ling-Gu’ and grows well in P. eryngii’s cultivation conditions. First, 22 strains were collected and sequences of ITS regions of their rDNAs were analysed for identifying phylogenetic relationships. The dendrogram was divided into two groups. One group consisted of two strains of P. eryngii and one of P. ferulae. The other group consisted of the other eighteen strains of P. tuoliensis. These results suggest that P. tuoliensis could be classified with other species, P. eryngii and P. ferulae. Two strains of 22 collected strains, ASI 0629 and ASI 0663, were selected for parental strains by following an assessment of morphological charateristics. Dikaryon of ASI 0629 and 120 monokaryons of ASI 0663 were crossed and 25 monokaryons of ASI 0629 and 21 monokaryons of ASI 0663 were crossed in all possible combinations. 76 of 120 Di-Mon hybrids and 55 of 525 Mon-Mon hybrids were selected by examining clamp connection under the microscope. To identify the genetic polymorphisms, genomic DNA from fresh mycelium of hybrids were extracted and amplified by using RAPD markers(Universal Rice Primers, URP) and MtPO1 markers. When compared to mitochondrial DNA patterns of parental strains for first selection, hybrids that had the same patterns with those of ASI 0663 were selected. As a result, 31 of 131 hybrids were selected. For second selection, nuclear DNA patterns of hybrids were compared to those of parental strains. 14 of 31 hybrids were finally selected because their nuclear DNA patterns had both polymorphisms of two parental strains. Cultivation test was performed to do a pedigree selection of hybrids that could form normal fruiting bodies with the same cultivation conditions of P. eryngii that do not need a cold treatment. 5 of selected 14 hybrids grew normally and formed primordia. Yield, No. of valid stipes, morphological characteristics such as length and thickness of stipe, diameter of pileus were measured. 2 superior hybrids, MM-019 and MM-041, were selected.. Through the next bulk cultivation test, a normal cultivation method was compared to a weeding-out cultivation to confirm the effect of weeding-out. Assessment of fruiting bodies was measured by the same methods. In case of weeding-out cultivation, the yield of MM-019 was 109.5 g and highest. The length and thickness of stipe of MM-019 were 87.1 mm and 40.8 mm, respectively, and those were better than MM-041 and ASI 0629. Also, the bright index of pileus of MM-019, 64.4, was higher than that of the parental strain, ASI 0629, 49.5. In conclusion, these results can be used for the basis of breeding interspecific hybrids between P. ferulae and P. tuoliensis. And the superior hybrid, MM-019 can be used for an alternative cultivar of P. eyrngii.
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