국내 외식 프랜차이즈 시장은 이미 포화상태에 이르렀다. 골목 상권 침해 문제와 중기 적합업종의 규제, 최저임금 인상 등 국내 영업 환경이 예전만큼 만만하지 않기 때문이다. 더 이상의 국내 성장에 한계를 느낀 한국 식품업계 기업들은 중국 시장을 공략했지만 최근 사드(THAAD·고고도 미사일 방어체계)의 보복으로 성과가 좋지 않자 ‘포스트 차이나’라고 불리는 베트남을 신 성장 시장으로 집중하고 있다.
하지만 아직 프랜차이즈 시스템의 개념이 베트남을 포함한 동남아시아 시장에서 생소하고 오늘날의 소비자들이 삶을 살아가는 방식과 가치관, 소비습관이 묻어나는 라이프 스타일의 일부분으로 외식 브랜드를 선정하기 시작하면서 브랜드 개성과 문화가 중요시되고 있다. 이를 반영하여 여러 외식 브랜드들은 외식 상품과 함께 문화적 체험을 즐길 수 있는 복합 문화 공간의 개념으로 외식 매장을 브랜딩하기 시작했고 매장 인테리어와 메뉴뿐만 아니라 각인 효과를 위한 패키지, 도구, 직원들의 서비스 등 다양한 방면에서 브랜드 가치를 전달하고자 개발 중이다. 이러한 외식 시장의 변화가 베트남 현지인들의 소득 증가로 인해 중요시되면서 현지인들에게 친숙하게 각인시킬 수 있는 프랜차이즈 시스템 구축에 대한 중요성이 높아졌다.
이에 본 연구는 베트남 외식 시장에 성공적으로 정착한 국내 외식 프랜차이즈 브랜드 ‘롯데리아’와 ‘뚜레쥬르’의 사례를 Upshaw의 ‘브랜드 ...
국내 외식 프랜차이즈 시장은 이미 포화상태에 이르렀다. 골목 상권 침해 문제와 중기 적합업종의 규제, 최저임금 인상 등 국내 영업 환경이 예전만큼 만만하지 않기 때문이다. 더 이상의 국내 성장에 한계를 느낀 한국 식품업계 기업들은 중국 시장을 공략했지만 최근 사드(THAAD·고고도 미사일 방어체계)의 보복으로 성과가 좋지 않자 ‘포스트 차이나’라고 불리는 베트남을 신 성장 시장으로 집중하고 있다.
하지만 아직 프랜차이즈 시스템의 개념이 베트남을 포함한 동남아시아 시장에서 생소하고 오늘날의 소비자들이 삶을 살아가는 방식과 가치관, 소비습관이 묻어나는 라이프 스타일의 일부분으로 외식 브랜드를 선정하기 시작하면서 브랜드 개성과 문화가 중요시되고 있다. 이를 반영하여 여러 외식 브랜드들은 외식 상품과 함께 문화적 체험을 즐길 수 있는 복합 문화 공간의 개념으로 외식 매장을 브랜딩하기 시작했고 매장 인테리어와 메뉴뿐만 아니라 각인 효과를 위한 패키지, 도구, 직원들의 서비스 등 다양한 방면에서 브랜드 가치를 전달하고자 개발 중이다. 이러한 외식 시장의 변화가 베트남 현지인들의 소득 증가로 인해 중요시되면서 현지인들에게 친숙하게 각인시킬 수 있는 프랜차이즈 시스템 구축에 대한 중요성이 높아졌다.
이에 본 연구는 베트남 외식 시장에 성공적으로 정착한 국내 외식 프랜차이즈 브랜드 ‘롯데리아’와 ‘뚜레쥬르’의 사례를 Upshaw의 ‘브랜드 아이덴티티 핵심모델’과 Kapferer의 ‘브랜드 아이덴티티 프리즘’의 관점에서 분석하여 두 브랜드가 베트남 현지인들의 관심과 호응을 이끌어낼 수 있었던 최종 외식 프랜차이즈 브랜드 아이덴티티 모델을 도출하는 연구를 진행했다.
국내 외식 프랜차이즈 시장은 이미 포화상태에 이르렀다. 골목 상권 침해 문제와 중기 적합업종의 규제, 최저임금 인상 등 국내 영업 환경이 예전만큼 만만하지 않기 때문이다. 더 이상의 국내 성장에 한계를 느낀 한국 식품업계 기업들은 중국 시장을 공략했지만 최근 사드(THAAD·고고도 미사일 방어체계)의 보복으로 성과가 좋지 않자 ‘포스트 차이나’라고 불리는 베트남을 신 성장 시장으로 집중하고 있다.
하지만 아직 프랜차이즈 시스템의 개념이 베트남을 포함한 동남아시아 시장에서 생소하고 오늘날의 소비자들이 삶을 살아가는 방식과 가치관, 소비습관이 묻어나는 라이프 스타일의 일부분으로 외식 브랜드를 선정하기 시작하면서 브랜드 개성과 문화가 중요시되고 있다. 이를 반영하여 여러 외식 브랜드들은 외식 상품과 함께 문화적 체험을 즐길 수 있는 복합 문화 공간의 개념으로 외식 매장을 브랜딩하기 시작했고 매장 인테리어와 메뉴뿐만 아니라 각인 효과를 위한 패키지, 도구, 직원들의 서비스 등 다양한 방면에서 브랜드 가치를 전달하고자 개발 중이다. 이러한 외식 시장의 변화가 베트남 현지인들의 소득 증가로 인해 중요시되면서 현지인들에게 친숙하게 각인시킬 수 있는 프랜차이즈 시스템 구축에 대한 중요성이 높아졌다.
이에 본 연구는 베트남 외식 시장에 성공적으로 정착한 국내 외식 프랜차이즈 브랜드 ‘롯데리아’와 ‘뚜레쥬르’의 사례를 Upshaw의 ‘브랜드 아이덴티티 핵심모델’과 Kapferer의 ‘브랜드 아이덴티티 프리즘’의 관점에서 분석하여 두 브랜드가 베트남 현지인들의 관심과 호응을 이끌어낼 수 있었던 최종 외식 프랜차이즈 브랜드 아이덴티티 모델을 도출하는 연구를 진행했다.
Domestic food service franchise market is already saturated. This is because the domestic business environment, such as the alleged infringement of alleys, regulation of mid-sized businesses, minimum wage increase, is not as good as before. The Korean food industry, which has been limited by the dom...
Domestic food service franchise market is already saturated. This is because the domestic business environment, such as the alleged infringement of alleys, regulation of mid-sized businesses, minimum wage increase, is not as good as before. The Korean food industry, which has been limited by the domestic growth, has been targeting the Chinese market, but since the THAAD (high-altitude missile defense system) has not been satisfactory, Vietnam, which is called "Post China" has been rised to new market.
As the competition among the food service industry becomes more intense, today's consumers are selecting food service brands as part of their life style, value and habits. So many restaurant brands started to branding their concept as a multi cultural space where consumers can enjoy cultural experiences as well as food products. They also serve various kinds of services such as package design, staff service for marking effect as well as store interior and menu in order to deliver brand value to their consumers.
Therefore, it is necessary to build a franchise system that Vietnamese people will feel familiar, to advance into the Vietnamese restaurant market, and establish a brand identity model that reflects the personality and characteristics of vietnam market. This study analyzed the cases of ‘Lotteria’ and ‘Tous les Jours’, which are domestic dining franchise brands successfully settled in the Vietnamese restaurant market, from the perspective of Upshaws' ‘Brand Identity Core Model 'and Kapferer's 'Brand Identity Prism' to define the franchise brand identity model that was able to elicit the interest of the vietnam customers.
Domestic food service franchise market is already saturated. This is because the domestic business environment, such as the alleged infringement of alleys, regulation of mid-sized businesses, minimum wage increase, is not as good as before. The Korean food industry, which has been limited by the domestic growth, has been targeting the Chinese market, but since the THAAD (high-altitude missile defense system) has not been satisfactory, Vietnam, which is called "Post China" has been rised to new market.
As the competition among the food service industry becomes more intense, today's consumers are selecting food service brands as part of their life style, value and habits. So many restaurant brands started to branding their concept as a multi cultural space where consumers can enjoy cultural experiences as well as food products. They also serve various kinds of services such as package design, staff service for marking effect as well as store interior and menu in order to deliver brand value to their consumers.
Therefore, it is necessary to build a franchise system that Vietnamese people will feel familiar, to advance into the Vietnamese restaurant market, and establish a brand identity model that reflects the personality and characteristics of vietnam market. This study analyzed the cases of ‘Lotteria’ and ‘Tous les Jours’, which are domestic dining franchise brands successfully settled in the Vietnamese restaurant market, from the perspective of Upshaws' ‘Brand Identity Core Model 'and Kapferer's 'Brand Identity Prism' to define the franchise brand identity model that was able to elicit the interest of the vietnam customers.
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