이 연구는 들깻잎과 상추 및 알타리무 중 cypermethrin과 deltamethrin의 잔류 특성을 구명하기 위하여 수행하였다. 시험 농약인 cypermethrin(5% 유제)과 deltamethrin(1% 유제)을 모두 1,000배 희석하여 들깻잎과 상추는 7일 간격 2회 살포 후 살포 당일(0일)부터 7일까지 5회 시료 채취하였다. 알타리무는 수확 0, 7, 14, 21일전에 7일 간격으로 2회 살포하여 수확예정일에 모두 시료 채취하였다. 채취한 시료의 잔류량은 모두 GC-ECD로 분석하였고, 들깻잎과 상추 및 알타리무 잎의 cypermethrin과 deltamethrin의 ...
이 연구는 들깻잎과 상추 및 알타리무 중 cypermethrin과 deltamethrin의 잔류 특성을 구명하기 위하여 수행하였다. 시험 농약인 cypermethrin(5% 유제)과 deltamethrin(1% 유제)을 모두 1,000배 희석하여 들깻잎과 상추는 7일 간격 2회 살포 후 살포 당일(0일)부터 7일까지 5회 시료 채취하였다. 알타리무는 수확 0, 7, 14, 21일전에 7일 간격으로 2회 살포하여 수확예정일에 모두 시료 채취하였다. 채취한 시료의 잔류량은 모두 GC-ECD로 분석하였고, 들깻잎과 상추 및 알타리무 잎의 cypermethrin과 deltamethrin의 검출한계는 0.01 mg/kg이었고, 알타리무 뿌리의 검출한계는 0.005 mg/kg이었다. 회수율 시험을 수행한 결과 cypermethrin과 deltamethrin의 평균 회수율은 각각 77.2-111.1%와 87.0-102.9%이었고 변이계수는 모두 8.8% 미만이었다. 들깻잎과 상추와 알타리무 잎 및 알타리무 뿌리 중 cypermethrin의 평균 잔류량은 각각 2.71-5.15 mg/kg, 0.75-5.49 mg/kg, 0.12-3.02 mg/kg, 0.005-0.051 mg/kg이었고 들깻잎과 상추와 알타리무 잎 및 알타리무 뿌리 중 deltamethrin의 평균 잔류량은 각각 0.52-0.97 mg/kg, 0.15-1.05 mg/kg, 0.03-0.55 mg/kg, <0.005-0.008 mg/kg이었다. 들깻잎과 상추의 잔류량은 경시적으로 감소하였고 알타리무의 잔류량은 수확 예정일에 인접하여 살포할수록 잔류량이 증가하였다. 이는 작물의 비표면적과 품종에 따라 달라지며 작물의 생장에 따른 희석효과에 의한 것으로 판단되었다. Cypermethrin의 생물학적 반감기는 들깻잎과 상추에서 각각 7.5일과 2.3일이었고 deltamethrin의 경우 들깻잎과 상추에서 각각 7.5일과 2.5일이었다. 최종 약제 살포 7일 후의 소실률은 들깻잎과 상추에서 각각 47.1-47.6%와 85.1-85.9%이었다. 들깻잎과 상추와 알타리무 중 시험농약들의 일일섭취추정량은 모두 일일섭취허용량의 4.03% 미만이었다.
이 연구는 들깻잎과 상추 및 알타리무 중 cypermethrin과 deltamethrin의 잔류 특성을 구명하기 위하여 수행하였다. 시험 농약인 cypermethrin(5% 유제)과 deltamethrin(1% 유제)을 모두 1,000배 희석하여 들깻잎과 상추는 7일 간격 2회 살포 후 살포 당일(0일)부터 7일까지 5회 시료 채취하였다. 알타리무는 수확 0, 7, 14, 21일전에 7일 간격으로 2회 살포하여 수확예정일에 모두 시료 채취하였다. 채취한 시료의 잔류량은 모두 GC-ECD로 분석하였고, 들깻잎과 상추 및 알타리무 잎의 cypermethrin과 deltamethrin의 검출한계는 0.01 mg/kg이었고, 알타리무 뿌리의 검출한계는 0.005 mg/kg이었다. 회수율 시험을 수행한 결과 cypermethrin과 deltamethrin의 평균 회수율은 각각 77.2-111.1%와 87.0-102.9%이었고 변이계수는 모두 8.8% 미만이었다. 들깻잎과 상추와 알타리무 잎 및 알타리무 뿌리 중 cypermethrin의 평균 잔류량은 각각 2.71-5.15 mg/kg, 0.75-5.49 mg/kg, 0.12-3.02 mg/kg, 0.005-0.051 mg/kg이었고 들깻잎과 상추와 알타리무 잎 및 알타리무 뿌리 중 deltamethrin의 평균 잔류량은 각각 0.52-0.97 mg/kg, 0.15-1.05 mg/kg, 0.03-0.55 mg/kg, <0.005-0.008 mg/kg이었다. 들깻잎과 상추의 잔류량은 경시적으로 감소하였고 알타리무의 잔류량은 수확 예정일에 인접하여 살포할수록 잔류량이 증가하였다. 이는 작물의 비표면적과 품종에 따라 달라지며 작물의 생장에 따른 희석효과에 의한 것으로 판단되었다. Cypermethrin의 생물학적 반감기는 들깻잎과 상추에서 각각 7.5일과 2.3일이었고 deltamethrin의 경우 들깻잎과 상추에서 각각 7.5일과 2.5일이었다. 최종 약제 살포 7일 후의 소실률은 들깻잎과 상추에서 각각 47.1-47.6%와 85.1-85.9%이었다. 들깻잎과 상추와 알타리무 중 시험농약들의 일일섭취추정량은 모두 일일섭취허용량의 4.03% 미만이었다.
This study was carried out to investigate the residual characteristics of cypermethrin and deltamethrin in perilla leaf, lettuce and radish. The test pesticides diluted by 1,000 times were sprayed two times onto the test crops with 7-day interval and then samples were collected 5 times at 0, 1, 3, 5...
This study was carried out to investigate the residual characteristics of cypermethrin and deltamethrin in perilla leaf, lettuce and radish. The test pesticides diluted by 1,000 times were sprayed two times onto the test crops with 7-day interval and then samples were collected 5 times at 0, 1, 3, 5 and 7 days after spraying in case of perilla leaf and lettuce and collected at the day of harvest in case of radish. Residual concentrations of cypermethrin and deltamethrin in the test crops were analyzed with a gas chromatograph-electron capture detector. Limits of detection of the test pesticides in the test crops were all 0.01 mg/kg except 0.005 mg/kg for radish root. Recoveries of cypermethrin and deltamethrin ranged from 77.2 to 111.1% and from 87.0 to 102.9%, respectively, and coefficient variations were less than 8.8%. Average residues of cypermethrin in perilla leaf, lettuce, radish leaf and radish root ranged from 2.71 to 5.15, from 0.75 to 5.49, from 0.12 to 3.02 and from 0.005 to 0.051 mg/kg, respectively. In case of deltamethrin in perilla leaf, lettuce, radish leaf and radish root ranged from 0.52 to 0.97, from 0.15 to 1.05, from 0.03 to 0.55 and from <0.005 to 0.008 mg/kg, respectively. Residual amounts of the test pesticides in perilla leaf and lettuce showed that those were decreased time-dependently and the residual amounts in radish were higher as spraying closer to the harvest day. Residues in the test crops were affected by the ratio of leaf area to weight, crop type and dilution effect by crop growing. The biological half-lives of cypermethrin in perilla leaf and lettuce were 7.5 and 2.5 days, respectively. In case of deltamethrin, the biological half-lives in perilla leaf and lettuce were 7.5 and 2.3 days, respectively. The dissipation rates of the test pesticides in perilla leaf and lettuce for 7 days after last application were from 47.1 to 47.6 and from 85.1 to 85.9%, respectively. Also, the ratios of the estimated daily intake to the acceptable daily intake of cypermethrin and deltamethrin in the test crops were less than 4.03%.
This study was carried out to investigate the residual characteristics of cypermethrin and deltamethrin in perilla leaf, lettuce and radish. The test pesticides diluted by 1,000 times were sprayed two times onto the test crops with 7-day interval and then samples were collected 5 times at 0, 1, 3, 5 and 7 days after spraying in case of perilla leaf and lettuce and collected at the day of harvest in case of radish. Residual concentrations of cypermethrin and deltamethrin in the test crops were analyzed with a gas chromatograph-electron capture detector. Limits of detection of the test pesticides in the test crops were all 0.01 mg/kg except 0.005 mg/kg for radish root. Recoveries of cypermethrin and deltamethrin ranged from 77.2 to 111.1% and from 87.0 to 102.9%, respectively, and coefficient variations were less than 8.8%. Average residues of cypermethrin in perilla leaf, lettuce, radish leaf and radish root ranged from 2.71 to 5.15, from 0.75 to 5.49, from 0.12 to 3.02 and from 0.005 to 0.051 mg/kg, respectively. In case of deltamethrin in perilla leaf, lettuce, radish leaf and radish root ranged from 0.52 to 0.97, from 0.15 to 1.05, from 0.03 to 0.55 and from <0.005 to 0.008 mg/kg, respectively. Residual amounts of the test pesticides in perilla leaf and lettuce showed that those were decreased time-dependently and the residual amounts in radish were higher as spraying closer to the harvest day. Residues in the test crops were affected by the ratio of leaf area to weight, crop type and dilution effect by crop growing. The biological half-lives of cypermethrin in perilla leaf and lettuce were 7.5 and 2.5 days, respectively. In case of deltamethrin, the biological half-lives in perilla leaf and lettuce were 7.5 and 2.3 days, respectively. The dissipation rates of the test pesticides in perilla leaf and lettuce for 7 days after last application were from 47.1 to 47.6 and from 85.1 to 85.9%, respectively. Also, the ratios of the estimated daily intake to the acceptable daily intake of cypermethrin and deltamethrin in the test crops were less than 4.03%.
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