암염은 해수 및 염호의 증발로 생긴 소금 결정이 암석화된 것 말하며, 생성된 장소 및 환경에 따라서 구성성분의 함유량의 차이를 나타내고, 주로 유럽, 북아메리카 및 중국 등에서 생산된다. 국내의 소금 수입자유화에 의해서 호주산 및 몽골산 암염의 상업적으로 유통되고 있지만, 몽골산 암염에 관한 일반성분, 중금속 함량 및 미생물 오염도에 관한 연구는 거의 없는 수준이다. 따라서 본 연구에서는 태안산 및 영광산 ...
암염은 해수 및 염호의 증발로 생긴 소금 결정이 암석화된 것 말하며, 생성된 장소 및 환경에 따라서 구성성분의 함유량의 차이를 나타내고, 주로 유럽, 북아메리카 및 중국 등에서 생산된다. 국내의 소금 수입자유화에 의해서 호주산 및 몽골산 암염의 상업적으로 유통되고 있지만, 몽골산 암염에 관한 일반성분, 중금속 함량 및 미생물 오염도에 관한 연구는 거의 없는 수준이다. 따라서 본 연구에서는 태안산 및 영광산 천일염과 몽골산 암염의 일반성분, 미네랄 및 중금속 함량에 관하여 비교하였으며, 또한 몽골산 암염의 미생물학적 안정성을 평가하였다. 천일염 2종 및 몽골산 암염의 수분함량, 불용분 함량 및 중금속 함량은 우리나라 식품공전에 고시되어 있는 식염 규격에 적합한 것으로 확인되었다. 몽골산 암염의 불용분 및 중금속함량은 국내식염 규격과 비교하였을 때 안전한 수준으로 측정되었다. 미생물학적 안전성 평가에서 몽골산 암염 및 국내산 천일염 2종은 일반 세균이 검출되지 않았고, 호염성 미생물수는 영광산 천일염 4.43ⅹ103, 태안산 천일염 3.64x103 및 몽골산 암염 1.34ⅹ102 순으로 측정되었다. 또한 미생물학적 안전성에서 국내산 천일염 2종 및 몽골산 암염은 일본 및 프랑스 식염 규격에 부합하는 것으로 나타났다.
암염은 해수 및 염호의 증발로 생긴 소금 결정이 암석화된 것 말하며, 생성된 장소 및 환경에 따라서 구성성분의 함유량의 차이를 나타내고, 주로 유럽, 북아메리카 및 중국 등에서 생산된다. 국내의 소금 수입자유화에 의해서 호주산 및 몽골산 암염의 상업적으로 유통되고 있지만, 몽골산 암염에 관한 일반성분, 중금속 함량 및 미생물 오염도에 관한 연구는 거의 없는 수준이다. 따라서 본 연구에서는 태안산 및 영광산 천일염과 몽골산 암염의 일반성분, 미네랄 및 중금속 함량에 관하여 비교하였으며, 또한 몽골산 암염의 미생물학적 안정성을 평가하였다. 천일염 2종 및 몽골산 암염의 수분함량, 불용분 함량 및 중금속 함량은 우리나라 식품공전에 고시되어 있는 식염 규격에 적합한 것으로 확인되었다. 몽골산 암염의 불용분 및 중금속함량은 국내식염 규격과 비교하였을 때 안전한 수준으로 측정되었다. 미생물학적 안전성 평가에서 몽골산 암염 및 국내산 천일염 2종은 일반 세균이 검출되지 않았고, 호염성 미생물수는 영광산 천일염 4.43ⅹ103, 태안산 천일염 3.64x103 및 몽골산 암염 1.34ⅹ102 순으로 측정되었다. 또한 미생물학적 안전성에서 국내산 천일염 2종 및 몽골산 암염은 일본 및 프랑스 식염 규격에 부합하는 것으로 나타났다.
The objective of this study is to evaluate the comparison of domestic solar salt and rock salt in terms of moisture contents, insoluble matter contents, mineral contents, heavy metal contents and microbial pollution. In this study, we selected several salt samples such as Taean solar salt, Yeonggwan...
The objective of this study is to evaluate the comparison of domestic solar salt and rock salt in terms of moisture contents, insoluble matter contents, mineral contents, heavy metal contents and microbial pollution. In this study, we selected several salt samples such as Taean solar salt, Yeonggwang solar salt and Mongolian rock salt. In physicochemical composition, these samples met standard requirements of Korea Ministry of Food and Drug Safety (KMFDS) in the field of moisture contents, insoluble matter contents and heavy metal contents. In microbial pollution, the general bacteria were not detected in all salt samples. However, halophilic bacteria contents of Taean solar salt, Yeonggwang solar salt and Mongolian rock salt were shown 3.64ⅹ103, 4.43ⅹ103 and 1.34ⅹ102 CFU/g respectively. Therefore, these findings suggest that domestic solar salts as well as Mongolian rock salt are safe as edible salt.
The objective of this study is to evaluate the comparison of domestic solar salt and rock salt in terms of moisture contents, insoluble matter contents, mineral contents, heavy metal contents and microbial pollution. In this study, we selected several salt samples such as Taean solar salt, Yeonggwang solar salt and Mongolian rock salt. In physicochemical composition, these samples met standard requirements of Korea Ministry of Food and Drug Safety (KMFDS) in the field of moisture contents, insoluble matter contents and heavy metal contents. In microbial pollution, the general bacteria were not detected in all salt samples. However, halophilic bacteria contents of Taean solar salt, Yeonggwang solar salt and Mongolian rock salt were shown 3.64ⅹ103, 4.43ⅹ103 and 1.34ⅹ102 CFU/g respectively. Therefore, these findings suggest that domestic solar salts as well as Mongolian rock salt are safe as edible salt.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.