최근 식생활교육의 패러다임은 음식과 관련한 영양교육에서 발전되어 환경, 건강, 배려를 아우르는 지속가능한 식생활교육으로 변화하고 있다. 효과적인 지속가능한 식생활교육을 위해서는 식생활 교육자들과 원활한 의사소통을 할 수 있는 식생활교육 전문 플랫폼이 필요하다. 현재 식생활교육 관련 정보나 자료를 제공하는 일부 웹사이트는 운영되고 있지만, 체계적인 방법으로 식생활교육관련 교육 자료를 제공하도록 고안된 플랫폼은 부재한 실정이다. 따라서, 이 연구에서는 식생활교육 플랫폼의 필요성을 인지하고 교사와 학생의 식생활교육 활동에 유의미하며 정보 제공과 수용 및 공유가 원활히 될 수 있는 형태의 지속가능한 식생활교육 플랫폼을 제안하였다. 식생활교육 전문 플랫폼을 설계하기 위해 웹사이트 관련 선행 연구를 분석하였고 이를 통해 플랫폼으로서 갖춰야 할 여러 항목과 기준을 선정하였다. 또한 예비 사용자인 교사와 학생 대상 설문조사를 실시하였으며 그 결과를 플랫폼 설계에 적용하였다. 보다 전문적인 조언을 위하여 관련 전문가들에게 자문을 구하였고 식생활교육 플랫폼 제작시 요구되는 시사점을 도출하였다. 플랫폼의 개발을 위한 3가지 방향은 다음과 같이 설정하였다. 첫째, 식생활교육용 플랫폼은 유아, 초등학생, 중학생, 고등학생의 생애주기별, 학년 군별 맞춤형 식생활교육을 총체적으로 담당할 수 있어야 한다. 이를 위해 사용 대상에 따라 제공하는 정보가 명확히 구분되어 있어야하며 과목의 발전 단계에 따라 교육 자료를 제공해야 한다. 둘째, 사용자에게 즉각적인 피드백을 제공하여야 한다. 이를 위해서 플랫폼의 운영자와 교사와 학생을 포함한 사용자간의 효과적이고 즉각적인 의사소통이 가능해야 한다. 셋째, 플랫폼의 ...
최근 식생활교육의 패러다임은 음식과 관련한 영양교육에서 발전되어 환경, 건강, 배려를 아우르는 지속가능한 식생활교육으로 변화하고 있다. 효과적인 지속가능한 식생활교육을 위해서는 식생활 교육자들과 원활한 의사소통을 할 수 있는 식생활교육 전문 플랫폼이 필요하다. 현재 식생활교육 관련 정보나 자료를 제공하는 일부 웹사이트는 운영되고 있지만, 체계적인 방법으로 식생활교육관련 교육 자료를 제공하도록 고안된 플랫폼은 부재한 실정이다. 따라서, 이 연구에서는 식생활교육 플랫폼의 필요성을 인지하고 교사와 학생의 식생활교육 활동에 유의미하며 정보 제공과 수용 및 공유가 원활히 될 수 있는 형태의 지속가능한 식생활교육 플랫폼을 제안하였다. 식생활교육 전문 플랫폼을 설계하기 위해 웹사이트 관련 선행 연구를 분석하였고 이를 통해 플랫폼으로서 갖춰야 할 여러 항목과 기준을 선정하였다. 또한 예비 사용자인 교사와 학생 대상 설문조사를 실시하였으며 그 결과를 플랫폼 설계에 적용하였다. 보다 전문적인 조언을 위하여 관련 전문가들에게 자문을 구하였고 식생활교육 플랫폼 제작시 요구되는 시사점을 도출하였다. 플랫폼의 개발을 위한 3가지 방향은 다음과 같이 설정하였다. 첫째, 식생활교육용 플랫폼은 유아, 초등학생, 중학생, 고등학생의 생애주기별, 학년 군별 맞춤형 식생활교육을 총체적으로 담당할 수 있어야 한다. 이를 위해 사용 대상에 따라 제공하는 정보가 명확히 구분되어 있어야하며 과목의 발전 단계에 따라 교육 자료를 제공해야 한다. 둘째, 사용자에게 즉각적인 피드백을 제공하여야 한다. 이를 위해서 플랫폼의 운영자와 교사와 학생을 포함한 사용자간의 효과적이고 즉각적인 의사소통이 가능해야 한다. 셋째, 플랫폼의 지속가능성을 위해 정기적인 업데이트가 이루어져야 한다. 위와 같은 시사점을 적용한 식생활교육용 플랫폼의 메뉴 구성은 크게 교사용, 학생용, 학부모용으로 분류된다. 교사방은 교육 준비실, 커리큘럼, 교육 자료실, 교구 모음, 교육·체험의 5개 하위 메뉴로 꾸며졌다. 학생방은 식생활 세상, 식생활 정보, 그리고 직업 탐색의 세 가지 하위 메뉴를 갖도록 설계되었다. 학부모 방은 식생활정보, 웹진, 급식관련 메뉴로 이루어져 있다. 참여방과 알림방을 통해서는 사용자간의 교류가 가능하도록 자유게시판, 지역별 게시판을 배치하였으며 사용자가 지속적으로 플랫폼에 방문할 수 있도록 사용자 참여용 이벤트 게시판을 추가하였다. 플랫폼에는 다양한 자료가 존재하기 때문에 많은 정보들 중 사용자가 원하는 정보를 쉽고 빠르게 얻을 수 있도록 설계하는 것이 중요하다. 따라서 플랫폼에 관련 자료를 업데이트하기에 앞서 관련 자료 및 정보의 내용은 주제, 지속 가능한 식생활교육의 핵심 가치, 교육 관련 핵심 단어, 음식 종류, 지역, 재료의 유형 및 학교 교육과정 내의 식생활교육 관련 과목별로 분류해야한다. 이 연구에서 제시한 설계에 근거해 지속가능한 식생활교육을 위한 전문 플랫폼을 개발해야 하며, 원활한 지속가능한 식생활교육을 위하여 지속적인 관리와 설계를 통하여 교육 자료를 개발하고 축적해야 한다.
최근 식생활교육의 패러다임은 음식과 관련한 영양교육에서 발전되어 환경, 건강, 배려를 아우르는 지속가능한 식생활교육으로 변화하고 있다. 효과적인 지속가능한 식생활교육을 위해서는 식생활 교육자들과 원활한 의사소통을 할 수 있는 식생활교육 전문 플랫폼이 필요하다. 현재 식생활교육 관련 정보나 자료를 제공하는 일부 웹사이트는 운영되고 있지만, 체계적인 방법으로 식생활교육관련 교육 자료를 제공하도록 고안된 플랫폼은 부재한 실정이다. 따라서, 이 연구에서는 식생활교육 플랫폼의 필요성을 인지하고 교사와 학생의 식생활교육 활동에 유의미하며 정보 제공과 수용 및 공유가 원활히 될 수 있는 형태의 지속가능한 식생활교육 플랫폼을 제안하였다. 식생활교육 전문 플랫폼을 설계하기 위해 웹사이트 관련 선행 연구를 분석하였고 이를 통해 플랫폼으로서 갖춰야 할 여러 항목과 기준을 선정하였다. 또한 예비 사용자인 교사와 학생 대상 설문조사를 실시하였으며 그 결과를 플랫폼 설계에 적용하였다. 보다 전문적인 조언을 위하여 관련 전문가들에게 자문을 구하였고 식생활교육 플랫폼 제작시 요구되는 시사점을 도출하였다. 플랫폼의 개발을 위한 3가지 방향은 다음과 같이 설정하였다. 첫째, 식생활교육용 플랫폼은 유아, 초등학생, 중학생, 고등학생의 생애주기별, 학년 군별 맞춤형 식생활교육을 총체적으로 담당할 수 있어야 한다. 이를 위해 사용 대상에 따라 제공하는 정보가 명확히 구분되어 있어야하며 과목의 발전 단계에 따라 교육 자료를 제공해야 한다. 둘째, 사용자에게 즉각적인 피드백을 제공하여야 한다. 이를 위해서 플랫폼의 운영자와 교사와 학생을 포함한 사용자간의 효과적이고 즉각적인 의사소통이 가능해야 한다. 셋째, 플랫폼의 지속가능성을 위해 정기적인 업데이트가 이루어져야 한다. 위와 같은 시사점을 적용한 식생활교육용 플랫폼의 메뉴 구성은 크게 교사용, 학생용, 학부모용으로 분류된다. 교사방은 교육 준비실, 커리큘럼, 교육 자료실, 교구 모음, 교육·체험의 5개 하위 메뉴로 꾸며졌다. 학생방은 식생활 세상, 식생활 정보, 그리고 직업 탐색의 세 가지 하위 메뉴를 갖도록 설계되었다. 학부모 방은 식생활정보, 웹진, 급식관련 메뉴로 이루어져 있다. 참여방과 알림방을 통해서는 사용자간의 교류가 가능하도록 자유게시판, 지역별 게시판을 배치하였으며 사용자가 지속적으로 플랫폼에 방문할 수 있도록 사용자 참여용 이벤트 게시판을 추가하였다. 플랫폼에는 다양한 자료가 존재하기 때문에 많은 정보들 중 사용자가 원하는 정보를 쉽고 빠르게 얻을 수 있도록 설계하는 것이 중요하다. 따라서 플랫폼에 관련 자료를 업데이트하기에 앞서 관련 자료 및 정보의 내용은 주제, 지속 가능한 식생활교육의 핵심 가치, 교육 관련 핵심 단어, 음식 종류, 지역, 재료의 유형 및 학교 교육과정 내의 식생활교육 관련 과목별로 분류해야한다. 이 연구에서 제시한 설계에 근거해 지속가능한 식생활교육을 위한 전문 플랫폼을 개발해야 하며, 원활한 지속가능한 식생활교육을 위하여 지속적인 관리와 설계를 통하여 교육 자료를 개발하고 축적해야 한다.
Recently the paradigm of dietary education is being shifted to sustainable food education. For the effective sustainable food education, the development of a platform is necessary to provide and communicate with educators. There have been some web sites providing dietary education materials, however...
Recently the paradigm of dietary education is being shifted to sustainable food education. For the effective sustainable food education, the development of a platform is necessary to provide and communicate with educators. There have been some web sites providing dietary education materials, however, there is no platform designed to provide dietary or food education materials in a systematic way. Therefore, this study was performed to design a platform for sustainable food education. For this purpose, previous studies on web sites and some related web sites having food information were analysed to set up the items and standard of the platform. In addition, a survey and interview were conducted from elementary school teachers and students to find out their needs and preference on platform, and opinions from the experts were collected and reflected for the design of the platform. Three directions for the development of the platform were set up as follows: First, it should provide the educational materials according to the subjects’ development stages such as early childhood stage, lower elementary school, higher elementary school, middle school, and high school. Second, the function of effective communication between the platform and the users including teachers and students is essential to provide instant feedback to users. Third, periodical update should be made for the sustainability of the platform. The menu of the platform was designed to have teacher’s, students’ and parents room. The teachers’ room was designed to five sub menus including preparation room, curriculum, teaching-learning plans, teaching materials collection, and recommended visit places. The students’ room was designed to have 3 submenus of food world, food information and exploring jobs. Before up-loading, the contents for the platform should be categorized by the subject, core values of sustainable food education, key words of the education, food items, regions, types of material, and related school subjects in order for the users to retrieve the wanted materials instantly. Based on the design suggested in this study, a food education platform should be developed in the near future, and educational materials should be developed and accumulated in the platform to facilitate sustainable food education.
Recently the paradigm of dietary education is being shifted to sustainable food education. For the effective sustainable food education, the development of a platform is necessary to provide and communicate with educators. There have been some web sites providing dietary education materials, however, there is no platform designed to provide dietary or food education materials in a systematic way. Therefore, this study was performed to design a platform for sustainable food education. For this purpose, previous studies on web sites and some related web sites having food information were analysed to set up the items and standard of the platform. In addition, a survey and interview were conducted from elementary school teachers and students to find out their needs and preference on platform, and opinions from the experts were collected and reflected for the design of the platform. Three directions for the development of the platform were set up as follows: First, it should provide the educational materials according to the subjects’ development stages such as early childhood stage, lower elementary school, higher elementary school, middle school, and high school. Second, the function of effective communication between the platform and the users including teachers and students is essential to provide instant feedback to users. Third, periodical update should be made for the sustainability of the platform. The menu of the platform was designed to have teacher’s, students’ and parents room. The teachers’ room was designed to five sub menus including preparation room, curriculum, teaching-learning plans, teaching materials collection, and recommended visit places. The students’ room was designed to have 3 submenus of food world, food information and exploring jobs. Before up-loading, the contents for the platform should be categorized by the subject, core values of sustainable food education, key words of the education, food items, regions, types of material, and related school subjects in order for the users to retrieve the wanted materials instantly. Based on the design suggested in this study, a food education platform should be developed in the near future, and educational materials should be developed and accumulated in the platform to facilitate sustainable food education.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.