성인의 혈당지표와 신체활동, 좌식행동 및 식습관과의 관련성을 알아보고, 당화혈색소 및 공복혈당에 미치는 요인을 종합적으로 분석함으로써 당뇨전단계에 영향을 주는 위험인자를 찾아 이를 개선하기 위한 기초자료를 제공하고자 한다. 본 연구에서는 2014~2016년 국민영양조사의 원시 데이터를 사용하였으며, ...
성인의 혈당지표와 신체활동, 좌식행동 및 식습관과의 관련성을 알아보고, 당화혈색소 및 공복혈당에 미치는 요인을 종합적으로 분석함으로써 당뇨전단계에 영향을 주는 위험인자를 찾아 이를 개선하기 위한 기초자료를 제공하고자 한다. 본 연구에서는 2014~2016년 국민영양조사의 원시 데이터를 사용하였으며, SPSS 25를 이용하여 독립표본 t-test나 Chi-square tests, 상관분석, 회귀분석 방법을 이용하여 분석하였다. 그 결과, 남성의 당뇨전단계 비율이 여성에 비해 높았으며, 당뇨전단계군의 체중, BMI, 허리둘레, 총콜레스테롤이 유의미하게 높았고, HDL-C, 유산소 운동 실천율, 근력운동 빈도는 유의하게 낮았다. 또한, 탄수화물 및 지방의 에너지섭취비율의 경우 당뇨전단계군이 정상군에 비해 유의하게 높았다. 공복혈당과 당화혈색소에 영향을 주는 요인으로는 비만도와 복부비만, TC, 에너지 섭취비율과 지방의 에너지섭취비율이 정적인 영향을 주었으며, HDL-C와 체중당 왼손의 악력 지방, 체중당 단백질섭취량은 부적인 영향을 주는 것으로 나타났다. 따라서 혈당을 정상적인 수준으로 유지하기 위해서는 적절한 열량과 지방섭취를 통해 건강 체중을 유지하고, 복부 비만을 줄여야 할 것으로 판단된다.
성인의 혈당지표와 신체활동, 좌식행동 및 식습관과의 관련성을 알아보고, 당화혈색소 및 공복혈당에 미치는 요인을 종합적으로 분석함으로써 당뇨전단계에 영향을 주는 위험인자를 찾아 이를 개선하기 위한 기초자료를 제공하고자 한다. 본 연구에서는 2014~2016년 국민영양조사의 원시 데이터를 사용하였으며, SPSS 25를 이용하여 독립표본 t-test나 Chi-square tests, 상관분석, 회귀분석 방법을 이용하여 분석하였다. 그 결과, 남성의 당뇨전단계 비율이 여성에 비해 높았으며, 당뇨전단계군의 체중, BMI, 허리둘레, 총콜레스테롤이 유의미하게 높았고, HDL-C, 유산소 운동 실천율, 근력운동 빈도는 유의하게 낮았다. 또한, 탄수화물 및 지방의 에너지섭취비율의 경우 당뇨전단계군이 정상군에 비해 유의하게 높았다. 공복혈당과 당화혈색소에 영향을 주는 요인으로는 비만도와 복부비만, TC, 에너지 섭취비율과 지방의 에너지섭취비율이 정적인 영향을 주었으며, HDL-C와 체중당 왼손의 악력 지방, 체중당 단백질섭취량은 부적인 영향을 주는 것으로 나타났다. 따라서 혈당을 정상적인 수준으로 유지하기 위해서는 적절한 열량과 지방섭취를 통해 건강 체중을 유지하고, 복부 비만을 줄여야 할 것으로 판단된다.
The purpose of this study was to investigate the relationship between fasting blood glucose and glycosylated hemoglobin, physical characteristics, blood lipid profiles, physical activity, and dietary habits in adults. A total 6,712 non-diabetic adults aged 30~64 years from the Korean National Health...
The purpose of this study was to investigate the relationship between fasting blood glucose and glycosylated hemoglobin, physical characteristics, blood lipid profiles, physical activity, and dietary habits in adults. A total 6,712 non-diabetic adults aged 30~64 years from the Korean National Health and Nutrition Examination Survey V, 2014~2016 were included and divided into normal group and prediabetes group. To test the differences in between prediabetes and normal groups, t-test, Chi-square tests, correlation, and regression analysis were used. Man had higher incidence of prediabetes compared to women. In addition, prediabetes group showed higher BMI, waist circumference, TC but lower HDL-C, and left hand grip strength per body weight than normal group. Furthermore, normal group participated more in aerobic and strength exercise than pre-diabetic group did. Therefore, to maintain blood glucose and glycosylated hemoglobin level to normal range, people should maintain their body weight to normal by take adequent amount of energy, fat and protein as well as participate in aerobic and strength exercise.
The purpose of this study was to investigate the relationship between fasting blood glucose and glycosylated hemoglobin, physical characteristics, blood lipid profiles, physical activity, and dietary habits in adults. A total 6,712 non-diabetic adults aged 30~64 years from the Korean National Health and Nutrition Examination Survey V, 2014~2016 were included and divided into normal group and prediabetes group. To test the differences in between prediabetes and normal groups, t-test, Chi-square tests, correlation, and regression analysis were used. Man had higher incidence of prediabetes compared to women. In addition, prediabetes group showed higher BMI, waist circumference, TC but lower HDL-C, and left hand grip strength per body weight than normal group. Furthermore, normal group participated more in aerobic and strength exercise than pre-diabetic group did. Therefore, to maintain blood glucose and glycosylated hemoglobin level to normal range, people should maintain their body weight to normal by take adequent amount of energy, fat and protein as well as participate in aerobic and strength exercise.
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