식물체 안토시아닌은 식물 색을 제공하고 스트레스가 많은 환경 조건에 맞서 싸울 수 있도록 도와준다. 임상 연구에 따르면 안토시아닌은 항산화제, 항암제 및 항 염증제로 인체 의료 혜택을 제공한다. 따라서 안토시아닌이 풍부한 식품을 섭취하면 인체 건강에 도움이 된다. 그러나 전 세계적으로 엄청나게 소비된 토마토 과일은 일반적으로 안토시아닌을 함유하지 않는다. 이전의 연구는 토마토의 야생 친척에 3 개의 ...
식물체 안토시아닌은 식물 색을 제공하고 스트레스가 많은 환경 조건에 맞서 싸울 수 있도록 도와준다. 임상 연구에 따르면 안토시아닌은 항산화제, 항암제 및 항 염증제로 인체 의료 혜택을 제공한다. 따라서 안토시아닌이 풍부한 식품을 섭취하면 인체 건강에 도움이 된다. 그러나 전 세계적으로 엄청나게 소비된 토마토 과일은 일반적으로 안토시아닌을 함유하지 않는다. 이전의 연구는 토마토의 야생 친척에 3 개의 유전자좌를 발견했는데, 이는 Aft, Abg 및 atv와 같은 토마토 과일에 안토시아닌을 축적할 수 있다. Aft와 atv의 후보 유전자는 각각 SlANT1과 SlMYBATV로 제시된다. 우리의 연구는 후보 유전자의 유전자 해부를 위해 수행되었다. 우리의 결과는 SlANT1의 유전 적 변이가 8 개의 missense 돌연변이가 8 개의 아미노산 변화를 가져오는 12 개의 SNP를 포함한다는 것을 보여주었다. 또한 보라색과 적색 과일 토마토 라인 사이의 교차점을 사용하여, 우리는 SlANT1이 보라색 과일 토마토 라인의 안토시아닌이 축적과 함께 분리된다는 것을 발견했다. 또한, 안토시아닌이 많은 과일을 맺기 위해서는 SlANT1과 Slmybatv의 조합이 반드시 필요하다. 또한이 연구에서 개발 한 마커는 안토시아닌이 풍부한 토마토 과일의 마커를 이용한 육종에 유용.
식물체 안토시아닌은 식물 색을 제공하고 스트레스가 많은 환경 조건에 맞서 싸울 수 있도록 도와준다. 임상 연구에 따르면 안토시아닌은 항산화제, 항암제 및 항 염증제로 인체 의료 혜택을 제공한다. 따라서 안토시아닌이 풍부한 식품을 섭취하면 인체 건강에 도움이 된다. 그러나 전 세계적으로 엄청나게 소비된 토마토 과일은 일반적으로 안토시아닌을 함유하지 않는다. 이전의 연구는 토마토의 야생 친척에 3 개의 유전자좌를 발견했는데, 이는 Aft, Abg 및 atv와 같은 토마토 과일에 안토시아닌을 축적할 수 있다. Aft와 atv의 후보 유전자는 각각 SlANT1과 SlMYBATV로 제시된다. 우리의 연구는 후보 유전자의 유전자 해부를 위해 수행되었다. 우리의 결과는 SlANT1의 유전 적 변이가 8 개의 missense 돌연변이가 8 개의 아미노산 변화를 가져오는 12 개의 SNP를 포함한다는 것을 보여주었다. 또한 보라색과 적색 과일 토마토 라인 사이의 교차점을 사용하여, 우리는 SlANT1이 보라색 과일 토마토 라인의 안토시아닌이 축적과 함께 분리된다는 것을 발견했다. 또한, 안토시아닌이 많은 과일을 맺기 위해서는 SlANT1과 Slmybatv의 조합이 반드시 필요하다. 또한이 연구에서 개발 한 마커는 안토시아닌이 풍부한 토마토 과일의 마커를 이용한 육종에 유용.
Anthocyanin in plant plays essential roles in providing plant colors and helping them to fight against stressful environmental conditions. Clinical studies suggest that anthocyanin supplies human body medical benefits as antioxidant, anticarcinogen, and anti-inflammatory. Therefore, consuming anthoc...
Anthocyanin in plant plays essential roles in providing plant colors and helping them to fight against stressful environmental conditions. Clinical studies suggest that anthocyanin supplies human body medical benefits as antioxidant, anticarcinogen, and anti-inflammatory. Therefore, consuming anthocyanin-rich food will be beneficial for human health. However, tomato fruit, which has been consumed hugely worldwide, commonly does not contain anthocyanin. Previous studies found out three loci in wild relatives of tomato which can accumulate anthocyanin in the tomato fruit namely Aft, Abg, and atv. Candidate genes for Aft and atv were suggested as SlANT1 and SlMYBATV, respectively. Our research was conducted for genetic dissection of those candidate genes. Our results showed that genetic variations of SlANT1 include twelve SNPs in which eight missense mutations leads to eight amino acid changes, which may regard as significant differences. In addition, using the cross between purple and red-fruited tomato lines, we found out that SlANT1 co-segregates with the anthocyanin accumulation in purple-fruited tomato lines. Moreover, to bear fruits with a high amount of anthocyanin, it is indispensable for the combination of SlANT1 and Slmybatv. Additionally, the markers we developed in this study are useful for marker-assisted breeding of anthocyanin-rich tomato fruits.
Anthocyanin in plant plays essential roles in providing plant colors and helping them to fight against stressful environmental conditions. Clinical studies suggest that anthocyanin supplies human body medical benefits as antioxidant, anticarcinogen, and anti-inflammatory. Therefore, consuming anthocyanin-rich food will be beneficial for human health. However, tomato fruit, which has been consumed hugely worldwide, commonly does not contain anthocyanin. Previous studies found out three loci in wild relatives of tomato which can accumulate anthocyanin in the tomato fruit namely Aft, Abg, and atv. Candidate genes for Aft and atv were suggested as SlANT1 and SlMYBATV, respectively. Our research was conducted for genetic dissection of those candidate genes. Our results showed that genetic variations of SlANT1 include twelve SNPs in which eight missense mutations leads to eight amino acid changes, which may regard as significant differences. In addition, using the cross between purple and red-fruited tomato lines, we found out that SlANT1 co-segregates with the anthocyanin accumulation in purple-fruited tomato lines. Moreover, to bear fruits with a high amount of anthocyanin, it is indispensable for the combination of SlANT1 and Slmybatv. Additionally, the markers we developed in this study are useful for marker-assisted breeding of anthocyanin-rich tomato fruits.
주제어
#purple-fruited tomato anthocyanin DNA marker fruit color
학위논문 정보
저자
Vu, Anh Thang
학위수여기관
경북대학교 대학원
학위구분
국내석사
학과
원예학과
발행연도
2018
총페이지
47 p.
키워드
purple-fruited tomato anthocyanin DNA marker fruit color
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