상권의 변화와 상업시설의 개업과 폐업은 지역경제에 큰 영향을 미친다. 이 연구는 음식점이 상권의 활성화 과정에서 크게 증가하며, 상권의 활성화는 기존 상권의 이동 또는 확장과 관련이 있는 점을 고려하며 기존 상권과 이동 또는 확장된 상권에 위치한 음식점의 생존율과 생존요인을 비교하고자 한다. 이 연구의 공간적 범위는 동교동‧서교동‧상수동‧연남동이며, 시간적 범위는 2000년부터 2017년까지이다. 연구자료는 마포구청의 음식점 인허가 데이터를 기초로 하여 구축하였으며, 독립변수는 선행연구 검토를 통해 점포 특성, 입지 특성, 인구‧경제 특성의 3가지로 범주화하고 세부적으로 15개의 변수를 활용하였다. 분석방법으로는 홍대지역의 음식점 개업분포 변화를 살펴보기 위해 ...
상권의 변화와 상업시설의 개업과 폐업은 지역경제에 큰 영향을 미친다. 이 연구는 음식점이 상권의 활성화 과정에서 크게 증가하며, 상권의 활성화는 기존 상권의 이동 또는 확장과 관련이 있는 점을 고려하며 기존 상권과 이동 또는 확장된 상권에 위치한 음식점의 생존율과 생존요인을 비교하고자 한다. 이 연구의 공간적 범위는 동교동‧서교동‧상수동‧연남동이며, 시간적 범위는 2000년부터 2017년까지이다. 연구자료는 마포구청의 음식점 인허가 데이터를 기초로 하여 구축하였으며, 독립변수는 선행연구 검토를 통해 점포 특성, 입지 특성, 인구‧경제 특성의 3가지로 범주화하고 세부적으로 15개의 변수를 활용하였다. 분석방법으로는 홍대지역의 음식점 개업분포 변화를 살펴보기 위해 커널밀도분석을 활용하였으며, 음식점의 생존율과 생존에 영향을 미치는 요인을 비교하기 위해 생존분석을 활용하였다. 먼저, 커널밀도 분석을 통해 음식점의 개업분포 변화를 살펴본 결과 홍대상권은 홍대앞에서 시작하여 점차 상수동, 연남동 일대로 확장되어 가는 것을 알 수 있었다. 콕스비례위험모형으로 분석한 결과를 보면 상권의 공간적 변화에 따라 생존에 영향을 미치는 요인이 다르거나 그 영향력에 차이가 있었다. 점포 특성의 경우 일반음식점 여부를 나타내는 업종 변수와 프랜차이즈 변수의 경우 음식점의 폐업에 미치는 영향이 상권별로 큰 차이를 보였다. 입지 특성의 경우 일부 상권에서 대로변에 위치한 음식점의 폐업위험이 올라갔으며 인구‧경제 특성은 폐업위험에 별다른 영향을 미치지 못하였다. 이러한 연구결과는 몇 가지 시사점을 제시한다. 먼저, 예비창업자라면 프랜차이즈 활용과 업종을 선택함에 있어 어느 상권에 가장 적합한지를 살펴보아야한다. 기존 매출 관련 연구에서 입지 특성이나 인구 특성이 중요한 것으로 나타났지만 이번 연구에서는 점포의 특성이 중요하였다. 매출 증가와 점포의 생존은 다를 수 있음을 로 수익에 초점을 둔 매출 영향요인 뿐만 아니라 생존 영향요인에 대해서도 관심을 가져야 한다. 또한, 이 연구에서 일부 상권에서 대로변에 위치한 경우 폐업위험이 올라가는 것으로 나타났다. 이는 음식점이 가시성과 접근성이 상대적으로 좋은 대로변이 아니어도 상권에 따라서는 골목상권이나 이면 도로에서 생존에 유리할 수 있음을 시사한다.
상권의 변화와 상업시설의 개업과 폐업은 지역경제에 큰 영향을 미친다. 이 연구는 음식점이 상권의 활성화 과정에서 크게 증가하며, 상권의 활성화는 기존 상권의 이동 또는 확장과 관련이 있는 점을 고려하며 기존 상권과 이동 또는 확장된 상권에 위치한 음식점의 생존율과 생존요인을 비교하고자 한다. 이 연구의 공간적 범위는 동교동‧서교동‧상수동‧연남동이며, 시간적 범위는 2000년부터 2017년까지이다. 연구자료는 마포구청의 음식점 인허가 데이터를 기초로 하여 구축하였으며, 독립변수는 선행연구 검토를 통해 점포 특성, 입지 특성, 인구‧경제 특성의 3가지로 범주화하고 세부적으로 15개의 변수를 활용하였다. 분석방법으로는 홍대지역의 음식점 개업분포 변화를 살펴보기 위해 커널밀도분석을 활용하였으며, 음식점의 생존율과 생존에 영향을 미치는 요인을 비교하기 위해 생존분석을 활용하였다. 먼저, 커널밀도 분석을 통해 음식점의 개업분포 변화를 살펴본 결과 홍대상권은 홍대앞에서 시작하여 점차 상수동, 연남동 일대로 확장되어 가는 것을 알 수 있었다. 콕스비례위험모형으로 분석한 결과를 보면 상권의 공간적 변화에 따라 생존에 영향을 미치는 요인이 다르거나 그 영향력에 차이가 있었다. 점포 특성의 경우 일반음식점 여부를 나타내는 업종 변수와 프랜차이즈 변수의 경우 음식점의 폐업에 미치는 영향이 상권별로 큰 차이를 보였다. 입지 특성의 경우 일부 상권에서 대로변에 위치한 음식점의 폐업위험이 올라갔으며 인구‧경제 특성은 폐업위험에 별다른 영향을 미치지 못하였다. 이러한 연구결과는 몇 가지 시사점을 제시한다. 먼저, 예비창업자라면 프랜차이즈 활용과 업종을 선택함에 있어 어느 상권에 가장 적합한지를 살펴보아야한다. 기존 매출 관련 연구에서 입지 특성이나 인구 특성이 중요한 것으로 나타났지만 이번 연구에서는 점포의 특성이 중요하였다. 매출 증가와 점포의 생존은 다를 수 있음을 로 수익에 초점을 둔 매출 영향요인 뿐만 아니라 생존 영향요인에 대해서도 관심을 가져야 한다. 또한, 이 연구에서 일부 상권에서 대로변에 위치한 경우 폐업위험이 올라가는 것으로 나타났다. 이는 음식점이 가시성과 접근성이 상대적으로 좋은 대로변이 아니어도 상권에 따라서는 골목상권이나 이면 도로에서 생존에 유리할 수 있음을 시사한다.
The purpose of this study is to compare the survival rate and survival factors of restaurants located in existing trade area and extended trade area. One of the characteristics of self-employment in Korea is the high dependence on the restaurants business. Then, the number of restaurants increased s...
The purpose of this study is to compare the survival rate and survival factors of restaurants located in existing trade area and extended trade area. One of the characteristics of self-employment in Korea is the high dependence on the restaurants business. Then, the number of restaurants increased significantly in the process of revitalization of trade area. Considering these points, It needs to look at the survival rate and the factors that affect the survival of restaurants. The spatial scope of this study is Donggyo-dong, Seogyo-dong, Sangsu-dong, Yeonnam-dong, and the time range is from 2000 to 2017. The research data were based on the Mapo-gu Office’s restaurant licensing data. Independent variables were categorized into three types of store characteristics, location characteristics, and population and economy characteristics through the review of the preceding study and utilized 15 variables in detail. As an analysis method, kernel density analysis was used to examine changes in the opening distribution of restaurants in Hongdae area and survival analysis was used to compare the survival rate and the factors affecting their survival between reataurants. First, the Kernel Density Analysis looked at the distribution changes of restaurants, and it showed that the Hongdae area started in front of Hongdae and gradually expanded to Sangsu-dong and Yeonnam-dong areas. The analysis with the Cox proportional hazards model showed that the factors affecting survival varied or differed in their influence, depending on the spatial variation of the trade area. For store characteristics, type variables and franchise variables differed greatly depending on trade area in the impact of restaurant closures. Location characteristics raised the hazards of closing down restaurants located on the boulevard in some trade areas, and the demographic and economic characteristics had little effect on the hazards of closing. These findings suggest that if you are preliminary entrepreneurs or owners who are currently operating a store, you should look at which stores are best suited for the use of franchises and the choice of business type. While previous sales-related studies have shown that location or demographic characteristics are important, the characteristics of stores were important in this study. In other words, we need to pay attention to the factors of survival as well as to the factors of revenue impact that focus on revenue, that increase in sales and the survival of stores can be different. In addition, the study found that the hazards of closure increases when located on a boulevard in some trade areas. This suggests that even if the restaurant is not located in a boulevard for visibility and accessibility, depending on the trade area, it may be advantageous for survival in the alleyways or on the back roads.
The purpose of this study is to compare the survival rate and survival factors of restaurants located in existing trade area and extended trade area. One of the characteristics of self-employment in Korea is the high dependence on the restaurants business. Then, the number of restaurants increased significantly in the process of revitalization of trade area. Considering these points, It needs to look at the survival rate and the factors that affect the survival of restaurants. The spatial scope of this study is Donggyo-dong, Seogyo-dong, Sangsu-dong, Yeonnam-dong, and the time range is from 2000 to 2017. The research data were based on the Mapo-gu Office’s restaurant licensing data. Independent variables were categorized into three types of store characteristics, location characteristics, and population and economy characteristics through the review of the preceding study and utilized 15 variables in detail. As an analysis method, kernel density analysis was used to examine changes in the opening distribution of restaurants in Hongdae area and survival analysis was used to compare the survival rate and the factors affecting their survival between reataurants. First, the Kernel Density Analysis looked at the distribution changes of restaurants, and it showed that the Hongdae area started in front of Hongdae and gradually expanded to Sangsu-dong and Yeonnam-dong areas. The analysis with the Cox proportional hazards model showed that the factors affecting survival varied or differed in their influence, depending on the spatial variation of the trade area. For store characteristics, type variables and franchise variables differed greatly depending on trade area in the impact of restaurant closures. Location characteristics raised the hazards of closing down restaurants located on the boulevard in some trade areas, and the demographic and economic characteristics had little effect on the hazards of closing. These findings suggest that if you are preliminary entrepreneurs or owners who are currently operating a store, you should look at which stores are best suited for the use of franchises and the choice of business type. While previous sales-related studies have shown that location or demographic characteristics are important, the characteristics of stores were important in this study. In other words, we need to pay attention to the factors of survival as well as to the factors of revenue impact that focus on revenue, that increase in sales and the survival of stores can be different. In addition, the study found that the hazards of closure increases when located on a boulevard in some trade areas. This suggests that even if the restaurant is not located in a boulevard for visibility and accessibility, depending on the trade area, it may be advantageous for survival in the alleyways or on the back roads.
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