일반적으로 직업은 개인의 삶에 중요한 영향을 미칠 수 있기 때문에 직업을 구하기 전 자신이 중요하게 여기는 직업 가치를 스스로 인식하고 이에 맞는 직업을 탐색하여 선택하는 것은 매우 중요하다고 볼 수 있다. 그러나 대부분의 청소년들은 과도한 입시경쟁 속에서 자신의 진로와 적성에 대해 탐색할 시간을 충분히 갖지 못하고 전공을 정하고 직업을 선택하여, 결국 취업에 실패하거나 취업을 하더라도 퇴사나 이직을 하는 등의 부정적인 결과로 이어지고 있는 실정이다. 특히 조리 분야는 다른 산업에 비해 이직이나 퇴사가 잦고 만족도가 떨어지는 분야로 이를 해결하기 위해 이제라도 조리 전공 구직자의 특성을 분석하여 ...
일반적으로 직업은 개인의 삶에 중요한 영향을 미칠 수 있기 때문에 직업을 구하기 전 자신이 중요하게 여기는 직업 가치를 스스로 인식하고 이에 맞는 직업을 탐색하여 선택하는 것은 매우 중요하다고 볼 수 있다. 그러나 대부분의 청소년들은 과도한 입시경쟁 속에서 자신의 진로와 적성에 대해 탐색할 시간을 충분히 갖지 못하고 전공을 정하고 직업을 선택하여, 결국 취업에 실패하거나 취업을 하더라도 퇴사나 이직을 하는 등의 부정적인 결과로 이어지고 있는 실정이다. 특히 조리 분야는 다른 산업에 비해 이직이나 퇴사가 잦고 만족도가 떨어지는 분야로 이를 해결하기 위해 이제라도 조리 전공 구직자의 특성을 분석하여 진로 지도를 해야 하며 진로 적응과 직업 만족에 영향을 줄 수 있는 직업 가치에 대한 연구가 필수적이다. 이에 본 연구에서는 조리 전공 학생의 직업가치 유형에 따른 열정, 진로 의도(진로 결정몰입, 진로 정체감), 진로 행동(전공 만족, 직업 선택) 간의 영향관계에 대한 이론적 연구체계를 제시하였다. 이러한 이론적 배경을 바탕으로 연구모형을 도출하고 실증분석을 통해 가설을 검증하였다. 실증연구 분석을 위해 526명의 표본을 바탕으로 연구모형의 신뢰성, 적합성 등을 검토하여 총 7개의 가설을 검증하였다. 또한 추가적으로 개인 특성(성별, 학력, 개인-환경 적합도)의 조절효과를 검증하였다.
본 연구의 결과는 다음과 같다.
첫째, 직업가치 유형(내재적 직업가치, 외재적 직업가치)이 열정에 경제·보수성을 제외하고 모두 정(+)의 영향을 미쳤다. 다만 경제·보수성의 가치만 열정에 부(-)의 영향을 미쳤다.
둘째, 열정이 진로 결정몰입, 진로 정체감에 정(+)의 영향을 미쳐 열정이 진로 의도에 긍정적인 영향을 미친다는 것을 알 수 있었다. 또한 진로 결정몰입, 진로 정체감은 전공 만족에 정(+)의 영향을 미쳐 진로 의도가 전공 만족에 긍정적인 영향을 미친다는 것을 알 수 있었다. 뿐만 아니라 전공 만족은 직업 선택에 정(+)의 영향을 미쳤다.
마지막으로 직업가치 유형과 열정, 열정과 진로 의도(진로 결정몰입, 진로 정체감), 진로 행동(전공 만족, 직업 선택)의 영향관계에서 개인 특성(성별, 학력, 개인-환경 적합도)의 조절효과가 부분적으로 나타났다.
본 연구의 주요 시사점과 의의는 다음과 같다.
첫째, 마케팅 분야에서 주로 사용하는 목표 지향적 행동 이론과 진로 교육에서 주로 사용하는 진로 발달 이론을 함께 적용하여 구직자의 직업 선택 메커니즘을 나타내는 연구 모형을 제시하였다는 데에 그 의미가 있다.
둘째, 조리를 전공하는 학생들의 직업가치 유형에 대한 이론을 체계적으로 고찰하고 하위 차원으로 분류하였다. 또한 진로 결정 몰입이나 진로 정체감을 높일 수 있는 변수가 열정임을 밝히며 수정된 목표 행동 이론을 지지하였다.
셋째, 조리 분야에 취업을 원하는 학생, 진로 교육을 하는 학부모나 교수자에게 도움이 되는 연구이다. 학생들은 취업 전 본인이 중요하게 생각하는 직업 가치를 이해하고 이에 맞는 취업 전략을 설계할 수 있는 기초자료로 활용가능하다. 또한 학부모나 교수자는 진로 상담 시, 학생들의 가치관에 맞는 직업을 함께 탐색해보고 진로를 설계하여 성공적인 취업에 도달할 수 있도록 도와줄 것으로 사료된다. 이러한 결과를 바탕으로 구직을 원하는 학생들의 진로 설계와 진로 지도를 하는 학부모나 교수자들에게 있어 장기적인 관점에서의 시사점을 제공하였다.
본 연구를 통해 청년들은 구직 활동 시 활용할 수 있는 기초 자료로 직업가치 유형의 중요성에 대해 스스로 인지하고 다양한 직업을 탐색해 보는 시간을 갖게 될 것이다. 또한 직업가치 유형에 따른 열정, 진로 결정몰입, 진로 정체감, 전공 만족, 직업 선택에 관한 인과관계에 대해 실증분석을 통한 검정을 하였다. 이러한 과정을 통해 조리 전공 학생들이 직업을 선택하였을 때 이직이나 퇴사가 줄어들어 성공적인 사회생활을 할 수 있을 것이다.
일반적으로 직업은 개인의 삶에 중요한 영향을 미칠 수 있기 때문에 직업을 구하기 전 자신이 중요하게 여기는 직업 가치를 스스로 인식하고 이에 맞는 직업을 탐색하여 선택하는 것은 매우 중요하다고 볼 수 있다. 그러나 대부분의 청소년들은 과도한 입시경쟁 속에서 자신의 진로와 적성에 대해 탐색할 시간을 충분히 갖지 못하고 전공을 정하고 직업을 선택하여, 결국 취업에 실패하거나 취업을 하더라도 퇴사나 이직을 하는 등의 부정적인 결과로 이어지고 있는 실정이다. 특히 조리 분야는 다른 산업에 비해 이직이나 퇴사가 잦고 만족도가 떨어지는 분야로 이를 해결하기 위해 이제라도 조리 전공 구직자의 특성을 분석하여 진로 지도를 해야 하며 진로 적응과 직업 만족에 영향을 줄 수 있는 직업 가치에 대한 연구가 필수적이다. 이에 본 연구에서는 조리 전공 학생의 직업가치 유형에 따른 열정, 진로 의도(진로 결정몰입, 진로 정체감), 진로 행동(전공 만족, 직업 선택) 간의 영향관계에 대한 이론적 연구체계를 제시하였다. 이러한 이론적 배경을 바탕으로 연구모형을 도출하고 실증분석을 통해 가설을 검증하였다. 실증연구 분석을 위해 526명의 표본을 바탕으로 연구모형의 신뢰성, 적합성 등을 검토하여 총 7개의 가설을 검증하였다. 또한 추가적으로 개인 특성(성별, 학력, 개인-환경 적합도)의 조절효과를 검증하였다.
본 연구의 결과는 다음과 같다.
첫째, 직업가치 유형(내재적 직업가치, 외재적 직업가치)이 열정에 경제·보수성을 제외하고 모두 정(+)의 영향을 미쳤다. 다만 경제·보수성의 가치만 열정에 부(-)의 영향을 미쳤다.
둘째, 열정이 진로 결정몰입, 진로 정체감에 정(+)의 영향을 미쳐 열정이 진로 의도에 긍정적인 영향을 미친다는 것을 알 수 있었다. 또한 진로 결정몰입, 진로 정체감은 전공 만족에 정(+)의 영향을 미쳐 진로 의도가 전공 만족에 긍정적인 영향을 미친다는 것을 알 수 있었다. 뿐만 아니라 전공 만족은 직업 선택에 정(+)의 영향을 미쳤다.
마지막으로 직업가치 유형과 열정, 열정과 진로 의도(진로 결정몰입, 진로 정체감), 진로 행동(전공 만족, 직업 선택)의 영향관계에서 개인 특성(성별, 학력, 개인-환경 적합도)의 조절효과가 부분적으로 나타났다.
본 연구의 주요 시사점과 의의는 다음과 같다.
첫째, 마케팅 분야에서 주로 사용하는 목표 지향적 행동 이론과 진로 교육에서 주로 사용하는 진로 발달 이론을 함께 적용하여 구직자의 직업 선택 메커니즘을 나타내는 연구 모형을 제시하였다는 데에 그 의미가 있다.
둘째, 조리를 전공하는 학생들의 직업가치 유형에 대한 이론을 체계적으로 고찰하고 하위 차원으로 분류하였다. 또한 진로 결정 몰입이나 진로 정체감을 높일 수 있는 변수가 열정임을 밝히며 수정된 목표 행동 이론을 지지하였다.
셋째, 조리 분야에 취업을 원하는 학생, 진로 교육을 하는 학부모나 교수자에게 도움이 되는 연구이다. 학생들은 취업 전 본인이 중요하게 생각하는 직업 가치를 이해하고 이에 맞는 취업 전략을 설계할 수 있는 기초자료로 활용가능하다. 또한 학부모나 교수자는 진로 상담 시, 학생들의 가치관에 맞는 직업을 함께 탐색해보고 진로를 설계하여 성공적인 취업에 도달할 수 있도록 도와줄 것으로 사료된다. 이러한 결과를 바탕으로 구직을 원하는 학생들의 진로 설계와 진로 지도를 하는 학부모나 교수자들에게 있어 장기적인 관점에서의 시사점을 제공하였다.
본 연구를 통해 청년들은 구직 활동 시 활용할 수 있는 기초 자료로 직업가치 유형의 중요성에 대해 스스로 인지하고 다양한 직업을 탐색해 보는 시간을 갖게 될 것이다. 또한 직업가치 유형에 따른 열정, 진로 결정몰입, 진로 정체감, 전공 만족, 직업 선택에 관한 인과관계에 대해 실증분석을 통한 검정을 하였다. 이러한 과정을 통해 조리 전공 학생들이 직업을 선택하였을 때 이직이나 퇴사가 줄어들어 성공적인 사회생활을 할 수 있을 것이다.
Jobs constitute an important part of people's lives, so it is important to search for and choose one that could realize a person's occupational values. However, due to an obsession with getting good grades, most teenagers do not have enough time to think seriously about their future majors and jobs,...
Jobs constitute an important part of people's lives, so it is important to search for and choose one that could realize a person's occupational values. However, due to an obsession with getting good grades, most teenagers do not have enough time to think seriously about their future majors and jobs, resulting in such negative cases as unemployment, resignation or changing jobs. Especially, the cooking industry has a high rate of resignation and leaving jobs and a low level of satisfaction. For this reason, it is critical to provide job seekers in this field with a proper job education based on a thorough analysis of their individual traits, and conduct a research on the occupational values that this industry could realize. Therefore, this research suggested a theoretical framework regarding the relationship between passion, career intention and career behavior according to the work value subtypes of the culinary students. Based on this theoretical background, this research designed the research model and tested several hypotheses through the empirical analysis. 526 participants were chosen for the empirical analysis. In the process of the empirical analysis, this research focused on checking the validity and reliability of the research model. As a result, the analysis successfully proved the seven hypotheses. In addition, the analysis examined the moderating effects of personal traits: Sex, Academic Background, Person-Environment Fit. The results of this research are as follows. First, occupational value types including intrinsic and extrinsic values had a positive impact on passion. However, economic incentives had a negative impact on passion. Second, this research proved that passion positively influenced the commitment to a career choice and career identity resulting in positive impact on career intention. The commitment to a career choice and career identity also positively affected major satisfaction that showed positive correlation with job choice. Consequently, this research found that the career intention have positive influence on the major satisfaction and the job choice. Finally, moderating effects of individual traits such as sex, academic background and person-environment fit were partially shown not only on the relationship between work value types and passion, but also between passion, career intention and career behavior. The implications and significance of this research are as follows. First, this research successfully designed the research model that shows a mechanism of job choice. It was possible that the model simultaneously adopted both goal-directed theory widely used in marketing and career-developmental theories used in career education. Second, this research thoroughly examined the previous theories concerning occupational value types of culinary students. Based on the examination, this research categorized these types into sub types. In addition, this research showed that passion is a key factor that builds career identity and heightens the commitment to a career choice, accordingly, this research supports moderated theory of goal-directed behavior. Third, this is a research that could provide some guidance for students looking for jobs, parents and instructors conducting a career education. This research will help students better understand the occupational values of their future jobs, and draw a road map for their successful employment. Parents and instructors could search together with students for jobs that could best realize their occupational values, and will better aid them in getting the jobs that they want. To sum up, this research provides a long-term road map for job-seeking students and career-educating parents and instructors. This research would be considered as a good reference for job seekers. They would acknowledge the importance of occupational values and have enough time to think seriously about their future jobs. Also, this research with the empirical analysis showed the correlation between passion, commitment to a career choice, career identity, major satisfaction, and job choice. Eventually, this research would have repercussions on culinary students' job choice resulting in satisfaction with their jobs. Key words: Work Value Types, Passion, Commitment to a Career Choice, Career Identity, Major Satisfaction, Vocation Choice, Person-Environment Fit, Moderated Theory of Goal-directed Behavior, Career Development Theory.
Jobs constitute an important part of people's lives, so it is important to search for and choose one that could realize a person's occupational values. However, due to an obsession with getting good grades, most teenagers do not have enough time to think seriously about their future majors and jobs, resulting in such negative cases as unemployment, resignation or changing jobs. Especially, the cooking industry has a high rate of resignation and leaving jobs and a low level of satisfaction. For this reason, it is critical to provide job seekers in this field with a proper job education based on a thorough analysis of their individual traits, and conduct a research on the occupational values that this industry could realize. Therefore, this research suggested a theoretical framework regarding the relationship between passion, career intention and career behavior according to the work value subtypes of the culinary students. Based on this theoretical background, this research designed the research model and tested several hypotheses through the empirical analysis. 526 participants were chosen for the empirical analysis. In the process of the empirical analysis, this research focused on checking the validity and reliability of the research model. As a result, the analysis successfully proved the seven hypotheses. In addition, the analysis examined the moderating effects of personal traits: Sex, Academic Background, Person-Environment Fit. The results of this research are as follows. First, occupational value types including intrinsic and extrinsic values had a positive impact on passion. However, economic incentives had a negative impact on passion. Second, this research proved that passion positively influenced the commitment to a career choice and career identity resulting in positive impact on career intention. The commitment to a career choice and career identity also positively affected major satisfaction that showed positive correlation with job choice. Consequently, this research found that the career intention have positive influence on the major satisfaction and the job choice. Finally, moderating effects of individual traits such as sex, academic background and person-environment fit were partially shown not only on the relationship between work value types and passion, but also between passion, career intention and career behavior. The implications and significance of this research are as follows. First, this research successfully designed the research model that shows a mechanism of job choice. It was possible that the model simultaneously adopted both goal-directed theory widely used in marketing and career-developmental theories used in career education. Second, this research thoroughly examined the previous theories concerning occupational value types of culinary students. Based on the examination, this research categorized these types into sub types. In addition, this research showed that passion is a key factor that builds career identity and heightens the commitment to a career choice, accordingly, this research supports moderated theory of goal-directed behavior. Third, this is a research that could provide some guidance for students looking for jobs, parents and instructors conducting a career education. This research will help students better understand the occupational values of their future jobs, and draw a road map for their successful employment. Parents and instructors could search together with students for jobs that could best realize their occupational values, and will better aid them in getting the jobs that they want. To sum up, this research provides a long-term road map for job-seeking students and career-educating parents and instructors. This research would be considered as a good reference for job seekers. They would acknowledge the importance of occupational values and have enough time to think seriously about their future jobs. Also, this research with the empirical analysis showed the correlation between passion, commitment to a career choice, career identity, major satisfaction, and job choice. Eventually, this research would have repercussions on culinary students' job choice resulting in satisfaction with their jobs. Key words: Work Value Types, Passion, Commitment to a Career Choice, Career Identity, Major Satisfaction, Vocation Choice, Person-Environment Fit, Moderated Theory of Goal-directed Behavior, Career Development Theory.
Keyword
#수정된 목표 지향적 행동모형, 진로 발달 이론, 직업가치 유형, 열정, 진로 결정몰입, 진로 정체감, 전공 만족, 직업 선택, 개인-환경 적합도, Work Value Types, Passion, Commitment to a Career Choice, Career Identity, Major Satisfaction, Vocation Choice, Pe
학위논문 정보
저자
곽다영
학위수여기관
경희대학교 대학원
학위구분
국내박사
학과
조리외식경영학과
지도교수
윤혜현
발행연도
2020
총페이지
viii, 146 p.
키워드
수정된 목표 지향적 행동모형, 진로 발달 이론, 직업가치 유형, 열정, 진로 결정몰입, 진로 정체감, 전공 만족, 직업 선택, 개인-환경 적합도, Work Value Types, Passion, Commitment to a Career Choice, Career Identity, Major Satisfaction, Vocation Choice, Pe
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.